Huishoudgoeroe.nlDe frituurpan schoonmaken. Hoe pak ik dat aan?

frituurpan schoonmaken header uitgelichte afbeelding

Vandaag gaan we het hebben over het schoonmaken van de frituurpan. Want hoewel dit een klusje is dat je het liefst overslaat, moet het toch af en toe even gebeuren.

Hoe lekker is het om patatjes te bakken in de frituurpan, of een heerlijke hamburger? Nou ja, het maakt niet uit wat je bakt, het is gewoon lekker om eens in de zoveel tijd een lekker hapje uit de frituurpan te eten. Het is makkelijk, snel en ontzettend lekker!

Na een aantal baksessies is het verstandig om het frituurvet te vervangen. Daardoor smaken je gefrituurde hapjes gewoon lekkerder en het is gezonder. En als je het oude vet eruit haalt is het wel zo prettig om de pan even een schoonmaakbeurtje te geven voordat je het nieuwe vet (of olie) er weer in doet.

Waar begin je mee als je je frituurpan wilt schoonmaken?

Als je frituurvet of frituurolie donkerder wordt en er komen wat rommeltjes in te zitten dan is het niet zo vers meer. Het is dan beter om het vet te vervangen en je pan lekker schoon te maken zodat de volgende baksessie weer een heerlijk bordje patat oplevert.

Voor deze klus kun je het beste handschoenen aantrekken, want het is een behoorlijk vieze smeerboel. Zorg er uiteraard ook voor dat de stekker van de pan niet in het stopcontact zit. Anders vliegen de vonken er vanaf!

Om te beginnen haal je het deksel van de frituurpan af en haal je de mandjes uit je frituurpan. Die zet je op wat oude kranten op het aanrecht. Ook het verwarmingselement zet ik altijd op een stapeltje kranten. Dat doe ik om te voorkomen dat het hele aanrecht vettig wordt.

Het is niet erg om je vieze en vette aanrechtblad schoon te poetsen maar ik kies wat dit betreft toch voor de makkelijkste weg. De kranten kun je tenslotte na gebruik gewoon weggooien. En dat gaat sneller dan poetsen.

Daarna haal je de binnenpan waar het vet in zit uit de buitenpan. Vervolgens kiep je het oude vet of de oude olie met behulp van een trechter in een lege plastic fles. Mijn tip is om altijd de oude en lege flessen van de olie die je gebruikt, te bewaren voor als je de oude olie weg wilt gooien.

Die flessen met oude olie kun je goed dichtdraaien. Zelf zet ik ze voor de zekerheid altijd in een plastic tas die ik goed dichtknoop. Dan lever ik het oude vet in, in de verzamelbak voor oud frituurvet die bij de meeste supermarkten staat. Of bij de gemeentewerf.

frituurpan schoonmaken linksboven

Nu gaan we echt schoonmaken.

Om te beginnen zorg je dat er altijd een keukenrol klaarstaat. Met een paar velletjes keukenpapier maak je nu de binnenkant van de frituurpan schoon. Zo haal je de meeste vettigheid weg en voorkom je dat er veel viezigheid door de gootsteen wegspoelt.

Nu zijn er een paar manieren om je pan helemaal goed vetvrij te maken:

*Maak gebruik van een vaatwasblokje.

Zet de pan weer in elkaar en hang de mandjes er in. Vul de frituurpan met water tot het maximale niveau en zet hem aan op 100 graden. Doe nu een vaatwasblokje in de pan. Gebruik er twee bij een grotere frituurpan.

Tip van mij: Haal het vaatwasblokje uit de plastic verpakking. En gebruik geen vaatwaspods waar het poeder en de glans in plastic verpakt zit. Mocht het plastic namelijk aan het verwarmingselement van de frituurpan gaan vast smelten dan weet ik niet of dat blijvende schade veroorzaakt.

Het vaatwasblokje lost op in het water en zorgt er voor dat het vet losweekt en grotendeels oplost. Laat dit zo een kwartiertje lekker pruttelen. Na dit kwartier haal je de stekker eruit en laat je de pan nog zeker een kwartier staan. Hij kan dan nog even verder ontvetten en tegelijkertijd afkoelen.

Vervolgens kun je de losse onderdelen eruit halen en het water wegkiepen in de gootsteen. Kijk uit met het warme water!

In plaats van een vaatwasblokje kun je er ook voor kiezen om twee eetlepels baking soda in de frituurpan te doen. Verder volg je de stappen zoals hierboven beschreven staan. Baking soda is ook een krachtig schoonmaakmiddel.

frituurpan losse onderdelen

Losse onderdelen mogen in de vaatwasser.

Het vet in de pan is nu aardig losgeweekt maar nog niet alles is schoon helaas. Meestal blijven er wel restjes vet achter. En met name aan de bovenrand van de pan, de hele buitenkant, het deksel en de handvatten van de mandjes, waar geen kokend water bijkomt.

Nu kun je alle onderdelen in de vaatwasser zetten. Kijk wel even goed in het onderhoudsboekje van je frituurpan óf hij wel in de vaatwasser mag. Het verwarmingselement mag er natuurlijk sowieso niet in. Doe je dat wel, dan doet de pan het naderhand hoogstwaarschijnlijk niet meer.

Je doet vervolgens twee vaatwasblokjes in de vaatwasser en laat de vaatwasser een heet en lang programma draaien. Laat alles naderhand goed drogen of droog met een theedoek even de onderdelen van de pan na. Dan kan je de pan in elkaar zetten en weer gaan frituren.

Als niet alles goed schoon wordt…

De vaatwasser is een prima middel om je vaat schoon te krijgen maar ik moet je ook teleurstellen: het vet of de olie uit de frituurpan is zo hardnekkig dat de onderdelen soms niet helemaal schoon worden in de vaatwasser. Het vet weekt wel goed los wat het schoonmaken daarna makkelijker maakt.

Wat ik zelf altijd nog doe is het volgende: Ik zet alle onderdelen om de beurt in de gootsteen, die gevuld is met heel warm water en een beetje afwasmiddel. Dreft met citroen ontvet heel goed.

Met een schuurspons of zelfs een staalwolsponsje en extra dreft boen ik alle onderdelen schoon. En geloof me; zelfs met deze grove sponsjes zal je echt even flink moeten boenen. Met een oude afwasborstel kun je goed tussen de gaatjes van het mandje schoonmaken.

Ik moet er wel duidelijk bij vertellen dat je door de schuursponsjes kleine krasjes krijgt op je pan. Maar zelf geef ik daar niet zo om, als de pan maar weer goed schoon wordt. En die krasjes zie je haast niet.

Het geeft wel voldoening als alles na je boen- en poetswerk weer lekker schoon is. Voor de allerlaatste restjes viezigheid zou je de losse onderdelen nog een rondje kunnen laten draaien in de vaatwasser. Of je spoelt ze goed af en droogt ze na met een theedoek.

Met de hand schoonmaken.

Het gedeelte met het verwarmingselement moet je altijd met de hand schoonmaken. Het gedeelte waar het elektriciteitssnoer aan zit mag namelijk nooit ondergedompeld worden in water. Dus met een microvezeldoekje en sop boen je dit element goed schoon en maak je hem naderhand goed droog.

Heb je een kunststof frituurpan, ook wel friteuse genoemd, die niet in de vaatwasser mag dan is er nog geen man overboord. De losse onderdelen mogen er vaak wel in dus dat zou je kunnen doen. Kijk even voor de zekerheid in het onderhoudsboekje wat er wel en niet in de vaatwasser mag.

friteuse

De buitenkant van de pan, meestal van kunststof gemaakt, kun je vaak vrij makkelijk schoonmaken met een oud schoonmaakdoekje en wat dreft citroen. Boen de buitenkant en het elektriciteitssnoer goed schoon en neem het tenslotte af met een vochtig microvezeldoekje.

Als laatste zet je de losse onderdelen weer in elkaar, je zet alles weer in de pan en doet er schoon frituurvet of zonnebloemolie in. Nu is het schoonmaken van jouw frituurpan helemaal klaar en je kunt weer lekkere hapjes bakken.

De frituurpan na elk gebruik even schoonmaken.

Heb je eenmaal weer een lekker bordje patat of een schaal met snackies gebakken? Maak dan na het eten de pan aan de buitenkant zo goed mogelijk schoon. De pan is dan intussen afgekoeld dus je zal je handen niet verbranden.

Als je na ieder gebruik de pan even naloopt en de ergste vetvlekken weghaalt dan wordt hij niet zo erg vies. Hij ziet er dan wat netter uit. En als je hem grondig schoonmaakt op het moment dat je de olie of het vet vervangt dan blijft hij netjes. En de pan gaat zo ook nog eens langer mee.

Succes met schoonmaken en als je klaar bent heb je vast een bordje goudgele frietjes verdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.