Huishoudgoeroe.nlGroene aanslag verwijderen.

groene aanslag verwijderen header uitgelichte afbeelding

Als de lente weer aanbreekt gaan we met z’n allen naar buiten om te genieten van onze tuin en natuurlijk van het mooie weer. En omdat het zonnetje toch schijnt kunnen we net zo goed even de groene aanslag verwijderen die in de natte en koude maanden een waas over onze tuin heeft gelegd.

De aanslag zit vooral op onze tuinmeubelen, schuttingen, tuinhekjes, bestrating en op vlonders. Moeilijk om te verwijderen is het lang niet altijd en het geeft ook nog eens een heel mooi, netjes en verzorgd resultaat.

Je tegels en je tuinmeubelen knappen er direct van op. Als ze weer schoon zijn kun je heerlijk in je tuin van het buitenleven genieten!

Hier volgen een aantal adviezen voor het schoonmaken en verwijderen van het ongewenste groen op je meubelen en bestrating.

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag komt het meest voor op plekken waar het vochtig is en waar de zon niet veel schijnt. Of je nu tegels, beton, straatklinkers, houten vlonders, tuinhekjes of tuinmeubelen hebt; het maakt eigenlijk niet uit. Groene aanslag hecht zich aan alle oppervlakken.

In de herfst en de winter schijnt de zon veel minder. En is het over het algemeen natter in ons kikkerlandje. Mist, regen, sneeuw en lage temperaturen zorgen ervoor dat alles in de tuin natter blijft en langzamer opdroogt. Vooral plekjes in de schaduw blijven langer vochtig.

Vocht is een uitstekende voedingsbodem voor algen en mos. Die houden goed vocht vast en groeien daardoor nog harder. De algen en mossen groeien uit tot die groene aanslag die we liever niet in onze tuin hebben. Het staat vies, en alles wordt er groen en glibberig van.

groene aanslag verwijderen linksboven

Het verwijderen van de groene aanslag.

Er zijn een aantal manieren waarop je van die groene aanslag af kunt komen. De ene manier is milieuvriendelijker dan de andere manier, dus bedenk goed voor jezelf hoe je het aan gaat pakken.

* Schoonmaken met water.

Sommige spullen in je tuin of op je balkon kun je prima met een emmer water een een oude spons schoonmaken. Bijvoorbeeld plantenpotten die een glazuurlaagje aan de buitenkant hebben zijn prima op die manier schoon te poetsen. Ze zijn glad dus de algen kunnen zich er niet in vastnestelen.

Dit is de meest natuur-vriendelijke manier om groene aanslag te verwijderen. Hoe meer je op deze manier schoon kunt maken, hoe beter!

* Water en azijn.

Neem een grote emmer en vul deze voor 50% met warm water en 50% azijn. Schoonmaakazijn of natuurazijn, dat maakt niet uit. Dit is een natuurlijk schoonmaakmiddeltje uit oma’s tijd.

Met dit mengsel kun je nu je straatje, je vlonder of tuinmeubelen schoonschrobben. Dat kun je met een bezem, borstel of schuursponsje doen. Doe dit wel op een droge en zonnige dag want de azijn heeft tijd nodig om in te trekken.

Bij dit klusje moet je wel heel veel geduld hebben. Want het kan wel een paar weken duren voordat de azijn helemaal is ingetrokken en alle groene aanslag verdwenen is. Maar heb je geen haast, dan is dit een goed middel om te gebruiken.

groen geworden hekwerk

* De hogedrukreiniger.

Met een hogedrukreiniger spuit je vrij makkelijk de groene aanslag van je bestrating of tuinmeubelen af. Het is milieuvriendelijk want je hebt er alleen water voor nodig. En geen chemische middeltjes. Het kost niet zoveel moeite want de hogedrukspuit doet het meeste werk voor je.

Er zijn echter wel een paar dingetjes waar je op moet letten:

* Als je je houten vlonder of houten tuinmeubelen afspuit met hoge druk, dan kan het hout enigszins beschadigen. Ook kun je door de kracht van het water de houtnerfjes losmaken waardoor het hout naderhand ruwer aanvoelt.

Dat heeft als resultaat dat vocht en vuiligheid zich in het vervolg makkelijker hecht aan het hout waardoor je weer sneller een groene waas op je hout krijgt.

Maar ga je even met een schuurpapiertje over het hout heen zodat het hout weer glad wordt, dan kunnen algen en mossen zich weer minder goed hechten aan het hout.

* Wil je je bestrating schoonspuiten? Houd er dan rekening mee dat je tijdens het spuiten ook de voegen tussen je tegels wegspuit waardoor je tegels een beetje los komen te liggen. Maar als je na het schoonmaakproces weer voegzand in je voegen veegt dan is er niks aan de hand.

* Wees heel voorzichtig met de hogedrukreiniger als je tegels hebt met een mooie toplaag. Deze kunnen afbladderen of beschadigen door de kracht van de hogedrukspuit. Ook beton kan poreuzer worden door de hogedrukreiniger.

Misschien is het handig als je een oude regenbroek en kaplaarzen aantrekt als je met de hogedrukreiniger aan de gang gaat. Het vieze water spettert ontzettend op, en daar wordt je lekker nat van.

* Groene aanslag verwijderaar van HG.

HG heeft een groene aanslag verwijderaar die niet schadelijk is voor het milieu. Het wordt geleverd in een kan die tegelijkertijd een gieter is. Het product is direct gebruiksklaar.

Je giet het vloeibare middel op de groene aanslag. Dit laat je lekker zo intrekken en na 36 uur is de groene of grauwe waas verdwenen. Het reinigingsmiddel zet zich goed vast op de ondergrond waardoor algen de eerste maanden geen kans krijgen om opnieuw op die plek te gaan groeien.

Spoel voor de zekerheid het behandelde oppervlak na die 36 uur na met schoon water om alle overtollige restjes te verwijderen.

Dit middel is echt gemaakt voor jouw gemak. Het kost wat meer geld maar omdat je niet zelf op je knietjes hoeft te schrobben of borstelen scheelt het heel veel moeite en ook tijd.

tuinbeelden met mos

* Gebruik groene zeep en baking soda.

Regelmatig hoor ik dat een sopje op basis van een mengsel van groene zeep en baking soda ook goed werkt als je groene aanslag wilt verwijderen. Deze middeltjes zijn overal te koop en niet heel erg schadelijk voor het milieu.

Vul een grote emmer met lekker warm water. Voeg daar een kopje baking soda en en een half kopje groene zeep aan toe. Roer dit mengsel goed door elkaar en je zelfgemaakte algenreiniger is klaar voor gebruik.

Neem een grove borstel en boen daarmee je groen aangeslagen tuinspulletjes of terras zo veel mogelijk schoon. Als je alles hebt gehad laat je het soppie even intrekken zodat het overige vuil nog verder los kan weken.

Na een uurtje borstel je alles nog een keertje schoon. Bij houten spullen kun je het beste met de houtnerf mee borstelen om ze goed schoon te krijgen. Na deze borstelsessie spoel je alles goed af met schoon water. Met de tuinslang spoel je alle viezigheid makkelijk weg.

Houd er rekening mee dat je goed vies kan worden van de groene aanslag, dus trek bijvoorbeeld oude kleding en rubberen kaplaarzen aan als je gaat soppen.

Deze manier van groene aanslag verwijderen is best een arbeidsintensief klusje. Je zult behoorlijk moeten schrobben om de aanslag weg te krijgen. Maar als je dat niet erg vindt dan heb je door het schoonmaken gelijk een work-out te pakken.

* Chloor.

* Je kunt een beetje chloor in een emmer water doen en vervolgens met dit mengsel en een stevige borstel je tuinmeubelen schoonborstelen. Het chloor is dan verdund en dus minder agressief dan wanneer je het puur zou gebruiken. Spoel je meubels naderhand wel goed af.

* Als je je terras schoon wilt maken met chloor, verdun het dan ook goed met water. Kiep dit mengsel over je terras en boen het goed schoon met een luiwagen; dat is een bezem met stevige, grove haren die vuiligheid goed weg kan schrobben.

Als het schoon is spoel je je terras na met een paar emmers water of met de tuinslang.

Ga van te voren goed na of chloor je bestrating niet aantast. Op een onopvallend plekje kun je testen of chloor geen kwaad kan. Het zou zonde zijn als je terras onherstelbaar beschadigd raakt door je schoonmaakklus met dit bleekmiddel!

Ga je aan de slag met chloor? Trek dan het liefst oude kleren en oude schoenen (of laarzen) aan. Chloor kan namelijk onherstelbare vlekken op je kleding maken. En doe ook handschoenen aan want chloor is niet fijn voor je handen.

Feit is dat het schoonmaken met chloor wel goed werkt omdat het zo’n agressief middel is. Maar chloor is een chemisch middel dat erg slecht is voor de natuur. Het komt terecht in het grondwater waar het allerlei planten en dieren doodt. Dus wees spaarzaam met dit middel.

trap met trapleuningen

Kun je groene aanslag voorkomen?

Het antwoord op deze vraag is kort en duidelijk: Nee! Je kunt helaas groene aanslag niet voorkomen. Buiten in de open lucht is er niets beschermt tegen de verschillende weersinvloeden. Dus kun je niet voorkomen dat je groene aanslag krijgt op je terras, schutting of je tuinmeubelen.

Plekken waar veel schaduw is en plekken die veel regen te verwerken hebben, krijgen nu eenmaal te maken met groene aanslag.

Wat je wel kunt doen is de groene aanslag verminderen. Als je er voor zorgt dat je ieder voorjaar de groene aanslag weghaalt, dan voorkom je dat het alsmaar groter, groener en glibberiger wordt.

We houden tenslotte allemaal van een groen voorjaar, maar dan alleen van groen gras en groene planten en bloemen!

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.