Huishoudgoeroe.nlCondens op je badkamerspiegel. Hoe kun je dat voorkomen?

condens badkamerspiegel header uitgelichte afbeelding

Herken je het probleem; condens op je badkamerspiegel? Je hebt net lekker staan douchen dus je bent helemaal schoongeboend. En na het afdrogen ga je verder met het volgende ritueel.

Dus dan is het tijd om je lenzen in te doen, je make-up op te doen of je baard te scheren en je haren op alfabetische volgorde te gaan leggen.

En daar heb je een spiegel bij nodig. Maar die is helemaal beslagen door het douchen. Als je de spiegel probeert schoon te maken met een handdoek dan lukt dat maar voor een deel. Hij blijft toch steeds weer een beetje beslaan.

Hoe krijg je die spiegel nou goed schoon en hoe kun je voorkomen dat hij steeds weer opnieuw beslaat? Lees hier een paar handige trucjes.

Het ontstaan van condens.

Condens ontstaat als er een grote hoeveelheid warme en vochtige lucht vrij komt in een ruimte en die lucht kan niet goed weg. De vochtige lucht zal zich gaan hechten aan koudere oppervlakken in die ruimte.

De badkamer is zo’n ruimte waar het heel warm en vochtig is als je gaat douchen of een bad neemt. De vochtige lucht gaat zich daar hechten aan een raam, een douchewand of een spiegel. Buiten dat, hecht de waterdamp zich ook aan het plafond en de wandtegels.

De warme en vochtige lucht koelt af als het in aanraking komt met de koudere oppervlakken. Daardoor worden de waterdampen langzaamaan weer vloeibaar en ontstaan er druppels op je spiegel en je raam.

condens badkamerspiegel linksboven

Je spiegel schoonmaken.

Je spiegel krijg je op een paar manieren weer schoon:

* Poetsen met een handdoek.

Om de ergste waterdruppels van je spiegel af te krijgen kun je hem droog maken met een handdoek. Hiermee haal je de grootste waterdruppels weg. Maar omdat de spiegel koud blijft, zal je toch nog steeds kleine vochtdruppeltjes op je spiegel blijven houden.

Als je weer een droog stuk van je handdoek gebruikt en nog een keer je hele spiegel droog boent, kun je uiteindelijk wel een stuk meer zien in je spiegel. Maar helemaal weg krijg je de condens waarschijnlijk niet.

* De föhn.

Met een föhn kun je de spiegel schoon en droog blazen. In een mum van tijd is de condens van de badkamerspiegel verdwenen.

* Spiegelverwarming.

Hoe luxe wil je het hebben? Er zijn tegenwoordig spiegels met ingebouwde verwarming te koop. Doordat de spiegel opwarmt en dus niet kouder is dan de warme en vochtige dampen van het douchen, zal de condens zich niet aan je spiegel gaan hechten. Dus je spiegel blijft mooi schoon.

Als je gewoon je eigen spiegel wilt houden kun je ook de spiegelverwarming apart aanschaffen en die achter je spiegel monteren.

badkamerspiegel

Hoe voorkom je condens op de badkamerspiegel?

Hieronder volgen een paar maniertjes waarmee je zoveel mogelijk condens kunt voorkomen:

* Zet een raam open.

Zet tijdens het douchen het raam van de badkamer open. De meeste warme en vochtige lucht kan dan naar buiten ontsnappen. Je hebt op deze manier minder kans op condens in je badkamer.

* De ventilator aanzetten.

Heb je een afzuigsysteem zoals een badkamerventilator? Zet die dan aan voordat je gaat douchen. Als je klaar bent met douchen laat je hem nog een half uurtje de vochtige lucht afzuigen. Zo blijft de badkamer aardig droog en heb je minder snel een beslagen spiegel.

* Water en azijn.

Een schoonmaakmiddeltje uit grootmoeders tijd: Maak een mengsel van 50% water met 50% witte azijn en doe dit in een plantenspuit. Spray dit over je spiegel. Verdeel het goed over het hele oppervlak en maak je spiegel daarna weer droog met een microvezeldoekje.

* Shampoo of afwasmiddel.

Wrijf met een doekje wat shampoo of afwasmiddel op je spiegel. Zorg dat je geen enkel plekje vergeet. Met een schone, droge doek mag je de spiegel daarna weer afnemen. Laat geen restjes achter en boen goed na.

* Scheerschuim.

Smeer scheerschuim op je badkamerspiegel. Wat zeg je? Ja, scheerschuim op je spiegel smeren. Net als met je handen verven toen je een kleutertje was. Maar dan nu met scheerschuim, en je mag je helemaal uitleven. Je kunt het uiteraard ook met een doek doen. Neem de hoekjes mee en zorg dat je niks overslaat.

Daarna neem je een schone, droge microvezeldoek en maak je de spiegel helemaal schoon tot je geen scheerschuim meer ziet. Het onzichtbare laagje dat je op deze manier op je spiegel achterlaat voorkomt dat condens zich kan hechten aan je spiegel.

Na een paar keer douchen moet je dit ritueel wel even herhalen. Dan mag je weer effe lekker kliederen met scheerschuim. Je moet dus af en toe scheerschuim kopen maar dat zorgt er wel voor dat je na het douchen vrijwel gelijk verder kan met je ochtendritueel. En dat scheelt tijd.

* Autowas.

Autowas smeer je normaal gesproken natuurlijk op je autolak en het geeft je auto een beschermlaagje. Het zorgt ervoor dat waterdruppeltjes zich niet hechten aan je auto maar dat ze eraf rollen. Het heeft hetzelfde effect op je badkamerspiegel. Dus wrijf een klein beetje autowas op je spiegel en boen het na met een schone doek. Nu heeft je spiegel een beschermlaagje dat de condens afstoot.

Een beslagen spiegel.

Ik moet je eerlijk bekennen dat het me nog nooit is gelukt om alle condens van de badkamerspiegel te weren. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik geen verwarmde spiegel heb. Als je in een kleine ruimte zoals de badkamer verblijft, en je gaat lekker warm douchen of badderen dan kun je haast niet voorkomen dat de badkamerspiegel beslaat.

Maar als je één of meerdere van de bovenstaande trucjes gebruikt om condens te voorkomen, dan is je spiegel naderhand wel veel eerder schoon. Hij is dan na het douchen wel een klein beetje beslagen maar die condens is veel sneller weg dan wanneer je helemaal niks zou doen.

Dus iets doen is altijd beter dan niets doen. Probeer gewoon uit wat bij jouw badkamer en spiegel het beste werkt. Voor je het weet heb je helder zicht en kun je alles weer kraakhelder in de spiegel zien.

scheren voor de spiegel

Als er iemand is die hét ultieme middel weet om badkamerspiegels volledig condens-vrij te houden dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.