Huishoudgoeroe.nlDe badkamer fris en hygiënisch schoonmaken

badkamer schoonmaken header uitgelichte afbeelding

Waarom is het belangrijk dat we de badkamer regelmatig schoonmaken? Omdat we er dagelijks intensief gebruik van maken.

Douchen, haren wassen, tanden poetsen, je haar stylen, make-up opdoen, gel in je haar kneden, scheren, naar de wc gaan, lekker ontspannen dobberen in bad. Het zijn allemaal dingen die we dagelijks in de badkamer doen.

En ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik moet zeker één keer in de week een grote poetsbeurt en soms ook tussendoor een klein poetsbeurtje uitvoeren in de badkamer.

Wat heb je nodig als je de badkamer gaat schoonmaken?

badkamer schoonmaken linksboven

Voordat je aan de slag kan gaan.

Gebruik een emmer met lekker warm water. Kiep er een half dopje allesreiniger in. Zelf houd ik van een allesreiniger die lekker ruikt naar eucalyptus of citroen. Het ruikt dan zo lekker fris als je bezig bent in de badkamer. En ook naderhand nog.

Werk je graag met handschoenen aan? Dan kun je kiezen uit die charmante gele huishoudhandschoenen of die mooie blauwe of witte (ziekenhuis-achtige) wegwerphandschoenen. Operatie badkamer kan beginnen. Als je de volgende twaalf stappen volgt dan sla je in ieder geval niks over en is je badkamer na ongeveer een half uurtje weer fris en blinkend.

Volg de volgende stappen.

Stap 1:

Doe de wc-bril omhoog en spuit bleekmiddel in de wc pot. Goed onder de rand omdat het vuil zich daar ook kan ophopen. Dus neem bleekmiddel of een andere wc-verfrisser die goed onder de rand kan spuiten. Doe de wc-bril en de klep dicht en laat het even intrekken.

Kijk uit met bleekmiddel. Als het op je kleren komt dan krijg je lichte vlekken in je kleding en dat gaat er nooit meer uit.

Stap 2:

Neem een microvezeldoekje en stop die in je sopje. Neem nu eerst de deurklink af, aan de binnen- en buitenkant van de deur. En het slot natuurlijk. Daarna is het lichtknopje en je luchtverfrisser aan de beurt. Vervolgens mag je het raamkozijn afnemen en de wc-rol houder. Spoel je sopdoek uit en doe dit in ieder geval na elke volgende stap.

Stap 3:

Poets de spiegel schoon en droog hem eventueel na met een droog doekje.

Stap 4:

Nu mag je de standaard met je wc-rollen afnemen. Maar misschien staat jouw voorraadje wc-rollen wel in een kastje, dan ben je sneller klaar. Vul de wc-rollen gelijk even bij. Het pedaalemmertje mag vervolgens gesopt worden, en vervang gelijk even het zakje hiervan.

Stap 5:

Haal alle spullen die op je wastafel staan weg. Als het leeg is dan maakt het makkelijker schoon. Maak met een beetje antikalk je kraan en wastafel schoon. Misschien heb je voor de hardnekkige kalkvlekken je schuursponsje nodig. Poets het even na met een doek zonder antikalk, anders laat het wat vlekken achter. Neem daarna alle spulletjes die op het randje van je wastafel horen te staan, af met je soppie en zet ze weer op hun plek.

vrouw maakt wastafel schoon

Haal ook even een doekje over de laden of deurtjes onder je wastafel. En dan vooral over de handgrepen. Heb je nog meer kasten in de badkamer? Dan mogen die ook schoongemaakt worden aan de buitenkant.

Stap 6:

Het is nu de beurt aan het douchehoekje. Maak de kraan met wat antikalk goed schoon. En denk ook aan de douchkop. Die wordt wel eens vergeten. De tegeltjes en douchewanden van deze ruimte mogen ook met antikalk afgenomen worden. Net als het plekje waar de zeep en shampoo staat. Spoel alles eventueel af met de douche of sop alles na met je schoonmaakdoekje. Zorg dat je geen restjes schuim meer ziet van de antikalk reiniger.

Stap 7:

Heb je een bad in je badkamer? Dan mag je die schoon maken. Als je vaak in bad gaat dan mag je wel antikalk gebruiken om hem te boenen. Want er blijven nog wel eens zeepresten achter na het badderen. Anders is schoonmaken met een gewoon schoonmaakdoekje genoeg. Neem ook de rand om het bad af. Daar kan wat stof liggen. En als er spulletjes op de rand staan zoals zeep of badschuim dan verdienen die ook een soppie.

Stap 8:

Neem even een schoon doekje. De tegeltjes in de rest van de badkamer mogen afgenomen worden. Maar dit hoef je zeker niet elke week te doen. De tegeltjes rondom de wc het liefst wel want als mannen staand plassen dan verdwaalt er nog wel eens een spettertje.

Stap 9:

Borstel de wc-pot goed schoon. Ook het gedeelte dat onder water zit want daar blijft soms aanslag achter. Spoel dan de wc door en spoel tegelijkertijd de wc-borstel schoon. Dan gaat hij ook langer mee. Sla hem voorzichtig een beetje droog tegen de binnenkant van de pot en zet hem weer op zijn plaats. Doe voorzichtig vanwege het bleekmiddel.

Stap 10:

Je kunt nu met je doekje de wc schoonmaken. Begin met het deksel aan twee kanten, dan de bovenkant en onderkant van de wc-bril en daarna de wc-pot zelf. Boen de rand goed schoon want dat is meestal het meest vieze onderdeel.

Stap 11:

Haal alle spulletjes even van de vloer af. Zet ze voorlopig in bad of in de gang neer. Maak met een schone sopdoek de vloer schoon. Laat de vloer goed drogen en zet de spulletjes weer op hun plek terug.

blinkende badkamer

Stap 12:

Zo, je badkamer glimt en kan er weer even tegen! Gooi je emmer water leeg in de gootsteen, spoel je doekjes uit en hang ze te drogen voordat ze de wasmand in gaan. Spoel je schuursponsje uit en ruim hem op. Die kun je vast nog wel eens voor de badkamer gebruiken. Droog de emmer en zet hem weer weg.

Je mooie, gele huishoudhandschoenen kun je afspoelen en te drogen hangen. Als je wegwerphandschoenen aan had dan mag je die weggooien.

De klus is weer geklaard. Zoals je ziet kun je in twaalf makkelijke stappen je hele badkamer weer hygiënisch schoonmaken en dan ruikt hij weer lekker fris. Woon je met meerdere personen in huis, dan kun je deze klus het beste iedere week bijhouden. Als je in je uppie woont kan het iets minder vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.