Huishoudgoeroe.nlDe gootsteen ontstoppen.

gootsteen ontstoppen header uitgelichte afbeelding

De gootsteen ontstoppen is een klusje dat soms even moet gebeuren als het water niet meer zo goed wegloopt of helemaal niet meer wegstroomt.

Door haren, zeepresten, tandpasta, restjes gel of scheerschuim en vet- en etensresten kan het gebeuren dat de afvoer van de gootsteen of wastafel verstopt raakt. Vuil en viezigheid hopen zich op en dat gebeurt vaak in de zwanenhals; de afvoerpijp onder de spoelbak die een paar bochtjes maakt.

Soms heeft de verstopping een klein zetje nodig om los te komen en dan is het probleem al verholpen. Maar andere verstoppingen zijn wat hardnekkiger en die zijn wat lastiger om weg te krijgen.

Er zijn verschillende manieren om zelf te proberen om een verstopping op te lossen of te laten verdwijnen. Na het lezen van dit artikel kun jij zelf ook, net als ik, dit probleem verhelpen.

gootsteen ontstoppen linksboven

* De welbekende gootsteenontstopper.

Iedereen weet waarschijnlijk wel wat een gootsteenontstopper is. Een prima ding om verstoppingen mee te lijf te gaan. Je schaft hem één keer aan en je kunt er jaren mee doen. De ontstopper werkt snel, is makkelijk te hanteren en zeer milieuvriendelijk om een ontstopping mee te verhelpen.

Neem als eerste het zeefje uit je gootsteen of haal in de badkamer de afvoerstop van je wastafel eruit. Zet een laagje water in je gootsteen, als dat er nog niet instond.

Plaats de ontstopper over het gat van het afvoerputje heen. Leg voor de zekerheid ook even een doekje over het gat van de overloop die in de wastafel zit. Dat doekje voorkomt zo meteen dat het water of de viezigheid van de verstopping daar uitspuit en op jou terechtkomt.

Houdt de steel van de ontstopper met twee handen vast en duw een keer krachtig de ontstopper naar beneden en trek hem weer omhoog. Maar wel zo, dat je hem niet van zijn plek af haalt. Doe dit een paar keer achter elkaar.

Met het krachtig duwen en trekken zorg je ervoor dat de ontstopping in beweging komt, losraakt en hopelijk wegspoelt met het water dat in de wasbak of gootsteen stond. Blijf dit een paar keer herhalen totdat de verstopping verdwenen is.

* Verstopping verhelpen met een flesje water.

Een hele eenvoudige en ook milieuvriendelijke manier om een gootsteen te ontstoppen is met een flesje water. Je hebt vast wel ergens een leeg plastic flesje van een halve liter water in huis liggen. Of je neemt een nieuw en vol flesje water, dat kan ook.

Zit de verstopping in de gootsteen in de keuken, zorg dan dat je het zeefje uit de gootsteen haalt. Zit de verstopping in de afvoer van de wastafel in je badkamer, haal dan de afvoerstop van de wasbak er uit en leg die even weg.

De afvoer is verstopt dus dat betekent dat het water niet meer wegloopt. Voor je gaat beginnen mag je daarom een klein laagje water in de gootsteen of wasbak zetten.

flesje water

Daarna ga je als volgt te werk: Draai de dop van het flesje af en zorg dat hij tot de rand is gevuld met water. Is het gat van de afvoer diep dan zet je het petflesje zo snel mogelijk op zijn kop in het gat, rechtop en niet scheef.

Zet dan je handpalm op de bodem van het flesje en duw met volle kracht het flesje plat. Je duwt dus met behulp van het water uit het flesje de verstopping weg. En omdat je het gat van de afvoer helemaal afsluit met het flesje schiet het water met kracht door de afvoerbuis heen.

En zo wordt de verstopping opgelost. Misschien moet je dit proces even nog een paar keer herhalen als het niet in één keer lukt.

Als de opening van de afvoer ondiep is dan moet je even de bovenkant van het petflesje afsnijden om er voor te zorgen dat hij de afvoer helemaal afsluit anders werkt dit trucje niet.

Het plastic waterflesje is van dun en soepel plastic gemaakt, daarom kun je deze truc zo goed met een waterflesje doen. Andere lege flesjes, van bijvoorbeeld frisdrank, zijn dikker en stugger dus daarmee gaat het niet.

* Laat baking soda je probleem oplossen.

Bij een afvoer die niet zo lekker doorloopt, en dus niet heel hardnekkig is, kun je baking soda gebruiken. Leeg een half pakje baking soda in de afvoer en giet daar een liter kokend water achteraan. Laat het gerust tien minuten of een kwartier intrekken.

Daarna mag je er nog een liter kokend water ingieten en als het goed is loopt de afvoer weer goed door. Is dat niet het geval dan kun je het ritueel nog een keer herhalen. Als laatste spoel je de restjes baking soda weg met koud water en je klus is geklaard.

* Gebruik een vaatwastablet.

Ga hetzelfde te werk als bij de baking soda. Alleen gebruik je nu in plaats van de baking soda een vaatwastablet of losse vaatwaspoeder. Vaatwaspoeder heeft als eigenschap dat het goed ontvet en in combinatie met kokend water etensresten week kan maken. Zo kun je de verstopping verhelpen.

Maar let op; dit werkt alleen als de verstopping gering is. Het is niet afdoende als de verstopping erg hardnekkig is.

vaatwasblokjes

* Neem een vloeibaar ontstoppingsmiddel.

Soms moet je de gootsteen ontstoppen met een rigoreus middel. Een ontstoppingsmiddel is eenvoudig in het gebruik. Giet het middel in de gootsteen of wasbak en laat het inwerken. Dat kan een uur duren of zelfs een hele nacht maar uiteindelijk zal het middel de verstopping bereiken en langzaamaan oplossen.

Op de verpakking van het ontstoppingsmiddel staat precies hoe lang je het minimaal moet laten inwerken. Als de vloeistof zijn werk goed doet dan loopt het water in de wasbak op een gegeven moment weer door.

Vloeibaar ontstoppingsmiddel is prijzig en slecht voor moedertje aarde, maar soms kan het niet anders. Nog een nadeel is, dat het de afvoerleidingen aan kan tasten. Dus denk er goed over na voordat je dit soort middelen gaat gebruiken.

* Maak gebruik van een ontstoppingsveer.

Een ontstoppingsveer heet ook wel springveer of rioolveer. Het is een flexibele, metalen spiraal van een paar meter lang. Het gebruik van deze veer is een beetje lastig als je het nog nooit gedaan hebt. Het is een vies klusje maar het kan de hardnekkige verstopping wel verhelpen.

Voor je de ontstoppingsveer gaat gebruiken kun je het beste de sifon onder je wastafel of gootsteen loshalen. Zet er ook even een emmertje onder want er kan viezigheid en wat water uit je leidingen komen. Een oude handdoek kan ook geen kwaad om bij de hand te hebben.

Vervolgens stop je het begin van de veer in je afvoer en je duwt hem zo ver mogelijk de afvoerbuis in. Daarna ga je met het handvat aan het andere uiteinde rustig aan draaien. Door het draaien manouvreer je de veer door de bochten van de afvoerbuizen.

Je blijft een poosje draaien en op die manier draai je de veer die in de afvoer zit, in de viezigheid van de verstopping. Hij draait zich eigenlijk vast in de blokkade. Door een beetje te duwen en te trekken met de veer lukt het vaak al om de blokkade op te heffen en los te krijgen.

Vervolgens draai je de veer weer uit de afvoerbuis en trek je hem behoedzaam naar buiten. Misschien moet je deze handelingen nog een keer herhalen om de hele verstopping weg te krijgen.

Het kan natuurlijk zijn dat er nog een hompje vuiligheid aan het uiteinde van de trekveer zit dus houd daar rekening mee. Dit kun je in het emmertje laten vallen en daarna weggooien. Maak na gebruik de veer weer schoon en de klus is geklaard.

gootsteen ontstoppen met rioolveer

* De sifon loshalen en schoonmaken.

De sifon is dat stukje afvoer onder je wasbak waar een paar bochten in zitten. Er blijft altijd een laagje water in staan en dat voorkomt weer dat er stank uit het riool kan ontsnappen. Zo blijven je keuken en je badkamer fris ruiken.

Maar behalve water kunnen hier ook etensresten, haren en zeeprestjes in blijven hangen. En die kunnen op hun beurt weer een verstopping tot gevolg hebben. Zet voor je gaat beginnen een emmertje onder de sifon want er kan wat water en vuiligheid uitkomen.

Als je de onderdelen van de sifon loshaalt kun je ze even goed schoonmaken. Vaak zit er zo’n vies grijzig laagje aan de binnenkant van de onderdelen geplakt. Daar blijft ook van alles aan hangen. Dus schoonmaken kant dan echt geen kwaad.

Wat je vóór het schoonmaken kunt doen is een foto maken van de sifon om er zeker van te zijn dat je hem na de schoonmaakbeurt weer op de juiste manier in elkaar zet. En leg de onderdelen op volgorde van loshalen op de grond en maak ze één voor één schoon. Dan kan het niet misgaan!

De onderdelen maak ik met een soppie van warm water met allesreiniger schoon. Vaak gebruik ik daarvoor een oude tandenborstel en een schuursponsje. Na gebruik gooi ik die dan weg want ze worden echt heel vies en de geur is niet te harden…

Als alles weer in elkaar gezet is loopt de afvoer weer vlotjes door. Je hebt de gootsteen weer kunnen ontstoppen.

* Een hogedrukreiniger.

Het ontstoppen van je afvoer met een hogedrukreiniger brengt risico’s met zich mee. Ik zou je dit dus (zeker binnenshuis) niet zo gauw aanraden. De hogedrukreiniger produceert heel veel kracht en die kracht kan jouw leidingen beschadigen.

Ook kan het gebeuren dat de verstopping niet zomaar weg te krijgen is. Wat dan wel kan gebeuren is dat het water uit een andere wasbak of uit een toiletpot naar boven komt, met alle narigheid van dien. Dan moet je met een knijper op je neus ook nog gaan poetsen.

De krachtige straal van een hogedrukreiniger kan zeker effectief zijn. Maar als je niet zeker weet of je leidingen daar tegen kunnen, zou ik toch een andere manier bedenken om de verstopping op te lossen.

* De ontstoppingsmonteur.

Als niets maar dan ook echt niets helpt om de ontstopping op te lossen dan bel ik een monteur. Het kan zijn dat de verstopping zeer hardnekkig is of een heel eind verderop in de afvoerbuizen zit en dan krijg ik het zelf niet meer voor elkaar.

En de monteur krijgt het eigenlijk altijd voor mekaar! Alleen kost hij iets meer eurootjes dus is hij mijn allerlaatste redmiddel om de gootsteen te ontstoppen.

ontstoppingsmonteur

Hoe kun je verstoppingen voorkomen?

Het is niet zo moeilijk om verstoppingen in de gootsteen of wasbak te voorkomen. Misschien niet voor 100% maar in ieder geval voor een groot deel. Dit zijn een paar tips:

* Tip 1: Spoel zeepresten, scheerschuim, restjes van tandpasta en klodders gel die in de wasbak terecht zijn gekomen weg met voldoende water. Doe je dat niet dan heb je meer kans dat deze substanties zich vast gaan hechten aan de binnenkant van de afvoerbuizen. Hoe dikker die laag wordt, hoe meer kans je hebt op verstoppingen.

*Tip 2: Heb je je haren gekamd en liggen er een paar in de wasbak? Spoel ze dan niet weg met water maar haal ze even weg met een dotje wc-papier en gooi dat in de prullenbak. Haren die je door het putje wegspoelt kunnen makkelijk vastplakken aan de smurrie die aan de binnenkant van de afvoerbuizen zit. Andere viezigheid blijft weer aan die haren hangen en zo bouwt de verstopping zich op.

*Tip 3: In de keuken heb je wel eens etensresten in de gootsteen liggen. Zorg dat er altijd een opvangzeefje in de gootsteen zit en vang daarin de resten op. Leeg dit zeefje in de prullenbak of neem de viezigheid weg met een keukenpapiertje. Als je de etensresten door het afvoerputje wegspoelt, kunnen die zich ophopen en een verstopping veroorzaken.

*Tip 4: Vetresten die in je koekenpan zitten kun je het beste weghalen met een keukenpapiertje en die weggooien. Als je restjes vet en olie door de gootsteen spoelt dan blijft dat geweldig goed plakken aan de binnenkant van je afvoerbuizen. Binnen no-time hoopt het zich op en heb je een verstopping. Zelfs de kleinste restjes kunnen dit al veroorzaken. Dus doe dat maar liever niet meer.

 • Vincent Rondwijk

  Wij zijn nu ook een stuk voorzichtiger geworden met het wegspoelen van vetresten. Het is inderdaad slim om je pannen eerst schoon te vegen met een stuk papier voordat je deze afwast. Zo houdt je je wasbak overigens ook schoon en voorkom je vieze luchtjes.

 • Emma de Graaf

  Bedankt voor de goede tips om een gootsteen te ontstoppen. Ik wist niet dat je in plaats van baking soda ook een vaatwastablet kan gebruiken. Onze leidingen zijn vrij oud, dus ik ben me vast aan het voorbereiden, mocht er een keer iets mis gaan. We moeten natuurlijk voorkomen dat we op een duur het riool verstopt hebben.

 • VC Heijmerikx

  Heel belangrijk als je een monteur belt:
  Zoek een LOKALE LOODGIETER!!!!
  Eén die je ter verantwoording kan roepen en één die bij een geschillencommissie is aangesloten.
  Er zijn malafide bedrijven die Google betalen om hoog in de zoekresultaten te eindigen die er roverspraktijken op na houden, zoals: Prijs gebruik ontstoppingsveer 100 euro per meter!!!!!!! Wij wisten hier niet van en waren 800 euro armer.
  Dus bel een lokale ondernemer, die zal eerlijke prijzen overleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.