Huishoudgoeroe.nlGoud schoonmaken.

goud schoonmaken header uitgelichte afbeelding

Heb je verschillende items van goud in huis, en wil je deze schoonmaken? Dan ben je hier aan het goede adres. Misschien heb je wel een mooie, gouden trouwring om je ringvinger. Of heb je een gouden kettinkje en armbandje die je weer wilt laten glimmen.

En misschien heb je wel een mooi gouden klokje of gouden kandelaar in huis. Wellicht staat er een verguld beeldje dat je van opa en oma geërfd hebt op de kast. Kortom, ik denk dat er in bijna ieder huishouden wel iets van goud te vinden is.

Goud is een kostbaar materiaal dus je moet er voorzichtig mee omgaan. Er zijn drie soorten goud: geelgoud, witgoud en roségoud. Welke soort goud je ook hebt, voor het schoonmaken maakt het niet uit. Alle drie de soorten maak je op dezelfde manier weer schoon en glimmend.

gouden klokje

Waarom verliest goud op den duur zijn glans?

Goud wordt na verloop van tijd wat doffer en het kan langzaamaan zijn glans verliezen. Maar waardoor komt dat nou eigenlijk?

Het is gelukkig niet zo dat goud op den duur zwart en vies wordt, zoals bij zilver wel het geval is. Zilver gaat oxideren doordat het in aanraking komt met zuurstof, en dat zorgt voor het viezige, zwarte laagje. Op deze website lees je ook hoe je het beste aan de slag kunt met zilver schoonmaken.

Maar goud komt wel altijd in aanraking met zwavel dat overal in de lucht zit. En daardoor verliest het zijn glimmende uiterlijk. Al duurt het wel wat langer, je gaat toch zien dat goud zijn glans gaat verliezen.

In deze blog gaan we ons focussen op het schoonmaken van gouden sieraden en gouden voorwerpen. Heb je een sieraad waar diamantjes en mooie steentjes in zitten? Vraag dan even na bij de juwelier of je deze wel zelf schoon mag maken.

Zeker als de steentjes vastgeplakt zitten moet je heel voorzichtig zijn. Want als de lijm loslaat dan kun je de steentjes of diamantjes makkelijk verliezen, en dat wil je niet.

Zorg dat je ook zorgvuldig omgaat met bijvoorbeeld het gouden klokje van vroeger die je van je opa hebt geërfd. Dompel deze niet onder in een vloeistof want dan doet hij het sowieso niet meer. En omdat er ook ijzeren onderdeeltjes in kunnen zitten, is het niet slim om deze nat te maken.

Dus twijfel je? Vraag dan eerst even advies bij een kenner. Het schoonmaken van goud is niet moeilijk maar je moet wel even weten wat je doet.

*Een goudpoetsdoekje.

Een goudpoetsdoekje is geschikt om alle soorten gouden sieraden en voorwerpen mee schoon te maken en op te poetsen. Hoe kwetsbaar je sieraad ook is, een goudpoetsdoekje kan nooit kwaad om te gebruiken. Mits je niet heel ruw en keihard gaat lopen boenen dan…

Een goudpoetsdoekje is namelijk een hele zachte doek waar al iets van glansmiddel in verwerkt zit. Je bewaart het doekje gewoon in het plastic zakje waarin je hem koopt en dan kun je hem keer op keer gebruiken om je goud weer te laten blinken.

ring van goud schoonmaken

*Kokend water.

Goud is bestand tegen heel heet water. Leg je gouden sieraden in een schaal en giet daar kokend water overheen. Zorg ervoor dat alles onder water ligt. Laat dit even een paar minuutjes zo staan.

Na een paar minuutjes laat je voorzichtig het vieze, hete water uit de schaal lopen door de schaal een beetje schuin te houden boven je gootsteen. Let op dat je spulletjes niet in de gootsteen vallen. Niet al het hete water zal er uit lopen maar dat geeft niet.

Giet er vervolgens koud water in en spoel zo je gouden spulletjes af. Nu kun je met je handen de voorwerpen weer aanraken.

Wat je ook kunt doen is je gouden spulletjes in een kunststof zeefje leggen. Dit zeefje hang je dan in een kom met kokend water en zo laat je het even staan. Al het goud moet wel onder water staan.

Naderhand til je het zeefje op en spoel je het goud af onder de koude kraan. Op deze manier komen je handen sowieso niet in aanraking met het kokende water. Wel zo veilig.

Als je spulletjes schoon zijn is het belangrijk dat je alles voorzichtig maar grondig droogmaakt. Gebruik hiervoor een zachte doek die niet pluist. Heb je veel kleine kiertjes en gaatjes waar je met de doek niet bij kunt komen? Leg je spulletjes dan een poosje te drogen op een droge doek.

*Water en afwasmiddel.

Vul een kom of afwasteil met goed warm water waar je met je handen nog in kunt. Dus niet gloeiend heet water. Doe in dit water een beetje goed ontvettend afwasmiddel, dezelfde hoeveelheid die je voor een afwasje zou gebruiken.

Neem dan een zachte schoonmaakborstel, een zachte, oude tandenborstel of een microvezeldoekje en maak dan in dit sopje je gouden spulletjes schoon. Let erop dat je spulletjes niet tegen elkaar aan schuren want dan kan je krasjes krijgen op het goud. Krasjes krijg je niet meer weg.

Als alles schoon is dan mag je het weer heel goed droogmaken met een niet-pluizende doek. Voorwerpen met kleine kiertjes mag je een tijdje goed op laten drogen voordat je ze weer opbergt of in gebruik neemt.

*Water en groene zeep.

Groene zeep is een goed en mild schoonmaakmiddel en het is absoluut niet agressief. Om je gouden schatten schoon te poetsen met goed warm water en groene zeep, ga je hetzelfde te werk als bij het schoonmaken met water en afwasmiddel.

gouden schaakspel

*Water en ammoniak.

Ammoniak is een agressiever schoonmaakmiddel en ik vind het persoonlijk ook behoorlijk stinken. Dus denk daaraan als je je goud hiermee wilt schoonmaken. Neem een ruime afwasteil, gevuld met veel en goed warm water en doe daar een klein scheutje ammoniak bij. Vermeng dit goed en leg dan je gouden voorwerpen in dit mengsel.

Boen voorzichtig met een zachte doek of een zachte borstel je goud schoon en spoel alles grondig af onder de koude of lauwe kraan. Maak het naderhand heel goed droog.

Gebruik ammoniak nooit en te nimmer onverdund. Dat kan je goud namelijk aantasten.

*Kunstgebit bruistablet.

Vraag je opa of oma of ze een bruistablet (voor het schoonmaken van hun kunstgebit) hebben voor jou. Vul een schaaltje met warm water en leg je sieraden hierin. Vervolgens los je het bruistablet hierin op.

Zoals je misschien wel weet kan een bruistablet de kalk en etensresten van een kunstgebit af bruisen. Even napoetsen en schoon is je kunstgebit. En dat geldt dus ook voor je gouden sieraden en andere gouden voorwerpen.

Is het bruisen op een gegeven moment klaar, laat het geheel dan nog even tien minuten staan. Als het nodig is kun je de spulletjes met een zachte doek of zachte borstel nog even poetsen, terwijl ze in het schaaltje liggen, maar dat is lang niet altijd nodig.

Spoel alle spulletjes onder de koude of warme kraan even goed af en zorg dat je alles heel goed afdroogt.

*Tandpasta.

Neem een schaaltje en vul dat met warm water. Leg de items die je weer wilt laten glimmen in dit schaaltje. Vervolgens neem je een doekje of oude tandenborstel en die maak je een beetje vochtig. Je doet hier een beetje tandpasta op.

Neem wel tandpasta waar geen bleekmiddel of chemische stoffen aan toegevoegd zijn. Dan wordt het goud ook niet aangetast. Poets je gouden items voorzichtig schoon. Als dat klaar is dan spoel je alles goed af onder de kraan en tenslotte maak je alle dingen weer goed droog.

gouden ringen

*HG sieraden reinigingsbadje.

Een sieraden reinigingsbadje werkt eigenlijk heel eenvoudig. Het is een kant en klaar potje waar een vloeistof in zit. Je draait het potje open en je legt je sieraden in de schoonmaakvloeistof. Laat dit een paar minuutjes intrekken. Op de verpakking staat hoe lang het mag schoonweken.

Moeilijk schoon te maken plekjes kun je eventueel nog schoonborstelen met het bijgeleverde zachte borsteltje. Maar meestal is dat niet nodig.

Vervolgens haal je de sieraden er weer uit met het bijgeleverde pincetje en je spoelt alles even goed af onder de kraan. Je droogt alles goed af en je sieraden glimmen je weer tegemoet.

Na gebruik draai je het potje met reinigingsvloeistof goed dicht. Dit reinigingsbadje is uiteraard meerdere keren te gebruiken. Het is heel makkelijk en snel en kost bijna geen inspanning. En daarom is het ook één van mijn favorieten.

*HG goudglansbalsem.

De goudglansbalsem van HG werkt ook supereenvoudig. Schud de flacon met poetsmiddel even stevig. Neem een zachte en niet-pluizende doek (die is meegeleverd met het product) en doe daar wat van het poetsmiddel op. Niet te veel, een klein beetje is genoeg.

Je neemt je gouden sieraad, of andere gouden voorwerp in je hand en poetst vervolgens je gouden spulletjes mooi op. Naderhand even uitwrijven met een schone, zachte doek en het is weer gepiept.

Wat je ook kunt doen is je goud op één van de bovenstaande manieren schoonmaken en dan nog eens extra oppoetsen met deze goudglansbalsem.

Goudglansbalsem is geschikt voor echt goud, voor doublégoud en voor vergulde sieraden en voorwerpen.

*Hagerty goudpoets.

Neem een katoenen doek en breng daarmee wat goudpoetsmiddel aan op je gouden voorwerpen. Poets het goed en krachtig schoon. Spoel het vervolgens af onder de warme kraan. Maak je voorwerpen tenslotte droog met een schone, katoenen doek en het goud blinkt weer. Heel eenvoudig!

*Goud schoonmaken bij de juwelier.

Weet je niet zeker of je je gouden sieraden, kandelaars of beeldjes zelf mag schoonmaken? Ga bij twijfel altijd even bij de juwelier langs of bij de winkel waar je het hebt gekocht. Die mensen zijn de echte profs en zij weten je haarfijn te vertellen wat je wel en niet mag doen.

De juwelier maakt met alle liefde jouw gouden sieraden schoon. Je moet er een klein bedragje voor betalen maar dat is nooit heel veel. Soms zit het schoonmaken zelfs bij de service inbegrepen. En dan weet je in ieder geval zeker dat het goed en veilig gebeurt.

gouden hamer

Voorkom dat je goud snel zijn glans verliest:

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt tot op zekere hoogt proberen te voorkomen dat je gouden spulletjes hun glans verliezen. Dat doe je onder andere op de volgende manieren:

*Als je gaat sporten, doe dan het liefst je sieraden af. Als er transpiratievocht op je sieraden komt dan kan daar ook weer ander stof en vuil aan blijven plakken. Dit zorgt er voor dat je gouden sieraden sneller dof worden.

*Tijdens het zwemmen in een zwembad of in de zoute zee kun je beter ook geen sieraden om houden. Want als je gouden sieraden langdurig in zout water of chloorwater houdt, dan kunnen ze eerder hun glans verliezen. En tijdens het zwemmen kun je ongemerkt je sieraden verliezen.

*Schoonmaakmiddelen zijn niet bevorderlijk voor je gouden sieraden. Als je je huis gaat poetsen, doe dat dan zonder sieraden aan je handen. Vanzelfsprekend mag je gouden items ook niet schoonmaken met allerlei agressieve schoonmaakmiddelen.

*Handzeep is niet per direct heel slecht voor goud, mits het een zachte en niet agressieve zeepsoort is. Houd daar even rekening mee.

*Draag liever geen sieraden als je ’s nachts ligt te slapen. Ten eerste kan niemand ze ’s nachts bewonderen dus heeft het weinig zin om ze te dragen. Ten tweede kunnen ze sneller dof worden doordat ze meer in aanraking komen met je huid en transpiratievocht, wat ook weer stof en ander vuil aantrekt. En ten derde kun je je huid beschadigen als je bijvoorbeeld draait in je slaap met je kettinkje of armbandje nog om.

*Heb je mooie gouden kandelaars of andere voorwerpen in je huis staan, houd ze dan zoveel mogelijk stofvrij. Hoe sneller ze stoffig worden en hoe meer dat stof zich opstapelt, hoe doffer ze er uit zien.

Als je voorkomt dat goud snel vies kan worden dan ben je ook minder lang bezig met het schoonmaken van je gouden spulletjes. Zo blijft het goud langer mooi en glimmend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.