De afzuigkap schoonmaken.
Het schoonmaken van de afzuigkap is niet iets waar we nou echt naar uit zitten te kijken. Maar aan de andere kant is het een klus die naderhand wel veel voldoening geeft.
Als je in de keuken een lekker visje aan het bakken bent of de frituurpan staat aan dan wil je wel dat de afzuigkap het goed doet. Want anders ruikt je hele huis naar die kook- en bakluchtjes.
Als je merkt dat de luchtjes en de kookdampen niet zo goed meer afgezogen worden dan mag je je mouwen even opstropen.
Met andere woorden; het is tijd om de afzuigkap eens een keertje grondig schoon te maken.
Wat heb je nodig?
Als je de afzuigkap onder handen gaat nemen dan heb je een aantal dingen nodig:
- een grote vierkante of rechthoekige bak
- een emmer
- ammoniak
- goed ontvettend afwasmiddel
- een oude afwasborstel
- een schuursponsje
- schoonmaakdoekjes
Aan de slag (en zet een knijper op je neus).
Om te beginnen haal je de roosters die in je afzuigkap zitten eruit. Vaak spreekt het voor zich hoe je de roosters los moet maken, maar als je twijfelt kun je altijd nog even het boekje met de gebruiksaanwijzing doorlezen.
De roosters leg je in een grote vierkante of rechthoekige bak. Ze mogen gewoon op elkaar liggen, dat maakt niks uit.
Dan giet je de ammoniak in de bak. Zorg er voor dat de roosters helemaal onder liggen. Je zal dus aardig wat ammoniak nodig hebben. Ik raad je aan om een knijper op je neus te zetten want ammoniak stinkt nogal.
Ik hoop voor je dat je een plekje buiten of ergens in de schuur of op het balkon hebt om de bak neer te zetten zodat je geen last van de geur hebt. Je kunt de roosters van de afzuigkap het beste een uur of twaalf lekker laten weken. Des te beter worden ze schoon.
De ammoniak dringt na verloop van tijd diep door in het vuil en de vettigheid. De viezigheid wordt op die manier week en laat langzaamaan los.
De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken.
Als eerste is het belangrijk om alle spulletjes die je eventueel op je afzuigkap hebt staan eraf te halen. Het werkt nou eenmaal makkelijker als je overal makkelijk bij kunt. Misschien heb je er net als ik een paar voorraadbussen en wat tierelantijntjes op staan.
Neem vervolgens een emmer en maak daarin een sopje van lekker warm water met een scheutje afwasmiddel dat goed ontvet. Als je het prettig vindt kun je schoonmaak handschoenen aantrekken. Je handen drogen dan niet zo snel uit.
Neem je schoonmaakdoekje en poets daarmee de hele buitenkant van de afzuigkap schoon. Spoel regelmatig je doek uit in je soppie.
De afzuigkap en eventueel de schouw er omheen zijn verreweg de vetste plekken in je keuken die je niet zo heel vaak schoon zal maken. En dat merk je als je de boel nu aan het poetsen bent.
Als je hardnekkige vette plekjes hebt kun je puur afwasmiddel op je doek doen en rechtstreeks de vettigheid wegpoetsen. Krijg je sommige vetplekjes echt niet schoon dan kun je altijd nog boenen met een schuursponsje, maar wees daar voorzichtig mee.
Heb je een afzuigkap van roestvrij staal of van hout dan kun je niet zomaar vieze plekjes wegschuren met een schuursponsje. Want je kan het materiaal daarmee beschadigen. Probeer het eerst uit op een onopvallend plekje. Zie je geen verschil dan kun je de hele afzuigkap op die manier schoonmaken.
Neem de lampjes die in je afzuigkap verwerkt zitten ook af met je sopje. Je zal merken dat het scheelt in de hoeveelheid licht. Ook de knopjes voor de verlichting en voor het aanzetten van de afzuigkap mag je goed afnemen.
Als je goed tegen de lucht van ammoniak kan, dan kun je er ook voor kiezen om de buitenkant van de kap met een sopje van warm water met een scheutje ammoniak schoon te maken.
De voorraadbussen en andere spulletjes die je weer op je afzuigkap wilt hebben mag je eerst even schoonmaken. Daarna mag je ze terugzetten.
De roosters afnemen.
Na een flink aantal uren badderen in de ammoniak zijn je roosters al aardig schoon geweekt. Haal ze er nu uit en gooi de ammoniak weg door de gootsteen. Vervolgens kun je de grote bak even goed uitspoelen. Daarna maak je in de bak een sopje met afwasmiddel.
Leg er één rooster tegelijk in en borstel die schoon met een oude afwasborstel. Of schuur hem nog even schoon met je schuursponsje. Spoel het rooster grondig af onder de kraan, het liefst met goed warm water, en maak hem droog met een schoon en droog microvezeldoekje.
Dit doe je met alle roosters. Als ze klaar zijn kun je ze terugplaatsen in de afzuigkap.
Een afzuigkap met vlakke onderkant.
In dit verhaal zijn we uitgegaan van een afzuigkap met uitneembare roosters. Maar misschien heb jij in je keuken wel een andere afzuigkap. Je ziet steeds vaker schuine afzuigkappen die zorgen voor meer bewegingsvrijheid tijdens het koken (zodat je je hoofd niet meer tegen de rand stoot).
Dat soort apparaten zijn makkelijker te onderhouden. Je hoeft niks los te halen. Met een soppie boen je de oppervlakken vrij makkelijk schoon. Gebruik daarvoor een microvezeldoek of een zachte katoenen doek om mee te soppen. Naderhand kun je de kap nadrogen om eventuele strepen weg te boenen.
En? Glimt het geheel je tegemoet? Het is even een vies klusje maar het is niet voor niks. De afzuigkap kan er weer een poosje tegen, en jij hebt weer een voldaan gevoel!