Huishoudgoeroe.nlWat kun je met baking soda schoonmaken?

baking soda schoonmaken header uitgelichte afbeelding

Baking soda is een middel waarmee je heel veel verschillende dingen kunt schoonmaken. Er zijn behoorlijk veel mogelijkheden.

Het is een product dat niet duur is en het mooie is dat je het bijna overal wel kunt kopen. Uiteraard kun je het op internet bestellen maar het ligt ook gewoon in de schappen van de supermarkt. Dan kun je het gelijk meenemen als je boodschappen gaat doen.

Baking soda is een rijsmiddel en je kunt het gebruiken als vervanging van gist of bakpoeder. Ga je koekjes bakken, denk dan aan baking soda.

Maar de manier waarop wij het gaan gebruiken is als schoonmaakmiddel. En reken maar dat het een effectief middeltje is om je huis mee schoon te poetsen.

Hieronder ga ik je vertellen waarvoor je baking soda allemaal kunt gebruiken. Ga er lekker voor zitten en lees verder!

baking soda schoonmaken linksboven

Wat is baking soda?

Baking soda staat ook wel bekent als natriumbicarbonaat. Het is een zuiveringszout dat van nature in gesteenten voorkomt. Je moet baking soda niet verwarren met bakpoeder want het zijn echt twee verschillende producten.

Beide soorten kun je gebruiken als middel om je deeg of beslag te laten rijzen. Beide producten zorgen tijdens het bakken voor de vorming van koolzuurgas wat weer tot gevolg heeft dat het deeg of beslag gaat rijzen. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke koekjes bakken.

Bakpoeder is niet geschikt als schoonmaakmiddel omdat er een zuur aan toegevoegd is. Dat zuur zorgt ervoor dat er alleen nog maar water aan toegevoegd hoeft te worden om het middel te laten rijzen. Prima voor koekjes, niet prima voor het schoonmaken van je huis.

Dus alleen baking soda is geschikt om mee schoon te maken. Het heeft een sterke reinigende werking omdat het puur zuiveringszout is en een bindende werking heeft. Viezigheid en geurtjes hechten zich goed aan baking soda en zo kun je ze dus makkelijk verwijderen.

Als je gaat schoonmaken met baking soda ben je ook nog eens gigantisch milieubewust bezig! Want het is een milieuvriendelijk alternatief voor de chemische en agressieve schoonmaakmiddelen die tegenwoordig veel gebruikt worden.

De verschillende toepassingen:

De vloer dweilen.

Neem een emmer en vul die met ongeveer vijf liter warm water. Doe daar een kwart van de verpakking baking soda in. Met dit mengsel mag je de vloer dweilen zoals je gewend bent. Daarna neem je een emmer schoon water en dweil je de vloer nog een keertje na.

De sterk vervuilde vloer schoonschrobben.

Een sterk vervuilde vloer kun je prima schoonmaken met een combinatie van goed warm water en baking soda. Let op dat je dit alleen bij plavuizen of stenen vloeren doet of als je zeil of linoleum hebt liggen op de vloer. En niet bij bijvoorbeeld houten vloeren of laminaat.

Om te beginnen maak je de vloer vochtig met water. Vervolgens strooi je de baking soda uit over de vloer. Verdeel de inhoud van de verpakking over de hele vloer, inclusief de hoekjes. Eén pakje is goed voor ongeveer vier of vijf vierkante meter, afhankelijk van hoe vies de vloer is.

Zorg dat je zeker weet dat het water de desbetreffende ruimte niet uit kan stromen. Anders krijg je wateroverlast in een andere kamer of bij de benedenburen.

Schrob de baking soda met een harde borstel of lange bezem uit over de vloer. Als alles goed ingeborsteld is mag je het soda-mengsel een uurtje in laten trekken. Het vuil kan langzaam losweken van de vloer en zich op deze manier vasthechten aan de baking soda. Na dat uur mag je alles nog een keer borstelen.

Daarna kun je de vloer schoonspuiten. Het vuile water spoelt door het doucheputje of afvoerputje weg. Heb je geen afvoerputje in je vloer dan mag je het vieze water opdweilen. Dweil vervolgens de hele vloer nog een keer goed na met schoon water met daarin eventueel een scheutje allesreiniger.

Vieze handen.

Heb je lekker in de tuin gewerkt maar zijn je handen helemaal zwart geworden van de aarde? Maak dan je handen eerst nat onder de kraan en strooi er dan een beetje baking soda overheen. Wrijf je handen stevig in met dit papje en schrob ze goed schoon. Gebruik eventueel een nagelborsteltje. Even afspoelen onder de kraan en klaar.

handen wassen

Stickerrestjes verwijderen.

Maak in een schaaltje een papje van 50% water met 50% baking soda. Smeer dit op de lijmresten en wrijf het er even in. Neem vervolgens een vochtige, schone doek en maak alles weer schoon.

Sanitair.

In plaats van allesreiniger kun je er ook voor kiezen om een beetje baking soda in je emmertje warm water te doen. En met dit sopje kun je de badkamer, de wc, of de keuken schoonmaken. Gewoon zoals je gewend bent.

De toiletpot.

Kiep een half pakje baking soda in de toiletpot en giet daar een kopje azijn en een liter kokend water overheen. Laat het even een kwartiertje intrekken en borstel dan de pot goed schoon met je wc-borstel. Trek een keer door, spoel je borstel tegelijkertijd schoon in het spoelwater en het is weer klaar.

Tegels en voegen.

Soms worden de tegels, en de voegen tussen de tegels in de badkamer vies door zeepresten of schimmel. Doe dan wat baking soda op een nat schuursponsje of op een borstel en maak daarmee je tegels en voegen schoon. Laat dit goedje een half uur intrekken.

Het vuil zal losweken en zich aan de soda hechten. Spoel dan alle tegels en voegen goed af of neem alles af met een emmer schoon water en een schone doek.

Vlekken verwijderen.

Maak een papje van één deel baking soda met twee delen water en smeer dat op de vlek. Laat dit een paar uur intrekken. Laat het soda-goedje op het kledingstuk zitten als je het in de wasmachine kiept. Het werkt dan gelijk als waskrachtversterker.

Vervolgens mag je het kledingstuk wassen in de wasmachine zoals je gewend bent. Gebruik dit middel niet op kwetsbare stoffen zoals zijde of satijn.

Waskracht versterker.

Voeg een half kopje baking soda toe aan je was en gebruik de hoeveelheid wasmiddel die je altijd gebruikt. De soda werkt als waskracht versterker dus je vieze was komt stralend schoon uit de machine en zelfs zweetluchtjes zijn verdwenen.

Stinkende schoenen.

Strooi wat baking soda in je stinkende sportschoenen en laat dit een nachtje intrekken. Leeg je schoenen daarna boven de prullenbak. Als niet alles eruit gaat dan kun je de laatste restjes met de stofzuiger verwijderen. Zo raak je die nare geurtjes uit je schoenen kwijt.

stinkende schoenen

Koffie- en theeaanslag.

Doe een flinke eetlepel baking soda en twee eetlepels warm water in je kopje. Neem een schuursponsje en schuur met dit papje de aanslag van thee of koffie uit de binnenkant van je kopje.

Je kunt er ook voor kiezen om een eetlepel baking soda in je kopje te doen, deze helemaal te vullen met kokend water en dit zo een nachtje te laten staan. Het kan dan goed schoonweken. De volgende dag even schoonschuren met een schuursponsje, goed nawassen en klaar.

Licht aangebrande pannen.

Strooi wat baking soda over de bodem van je aangebrande pan. Doe er kokend water overheen en zet het op het vuur. Laat dit even tien minuten pruttelen op een laag vuurtje. Daarna giet je het kokende water weg. Laat de pan even afkoelen.

Doe nog wat soda op een nat schuursponsje en schuur daarmee over de laatste aangebrande restjes. Spoel de pan goed af en hij is weer schoon.

Ook vetresten verdwijnen als je ze schoon schrobt met baking soda en heet water. Spoel het daarna wel goed schoon.

Snijplank.

Strooi wat baking soda over je snijplank en schrob hem goed schoon met een borstel of schuursponsje en wat warm water. Hij frist er niet alleen van op, ook nare geurtjes verdwijnen hierdoor.

De oven.

Leg een laagje baking soda op de bodem van je oven. Maak met een plantenspuit gevuld met water de soda nat en doe de oven dicht. Laat dit middeltje een nachtje inweken en de viezigheid zal zich aan de baking soda hechten.

Ga ’s morgens met een schuursponsje door je oven heen en je zal zien dat de vuiligheid makkelijker loslaat. Verwijder daarna alle water en soda. Neem een schone doek en sop de oven nog even uit.

Is je oven wat meer vervuild dan zal je dit ritueel een keer extra moeten herhalen.

De afvoer.

Leeg een half pakje baking soda in de afvoer die niet zo lekker doorloopt. Giet daar vervolgens wat kokend water overheen en laat dat even staan. Na tien minuutjes giet je er nog een keer kokend water over en als het goed is loopt de afvoer weer vlekkeloos door. Spoel de laatste restjes soda weg met de koude kraan en het is weer schoon.

Ook als je ruikt dat er een vieze geur uit je afvoerputje komt kun je er wat soda met kokend water in gieten. Laat het intrekken en spoel het na met schoon water.

baking soda afvoerputje

Zilverpoets.

Vroeger maakte oma zelf een middeltje om zilver mee te poetsen. Ze deed dat met, je raad het al, baking soda. Je mag daarvoor drie eetlepels baking soda en twee eetlepels water mengen in een kommetje. Met een oude maar schone doek en deze pasta kun je je zilver oppoetsen.

Als dat klaar is mag je je zilveren voorwerpen goed afspoelen onder de kraan en afdrogen. Het zilver glimt je tegemoet! Met het poetsen van zilver wordt je doek vies en zwart en dat krijg je er nauwelijks uit in de wasmachine. Neem daarom altijd een oude doek voor dit klusje.

De zwarte aanslag op zilver is vrij hardnekkig en niet erg makkelijk te verwijderen met baking soda. Je zal daarvoor flink moeten boenen.

Je vloerkleed opfrissen.

Strooi baking soda over je vloerkleed en zorg dat het hele oppervlak bedekt is met een dun laagje. Laat dit een nachtje zo liggen. Het vuil uit het kleed komt los en hecht zich aan de soda. De volgende ochtend kun je alles opzuigen met de stofzuiger en je zult zien dat je kleed opgefrist is.

Luchtverfrisser.

Strooi een beetje baking soda op de bodem van je prullenbak. Nare geurtjes worden door de soda opgenomen dus je prullenbak stinkt niet meer zo. Vervang de soda wel regelmatig om de werking optimaal te houden.

Je matras schoonmaken.

Een matras past niet in de wasmachine. Om hem toch schoon te kunnen maken kun je een pakje baking soda uitstrooien over het hele ligvlak van je matras. Laat dit twaalf uurtjes intrekken. Vocht en vuiligheid zullen aangetrokken worden door de soda.

Zuig vervolgens je hele matras grondig schoon met de stofzuiger. Je matras ziet er weer frisser uit en hij ruikt ook weer een stuk aangenamer. De andere kant van het matras doe je gewoon op een andere dag.

De hondenmand.

Je stoffen hondenmand of hondenkussen past waarschijnlijk ook niet in de wasmachine. Strooi wat baking soda over de binnenkant van de mand of over het kussen en laat het een paar uur intrekken. Even de boel opzuigen en hij ruikt weer fris en ziet er wat schoner uit.

De kattenbak.

Strooi een dun bodempje met baking soda in de kattenbak. Daar overheen doe je dan het kattengrit. Vieze geurtjes worden door de soda en het grit opgenomen. Dus kun je zonder knijper op je neus langs de kattenbak lopen.

Mierenverjager.

Mieren houden niet van baking soda. Strooi wat van dit poeder op plekken waar mieren vaak komen en je zult zien dat ze hun koffers pakken en verdwijnen. Strooi ook een laagje voor de drempel van je huis om te voorkomen dat ze naar binnen lopen.

mieren verjagen

Onkruidverdelger.

Strooi wat baking soda in de voegen tussen de tuintegels. De soda neemt het vocht uit de grond op en dat voorkomt dat het onkruid het vocht opneemt. Het gevolg is dat het onkruid uitdroogt en afsterft. Je kunt dit uiteraard alleen toepassen als het een paar dagen niet regent.

Desnoods herhaal je dit ritueel een paar keer. De baking soda is goedkoop en veel beter voor het milieu dan allerlei onkruidverdelgingsmiddeltjes.

Autostoelen.

Je autostoelen kun je schoonmaken en opfrissen door ze te bestrooien met baking soda. Laat dit een paar uur intrekken. Ook je achterbak kun je bestrooien want die kun je ook moeilijk op een andere manier schoonmaken. Na een paar uur stofzuig je de hele boel weer grondig schoon.

Vele mogelijkheden.

Je ziet het al aan dit lijstje; er zijn heel veel toepassingsmogelijkheden voor het schoonmaken met baking soda. Misschien zijn er zelfs nog wel meer dan je in deze lijst terugvindt. Laat het me weten als jij nog tips hebt waarbij je baking soda hebt gebruikt. Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.