Huishoudgoeroe.nl



Bloedvlekken verwijderen. Wat is de beste manier?

Bloedvlekken verwijderen. Wat is de beste manier?

Bloedvlekken op je kleren zijn niet heel erg lastig om te verwijderen. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Bloed dat net pas op je kleding terecht is gekomen is nog vrij makkelijk eruit te wassen. Maar vlekken die al ingedroogd zijn, die hebben een extra behandeling nodig.

Iedereen heeft wel eens een wondje gehad. Een bloedneus bijvoorbeeld of een sneetje in je vinger. Of papa snijdt zich als hij zijn baard aan het scheren is. En jonge kinderen vallen wel eens tijdens het spelen en dan ligt hun knie ineens open.

Een pleister helpt dan al gauw tegen het bloeden. Maar die bloedvlek op hun broek moet er ook nog even uit gehaald worden. Ik ga je nu vertellen hoe je dat het beste voor elkaar krijgt.

Nieuwe bloedvlekken verwijderen.

*Schoonmaken met koud water.

Als er een bloedvlek op je kleding is gekomen krijg je hem het beste weg als je snel aan de slag gaat. Zo voorkom je dat de vlek indroogt en dieper in het kledingstuk kan trekken. Je kunt het beste de vlek direct onder de koude kraan uitspoelen. Je zal zien dat bijna de hele vlek al verdwijnt als je dit meteen doet.

Spoel een bloedvlek nooit uit met warm of heet water. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want veel soorten vlekken moet je juist met warm of heet water en een sopje schoonmaken. Maar bij bloed werkt dat anders.

Als bloedvlekken met warm water in aanraking komen dan verandert de samenstelling van het bloed. Het gaat stollen en daardoor wordt het juist moeilijker om de vlek te verwijderen.

Als je kledingstuk uitgespoeld is, dan is het meeste bloed al weg. Was daarna gelijk de kleding in de wasmachine zoals je altijd doet maar dan op 30 graden. De bloedvlek is dan helemaal verdwenen.

bloedvlekken verwijderen linksboven

Moeilijke plekken.

Soms zit een bloedvlek op een lastige plek, zoals op een matras, je bankstel of op een vloerkleed. Die stop je niet even in de wasmachine. In dat geval ga je even iets anders te werk.

Maak een schone doek nat met koud water en knijp hem een beetje uit. Dep daarmee de bloedvlek zo schoon mogelijk. Poets van de buitenkant van de vlek naar de binnenkant, anders wordt de vlek groter. Maak hem zo nat mogelijk en probeer hem op deze manier schoon te deppen.

Neem daarna een droge doek en dep de plek zo droog mogelijk. Laat het daarna drogen aan de lucht.

*Schoonmaken met speeksel.

Dit is niet de meest frisse manier om bloedvlekken aan te pakken maar soms kun je niet anders. Stel dat je ergens bent en je krijgt een bloedvlek op je kleding. Maar er is geen water in de buurt om de vlek gauw mee uit te spoelen. Dan kun je een beetje speeksel in je mond verzamelen en op de vlek doen.

Het bloed zal dan niet indrogen omdat het nattig kan blijven. Zodra je de mogelijkheid hebt om je kleren uit te spoelen onder de koude kraan dan spoel je je speeksel en het bloed goed uit.

Oudere bloedvlekken verwijderen.

Er zijn een aantal manieren om oude en ingedroogde bloedvlekken te verwijderen. Je kunt eerst de huismiddeltjes proberen en als dat niet helemaal lukt kun je altijd nog de wat agressievere middelen gebruiken.

Hier volgen een aantal tips om oude bloedvlekken te verwijderen:

*Een ijsklontje.

Pak een ijsklontje uit de vriezer en wrijf daarmee over de oude bloedvlek. Doe dit met draaiende bewegingen. De vlek zal koud en nat worden en hoogstwaarschijnlijk langzaam oplossen. Was de kleding daarna in de wasmachine zoals je dat altijd doet, maar nu op 30 graden.

ijsklontjes

Moeilijke plekken.

Neem een ijsklontje en wrijf daarmee met draaiende bewegingen over de bloedvlek. Je kunt er ook voor kiezen om een paar ijsklontjes naast elkaar op de vlek te leggen en ze te laten smelten. De vlek wordt zo helemaal doorweekt met koud water en het bloed zal daardoor oplossen. Dep daarna de vlek droog met een schone, droge doek. En laat het tenslotte drogen aan de lucht.

*Koud water en zout.

Spoel het bloed van het kledingstuk met koud water af onder de kraan. De vlek moet goed nat worden omdat droge vlekken sowieso al niet weg te poetsen zijn.

Als de plek goed nat is weekt het bloed een beetje los. Leg je kledingstuk neer en strooi vervolgens keukenzout op de plek. Wees niet zuinig, zout kost geen stuiver en een nieuw kledingstuk is tenslotte veel duurder. De vlek moet helemaal bedolven zijn onder het zout.

Zout heeft een absorberende werking dus het zuigt het water en het bloed uit je kledingstuk. Laat het zout lekker een uurtje zijn werk doen. Daarna kun je het meeste zout van het kledingstuk afschudden boven de vuilnisbak en de rest afspoelen onder de kraan. Was daarna het kledingstuk in de wasmachine op 30 graden en verder zoals je gewent bent.

Moeilijke plekken.

Neem een schone, oude doek (die je na gebruik weg kunt gooien) en maak die goed nat onder de koude kraan. Wring hem uit maar niet te hard, de doek moet nattig blijven. Maak daarmee zoveel mogelijk de oude vlek nat en enigszins schoon. Doe dat een beetje deppend en licht wrijvend totdat de vlek goed nat is en het bloed zoveel mogelijk met het water vermengt.

Wrijf als je dit doet altijd vanaf de buitenkant naar de binnenkant van de vieze plek zodat je de vlek in ieder geval niet groter maakt.

Als de vlek goed nat is strooi je er flink wat zout op totdat de vlek vol met zout ligt. Laat dit een uur goed intrekken. Vervolgens kun je met stoffer en blik het meeste zout opvegen en weggooien. De restjes kun je opzuigen met de stofzuiger. Laat je matras, bank of vloerkleed daarna goed drogen.

Is de vlek nog niet helemaal weg, dan kun je de behandeling nog een keer herhalen.

bloedvlekken verwijderen met zout

*Schoonmaken met vloeibaar wasmiddel.

Smeer de bloedvlek in met vloeibaar wasmiddel. Voor een gekleurd kledingstuk kies je voor een wasmiddel voor de gekleurde was en voor hele lichte kleding neem je vanzelfsprekend een wasmiddel voor de witte was. Laat dit een nachtje intrekken.

Doe de kleding daarna in de wasmachine en laat het een volledig programma doorlopen. Er zit genoeg wasmiddel op het kledingstuk dus er hoeft niet nog extra wasmiddel bijgedaan te worden. Was zoals je gewent bent maar dan even een keer op 30 graden.

Moeilijke plekken.

Op de bloedvlek die in je matras, bank of vloerkleed zit kun je ook wasmiddel doen maar wees hier zuiniger met de hoeveelheid. Let op dat het vloeibare wasmiddel nog iets uitloopt. Leg wel even een vuilniszak of iets dergelijks onder je vloerkleed om te voorkomen dat de vloer eronder voltrekt met wasmiddel. Laat het wasmiddel ook hier een nachtje intrekken.

Vervolgens neem je met een schone, natte doek zoveel mogelijk van het wasmiddel en het bloed op. Dat zal wat lastiger zijn, maar als er wat wasmiddel achter blijft is dat niet zo erg. Spoel je doek regelmatig uit onder de koude kraan of emmer koud water en herhaal dit opdeppen een paar keer. Als laatste mag je met een schone, droge doek de vlek zoveel mogelijk droogdeppen. Laat tenslotte de rest goed drogen aan de lucht.

*Water en baking soda.

Spoel je kledingstuk eerst weer zoveel mogelijk uit met koud water. Doe dan aardig wat baking soda op de vlek en wrijf het er voorzichtig in. Laat dit een paar uur intrekken. Spoel daarna de baking soda eraf onder de koude kraan en was je kleding zoals gewoonlijk, maar nu iets kouder; op 30 graden.

baking soda

Moeilijke plekken.

Maak de vlek op je matras, bank of kleed goed nat met koud water. Strooi dan wat baking soda op de vlek en wrijf dit er een beetje in. Laat het een paar uur intrekken. Neem een schone doek en maak die nat met koud water. Neem daarna zoveel mogelijk van de baking soda op met die doek. Spoel je doek regelmatig uit en herhaal dit een paar keer. Dep het droog met een droge doek en laat daarna alles drogen aan de lucht.

*Schoonmaken met melk.

Doe een scheut melk op de ingedroogde vlek en zorg dat de bloedvlek goed doorweekt is. Laat het een uurtje intrekken. Spoel daarna het kledingstuk met koud water af onder de kraan. Vervolgens mag het kledingstuk nog een rondje meedraaien in de wasmachine (op 30 graden) zoals je gewent bent. De vlek zou nu verdwenen moeten zijn.

Moeilijke plekken.

Maak moeilijke plekken niet schoon met melk. Er kunnen restjes melk achterblijven in je matras of kleed en die kun je er niet uitspoelen. Melk wordt dan zurig en dat gaat stinken. Dus doe dat liever niet.

*Water en shampoo.

Maak de vlek nat met koud water. Doe er een beetje shampoo op, het maakt niet uit welk merk je gebruikt, en borstel dit een minuut of twee in de vlek met een zacht borsteltje. De bloedvlek zal langzaamaan oplossen. Spoel de shampoo eraf onder de kraan en was de kleding op 30 graden in de wasmachine.

Moeilijke plekken.

Maak je matras, bank of kleed nat met koud water. Doe er wat shampoo op en borstel dit heel voorzichtig met een zacht borsteltje drie minuutjes in de vlek. Maak daarna een schone doek vochtig met koud water en veeg hiermee zoveel mogelijk shampoo op. Spoel je doek uit en herhaal dit nog een paar keer. Even droogdeppen met een droge doek en de rest aan de lucht laten drogen.

shampoo

*Water en biotex.

Maak een soppie van koud water met flink wat biotex. Week daarin het vieze kledingstuk een nachtje. Zorg dat de bloedvlek goed onder water blijft. Haal vervolgens het kledingstuk uit het soppie, knijp het uit en laat het een rondje in de wasmachine draaien, op 30 graden.

Moeilijke plekken.

Maak weer een mengsel van koud water met biotex in een kleine emmer. Neem een schone doek en maak met dit mengsel de vlek schoon. Een beetje licht wrijven mag. Laat het een nachtje zitten. Neem vervolgens een schone doek en maak die nat met koud water. Ga daarmee nog een paar keer over de vlek om de restjes biotex weg te halen. Laat het tenslotte drogen aan de lucht.

*Water met ossengalzeep.

Spoel de bloedvlek eerst af met koud water. Smeer de vlek daarna in met ossengalzeep. Laat het een uur inweken en spoel het uit onder de koude kraan. Misschien moet je dit een keer herhalen voor betere resultaten. Daarna mag de kleding op 30 graden in de wasmachine gewassen worden.

Moeilijke plekken.

Maak de vlek nat met koud water, smeer er wat ossengalzeep op en wrijf dit er in met de hand of een borsteltje. Het mag een uur inweken. Neem met een natte doek daarna zoveel mogelijk zeep op en dep het item zoveel mogelijk droog met een droge doek. Daarna weer laten drogen aan de lucht.

*Vlekverwijderaar.

Last but zeker not least is er natuurlijk altijd nog de vlekverwijderaar die je kunt gebruiken om bloedvlekken te verwijderen. Doe wat van de vlekverwijderaar op de bloedvlek. Laat het een uur goed intrekken. Spoel het daarna af onder de kraan en was je kledingstuk zoals altijd in de wasmachine, maar even op 30 graden.

Bij kwetsbare stoffen zoals wol, zijde of satijn kun je beter eerst één van de bovenstaande manieren toepassen en in het uiterste geval mag je de vlekverwijderaar gebruiken. Dit spul is namelijk iets agressiever voor je stof.

Moeilijke plekken.

Op de bloedvlek op de bank, je matras of vloerbedekking mag je een beetje van de vlekverwijderaar doen. Laat het een uurtje intrekken. Neem een vochtige doek die je onder de koude kraan nat hebt gemaakt en ga nu over de vlek heen. Spoel je doek een paar keer uit en neem de rest van de verwijderaar en het opgeloste bloed op.

Wees wel heel voorzichtig met de vlekverwijderaar omdat het een iets agressiever middel is dan alle andere middeltjes hierboven.

bloedvlekken verwijderen op dertig graden

Nog even een paar tips:

  • Als je je kleding behandeld hebt op één van de bovenstaande manieren dan is hopelijk je bloedvlek verdwenen. Is dat niet zo, herhaal de behandeling dan of probeer één van de andere methodes.
  • Was je kleding met eventuele restjes van de bloedvlek in de wasmachine liever niet warmer dan op 30 graden. Als je heter wast dan kan de vlek in je kleding gebrand worden. Met koud water wassen mag natuurlijk altijd. Is de bloedvlek (na de behandeling) al verdwenen voor je het kledingstuk uiteindelijk gaat wassen, dan maakt de temperatuur niet uit.
  • Is de bloedvlek na het wassen nog niet helemaal uit je kleding, dan kun je het kledingstuk beter niet in de droger doen. Laat hem dan aan de waslijn drogen. De droger is te heet en dan zou de vlek er ingebrand worden.
  • Als waskrachtversterker mag je een schepje oxi action toevoegen aan je was. Dat weekt de bloedvlek nog wat beter los door middel van zuurstof.
  • Je kunt via bovenstaande methodes bloedvlekken aanpakken op je matras, bank of vloerkleed. Het duurt alleen langer voordat deze opgedroogd zijn. Om het proces wat te versnellen kun je de natte vlek droogmaken door met de föhn de plek voorzichtig droog te föhnen. Zet de föhn op een lage stand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.