Huishoudgoeroe.nl



Hoe kun je je dekbed wassen?

dekbed wassen header uitgelichte afbeelding

Het wassen van je dekbed is een klusje waar je niet zo gauw aan denkt. Je slaapt er iedere nacht onder, uitgezonderd de nachten dat het zo snikheet is dat je geen dekbed nodig hebt. Maar de meeste nachten lig je toch lekker onder je warme dekens te snurken.

Misschien hang je je dekbed wel eens uit het raam om te luchten. Dat is wel fijn want daarna is hij weer lekker opgefrist.

Nu is het ook wel prettig om je dekbed eens een keertje te wassen. Gewoon om hem weer eens helemaal goed schoon te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Want er zijn verschillende soorten dekbedden en die moeten allemaal anders behandeld worden.

Lees effe met me mee en over een paar minuutjes weet jij óf je dekbed gewassen mag worden en hoe je dat dan het beste kunt doen.

Waarom moet je je dekbed eigenlijk wassen?

Dagelijks liggen we gemiddeld een uurtje of acht te ronken onder ons warme dekbed. We verschonen onze dekbedovertrek en hoeslaken elke twee weken of misschien zelfs elke week. Ons dekbed zelf mag ook wel eens een goede schoonmaakbeurt krijgen. Maar waarom nou precies, want er zit toch altijd een dekbedovertrek omheen?! Ik zal het je uitleggen.

Elke nacht scheiden we ongeveer een halve liter vocht uit. Door transpireren en doordat je ademhaalt. Die halve liter vocht hangt in de lucht en trekt in je pyjama, je matras, je dekbed en je kussen. Er verdampt natuurlijk ook wel weer een deel maar er blijft altijd wat vocht achter.

En heb je wel eens van de huisstofmijt gehoord? Dat is een microscopisch klein beestje dat leeft van huidschilfers. Huidschilfers verliest een mens elke dag doordat de huid zichzelf vernieuwd. Je kleding en je pyjama schuren losjes over je huid en de piepkleine schilfers laten dan vanzelf los.

Huisstofmijten verblijven het liefst op warme en vochtige plekjes én ze eten huidschilfers. Je begrijpt dus wel dat je bed een uitstekende broedplaats voor deze monstertjes is. En deze diertjes wil je het liefst niet in je bed hebben.

Daarom is het sowieso belangrijk om je laken, kussensloop en dekbedhoes regelmatig te verschonen. Voor de hygiëne is het goed om af en toe je matras te reinigen. En dus is het ook wel zo hygiënisch om je dekbed af en toe in de wasmachine te kieperen. Ik zou adviseren om (als het lukt) twee keer per jaar je dekbed te wassen.

dekbed wassen linksboven

Welke dekbedden mogen in de wasmachine gewassen worden?

*Een wollen dekbed:

Ze zeggen wel eens dat wol in principe niet gewassen hoeft te worden omdat wol zelfreinigend is. Als je het regelmatig lucht dan zou dat voldoende moeten zijn. Maar ik kan me voorstellen dat je je wollen dekbed ook wel eens lekker goed wilt opfrissen.

Een wollen dekbed kun je beter niet zelf in je wasmachine stoppen. Kijk maar even in de wasinstructies die op het wasetiket van het dekbed staan. Waarschijnlijk geeft dit aan dat je je dekbed het beste naar de stomerij kunt brengen. Daar wordt het chemisch gereinigd via een speciale methode zonder dat je wollen dekbed krimpt.

Er bestaan speciale wollen dekbedden die wel in de wasmachine gewassen mogen worden. Maar wees daar heel voorzichtig mee. Je mag die niet te warm wassen. Doe dit dan ook niet anders krimpt je dekbed. En dan is hij alleen nog geschikt voor een klein kinderbed. Volg de wasinstructies!

*Een zijden dekbed:

Een dekbed dat van zijde is gemaakt hoef je in principe ook niet te wassen. Zijde trekt geen stof aan en is een prima dekbed als je allergisch bent voor huisstofmijt. Als je je dekbed een paar keer per jaar buiten laat luchten dan moet dat eigenlijk al voldoende zijn. Wil je hem toch laten reinigen, breng hem dan naar de stomerij.

*Een donzen dekbed:

Een donzen dekbed mag je wel in de wasmachine wassen, maar het liefst niet te vaak. Dan blijft hij het mooist. Kijk ook bij donzen dekbedden eerst in de wasinstructies. Daar staat in hoe het dekbed gewassen mag worden. Houd je daar dan ook aan!

Stel je wasmachine in op een fijnwas programma of wolwas programma. Deze programma’s gaan wat voorzichtiger met je dekbed om. Doe een paar tennisballen in de wasmachine bij je dekbed zodat de donsveertjes luchtig heen en weer geschud worden en niet samenklonteren. Op deze manier blijft je dekbed zo zacht mogelijk.

*Een synthetisch dekbed:

Een synthetisch dekbed mag in de wasmachine gewassen worden. Dit soort dekbedden kunnen wat meer hebben. Was ook nu op een fijnwas programma of wolwas programma.

*Een katoenen dekbed:

En ook als je dekbed van katoen is dan mag hij gewoon in de wasmachine. Katoen is niet kwetsbaar dus hij kan makkelijk door jou zelf gewassen worden. Kies hier voor de zekerheid toch ook voor een programma voor fijnwas of wolwas.

moeder en dochter bij wasmachine

Is je wasmachine groot genoeg?

Er bestaan wasmachines met een extra grote wastrommel. Toch zijn er ook nog wasmachines waarvan de trommel niet groot genoeg is om een dekbed in te kunnen stoppen. Ga je dekbed niet in je machine lopen proppen. Als je machine te klein is dan kan je dekbed niet goed los geschud worden tijdens het wassen.

Is dat het geval dan kan het niet anders dan dat je je dekbed bij de stomerij brengt om te reinigen. Of je loopt eventjes naar je lieve buurvrouw (als zij een grotere wastrommel heeft) om te vragen of je je dekbed bij haar mag wassen. Kun je gelijk effe samen een bakkie doen.

Op hoeveel graden mag je het dekbed wassen?

Het beste kun je je dekbed op 60 graden laten draaien. Voornamelijk omdat op die temperatuur de huisstofmijten gedood worden, net als de bacteriën en schimmels. Op 60 graden wordt je dekbed dus het beste hygiënisch schoon gemaakt.

Geeft het wasetiket van je dekbed aan dat hij het beste op 40 graden gewassen kan worden, zoals vaak bij een donzen dekbed het geval is, doe dat dan ook. Misschien worden niet alle huisstofmijten en bacteriën gedood, maar je dekbed wordt wel even goed opgefrist en schoongewassen. Houd je aan de wasvoorschriften anders kan je dekbed onherstelbaar beschadigd raken.

Welk wasmiddel is geschikt voor dekbedden?

Voor alle soorten dekbedden die je zelf mag wassen kun je het beste een wasmiddel voor de fijne was of wolwas gebruiken. Vooral voor donzen dekbedden is dat belangrijk. Het dons en de veertjes zijn vrij kwetsbaar dus moet je daar voorzichtig mee omgaan.

Gebruik maar een beetje wasmiddel, je hebt echt niet veel nodig. De helft van wat je voor een normale was gebruikt is voor dekbedden meer dan genoeg. Het is beter voor je dekbed dat je geen wasverzachter gebruikt.

Laat de wasmachine niet te hard centrifugeren. Houd ongeveer rond de 800 toeren aan. Dat is beter voor de vulling van je dekbed.

Hoe kun je je dekbed het beste laten drogen; buiten of in de droger?

Als ik de dekbedden in het voorjaar of in de zomer was, dan doe ik dat op een warme en zonnige dag. Vroeg in de ochtend zet ik de wasmachine aan en zodra die klaar is hang ik het dekbed lekker buiten om te drogen. Het liefst hang ik hem over een paar stoelen of plat over het droogrek.

In het zonnetje droogt een dekbed best snel. Laat donzen dekbedden het liefst in de schaduw drogen. Draai hem na een paar uurtjes even om zodat de andere kant boven ligt of hangt. Het zou mooi zijn als het een beetje waait, dan droogt het vlugger. Ergens in de middag is je dekbed gegarandeerd droog. Dan kan hij weer op je bed.

Je kunt op het wasetiket zien of je dekbed in de droger mag. Als hij in de wasmachine mag , dan mag hij meestal ook in de droger.

Als je je dekbed in de droger doet, stop er dan een paar tennisballen of drogerballen bij. Die stuiteren en rollen tussen je dekbed door tijdens het droogproces. En op die manier zorgen ze er voor dat je dekbed lekker luchtig opgeschud en gedroogd wordt.

Buiten in het zonnetje drogen is helemaal gratis. De droger kost geld en energie. Als je je eigen centjes wilt besparen en lief wilt zijn voor het milieu dan probeer je zo veel mogelijk je was buiten te drogen, toch?!

Zorg ervoor dat je zeker weet dat je dekbed goed droog is. Voelt hij nog een beetje vochtig, doe hem dan nog even in de droger. Of hang hem nog een poosje buiten in de wind.

zacht wasgoed

Hoe kun je geld besparen?

Zelf koop ik al jaren alleen nog maar katoenen dekbedden die je in de wasmachine mag wassen. Het gaat namelijk best wel in de papieren lopen als je de dekbedden van alle gezinsleden bij de stomerij moet brengen.

En als je naar de stomerij moet dan loop je elke keer te slepen met je dekbedden, en daar houd ik niet zo van. Wat dat betreft houd ik dus wel van gemak en van geld besparen!

Dus let goed op als je een dekbed koopt. Koop voor je eigen gemak alleen dekbedden die in de wasmachine gewassen kunnen worden. Dat is goedkoper, sneller en makkelijker.

  • Hans

    Hallo, ik lees hier :
    (knip,plak)
    Als je machine te klein is dan kan je dekbed niet goed los geschud worden tijdens het wassen.

    Is dat het geval dan kan het niet anders dan dat je je dekbed bij de stomerij brengt om te reinigen.
    (Einde plak)

    Maar als je niet in een zeven dwergen hut woont, ver ver ver van de wereld met wasserettes, dan kan je er daar vaak een met een echt grote trommel vinden .
    Zo van ‘8 kilo’ , soms zelfs 10.
    Daar kon mijn 2persoons donbed in, en tuimelde lekker.
    Nadeel : je staat er uuuren bij te wachten, en dan moet ie ook nog eens in een ‘lauwe’ droogtrommel. De meeste drogers in zo’n wasserette leken me nogal heet.
    Maar met (ja, hoeveel droogbeurten?) was ie uiteindelijk droog. En opgefrist.

    De suggestie droogkuis is inderdaad handig : inpakken, afgeven, afrekenen, en naar huis. Je wint tijd voor jezelf. O ja: bonnetje niet vergeten als je ‘m afhaalt. Je wil de gewonnen tijd niet weer kwijtspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.