Huishoudgoeroe.nlHoe kun je fruitvliegjes bestrijden?

fruitvliegjes bestrijden header uitgelichte afbeelding

Als je fruitvliegjes in je huis tegenkomt dan moet je op zoek gaan naar manieren om ze te bestrijden. Doe je dat niet dan heb je een klein probleempje want ze kunnen voor overlast zorgen.

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes die 2 tot 4 millimeter groot worden. Ze zijn lichtbruin en eigenlijk kunnen ze alleen in de zomer in Nederland overleven. Alleen dan is het warm genoeg voor deze beestjes. Fruitvliegjes leven twee tot negen weken.

Waar vind je fruitvliegjes?

Je vindt fruitvliegjes op het fruit in de fruitschaal. Ze leggen hun eitjes op rijp fruit. Dat is handig voor de larven die uitkomen want dan hebben ze meteen een heerlijke maaltijd. Maar de vliegjes zitten ook graag op allerlei andere voedingsmiddelen.

Als je in de zomer je vuilnisbak opendoet kunnen er zomaar een aantal fruitvliegjes uitkomen. Want ook daar is genoeg eten te vinden. Fruitvliegjes planten zich in hoog tempo voort dus je moet wel even aan de slag om ze te bestrijden.

Verwar ze niet met rouwvliegjes.

De vliegjes die je wel eens ziet in de aarde van je kamerplanten zijn geen fruitvliegjes. Dat zijn rouwvliegjes. Deze vliegjes leggen hun eitjes in vochtige potgrond. Ze zijn niet schadelijk voor de mens en leven eigenlijk maar twee dagen.

Rouwvliegjes zijn wel schadelijk voor je planten want ze eten de wortels op. Je kunt ze het beste bestrijden door de potgrond van je planten te vernieuwen want zo kom je ook van de eitjes af die ze gelegd hebben.

fruitvliegjes bestrijden linksboven

Hoe kun je fruitvliegjes bestrijden?

*1: Gooi etensrestjes buiten in de vuilnisbak.

Gooi bij voorkeur je etensrestjes gelijk na het eten buiten in de GFT-kliko. Je hebt dan geen last van vieze geurtjes in huis op het moment dat etensrestjes gaan rotten. Rottend eten staat vrij ver bovenaan op het menu van fruitvliegjes.

*2: Doe lege flessen weg.

Lege wijnflessen zijn erg aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Dat heeft alles te maken met de minimale druppeltjes wijn die er nog inzitten. Wijn is gemaakt van druiven. Druiven zijn een fruitsoort en fruit is het lievelingsvoedsel van fruitvliegjes. Fruit dat aan het gisten is, is nog aantrekkelijker.

Ook lege potjes appelmoes of jam, lege flessen van limonade, lege pakken van vruchtensappen en eigenlijk alle lege flessen en pakken waar iets van fruit of ander eten in heeft gezeten kun je maar beter direct weggooien.

*3: Vang de vliegjes met een vangpotje.

Je kunt een vangpotje zelf maken of er één kopen. Neem een klein bakje en doe daar een bodempje zoete limonade in. Of honing of een beetje overrijp fruit, in ieder geval iets zoets. Dek dit bakje af met plastic folie. Doe eventueel een elastiekje om de rand zodat de folie goed blijft zitten.

Prik dan met een tandenstoker of ander scherp voorwerp een paar kleine gaatjes in de folie. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de zoetigheid en kruipen in het bakje. Alleen kunnen ze er niet meer uitkomen omdat ze vast blijven plakken aan de zoetigheid.

*4: Gebruik een elektrische vliegenmepper.

Een elektrische vliegenmepper werkt effectief als je vliegen wilt vangen. Nu zijn fruitvliegjes wel klein maar toch is het mogelijk om ze te vangen met zo’n vliegenmepper.

*5: Hang een kleeflint op.

Kleeflinten zijn van die linten waar een stroopachtige substantie op zit. Het trekt vliegen aan. En als vliegen eenmaal met hun pootjes op het kleeflint zitten dan komen ze daar met geen mogelijkheid meer van los.

Fruitvliegjes zijn erg klein en niet heel sterk dus die beestjes zullen zeker nooit meer loskomen van het kleeflint. Zo’n kleeflint ziet er misschien een beetje vies uit als er allemaal dode vliegjes aan hangen, maar je kunt hem weggooien en vervangen zo vaak als je wilt. Probleem opgelost.

*6: Koop een insectenlamp.

Een insectenlamp hang je op, of zet je neer, in bijvoorbeeld de keuken. Insecten, waaronder fruitvliegjes, komen af op het blauwe licht. Rond die lamp zit een hoogspanningsspiraal. Zodra de vliegjes die raken worden ze geëlektrocuteerd.

De vliegjes vallen in het opvangbakje onderin de lamp. Daar worden ze verzameld. Na een tijdje maak je dit bakje los, je gooit de vliegjes in de vuilnisbak en het bakje is simpel schoon te maken. Een snelle en simpele manier van vliegjes vangen.

insectenlamp om fruitvliegjes te bestrijden

*7: Fruitvliegjes bestrijden met gif.

Je kunt fruitvliegjes doden door gif te spuiten. Maar denk heel goed na voordat je dit middel inzet. De giftige dampen zijn gevaarlijk want je ademt ze zelf in. Ook je kinderen ademen de dampen in. Ventileer de ruimte dus heel goed als je met het gif aan de gang gaat.

En let heel goed op je huisdieren. Als je gif spuit op een plek waar zij lopen of bij kunnen dan kan dat gevaarlijk zijn. Let er extra goed op dat ze het gif niet aanraken of zelfs oplikken.

Nog belangrijker: hoe kun je voorkomen dat er fruitvliegjes in huis komen?

*1: Was de groente en het fruit dat uit de supermarkt komt.

Fruitvliegjes en hun larfjes kunnen al op het fruit zitten dat je uit de supermarkt mee naar huis neemt. Je kunt het fruit dus best even wassen voordat je het in je fruitschaal legt. Zo was je al de larve-eitjes van het fruit af en voorkom je dat er fruitvliegjes in je huis komen wonen.

*2: Haal voedselbronnen weg.

Laat liever geen eten op het aanrecht liggen. Alle etenswaren die niet afgesloten zijn en waar fruitvliegjes bij kunnen, daar zullen ze gegarandeerd op af komen. Je kunt eten dus beter opbergen in afgesloten bakjes of zakjes. Daar kunnen de beestjes niet bij.

Bewaar ook je brood in een goed afgesloten broodtrommel of in een afgesloten zakje.

*3: Leg groente en fruit in de koelkast.

Groente en fruit dat in de koelkast ligt, ligt ten eerste goed afgesloten. Ten tweede is de temperatuur lekker laag, meestal rond een graad of zes. En omdat fruitvliegjes pas kunnen overleven bij ongeveer 20 graden zullen ze de koelkast ten alle tijden mijden.

*4: Houd de keuken schoon.

Maak je aanrecht na het koken of na het eten netjes schoon. Zet de vaat in de vaatwasser of was het even af. Spetters van het koken of bakken kun je het beste ook gelijk schoonpoetsen want ook dat is aantrekkelijk voor fruitvliegjes.

Zorg dat de afzuigkap van tijd tot tijd schoongemaakt wordt. Daar kunnen ook vetspettertjes aan hangen.

*5: Gooi verwelkte bloemen op tijd weg.

Verwelkte bloemen zijn ook een lekkernij voor fruitvliegjes. Net als verdorde blaadjes van je kamerplanten. Als je er voor zorgt dat je die op tijd weggooit dan voorkom je dat de vliegjes je huis binnenkomen.

*6: Lavendel, basilicum, knoflook, kruidnagel, salie en dille.

Fruitvliegjes kun je prima voorkomen als je iets van lavendel, basilicum, knoflook, kruidnagelen, salie of dille hebt. Zet bijvoorbeeld een lavendelplantje in je keuken. Een basilicumplant doet het ook prima en past ook goed in de keuken. De vliegjes houden er niet van en zullen niet in huis komen.

lavendel

*7: Gooi koffiepads en theezakjes op tijd weg.

Net als wij houden ook fruitvliegjes van koffie en thee. Liefst met twee klontjes suiker. Dus oude koffiepads en gebruikte theezakjes kun je het beste direct na gebruik weggooien. Gooi ze bij voorkeur in de GFT-kliko in plaats van in de vuilnisbak in de keuken.

*8: Zorg voor een goed afgesloten vuilnisbak.

Fruitvliegjes zijn erg klein en kunnen door hele kleine kiertjes kruipen. Zodoende kunnen ze al gauw in een vuilnisbak kruipen als deze niet goed afgesloten is. En omdat er vaak etensresten in een vuilnisbak zitten komen er al snel fruitvliegjes op af.

Zorg dus dat je een vuilnisbak hebt die goed afgesloten kan worden. Ten eerste heb je dan geen onplezierige geuren in huis en ten tweede heb je veel minder last van ongedierte.

Veel mensen hebben een klein afvalbakje op het aanrecht staan. Zorg er voor dat ook dit afvalbakje goed afgesloten kan worden.

*9: Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een fruitgeur.

Voor ons als mens is het heerlijk om je huis schoon te maken met een allesreiniger die naar fruit ruikt. Bijvoorbeeld allesreiniger met citroengeur. Het ruikt heerlijk fris en schoon. Fruitvliegjes zijn er echter ook dol op en komen graag op die geur af.

Dus als je deze vliegjes niet in huis wilt dan kun je vooral in de zomermaanden beter een allesreiniger gebruiken die niet naar iets fruitigs of bloemigs ruikt. Schoonmaakmiddelen die naar eucalyptus of lavendel ruiken geven ook een heerlijke frisse geur in huis. Die zijn wel geschikt.

Of gebruik een allesreiniger met een neutrale geur. De rest van het jaar, als de fruitvliegjes in geen velden of wegen te bekennen zijn, mag je weer los gaan met je zoet ruikende allesreinigers.

*10: Gooi vaatdoekjes op tijd in de was.

Leg bij voorkeur elke dag een schoon vaatdoekje op je aanrecht en gooi de gebruikte in de was. Zeker in de zomer als het warm is kunnen vaatdoekjes een broedplaats van bacteriën worden. Wees dan niet te zuinig en gebruik elke dag een schone.

Dat is in de belangrijkste plaats beter voor de hygiëne van jou en je huisgenoten. Vieze vaatdoekjes zijn ook nog eens een paradijs voor fruitvliegjes vanwege de voedselresten die erin zitten. Dus dat is nog een reden te meer om ze op tijd te verwisselen.

Ook schuursponsjes kun je maar beter op tijd vervangen. Bacteriën blijven hier lekker inhangen wat het weer een uitstekende broedplaats voor fruitvliegjes maakt.

*11: Zet je ramen en deuren open.

In de zomertijd is het sowieso heerlijk om ramen en deuren open te zetten om je huis te luchten. Doe dat vooral ook als je fruitvliegjes wilt voorkomen. Deze vliegjes houden namelijk helemaal niet van tocht dus dit is een effectief middel om te voorkomen dat ze je huis binnenvliegen.

Zo zie je maar weer. Er zijn genoeg manieren om fruitvliegjes te bestrijden en om ze te voorkomen. Succes en alvast een fijne zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.