Huishoudgoeroe.nl



Je hoofdkussen wassen, hoe doe je dat?

hoofdkussen wassen header uitgelichte afbeelding

Het wassen van je hoofdkussen is niet iets dat je heel vaak doet. Maar je slaapt er wel iedere nacht op, ongeveer 365 nachtjes per jaar. Alleen als je op vakantie gaat sla je een paar nachten over.

Wist je dat er na verloop van tijd aardig wat bacteriën en schimmels gezellig bij jou in je hoofdkussen komen wonen? Ongevraagd en zeker niet welkom!

Iedere nacht adem je de lucht van die ongewenste monstertjes in. Als je daar niks aan doet kun je problemen met je ademhaling krijgen. Je kunt zelfs een allergie ontwikkelen, en zie daar maar eens van af te komen.

Dus we gaan dat varkentje…eh…hoofdkussen eens eventjes wassen. Dat is niet moeilijk maar wel heel erg prettig als het gefikst is.

Waarom moet je je hoofdkussen wassen?

Zoals je weet lig je (bijna) elke dag heerlijk te slapen op je kussen. De ene persoon ligt heerlijk met zijn hoofd op het kussen te snurken. De andere persoon maakt een prop van zijn hoofdkussen en ligt er soms wel op en soms niet.

Hoe je dan ook slaapt, het maakt niet uit. Het belangrijkste doel is dat je ’s morgens weer heerlijk uitgerust en fris wakker wordt.

Elke twee weken, of misschien wel iedere week, verschonen we ons beddengoed. Dat ruikt weer lekker schoon, het voelt fris en als je op een schoon bed ligt dan slaap je toch net even wat lekkerder.

Maar je kussen is helaas niet altijd even fris. Heb je jezelf er wel eens op betrapt dat je lag te kwijlen in je slaap? Niet zo gek want alle spieren ontspannen zich, dus ook je mondspieren. Wie weet heb je jezelf wel eens in slaap gehuild en die tranen trekken ook in je kussen.

In de zomer, tijdens een hittegolf, kan het ook lekker warm worden in je slaapkamer. Je transpireert die dagen meer dan gewoonlijk. Sowieso scheiden we elke nacht ongeveer een halve liter vocht uit waarvan een deel in je kussen gaat zitten.

En je bent vast ook wel bekent met de huisstofmijt. Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die leven op lekkere warme, vochtige plekjes zoals jouw knusse bed. En ze eten graag huidschilfers van mensen en dieren. Dus je ziet ze niet, maar ze leven wel degelijk in je matras, je deken en je kussen.

Daarom is het belangrijk om je matras af en toe schoon te maken, je dekbed te wassen en in ieder geval twee keer per jaar je kussen in de wasmachine te kieperen. Op die manier dood je alle bacteriën en schimmels en houd je je slaapplekje hygiënisch schoon en fris.

hoofdkussen wassen linksboven

Mogen alle soorten hoofdkussens in de wasmachine?

Donzen kussens mogen in de wasmachine gewassen worden op 60 graden.

Synthetische kussens mogen ook in de wasmachine op 60 graden gedraaid worden. Sommigen mogen zelfs op 90 graden gewassen worden.

Traagschuim kussens kun je het beste met de hand wassen. Doe warm water met een beetje wasmiddel in een grote emmer en was je kussen. Spoel hem naderhand goed uit onder de kraan, onder de douche of in bad. Knijp hem zoveel mogelijk uit en laat hem goed drogen.

Als je het aandurft mag je je traagschuim kussen wassen in de wasmachine op het programma voor handwas. Maar niet warmer dan 30 of 40 graden. Check het wasetiket.

Wollen kussens mogen niet gewassen worden. Wol krimpt namelijk bij wisselingen van temperatuur. Heb je een wollen kussen, laat deze dan reinigen bij de stomerij.

Katoenen kussens kun je als ze nieuw zijn het beste de eerste drie keer wassen op 30 graden. De keren daarna mag je ze wassen op 40 graden. De kussens kunnen ietsje krimpen in de was.

Latex kussens mogen niet in de wasmachine omdat de latex niet nat mag worden. De latex kan gaan afbrokkelen als het nat wordt en het kussen verliest dan zijn stevigheid. Een handwas mag dus (meestal) ook niet. Vlekken op je latex kussen mag je met een vochtige doek afnemen.

Veren kussens kun je beter niet in de wasmachine wassen. Ook een handwas is niet slim. Als je dat wel doet dan gaan de veertjes aan elkaar plakken. En ik vraag me af of dat ooit goed gaat komen. Breng je veren kussen liever naar de stomerij. Daar weten ze er wel raad mee.

  • Je kunt een beschermhoes om je kussen doen en daar overheen je kussensloop. De beschermhoes neemt samen met de kussensloop het meeste vocht en vuiligheid op. Die kun je ook wat vaker wassen. Dat voorkomt dat je je kussen vaak moet wassen.
  • Voordat je je hoofdkussen gaat wassen moet je je beschermhoes en kussensloop eraf halen. Was die apart.
  • Lees altijd eerst het wasetiket voordat je je kussen gaat wassen. Houd je aan de instructies op het etiket. Meer uitleg vind je in het artikel over de betekenis van de wassymbolen.

Hoe heet mag je je kussens wassen?

Kussens mag je op 60 graden wassen. Vanaf 60 graden worden huisstofmijten, bacteriën en schimmels gedood. Als je op een lagere temperatuur wast dan wordt je kussen wel schoon maar worden niet alle onzichtbare viezigheden verwijderd.

Als het wasetiket van je kussen aangeeft dat je je kussen op 40 graden mag wassen, houd je daar dan ook aan. En was het niet op een hogere temperatuur. Want anders zou het kunnen gebeuren dat je kusseninhoud onherstelbaar beschadigt.

Welk wasmiddel is het meest geschikt voor kussens?

Alle kussens die in de wasmachine gewassen mogen worden kun je wassen met een wasmiddel voor wolwas. Dit wasmiddel is beter voor de vulling van je kussens omdat het net iets minder agressief is dan gewone wasmiddelen.

Gebruik minder wasmiddel dan je gewent bent. Iets meer dan de helft van wat je normaal gesproken voor een standaard wasje zou gebruiken is voldoende voor je kussens. Gebruik geen wasverzachter.

Spoel je kussens een keertje extra. Want kussens zijn dik en nemen veel vocht en dus ook wasmiddel op. Om echt alle wasmiddelen uit je kussens te krijgen kun je de wasmachine een extra spoelbeurt laten doen.

slapen op bed

Centrifugeren.

Centrifugeer op ongeveer 800 of 1000 toeren maar niet hoger. Dat is beter voor de vulling van de kussens. Maar ook hier weer: controleer even je wasetiket.

Ik wil je aanraden om twee kussens tegelijk in de wasmachine te wassen. Als je één kussen tegelijk wast dan kan de machine moeite hebben met het ronddraaien en met name bij het centrifugeren. Dat komt doordat de trommel uit balans is omdat al het gewicht op één plek zit.

Door schade en schande ben ik wijs geworden want ik heb wel eens één kussen in de wasmachine gewassen. Dat was een dik kussen dat dus heel veel water opnam en vasthield. Hij was zo zwaar dat hij niet normaal gecentrifugeerd kon worden. En ik begreep maar niet waardoor dat kwam.

Toen heb ik staan tobben om hem in de gootsteen uit te knijpen. Maar om hem daar te krijgen trok ik een mooi waterspoor over de vloer van mijn keuken. Niet handig. Vervolgens stopte ik hem terug in de wasmachine om hem daarna nog eens te centrifugeren. Dat ging gelukkig wel goed.

Maar vanaf die dag was ik alleen nog twee kussens tegelijk.

Hoe moet je je kussen laten drogen?

Het liefst was ik mijn kussens als het hoog zomer is. Want als het op een lekkere zomerse dag gedaan wordt dan kan ik de kussens buiten in het zonnetje laten drogen. Vroeg in de ochtend zet ik de wasmachine aan en twee uurtjes later zijn de kussens schoon.

Thuis heb ik zo’n handig uitklapbaar wasdroogrek. Je kunt hem overal neerzetten dus ik zet hem in de achtertuin altijd in de volle zon. Dan leg ik de gewassen kussens erop. En omdat de zon erop schijnt en de wind er aan alle kanten langs kan waaien drogen de kussens goed.

Halverwege de dag draai ik de kussens om zodat de andere kant in de zon komt te liggen. En aan het eind van de dag zijn ze gegarandeerd droog en ze ruiken heerlijk fris. Dit is ook nog eens de meest milieuvriendelijke manier van drogen.

Als je de kussens in de winter wast dan is de kans dat je ze buiten kunt laten drogen niet heel groot. Hoewel, je kunt ze een poos in de zon leggen zodat de ergste nattigheid opdroogt. Daarna kun je de kussens op je verwarming leggen om ze helemaal droog te krijgen. Of je geeft ze een dagje extra de tijd om te drogen op je droogrek binnen.

Kijk even op het wasetiket van je kussen of hij in de droger mag. Dat is natuurlijk ook nog een mogelijkheid. Mocht je hem in de droger stoppen, doe er dan twee tennisballen bij. Die zorgen ervoor dat de kussens opgeschud worden tijdens het droogproces. Worden ze lekker fluffy van.

Extra kussens.

Bij mij thuis hebben we alle vier een eigen kussen uiteraard. Sommigen van ons hebben twee of zelfs drie kussens op bed liggen. En dat slaapt heerlijk. Nu hebben we wel eens logees over de vloer dus is het heel handig om ook nog een paar extra kussens in huis te hebben. Die kussens liggen op zolder.

Maar ook als je je hoofdkussen gaat wassen is het handig. Want stel dat je kussens na het wassen en drogen nog net niet helemaal droog zijn, dan kun je voor één nachtje even dat extra kussen nemen als je gaat slapen. Dan heeft je eigen hoofdkussen nog wat extra tijd om te drogen.

bespaar varken

Een bespaartip.

Let bij de aanschaf van de kussens even goed op het wasetiket. Koop bij voorkeur alleen kussens die je in de wasmachine mag wassen. En voor je eigen gemak kun je er op letten of de kussens in de droger mogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.