Huishoudgoeroe.nlJe douchekop ontkalken.

douchekop ontkalken header uitgelichte afbeelding

We hebben allemaal een douchekop in de badkamer. En die douchekop moeten we wel eens ontkalken. Want hoe lekker is het om onder een heerlijk warme douche te staan zonder dat de waterstraaltjes alle kanten op schieten omdat de douchekop vol met kalk zit?

In het leidingwater in Nederland zit nou eenmaal kalk. Dat is niet te voorkomen. In de ene woonplaats is het water harder, dus zit er meer kalk in, dan in de andere woonplaats. Maar er zit altijd wat kalk in het water, hoe weinig het ook is.

Een grote hoeveelheid kalk halen we al weg met het wekelijks schoonmaken van de badkamer. Maar er blijft altijd wat achter op plekjes waar we niet zo goed bijkomen.

Dus eens in de zoveel tijd zullen we de hardnekkige kalk van de douchekop te lijf moeten gaan. Maar gelukkig is dat niet moeilijk. Voor het ontkalken van je douchekop zijn een paar eenvoudige manieren. En die ga ik je hier stap voor stap uitleggen.

Kalk in de sproeigaatjes.

De buitenkant van de douchekop is goed schoon te maken met antikal of azijn, eventueel in combinatie met warm water. Met een schuursponsje of een zachte doek kun je de kalk goed wegpoetsen. Let wel even op want schuursponsjes kunnen kleine krasjes geven na verloop van tijd.

Maar leidingwater stroomt ook door de douchekop heen. Dus uiteraard hoopt de kalk zich ook op ín de douchekop, en daar kun je onmogelijk bijkomen. Niet met een borstel of schuursponsje in ieder geval.

De rubberen sproeigaatjes van de douchekop gaan na verloop van tijd ook vol zitten met hele kleine stukjes kalk. Dat merk je vooral als je onder de douche staat en als je de waterstraaltjes door de verstopping alle kanten op ziet schieten. Dan wordt het de hoogste tijd om actie te ondernemen.

douchekop ontkalken linksboven

Je douchekop ontkalken met azijn.

De makkelijkste manier om die kalkrestjes uit de douchekop te krijgen is met azijn. Het is heel eenvoudig.

Je hebt slechts drie dingen nodig:

  1. een stevig plastic zakje
  2. natuurazijn of schoonmaakazijn
  3. een sterk (haar-)elastiekje, stevig plakband of een touwtje

Hoe ga je te werk?

Om te beginnen doe je je elastiekje een paar keer om het handvat van je douchekop, om het smalle deel achter de ronde kop. Als je liever tape of touw gebruikt dan sla je deze stap over.

Dan neem je een doorzichtig plastic zakje van goede en stevige kwaliteit. Het zakje moet wel groter zijn dan je douchekop. Dit zakje vul je voor ruim de helft met natuurazijn.

Neem de douchekop uit de houder die aan de douchestang zit en doe hem in het plastic zakje. Zorg ervoor dat heel de kop en het handvat ondergedompeld zijn in de azijn. Laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje ontsnappen.

Prop nu de randjes van het plastic zakje bij elkaar, zo strak mogelijk om de slang van de douchekop. Bind met het elastiekje het plastic bij elkaar.

Of als je geen elastiekjes in huis hebt dan doe je het met tape. Bind de tape om het plastic heen. Let wel op dat je de tape niet op je douchekop of de slang plakt maar alleen op het plastic. Anders zit je straks nog met een plakkerige bende als je de tape eraf haalt.

Zet vervolgens dit pakketje op de grond met zoveel mogelijk het handvat rechtop tegen de muur. Met de open kant van het plastic zakje uiteraard aan de bovenkant zodat de azijn er niet uit kan stromen. Dit laat je zo een nachtje staan zodat de azijn goed in kan trekken in de douchekop.

Als je de tijd en het geduld hebt mag je dit ook 24 uur laten intrekken. Hoe langer, hoe beter. Doe dit klusje het liefst direct nadat iedereen klaar is met douchen. Des te langer kan de azijn inwerken voordat de volgende persoon weer onder de douche wil springen.

Spoel de douchekop schoon.

De volgende dag haal je voorzichtig het elastiekje los van het zakje en laat je de azijn eruit lopen. Het zakje en het elastiekje kun je weggooien. Heb je tape of een touwtje gebruikt dan knip je die voorzichtig door.

Met een oude afwasborstel of een nagelborsteltje kun je nog even de kalkrestjes die aan de buitenkant van de kop op de rubberen sproeigaatjes zitten wegpoetsen. Je mag voorzichtig en niet te hard over de sproeidopjes borstelen. Je wilt ze tenslotte niet beschadigen.

Dan zet je de douchkraan aan en laat je hem even doorstromen. De opgeloste kalkrestjes verdwijnen nu met het water uit de douchekop en zo wordt je douchekop dus ontkalkt.

schone douchekop

Een eenvoudigere manier.

Nu hoor ik je denken: kan het nog makkelijker? En het antwoord is: ja hoor, dat kan. En wel op de volgende manier:

Je kunt de douchekop losschroeven van de slang. Dan kun je een bak of emmer met azijn vullen en je douchekop daarin leggen. Op die manier kun je de douchekop prima ontkalken. Een nachtje laten staan, schoonmaken, uitspoelen en klaar.

Alleen is het zo dat je lang niet altijd de douchekop losgedraaid krijgt van de slang. Soms zit er ook kalk in de schroefdraad van de douchekop. Of er is wat roest ontstaan en dan zou dat de reden kunnen zijn dat je hem niet losgedraaid krijgt.

En als je een bak of emmer vult met azijn dan heb je daar veel meer van nodig dan wanneer je alleen een plastic zakje vult met wat je nodig hebt om de kop onder te dompelen. En dat scheelt weer in de hoeveelheid schoonmaakmiddel.

Een vaste douchekop.

Het ontkalken van een vaste douchekop is ietsje bewerkelijker.

Het kan natuurlijk zijn dat je een douchekop hebt die je niet los kunt halen. In dat geval doe je eigenlijk precies dezelfde handelingen als bij het ontkalken met behulp van een plastic zakje. Alleen moet je even op een trapje of krukje gaan staan omdat je boven je hoofd moet werken. Dat maakt het iets lastiger.

En je kunt geen elastiekje om de douchekop doen dus moet je het plastic zakje dichtmaken met tape. Of eventueel met een touwtje. Voor de rest werkt het hetzelfde.

Wastafel- en keukenkranen.

In principe kun je de kraan van je wastafel en de kraan in de keuken op dezelfde manier schoonmaken als je douchekop. Soms is het mogelijk om de kop van je kraan los te draaien en hem een tijdje in een bakje met azijn te leggen.

Als dat niet mogelijk is dan kun je een plastic zakje gevuld met azijn om de kraan binden. Denk er wel even over na wanneer je de kraan weer moet gebruiken. Als hij buiten gebruik is door de ontkalkingsprocedure dan is het lastig om je tanden te poetsen of je handen te wassen.

wastafel kranen

Het voorkomen van kalkaanslag.

Het valt niet mee om kalk in huis te voorkomen. Je kunt een duur ontkalkingsapparaat in huis plaatsen waardoor alle kalk in je leidingwater verleden tijd is. Maar dat is best een dure en ingrijpende operatie.

Wat je wel kunt doen is na elke douchebeurt even met je handdoek over de rubberen sproeidopjes van je douchekop wrijven. Je handdoek neemt zo het achtergebleven water uit de kop op. En als er geen water in de douchekop blijft zitten dan heeft kalk ook geen kans om zich vast te gaan zetten.

Met je vingers kun je af en toe over de rubberen sproeidopjes van de douchekop wrijven. Je mag dan best een beetje kracht zetten. Op deze manier maak je de kalkrestjes die erin zitten los. Als je daarna de douche aanzet dan spoelen de meeste kalkdeeltjes weg.

Probeer altijd om wekelijks je badkamer schoon te maken. Zo krijgen kalk en bacteriën geen kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.