Huishoudgoeroe.nlHoe kun je hars verwijderen van je kleding, auto of raamkozijn?

hars verwijderen header uitgelichte afbeelding

Plakkerige plekjes met hars zijn lastig te verwijderen, maar met een beetje geduld en de juiste middelen gaat het lukken.

Hars is een plakkerig, taai goedje dat door bomen wordt aangemaakt om zichzelf te beschermen tegen insecten en schimmels. Zonder hars zou de boom kaalgevreten kunnen worden.

Als er takken van bomen afvallen door een storm of omdat ze afgestorven zijn, dan blijven er kale plekken over waardoor de boom sappen verliest. Hars is als een pleister tegen het bloeden en maakt de kale plekken dicht.

Alleen is het zo dat bomen vaak teveel hars maken waardoor het ook wel eens uit de bomen druipt. Met name bij naaldbomen is dit goed zichtbaar. En als je auto onder die bewuste boom staat geparkeerd dan komt er hars op je dak of op je ramen.

En onverwachts zit er daardoor ook wel eens hars aan je kleding. Dat krijg je er niet zomaar uitgewassen, die moet je eerst behandelen. Hars aan je huid of handen, in je haren of aan je schoenzolen wil je ook zo snel mogelijk weg hebben.

Het kan ook gebeuren dat je tijdens het schilderen van de kozijnen van je huis ontdekt dat er wat hars uit de raamkozijnen of deurposten kruipt. Dat is ook lastig maar die hars is goed weg te halen zodat je weer verder kunt met je klus.

Na het lezen van de onderstaande 12 mogelijkheden ben jij ook een expert in het verwijderen van hars, doe er je voordeel mee!

hars verwijderen linksboven

Verwarm de hars met een föhn.

Hars is een plakkerige en dikke, stroperige substantie. Als je het verwarmt met een föhn dan wordt het dunner door de warmte. Begin nooit met de föhn op de heetste stand. Probeer met een beetje warmte de hars te verdunnen. Lukt het nog niet dan kun je de föhn iets warmer zetten.

Is het al wat dunner geworden, neem de hars dan weg met een schone maar oude doek die je na gebruik weg kunt gooien. Smeer de hars niet uit want dan moet je een nog groter oppervlak schoon zien te maken.

Door de warmte krijg je de meeste hars wel weg maar waarschijnlijk blijven er kleine restjes achter. Maak dan gebruik van één van de onderstaande methodes om ook de restjes te verwijderen.

Gebruik de föhn niet op de lak van je auto. De kans dat je de lak beschadigd is aanwezig en dat wil je niet.

Kokend water.

Gloeiend heet water heeft dezelfde werking als de föhn; met warmte wordt de hars vloeibaarder gemaakt. Alleen is het met kokend water zo, dat je het water op de hars giet. Houd je voorwerp onder de cooker of giet er kokend water vanuit de waterkoker overheen of met een fluitketel.

De hars kan hierdoor gaan uitlopen dus je moet even kijken of dit wel handig is om te doen. Misschien wordt de harsvlek daardoor alleen maar groter en dunner.

Durf je het wel aan? Houd dan een oude doek bij de hand om de zacht geworden hars weg te boenen. Wees voorzichtig voor je handen met kokend water!

Gebruik geen kokend water op de autolak. Voor de rest kun je het eigenlijk overal gebruiken.

fluitketel water koken

De hars verwijderen met ijs(-blokjes).

Hars is makkelijk weg te halen als het hard geworden is. Neem een ijsblokje uit de vriezer en houd die een poosje op het plekje met hars. Als de hars koud wordt dan hardt het uit. Vervolgens kun je het brokje hars met bijvoorbeeld een houten spatel of de achterkant van een mesje wegkrabben. Gebruik geen scherpe voorwerpen.

Of leg je kleding waarop de hars terecht is gekomen een paar uurtjes in een plastic zak in de vriezer, dat is nog makkelijker. Daarna krab je de hard geworden hars weg met een houten spatel, de achterkant van een mesje of met een lepel.

Je krijgt de meeste hars op deze manier wel weg. Blijven er nog wat laatste restjes over? Behandel die dan op één van de onderstaande manieren. Daarna is alle hars verdwenen.

Gebruik absoluut geen scherpe voorwerpen als je hars van de lak van je auto wilt wegkrabben want dan krijg je krasjes.

Verschillende soorten olie.

Olijfolie, zonnebloemolie, slaolie, babyolie, massageolie en lampolie zijn allemaal soorten olie die je kunt gebruiken om restjes hars weg te poetsen. In pindakaas en mayonaise zit ook olie dus zelfs dat kun je ook gebruiken als je verder geen olie in huis hebt.

Pindakaas en mayo kan op kleding of textiel weer andere vlekken geven. Denk daaraan als je dit gebruikt.

Neem een schone (oude) doek en doe er een beetje olie op. Wrijf daarmee over de hars in ronddraaiende bewegingen. Laat het desnoods nog even intrekken. Door de vettigheid van de olie zal de hars na verloop van tijd langzaamaan loslaten.

Neem de hars en de olie zoveel mogelijk op met een schoon stukje van je doek en gooi je doek na gebruik weg. Maak je auto of je raamkozijn daarna helemaal schoon met een sopje van warm water met wat zeep of allesreiniger. Was je textiel zoals je gewent bent in de wasmachine. De hars en de olie zijn dan weer verdwenen.

Hars weghalen met een smeermiddel.

Een universeel smeermiddel is ook een goed alternatief om harsvlekken mee weg te halen. Het bevat onder ander olie en zoals je hierboven kan lezen werkt olie, en dus ook een smeermiddel, prima om hars weg te poetsen.

Pas dezelfde gebruiksaanwijzing toe als bij de oliesoorten hierboven. Gebruik dit smeermiddel liever niet op textiel of kleding want daar krijg je weer andere vlekken van. En smeermiddel is minder goed geschikt voor je auto.

man met spuitbus

Eau de cologne.

In oma’s tijd was eau de cologne het middel om hars mee te verwijderen. Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd maar het schijnt goed te werken. Het voordeel is dat het ook nog eens lekker ruikt.

Wrijf met een oude doek de eau de cologne over de restjes hars. Laat het tien minuutjes intrekken en veeg het daarna weg met een schoon stukje van je doek. Maak vervolgens de behandelde plek schoon met een soppie. Textiel mag in de wasmachine.

Neem spiritus.

Spiritus is bij uitstek geschikt om boomhars van je auto af te boenen. Haal eerst zoveel mogelijk hars van de lak van je auto door het te bevriezen met ijs. Verwijder de hars dan met een houten of kunststof spatel die niet scherp is. Je wilt tenslotte geen krasjes maken.

Doe daarna wat spiritus op een schone doek en wrijf daarmee over de restjes hars op je lak, in ronddraaiende bewegingen. Laat de spiritus een kwartiertje intrekken en herhaal dit nog een keer. Als het goed is dan verdwijnen de laatste restjes hars vanzelf.

Spiritus is niet zo agressief dus dat mag je natuurlijk ook gebruiken op hout, autoruiten of textiel. En op je huid kan het ook geen kwaad, in beperkte hoeveelheid.

Maak gebruik van (ontsmettings-)alcohol.

Misschien heb je nog wel een flesje ontsmettingsalcohol in je kast staan. Dat is een prima middel om hars weg te krijgen van alle soorten ondergronden. Je mag dit zelfs op je autolak gebruiken maar wees er wel zuinig mee.

Desinfecterende handgel met 70% of 80% alcohol werkt ook goed. De alcohol doet het zware werk in dit geval. Doe wat van dit spul op een oude doek en wrijf het goed in de restjes hars. Laat het even intrekken en poets het daarna schoon met een schoon stukje van je doek.

Nu gaan we aan de drank. Nee, niet letterlijk natuurlijk maar we maken wel gebruik van de fles wodka of jenever uit je drankenkast. Want dat zijn doorzichtige soorten drank waar genoeg alcohol in zit en niet te veel suiker. Deze dranken zijn ook geschikt om hars weg te toveren. Ga hiermee hetzelfde te werk als bij de andere alcoholsoorten.

fles alcohol

Neem een harsverwijderaar.

Er is een schoonmaakmiddel op de markt dat hars op kan lossen. Het is speciaal gemaakt om hars te verwijderen. Het verwijdert ook kaarsvet en teervlekken. Dit middel is in het bijzonder geschikt voor textiel.

Doe wat van dit middel in een schaaltje of kommetje en leg daarna het kledingstuk of ander textiel met alleen de harsvlek in de vloeistof in het schaaltje. Laat dit een kwartiertje intrekken. Wrijf daarna stof op stof en spoel het uit met lauw of warm water.

Is de vlek nog niet helemaal weg, herhaal de behandeling dan maar laat het middel wat langer intrekken. Tenslotte spoel je het middel goed uit en was je je textiel zoals gebruikelijk in de wasmachine.

Stickeroplosser.

Neem een oude doek en doe daar wat stickeroplosser op. Ga dan met ronddraaiende bewegingen over de harsrestjes. Je zult zien dat de hars vanzelf oplost en in je doek gaat zitten.

Stickeroplosser ruikt behoorlijk sterk dus pas daarmee op als je dit klusje binnenshuis uitvoert.

Neem nagellakremover.

In sommige soorten nagellakremover zit aceton. Dat is een prima middel om restjes boomhars mee te verwijderen. Dep wat nagellakremover op een oude, schone doek en wrijf daarmee over de hars. De hars zal langzaam oplossen en in je doek trekken. Herhaal dit totdat alle hars weg is.

De remover stinkt behoorlijk dus gebruik dit het liefst buiten. Dit middel is niet geschikt voor autolak. Tenzij je niet alleen je nagellak maar ook je autolak wilt verwijderen…

Verwijder hars met wasbenzine of terpentine.

Wasbenzine en terpentine zijn wat agressievere middeltjes om hars te verwijderen maar ze werken wel goed. Neem ook hier een oude doek en doe er wat wasbenzine of terpentine op. Wrijf hiermee over de restjes hars in ronddraaiende bewegingen.

Is de hars hardnekkig, laat het middel er dan even intrekken. Boen daarna met je doek de hars er uit.

Gooi je doek na gebruik weg. En doe dit klusje het liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte. Deze oplosmiddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken aan je handen, je luchtwegen en je ogen. Draag daarom ook handschoenen en eventueel een mondkapje. Die hebben we tegenwoordig toch ook meer dan genoeg in huis.

Op je autolak mag je deze oplosmiddelen niet gebruiken.

hars verwijderen naaldboom

Voorkomen is beter dan genezen.

Tip 1: Om te voorkomen dat er hars op je auto terecht komt kun je beter niet onder bomen parkeren. Maar dat is nou eenmaal niet altijd mogelijk. Wat je wel kunt doen is je auto na het wassen goed in de was zetten. Wax zorgt er namelijk voor dat er een beschermlaagje over je lak komt te zitten. Dat beschermlaagje zorgt er op zijn beurt weer voor dat hars minder goed hecht aan je lak. Dus is het makkelijker te verwijderen.

Tip 2: Heb je hars verwijdert van je houten raamkozijn of deurpost? De allerlaatste restjes hars krijg je ook weg door met een schuurpapiertje lichtjes over de hars te schuren. Even een likkie verf erover en je ziet er niks meer van. Houten meubels waar soms een beetje hars uitkomt kun je ook op deze manier behandelen. Je kunt niet voorkomen dat er af en toe hars uit hout komt, niks aan te doen.

Tip 3: Zit er hars onder je schoenzolen? Die mag je wel weghalen met een scherper voorwerp. Dat kan vrij weinig kwaad onder je schoen. Verwijder wel alles om te voorkomen dat je de hars met je schoenen in huis in de vloerbedekking loopt.

Tip 4: Gebruik met de wat agressievere middeltjes een oude doek die je weg kunt gooien. Die vieze geurtjes zou ik in iedere geval niet in mijn wasmachine willen. Ik neem altijd een oude handdoek, theedoek of oud t-shirt dat in stukken geknipt is. Prima voor dit soort klusjes.

Tip 5: Je mag natuurlijk een schuursponsje gebruiken om vlekken weg te poetsen maar doe dit never, nooit, niente als je de auto onder handen gaat nemen. Dan krijg je echt krassen op je lak en dat moet je zien te voorkomen. Dus niet doen!

Tip 6: Hars is een natuurproduct dat in alle soorten hout voor kan komen. Ga je de bossen in voor een mooie wandeling of ga je boompje klimmen met de guppies, houd daar dan rekening mee en trek bij voorkeur niet je nieuwste kleding of schoenen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.