Huishoudgoeroe.nl



Hoe kun je energie besparen? Handige tips en wetenswaardigheden.

energie besparen header uitgelichte afbeelding

De meeste mensen vinden het wel interessant om energie te besparen. Want als je dat doet dan ben je goed bezig voor moedertje aarde. Voor nu en in de toekomst, als onze kinderen groot zijn. De aarde moet tenslotte nog een poosje blijven draaien.

En het is ook interessant voor je portemonnee, want laten we eerlijk zijn; het kost allemaal al genoeg.

Maar wat zou je nou zelf allemaal kunnen doen om minder energie te verbruiken? En waar kun je vandaag, of liever gezegd nu direct, al mee beginnen?

Het is minder ingewikkeld dan je zou denken en je kunt meteen van start gaan. Hier volgen een aantal handige tips.

energie besparen linksboven

Twintig manieren om energie te besparen:

Er zijn heel erg veel manieren om energie te besparen. De ene verandering is in de aanschaf wat duurder dan de andere maar uiteindelijk gaat het je een schoner milieu en geld opleveren. En er staan genoeg voorbeelden hieronder waar je nu direct al mee kunt beginnen.

* Trek een trui of vest aan.

Als het wat frisser wordt in huis is het natuurlijk het makkelijkst om de verwarming een graadje warmer te zetten. Maar dat kost energie en dus centjes, en je kunt je afvragen of het echt nodig is.

Wat je ook kunt doen is naar je kledingkast lopen en een dikke trui of een lekker warm vest aantrekken. En als je het gauw koud hebt kun je een thermoshirt of een thermobroek aandoen onder je gewone kleding. Die zijn vrij dun maar heerlijk warm aan je lijf.

* Onder een dekentje op de bank.

Zit je lekker op de bank een serie op netflix te kijken en krijg je het een beetje fris? Neem dan een fleecedeken en drapeer die over je heen. Fleece is een dunne maar lekkere warme stof die ook nog eens heerlijk zacht aanvoelt. Binnen no-time heb je het heerlijk warm.

Wij hebben thuis een mand in de hoek staan met wel vijf of zes lekkere fleecedekentjes erin. En iedereen hier in huis heeft intussen zijn eigen deken. Het komt regelmatig voor dat we allemaal op de bank vertoeven, iedereen onder zijn of haar eigen warme deken. Stelletje huismutsen! ;)

* Een onesie.

In plaats van een fleecedeken kun je ook een lekkere onesie over je gewone kleren aantrekken. Je hebt onesies in de leukste en gekste kleuren en met de grappigste afbeeldingen. Je hebt ze met en zonder capuchon en in allerlei maten. Lekker maf maar ook lekker warm en daar gaat het om.

* Doe ’s avonds de gordijnen dicht.

Als het in de winter goed koud wordt buiten dan wil je natuurlijk dat het binnen warm en comfortabel blijft. Het kan een verschil maken als je de gordijnen dicht doet zodra het donker wordt. Ten eerste staat het gezellig en ten tweede kan er niemand zomaar vanaf de straat bij je naar binnen kijken.

En nog belangrijker: gordijnen (en natuurlijk ook luxaflex, lamellen en shutters) houden de kou tegen. Koude lucht komt moeilijker door gordijnen heen waardoor het binnen lekker warm blijft. Als je ’s morgens de gordijnen weer opendoet dan voel je de kou erachter vandaan komen.

gordijnen openen

* Een slimme thermostaat.

Het belangrijkste is dat je prettig en comfortabel woont in je eigen huis. Het is echt heel fijn als je energie kunt besparen want je helpt het milieu en je eigen spaarrekening als je bewust met energie omgaat. Maar comfort, gemak en warmte in huis is ook belangrijk.

Dus natuurlijk mag je het warm stoken in je woonkamer want dat voelt gewoon lekker behaaglijk. Maar sla er niet in door. Als het binnen 23 graden is omdat je je verwarming hebt opgestookt en je loopt te puffen in je t-shirtje, dan gaat er iets niet helemaal volgens planning. Dus blijf je bewust van wat je doet.

Als je een slimme thermostaat installeert dan kun je er zeker van zijn dat je niet te veel energie verbruikt. Met een slimme thermostaat kun je precies programmeren wanneer je wilt dat de verwarming aangaat en wanneer je hem op een lagere temperatuur kunt zetten, zoals ’s nachts.

Zo kun je ook niet vergeten om de verwarming uit te zetten. En de thermostaat is met een app op afstand te bedienen. Dat is dat weer handig als je onverwachts eerder of later thuis komt dan je gepland had.

Ook kun je je energieverbruik aflezen op een slimme thermostaat. Dus dan weet je precies hoeveel energie en geld je kwijt bent aan het verwarmen van je huis.

* Voorkom sluipverbruik van elektrische apparaten.

Elektrische apparaten verbruiken uiteraard stroom als ze aanstaan. Maar ze verbruiken ook stroom als ze uitstaan. Neem als voorbeeld je tv. Als hij uitstaat maar nog wel op stand-by dan verbruikt hij ongemerkt nog wel energie. Dat kan oplopen tot ongeveer €30,- per jaar aan sluipverbruik.

En als je meerdere apparaten in huis op stand-by hebt staan dan loopt dat per huishouden per jaar toch behoorlijk op. Het is dus zeker de moeite waard om daar iets aan te doen.

Wat je kunt doen is de apparaten echt helemaal uitzetten. Of de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact halen als je ze niet meer gebruikt. Maar dat is misschien wat omslachtig, want je hebt vast geen zin om elke keer als je tv wilt gaan kijken de stekker weer in het stopcontact te pluggen.

Een makkelijkere oplossing is om je stekkers aan te sluiten op een stekkerdoos met een schakelaar. Als je je apparaten niet meer gebruikt dan schakel je met één knop de stroom van meerdere appraten tegelijk helemaal uit.

* Vervang oude lampen door ledlampen.

Vervang je gloeilampen door ledlampen. Gloeilampen worden intussen al niet meer verkocht want ze verbruiken simpelweg te veel energie. Ledlampen zijn 50% tot 85% zuiniger in het energieverbruik dan gloeilampen. En daarmee kun je zeker energie besparen.

Natuurlijk, ledlampen zijn wel een stuk duurder in de aanschaf. Maar je hoeft natuurlijk niet alle lampen op één dag te vervangen. En als er een gloeilamp of spaarlamp stuk gaat kun je overwegen om hem te vervangen door een ledlamp.

Ledlampen gaan tot wel 20 jaar mee. Gemiddeld hebben ze 35.000 branduren. Een gloeilamp brandt gemiddeld 1.000 uur. Een halogeenlamp brandt ongeveer 3.500 uren en een spaarlamp heeft een gemiddelde van 7.500 branduren, net als TL-lampen. Dus ook al betaal je wat meer voor de aanschaf van een ledlamp, die investering haal je er zeker uit.

lamp bolletje energie besparen

En ledlicht is tegenwoordig niet alleen maar te verkrijgen in felle witte lichtbollen maar je ziet ze gelukkig ook in sfeervol en warm licht. Sommige soorten zijn ook nog eens dimbaar dus je kunt wel degelijk sfeerlicht creëren met ledverlichting.

Ledlampen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en sterktes. Voor vrijwel alle fittingen zijn ledlampen te verkrijgen dus je hoeft geen lamp-armaturen te vervangen als je wilt overstappen op ledlicht. Ook TL-lampen hebben een ledvariant.

Ledlampen hebben nog een aantal voordelen: ze zijn schokbestendig, ze bevatten weinig schadelijke stoffen, ze branden direct op maximale lichtsterkte, ze zijn geschikt voor buitenlampen omdat ze tegen lage temperaturen kunnen en je kunt ze heel vaak aan- en uitzetten zonder dat ze stuk gaan.

Ledverlichting is ook nog eens minder brandgevaarlijk omdat ze veel minder heet worden. En ledlampen flikkeren niet dus ze zijn rustiger voor je ogen. Vooral op kantoor kan dat een hoop schelen.

* Doe het licht uit.

Als je de kamer uitgaat en je bent niet van plan daar voorlopig terug te komen, doe dan het licht uit. Het is niet nodig om het licht te laten branden. Doe je dat wel dan kost het onnodig stroom.

* Probeer minder water te verbruiken.

Als je bewust met water omgaat kan jou dat ook nog een voordeel opleveren. Je waterrekening gaat omlaag en als je bijvoorbeeld minder vaak of minder lang onder de douche staat dan is ook je energierekening lager. Een waterbesparende douchekop zorgt er voor dat je minder water verbruikt met douchen. Ook iets minder heet douchen levert een voordeel op.

Laat de kraan niet lopen als je je tanden aan het poetsen bent, maar zet hem even uit. Als je schrobbeurt klaar is en je wilt je mond gaan spoelen dan kun je de kraan weer aanzetten. Dat scheelt per poetsbeurt soms wel een minuut of meer aan nutteloos weggespoeld water. En tel dat maar eens op in een jaar tijd.

Als je in de keuken de vuile afwas wilt afspoelen onder de stromende kraan, zet dan je kraan niet voluit aan. Een iets zachter stromende straal maakt de vaat ook schoon. Of zet een laag water in een wasteil en spoel daarin je vieze borden schoon. Dat scheelt nog meer water.

* Niet te heet wassen.

Het spreekt eigenlijk wel voor zich, maar hoe heter je je handdoeken en kleding wast, hoe meer energie je verbruikt. En nu hoef je echt niet alle textiel op een te lage temperatuur te gaan wassen want je wilt natuurlijk vooral dat alles goed schoon wordt. Maar probeer wel (milieu-)bewust met je was bezig te zijn.

kleding wassen

En draai het liefst alleen een wasje als de wastrommel vol is. Halve wasjes kosten naar verhouding meer water en stroom. Soms kan het niet anders en moet je wel eens een klein wasje draaien, maar het is economischer als je je was opspaart tot je een volle trommel hebt.

Het loont ook zeker als je een wasmachine aanschaft die heel energiezuinig is. Ook dit apparaat zal iets duurder in aanschaf zijn maar als je per was een stuk minder geld aan energie kwijt bent, dan is het absoluut de moeite waard.

* Gebruik de droger met mate.

De droger is een geweldige uitvinding en ik kan eigenlijk ook niet meer zonder. Toch is het aan te bevelen om niet elk wissewasje klakkeloos in de droger te gooien. In de zomer kun je uitstekend je was buiten aan de lijn of een wasrek drogen. Dan is je was binnen een paar uur droog.

Kleding droogt sowieso beter op aan de waslijn. Het kreukelt veel minder dan wanneer je het in de droger doet. Als je kleding in de droger droogt dan moet je het ook nog eens gaan strijken en dat kost zowel stroom als lichamelijke energie. Dus… tel uit je winst.

Ook de droger is verkrijgbaar in een energiezuinige uitvoering. Zeker de moeite om ze eens te vergelijken.

* Zet de vaatwasser aan als hij vol is.

Je zou eens na kunnen gaan of je vaatwasmachine niet te veel stroom verbruikt. Een oude vaatwasser is niet echt energiezuinig. De nieuwere versies verbruiken minder stroom en waar mogelijk ook minder water.

Zet de vaatwasser het liefst alleen aan als hij vol is. Net als bij de wasmachine gebruikt de vaatwasmachine naar verhouding ook meer water en stroom als hij maar halfvol zijn programma draait.

* Isoleer je huis.

Een makkelijke manier om energie en dus geld te besparen is met het isoleren van je huis. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte van de verwarming binnen zodat je minder hoeft te stoken. Dus geef je minder centjes uit.

Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen goed geïsoleerd. Maar bij de wat oudere huizen is dat nog niet altijd het geval. Zeker als je een heel oud huis hebt uit de eerste helft van de vorige eeuw dan is er van isolatie niet veel sprake. Maar gelukkig kun je daar heel veel aan doen.

De meeste warmte gaat verloren door het dak van een huis. Logisch, want warmte gaat omhoog. Dus als je het dak isoleert, of laat isoleren, dan heb je al een grote winst te pakken. Je kunt isoleren van binnenuit en van buitenaf.

dak isoleren

Spouwmuur isolatie levert ook voordeel op. De bedrijven die dat voor je kunnen realiseren die blijven groeien. Naast dat het je op den duur geld oplevert voelt het in huis ook gewoon comfortabeler aan.

Als je nog enkel glas hebt in je huis dan kan het zeker geen kwaad om dit te vervangen voor dubbel of zelfs driedubbel glas. De stilstaande lucht die tussen de ramen zit isoleert heel goed dus het gaat zeker een besparing opleveren.

Ook de vloer mag je niet vergeten als je gaat isoleren. Kou kan via de vloer je huis intrekken en dat geeft een kil gevoel. Er zijn veel verschillende manieren om je vloer te isoleren. Op internet vindt je de vele mogelijkheden duidelijk omschreven.

Het is niet altijd goedkoop om je huis te gaan isoleren. Toch is het het waard om hierin te investeren want na verloop van tijd bespaar je echt energie en geld. Informeer even bij je gemeente of ze subsidie voor je kunnen regelen. Dat scheelt ook weer in de centen.

* Ventileer je woning.

Goede ventilatie is belangrijk in huis. Als je goed ventileert, bijvoorbeeld door ventilatieroosters een stukje open te zetten, dan heb je minder vocht in huis dus minder kans op schimmel. Dat is beter voor je gezondheid. De lucht is schoner en niet zo vochtig en bedompt.

Bij oudere mensen hoor ik nog wel eens dat ze liever niet de ventilatieroosters open zetten want ze hebben het idee dat ze dan “voor de vogeltjes stoken”. Maar wat ze niet beseffen is dat de frisse lucht die in kleine hoeveelheden van buiten komt beter te verwarmen is dan de vochtige lucht die in huis hangt.

Dus zonder dat ze het weten verbruiken ze zo ongemerkt meer energie, en dat is eigenlijk zonde.

Je kunt ventilatieroosters laten plaatsen boven je ramen. Die kun je zelf makkelijk open en dicht zetten. Veel huizen hebben tegenwoordig mechanische ventilatie. Als die goed is ingesteld hoef je daar eigenlijk niet veel aan te doen.

Je kunt ook een ventilator plaatsen (of dat laten doen) in bijvoorbeeld je washok, kelder of bergzolder. Wat je ook kunt doen is je buitendeur af en toe eens lekker open zetten. Zelf zet ik graag de ramen in huis op een klein kiertje open. In de zomer maar ook in de winter. Al is het maar een paar uurtjes per dag.

* Plaats tochtstrips.

Frisse lucht in huis is onmisbaar maar op tocht zit niemand te wachten. Dat is weer een ander uiterste. Als je ramen of deuren niet helemaal goed sluiten kan er op een frisse winterdag aardig wat koude lucht je huis binnenkomen. Wat weer betekent dat je de verwarming moet opschroeven.

Maar dat kun je voorkomen door tochtstrips te plaatsen op plekken waar dat nodig is. Tochtstrips zijn onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt en op internet kun je ze ook bestellen. Je kunt ze laten plaatsen maar je kan ze ook vrij makkelijk zelf monteren.

Met tochtstrips bespaar je energie, en het voelt comfortabeler aan in huis.

* Monteer zonnepanelen op je dak.

Het plaatsen van zonnepanelen is een vrij grote investering. Maar je haalt die er gegarandeerd uit na verloop van tijd. Het is waar; je moet de euro’s wel op je bankrekening hebben staan om zonnepanelen aan te schaffen maar het is de moeite waard.

zonnepanelen plaatsen

Er bestaan tegenwoordig zonnepanelen die je hele dak bedekken en er niet echt uitzien als zonnepanelen. En er zijn dakpannen waarin de zonnepanelen verwerkt zitten. Dus voor het zicht hoef je het niet te laten.

Zonne-energie is in principe gratis want die ronde gele bal schijnt toch wel de hele dag. Zelfs als het bewolkt is kun je nog zonne-energie opvangen.

* Een energiezuinige cv-ketel of warmtepomp.

Een goeie manier om energie te besparen is de volgende: Een oude cv-ketel is veel minder rendabel dan de nieuwere cv-ketels van tegenwoordig. In de loop der jaren zijn ze steeds energie-zuiniger gemaakt. Dus het is zeker de moeite om eens na te laten kijken of je ketel niet te veel stroom verbruikt.

Je ziet ook steeds meer warmtepompen in de huizen verschijnen. Niet alleen bij de nieuwbouwhuizen maar ook bij bestaande huizen. Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor cv-ketels. Ze werken op elektriciteit en maken slim gebruik van de al aanwezige warmte uit verschillende bronnen.

Het is best een investering maar uiteindelijk gaat het je echt geld opleveren. En je bent goed bezig voor moedertje aarde.

* Doe oude apparaten de deur uit.

Wij hebben hier heel lang een koel/vries-combinatie in huis gehad. Wel 24 jaar. Dat ding was niet kapot te krijgen dus we dachten er niet aan om een nieuwe te kopen. Tot we er achter kwamen dat hij toch wel behoorlijk wat stroom verbruikte. Zeker in vergelijking met de apparaten van tegenwoordig.

Dus we hebben hem uitgezwaaid en een nieuwe, energiezuinige koel/vries combinatie uitgezocht. Die is niet alleen veel goedkoper in gebruik, hij maakt ook nog eens veel minder geluid dan de vorige. En de wanden zijn dunner, de inhoud is groter en hij ziet er veel mooier uit. Een win-win-win situatie dus.

En dit geld voor veel apparaten die al wat jaartjes meegaan. Het is echt de moeite waard om je apparaten allemaal eens na te lopen om te kijken wat ze verbruiken en of het de moeite loont om ze te vervangen. Controleer voor je eigen veiligheid ook eens de snoeren en aansluitingen van je apparaten.

* Vergelijk energietarieven.

Het loont zeker de moeite om je energierekening eens onder de loep te nemen. Betaal je niet te veel voor stroom en gas? Op de site van Pricewise of Energievergelijken.nl kun je je gegevens invullen. De site vergelijkt dan de prijs die je nu betaald bij je energieaanbieder met de prijzen van de concurrenten.

En het kan zomaar zijn dat je bij een andere energiemaatschappij, over een jaar bekeken, een paar tientjes goedkoper uit bent. Dus vul zo volledig mogelijk je gegevens in, kijk of je een welkomskorting krijgt en bereken of het loont om over te stappen.

Let er wel op of je contract bij je oude energiemaatschappij bijna afloopt. Anders moet je daar een boete betalen omdat je overstapt voordat je contractperiode voorbij is. En dan kost het alleen maar geld, dat is zonde.

energie besparen kosten berekenen

* Check je gezondheid als je het gauw koud hebt.

Als je het gauw koud hebt, en dan bedoel ik dat jij met ijspegels aan je neus rondloopt en je huisgenoten lopen in een shirtje met korte mouwen, dan kan je daar misschien een oorzaak voor vinden in de medische hoek. Ga in dat geval even langs de huisarts.

Eén van de symptomen van een traag werkende schildklier is dat je het gauw koud hebt. En als je het fenomeen van Raynaud hebt, dan zijn de aderen in je vingers en tenen erg dun waardoor je ze moeilijk warm krijgt.

In plaats van je verwarming omhoog schroeven kun je beter even een afspraak bij de huisarts maken om te kijken af je er iets aan kunt laten doen.

Meer tips.

In dit artikel staan de meest voor de hand liggende bespaartips beschreven. En ik durf te wedden dat je de meeste al wel kende. Milieubewust leven is tenslotte al aardig in ons dagelijks leven ingeburgerd.

Weet jij misschien nog andere handige tips die jou en ons kunnen helpen om energie te besparen? Laat het weten in een berichtje hieronder en dan zal ik dit artikel aanvullen met jouw advies. Alle nieuwe ideeën zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.