Huishoudgoeroe.nlJe bed verschonen

vrouw in bed

Wat is er nu fijner dan na een vermoeiende dag je heerlijk frisse en schone bed in te rollen? Dat zou ik elke dag wel willen. Je knisperende lakens ruiken dan zo heerlijk fris en schoon, en je bed voelt ook lekkerder aan. Je slaapt gewoon beter. Maar om nou iedere dag je bed te verschonen? Daar heeft niemand zin in. Het is toch elke keer weer even een klus om te doen.

Hoe vaak moet je nu eigenlijk je beddengoed verschonen? En wanneer kun je het beste je matras omkeren? Lees lekker verder en je komt het allemaal te weten. Over een paar minuutjes weet jij wat het meest hygiënisch is wat betreft het verschonen van je bed.

bed verschonen

Hoe vaak verschoon je je bed?

Gemiddeld liggen we acht uur per nacht in ons bed te dromen. Dat is ongeveer een derde van ons leven. En dat zijn aardig wat uurtjes. Elke dag komen er huidschilfers los van je huid, bacteriën zitten op je pyjama en op je huid, en als je slaapt dan kan het zomaar gebeuren dat er wat speeksel je mond verlaat. En dat komt dus op je kussen en in je bed terecht. En vergeet niet dat je elke nacht ongeveer een halve liter vocht verliest door transpireren en door je adem.

Ook huisstofmijt woont bij jou heerlijk tussen de lakens. Je komt deze beestjes nooit tegen want het zijn mini monstertjes die je niet met het blote oog kunt zien. Maar ze zijn er wel degelijk. Alles bij elkaar opgeteld kunnen er in acht uurtjes tijd dus aardig wat ongenode ‘gasten’ door je bed heen woelen.

Ter vergelijking: Je kleding heb je ongeveer zestien uur per dag aan en die draag je waarschijnlijk een dag of twee. Ondergoed verschoon je iedere dag want dat draag je op je huid. Je pyjama verschoon je twee keer per week zodat je er niet meer dan drie of vier nachtjes in slaapt.

Dan zou het wel logisch zijn dat je één keer per week of één keer in de twee weken je beddengoed lekker wilt wassen. Persoonlijk gaat elke twee weken bij mij het beddengoed in het sop. Eén keer per week vind ik best veel werk en als je twee keer per week een schone pyjama aantrekt dan vind ik dat het zo wel moet kunnen.

Maar wacht niet langer dan twee weken! Dan wordt het echt een beetje onhygiënisch, op zijn zachtst gezegd. Eén keer per week zou ideaal zijn, maar eerlijk gezegd ken ik niet zo veel mensen die dat doen.

Aanpassen aan de omstandigheden.

Wat ik wel doe is het aantal keren wassen afstemmen op de weeromstandigheden. Als we een hittegolf in Nederland hebben dan horen daar ook van die plaknachten bij. Het is dan niet koel te krijgen in je slaapkamer en je ligt ’s nachts behoorlijk te zweten. In zulke gevallen verschoon ik het laken waarop ik slaap en mijn kussensloop vaker. Mijn dekbed heb ik niet nodig tijdens zulke nachten dus die wordt niet vies.

Nu hebben we zelf geen huisdieren maar ik ken genoeg mensen waar de huisdieren lekker bij hen in bed slapen. Natuurlijk is dat gezellig en hele nachten knuffelen met je viervoeter is lekker knus. In zulke situaties zou ik wel aanraden om je bed eens per week te verschonen. Want behalve je eigen huidschilfers en bacteriën komen er ook haren en bacteriën van je huisdier in je bed.

vrouw en hond in bed

Ben je iemand die regelmatig eet of snoept in bed? Ook dan is het niet verkeerd om iets vaker je bed te verschonen. Je wilt vast niet in slaap vallen tussen de broodkruimels van je ontbijt op bed. Of jezelf ’s nachts omdraaien in de restjes van je paprikachips. Dacht ik ook!

Hoe kun je het beste je bed verschonen?

Je kunt het makkelijkst als volgt te werk gaan: Doe een schone molton om je matras. Een molton is een dik soort laken maar dan zachter. Het beschermt je matras tegen het ergste vuil en vocht. Vervolgens gaat daar je laken overheen.

Doe twee kussenslopen om je hoofdkussen. Eerst een oudere sloop om je kussen te beschermen tegen het ergste vuil en vocht. En daar overheen de kussensloop die bij je dekbedhoes past. Die extra laagjes voorkomen dat je matras en kussen snel vies worden.

Dan mag de dekbedhoes om je dekbed. Dat is een iets lastiger klusje maar daar moet je even een handigheidje in krijgen. Stop de twee bovenste punten van je dekbed in de bovenste punten van je dekbedhoes. Pak dan aan de buitenkant van je hoes in elke hand één punt vast. Houd je armen omhoog en schud je hoes dan zodat hij naar beneden zakt over je dekbed heen. Als je hem daarna neerlegt op je bed kun je de hoes nog even netjes om het onderste deel van je dekbed heen doen.

Slaap je liever onder een laken met dekens er overheen? Dan leg je die op je bed in plaats van je dekbed. Stop het strak in aan het voeteind van je bed als je niet van koude voeten houdt.

Ziezo, jij kunt vanavond weer lekker fris gaan slapen.

Het wassen van je beddengoed.

De molton die om je matras heen zit hoef je niet iedere twee weken te wassen. De eerste kussensloop die om je kussen zit ook niet. Doe dit één keer in de maand of twee maanden. Het hangt er even vanaf hoeveel je transpireert en of het nog fris genoeg ruikt.

Als de kleuren van je dekbedhoes en je laken bij elkaar passen dan kun je alles bij elkaar in de wasmachine kiepen. Was alles dan tezamen met een wasmiddel voor gekleurde was. Anders moet je de donkere was apart wassen van de lichtere was. Draai je wasje op 60 graden want alleen bij deze temperatuur of hoger kun je huisstofmijt en bacteriën doden. Gebruik als je dat fijn vindt een wasverzachter.

Witte lakens mag je eventueel ook op 95 graden wassen, met een wasmiddel voor witte was. Check wel even voor de zekerheid het wasvoorschrift van je beddengoed en houd je daar aan.

Als het mooi weer is dan kun je je beddengoed buiten aan de waslijn laten drogen. Regent het pijpenstelen dan hang je het binnen aan een waslijntje of je doet je beddengoed in de droger. Als de droger klaar is kun je je wasgoed er beter gelijk uithalen anders gaat het te veel kreukelen.

beddengoed aan waslijn

De grote schoonmaak.

Het is aan te raden om elke twee maanden je matras om te keren. Vaker mag ook. Het is goed voor het behoud van je matras want omdat je op een andere manier op je matras ligt wordt er op een andere manier druk uitgeoefend op de verschillende zones van je matras.

Minstens vier keer per jaar mag je je matras even helemaal af stofzuigen. Je haalt daarmee huisstofmijt, huidschilfers en pluisjes stof uit je matras. Doe dan gelijk een schone molton om je matras dan is dat ook lekker fris. Sommige mensen verschonen iedere twee weken hun molton maar dat hoeft niet. Net wat je zelf fijn vindt.

Was een keer of twee per jaar je hoofdkussen. Het liefst op 60 graden omdat je daarmee de bacteriën doodt. Kijk wel even op het waslabel van je kussen of hij in de wasmachine mag. Je kunt er ook voor kiezen om hem naar de stomerij te brengen. Of desnoods een nachtje in de vriezer leggen. Bacteriën houden niet van hitte en niet van extreme kou, dan leggen ze ook het loodje. Als je je kussen op deze manier goed schoon houdt dan voorkom je een hoop ademhalingsproblemen en allergieën.

Na een jaar of vier is je kussen trouwens wel ‘op’. Hij slijt door het gewicht van je hoofd en het draaien tijdens je slaap. En er gaan steeds meer huisstofmijtjes in wonen. Dus na vier jaar kun je hem beter vervangen.

Je dekbed mag ook twee keer per jaar in de wasmachine en ook dan het liefst op 60 graden. Check eveneens eerst goed het waslabel. Op een zonnige dag droogt het prima buiten op het wasrek. Doe hem anders in de droger. Mag je dekbed niet in de wasmachine, breng hem dan naar de stomerij.

Kussens en dekbedden wassen doe ik als ik toch al van plan ben om het bed te verschonen. Dat scheelt weer tijd tussendoor.

Zelf koop ik alleen nog dekbedden en kussens die in de wasmachine gewassen mogen worden. Want elke keer naar de stomerij gaan kost aardig wat centjes.

man doet was

Als jij op deze manier goed voor je bed en beddengoed zorgt dan gaat alles niet alleen langer mee, het is ook nog eens beter voor je eigen gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.