Grasvlekken verwijderen. Hoe doe je dat?
Het verwijderen van grasvlekken kan nog wel eens een uitdaging zijn voor veel ouders. Maar hoe krijgen kinderen en jongeren toch zo snel vlekken in hun kleren? Nou, dat is meestal binnen no-time gebeurt.
Als jongeren met elkaar afspreken in het park of op een grasveldje in de buurt dan kun je er wel van uit gaan dat ze niet meer helemaal spik en span thuis komen. Ze zitten waarschijnlijk lekker te kletsen in het gras met een muziekje erbij.
Of ze gaan zomers lekker chillen met elkaar op het veldje bij het meer. De jongens trappen een balletje waarbij ook weleens een sliding gemaakt wordt. Grasvlek gegarandeerd. Of de meiden liggen in het gras een spelletje te spelen op hun telefoon.
Kleine kinderen spelen graag buiten en letten helemaal niet op of ze vies worden of niet. En terecht. Ze moeten lekker ongedwongen kunnen voetballen en spelen buiten. Ze rollen door het gras of ravotten met hun vriendjes.
Ik weet nog goed dat wij vroeger heel vaak slootje gingen springen. Spring je net wel of net niet in het weiland aan de overkant? Dat pakte niet altijd uit zoals je gehoopt had. En ik kan je vertellen dat je daar niet echt heel veel schoner van wordt. Maar…lekker belangrijk. Daar hebben ze ouders…eh…wasmachines voor uitgevonden.
Grasvlekken voorkomen.
Voorkomen dat kinderen grasvlekken in hun kleren krijgen is een ‘mission impossible’. Onmogelijk. Niet te doen. Wat je wel kunt doen is je kind oude kleren aangeven zodra ze van plan zijn buiten te gaan spelen. Mochten ze dan met grote grasvlekken op hun knieën thuiskomen en je krijgt hun broek niet helemaal schoon, dan is dat geen ramp.
Of je geeft ze donkere kleding aan waarop je eventuele speelvlekken niet goed kunt zien. Dat is ook nog een mogelijkheid.
Zo gauw mogelijk schoon poetsen.
Komt je oogappeltje thuis met groene vegen op de knieën van zijn broek, en het is niet zijn oude broek omdat hij was vergeten om die aan te trekken? Niet getreurd, het is niet het einde van de wereld.
Grasvlekken kun je het beste verwijderen als je er snel bij bent. Dan is de vlek nog niet ingedroogd en dus makkelijker schoon te krijgen. Als de vlek nog vrij vers is dan kun je hem goed schoonkrijgen zonder bijzondere schoonmaakmiddelen te hoeven gebruiken.
Neem wat van je vloeibare wasmiddel dat je normaal gesproken ook voor het betreffende kledingstuk zou gebruiken als je het in de wasmachine zou wassen. Wrijf dit wasmiddel op de vlek. Wees niet te zuinig, dat beetje extra wasmiddel is altijd nog goedkoper dan een nieuwe broek.
Boen het er goed in, bijvoorbeeld met een oude afwasborstel. Voor meer kwetsbare kleding kun je het wasmiddel er beter met de hand in wrijven. Laat het wasmiddel een uurtje intrekken zodat heel de vlek goed doordrongen is met het wasmiddel.
Was daarna het kledingstuk op een normaal programma voor kledingwas. Doe dat op minimaal 40 graden. Droog je kledingstuk dan zoals gewoonlijk en als het goed is, is je vlek verdwenen. Meer adviezen over het wassen van je kleren vind je in het artikel over kleding wassen.
Ingedroogde grasvlekken verwijderen.
Als de grasvlek al wat ouder is dan wordt het iets lastiger om hem weg te krijgen. Maar ik heb een paar trucjes voor je. Probeer gewoon welke voor jou het beste werkt:
Gebruik afwasmiddel.
Volgens mij heeft iedereen wel afwasmiddel in huis. En dat is mooi want dat is voor meerdere klusjes te gebruiken. Neem het droge kledingstuk waar de grasvlek in zit. Wrijf er afwasmiddel op en borstel het er goed in. Wees wel voorzichtig dat je de kleding niet beschadigd door het borstelen. Kwetsbare kleding weer even met de hand inwrijven.
Keer het kledingstuk binnenstebuiten en wrijf ook afwasmiddel aan de binnenkant van de vlek.
Laat dit een uur intrekken zodat het hele gebied van de vlek en iets er omheen helemaal nattig is van de zeep. Het is er dan volledig ingetrokken.
Vervolgens was je de kleding weer zoals gewoonlijk in de wasmachine, op minimaal 40 graden. Als je het uit de wasmachine haalt kun je al zien of de vlek weg is. Is het goed gelukt dan kun je de kleding laten drogen.
Is de vlek er nog niet helemaal uit dan kun je het nog een keertje insmeren met afwasmiddel, in laten trekken en nog een keer wassen. Laat de kleding wel eerst drogen anders kan de afwasmiddel er niet goed intrekken. Daarna zou de kleding wel schoon moeten zijn.
Neem groene zeep.
Een andere manier om grasvlekken te verwijderen is door gebruik te maken van groene zeep. Wrijf voldoende groene zeep op de ingedroogde grasvlek. Borstel de zeep er goed in of wrijf het er in met de hand, doe wel voorzichtig voor je kledingstuk. Doe hetzelfde aan de binnenkant van de kleding.
Laat het een uur goed intrekken zodat de hele vlek goed nat is van de groene zeep.
Was vervolgens de kleding op minimaal 40 graden, op een programma dat je normaal ook voor het desbetreffende kledingstuk zou gebruiken. Haal je kledingstuk uit de wasmachine. Als het goed is dan is de vlek als sneeuw voor de zon verdwenen.
Een enkele keer is het nodig om dit proces nog een keer te herhalen. Hardnekkige, ingedroogde vlekken zijn tenslotte lastig om te verwijderen. Maar geef niet op, doe dit proces gewoon nog een keertje. Op een gegeven moment is de vlek er vast uit.
Laat de kleding inweken.
Een andere methode om eigenwijze grasvlekken te verwijderen is door inweken. Wrijf op het droge kledingstuk de vlek in met groene zeep. Aan de buitenkant en aan de binnenkant van het kledingstuk. Laat dit een uurtje intrekken.
Maak dan in een emmer of afwasteil een lekker soppie van warm water met een scheut groene zeep. Doe je kleding erin en laat het een nachtje lekker inweken. Zorg dat de vlek goed onder water zit. Als het steeds boven komt drijven leg dan iets zwaars, bijvoorbeeld je volle fles schoonmaakmiddel, op je kledingstuk.
Na een lange nacht weken mag je de kleding weer wassen zoals je gewent bent. Je kledingstuk zou dan toch schoon moeten zijn. Als de vlek nu nog niet weg is probeer dan één van de onderstaande methodes.
De vlek verwijderen met alcohol.
Nee, hier bedoel ik niet dat je een borrel moet nemen voordat je gaat boenen. Ik bedoel dat je de vlek kunt insmeren met een middel waar ongeveer 80% alcohol in zit, bijvoorbeeld een desinfecteermiddel. Alcohol is namelijk een oplosmiddel. Laat de alcohol na het inspuiten ook weer goed intrekken. Na een uurtje kun je het wassen in de wasmachine.
Mocht de alcohol erg ruiken, was dan het kledingstuk even apart van de andere was. Gewoon met wasmiddel, dan gaat de alcohollucht er vanzelf weer uit.
Met bleekmiddel de vlek aanpakken.
Als je witte kledingstukken hebt waar grasvlekken in zitten dan kun je eventueel nog met bleekmiddel aan de gang gaan. Maar wees hier heel voorzichtig mee! Je kunt de vlek insmeren met bleekmiddel en dit er goed inwrijven of borstelen. Laat het 10 minuten intrekken en spoel het dan af onder de lauwe kraan. Gebruik desnoods wegwerphandschoenen. Pas goed op voor de kleren die je aan hebt, knoei niet met het bleekmiddel!
Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine zoals je altijd doet. Witte was mag vaak op 60 graden gewassen worden. Maar dan zonder andere was erbij want de bleekmiddel kan anders afgeven op de andere kleren.
Gebruik nooit bleekmiddel als de vlek vlak bij een gekleurde applicatie op het kledingstuk zit of vlak bij een geborduurde afbeelding bijvoorbeeld. Het gevaar bestaat dat de bleekmiddel uitloopt en andere delen van het kledingstuk ook bleekt. Dat zou zonde zijn.
Hele kwetsbare stoffen zoals wol of zijde kun je beter niet met bleekmiddel behandelen.
Een vlekverwijderaar.
Misschien heb je wel een vlekverwijderaar in huis. Er zijn verschillende middeltjes op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om vlekken te verwijderen. Je mag de vlekverwijderaar op de viezigheid spuiten en de vlek hiermee goed nat maken. Laat dit ook ruim een uur intrekken. En was daarna het kledingstuk zoals je gewend bent.
De vlek verwijderen met zuurstof.
Behandel de vlek eerst op één van de bovenstaande manieren. Daarna kun je als extra reinigingsmiddel nog een schepje ‘zuurstof‘ aan de was in de wasmachine toevoegen. Daarmee bedoel ik alle soorten producten waar het woord “oxi” in zit. Dat is afgeleid van oxygen en dat betekent zuurstof.
Deze middelen bevatten natriumcarbonaat of waterstofperoxide die de vlekken wegbleken. Ze werken ook als waskrachtversterker. Dit middeltje kan aan de witte en aan de gekleurde was toegevoegd worden. Dus dan heb je nog meer kans dat de grasvlekken volledig verdwijnen.
Wol, zijde of andere fijne, kwetsbare stoffen kun je beter niet met oxi-producten schoonmaken.
Alles geprobeerd?
Ik kan je natuurlijk niks garanderen. Maar ik weet bijna zeker dat je grasvlekken wel weg krijgt als je één of meerdere van bovenstaande manieren probeert. Als je alles al geprobeerd hebt en de vlek is nog niet verdwenen dan heb ik nog maar één advies: dan is het groen geworden kledingstuk voortaan het oude kledingstuk waarin je kind buiten mag ravotten.
Succes met schoonmaken!