Huishoudgoeroe.nl



Handdoeken wassen

handdoeken met bloem

We hebben allemaal wel één of meer stapeltjes handdoeken in de badkamerkast liggen. Want het is toch prettig om iedere dag even te douchen of jezelf op te frissen. En dat kun je het beste doen met een lekkere dikke, zachte en frisse handdoek. Bij voorkeur. Die handdoeken worden veel gebruikt dus moet je ze ook een keertje wassen want dat is nou eenmaal hygiënisch.

Maar waar moet je nu op letten als je handdoeken in de was wilt doen? Hoe vaak moet je ze wassen? Hoe worden ze goed schoon en hoe houdt je ze lekker zacht? In deze blog lees je de belangrijkste aandachtspunten.

Kies voor kwaliteit.

Om te beginnen kun je het beste kiezen voor handdoeken van de wat betere kwaliteit. Goedkopere, en dus dunnere, handdoeken slijten sneller en drogen eigenlijk ook minder lekker af. Als je een dikkere handdoek hebt dan voelt dat beter aan. Het geeft een gevoel van luxe. Dikkere handdoeken slijten veel minder snel en daar doe je dus ook langer mee. Dus ben je van plan om een stapel handdoeken aan te gaan schaffen, bespaar dan niet op de kwaliteit want op de lange duur haal je het geld er heus wel uit. Hier geldt; goedkoop is zeker duurkoop.

Een tip van mij: houd de reclamefolders die je wekelijks in de brievenbus krijgt, goed in de gaten. Er staan wel eens acties in zoals vier halen en drie betalen. Dat is dan alvast je eerste winst.

Nieuwe handdoeken eerst even wassen.

Als je nieuwe handdoeken hebt gekocht kun je ze nog niet gelijk gaan gebruiken. Doe je dat wel dan kan het zijn dat ze niet goed vocht opnemen. Dan ben je eigenlijk nog maar half afgedroogd. Die handdoeken moet je eerst even één of twee keer een sopje geven. De restjes van de verfstoffen die gebruikt zijn om de handdoeken te kleuren moeten er nog even uitgewassen worden. Daarna wordt het absorberend vermogen een stuk vergroot.

Was donkere handdoeken bij elkaar en was de lichte handdoeken bij elkaar om het overlopen van kleuren te voorkomen. Zo’n eerste was mag gewoon op 60 graden. Gebruik geen wasverzachter de eerste keer.

Check wel even het wasetiket van de handdoeken. Heb je namelijk handdoeken van een andere stof dan badstof dan kun je ze misschien beter op 40 graden wassen. Hebben je handdoeken een bijzondere opdruk of afwerkrandje dan kun je ze beter niet te heet wassen. In een ander artikel op deze site staat informatie over wassymbolen. Daar kun je zien wat de verschillende symbolen op je wasetiket betekenen.

mannen wassen

Was in de wasmand.

Heb je lekker onder de douche gestaan en ben je helemaal afgedroogd, gooi dan je handdoek niet meteen in de wasmand. Wasgoed blijft meestal wel even in de wasmand liggen en als het nat is kan het gaan stinken. Droog je handdoek op de verwarming in de badkamer of leg hem over de badrand heen. Of hang hem even te drogen op een rekje. Als hij droog is kun je hem in de wasmand doen.

Persoonlijk zou ik een handdoek één keer gebruiken met douchen. Heb je wat grotere badlakens dan kun je die wel twee keertjes gebruiken. Maar echt niet meer keren want dan is je handdoek niet meer fris. Ook al ben je helemaal schoon na het douchen, toch wrijf je met je handdoek wat huidschilfers van je lijf en wat haren van je hoofd. En samen met het vocht van je lijf blijft deze mix in je handdoek zitten.

Was je handdoeken apart.

Was bij voorkeur je handdoeken niet samen met je kleding. Ten eerste was je de meeste kleding op 40 graden en handdoeken mogen op 60 graden. Dat gaat dus niet zo goed samen. Ten tweede kunnen de vezels, de lusjes, van je handdoeken beschadigen als ze bijvoorbeeld blijven haken aan de tandjes van de rits van je spijkerbroek of vest. En dat zou zonde zijn.

Handdoeken kunnen wel prima samen gewassen worden met washandjes en de handdoeken en theedoeken uit de keuken. Ook gastendoekjes en strandlakens van badstof kunnen hier prima bij.

De beste temperatuur.

Normaal gesproken kun je je handdoeken in de wasmachine wassen op 60 graden. Witte handdoeken kun je zelfs op 95 graden wassen, maar dat is niet echt nodig. Doe dit het liefst alleen als ze heel vies geworden zijn. Op 60 graden worden alle schimmels en bacteriën gedood dus dat is warm genoeg.

Welk wasmiddel gebruik je?

Eigenlijk zijn alle wasmiddelen wel geschikt voor handdoeken. Of je nu waspoeder, vloeibaar wasmiddel of pods gebruikt, dat maakt niet uit. Let er wel op dat je wasmiddel voor witte was alleen voor de witte was gebruikt. Hier zitten stoffen in die niet goed zijn voor je gekleurde was, ze kunnen je was verbleken. Wasmiddel voor gekleurde was is goed voor je donkere handdoeken. Hele donker handdoeken kunnen ook met wasmiddel voor zwarte was gewassen worden. Dan staat er ‘black’ of ‘dark’ op de verpakking.

handdoeken en wasmiddel

Lees op de verpakking hoeveel zeep je nodig hebt voor je was. Maar houd je daar niet aan. Neem ongeveer de helft van wat er voorgeschreven wordt. Het klinkt misschien gek maar dat is beter voor je handdoeken. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe ruwer ze uit de was komen.

Heb ik wasverzachter of azijn nodig?

In principe heb je geen wasverzachter nodig voor je handdoekenwas. Wil je het wel gebruiken doe dan een klein beetje in het bakje van je wasmachine. Wasverzachter vormt een dun laagje om je wasgoed waardoor het absorberend vermogen van je handdoeken verkleind wordt. En de belangrijkste functie van handdoeken is dat je jezelf er goed mee kan afdrogen. Dus als je het gebruikt, doe dan een minimale hoeveelheid. Je wasgoed ruikt natuurlijk wel lekker met een beetje wasverzachter en de was komt zachter uit de wasmachine.

Een klein scheutje witte azijn is een goede vervanger van wasverzachter. Dat kun je natuurlijk ook gebruiken om je was te verzachten. Het is spotgoedkoop en het is ook nog beter voor moedertje natuur.

Centrifugeren.

Het centrifugeren van je handdoeken mag gewoon op het hoogste toerental. Dan komen ze zo droog mogelijk uit de machine.

Het drogen van je was.

Haal na het wassen je handdoeken zo gauw mogelijk uit de wasmachine. Dat geldt eigenlijk voor al je wasgoed. Laat het niet nog een paar uur in de machine liggen. Het is vochtig en het is beter om het zo gauw mogelijk weer droog te krijgen.

Een tip van oma: Sla je handdoeken even uit nadat je ze uit de machine hebt gehaald. Zo haal je de ergste kreukels er alvast uit. Of wapper ze even los.

Voor het behoud van onze aardbol is het beter om de was op te hangen aan de waslijn of een droogrekje. Het liefst buiten natuurlijk want dan kunnen je handdoeken lekker droog wapperen in de wind. Maar met dat wisselvallige weer in ons kikkerlandje gaat dat niet altijd lukken. Hang ze dan lekker op zolder. Een nadeel van het ophangen van de handdoeken, is dat ze wat ruwer blijven. Dat komt omdat de katoenvezels, de lusjes die je handdoek lekker dik maken, niet bewegen bij het drogen dus ze blijven een beetje stijfjes.

Je handdoeken mogen natuurlijk in de droger. Let wel even op met bepaalde opdrukken en geborduurde randjes. Zie het waslabel. Omdat de handdoeken lekker opgeschud en door elkaar geslingerd worden in de droger worden ze lekker zacht.

Wat je ook kunt doen is de was eerst zoveel mogelijk aan de waslijn laten drogen en dan nog tien minuten in de droger stoppen.

Is de droger klaar? Haal dan gelijk je was eruit om te voorkomen dat het te erg gaat kreukelen.

Opvouwen of oprollen?

stapeltje handdoeken

Als je handdoeken droog zijn kun je ze luchtig oprollen en zo opstapelen in de badkamerkast. Dat staat chic en gezellig. Je kunt ze natuurlijk ook netjes opvouwen en opstapelen. Sommige mensen zeggen dat de handdoeken zachter blijven als je ze oprolt.

Persoonlijk ben ik niet zo’n ster in oprollen, het komt er bij mij altijd anders uit te zien dan in een hotel. Vouwen gaat vlotter bij mij dus ik heb nette stapeltjes in de kast. Stapeltjes met schone, zachte en frisse handdoeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.