Huishoudgoeroe.nl



Kaarsvet verwijderen, hoe doe je dat?

Kaarsvet verwijderen, hoe doe je dat?

De kerstdagen zijn weer voorbij. De donkerste maar tegelijkertijd ook de gezelligste dagen van het jaar waarin we lekker veel kaarsjes branden, gewoon omdat het zo knus en sfeervol is. Alleen gebeurt het wel eens dat we kaarsvet knoeien en dat moeten we wel verwijderen.

Als je een kaars te hard uitblaast dan krijg je spettertjes kaarsvet op je mooie kerstkleed. Of we knoeien wat op onze kleding omdat we een beetje onhandig met de brandende kaarsen zijn gaan lopen.

Of je doet net als ik, niet zo handig, en je laat wat kaarsvet op de rugleuning van de bank druppelen. Tja, ik had effe niet door dat de kaars die op een plank boven de bank stond, ging druppelen. Maar…geen man overboord. Het is zo weer opgelost. Het kaarsvet dan. Ik zal je laten zien hoe ik dat doe.

Kaarsvet verwijderen.

Kaarsvet dat net gesmolten is, is nog heet. Als je dat weg probeert te halen met je vingers dan kun je je verbranden. Want zacht kaarsvet blijft overal aan plakken dus ook aan je vingers. Als kaarsvet stolt en hard en koud geworden is dan kun je het beter weghalen.

Er zijn een aantal manieren om kaarsvet weg te krijgen van verschillende stoffen en oppervlakken.

Kaarsvet ergens af krabben.

Hard geworden kaarsvet kun je vaak wel voor een groot deel met de hand ergens vanaf halen. Het breekt makkelijk en zo kun je stukje voor stukje het kaarsvet van een voorwerp af pulken. Ongeacht of het op een hard oppervlak of op iets zachts terecht is gekomen.

Als je een klein beetje kaarsvet weg moet halen kun je het met je nagel zoveel mogelijk wegkrabben. Het kaarsvet laat zo vrij makkelijk los van harde oppervlakken.

Je kunt ook proberen om met bijvoorbeeld een kaasschaaf het vet weg te krabben. Een kaasschaaf is niet scherp dus het maakt ook niet zo gauw krassen. De achterkant van een mesje heeft hetzelfde effect. Een houten spatel, met een recht uiteinde, uit de keukenla werkt ook heel goed als krabber.

houten spatels

Een ruitenkrabber (voor je autoruiten) is ook een goed voorwerp waarmee je kaarsvet kunt wegkrabben. Ook een scheermesje kun je hiervoor nemen maar let wel heel goed op waar je die gaat gebruiken want hiermee maak je snel krassen.

Heb je een waxinelichtjeshouder en is er kaarsvet aan de binnenkant gekomen? Krab dan de kaarsvet weg met een mesje of een theelepeltje. De laatste restjes kun je wegsmelten met heet water. Hoe je dat doet lees je hieronder, als je een stukje naar beneden scrolt, in de alinea over kokend water.

Leg het voorwerp in de vriezer.

Heb je een tafelkleed of kledingstuk waar kaarsvet op zit? Stop het item dan in een plastic zak, maar let op dat het kaarsvet bovenop zit en geen andere delen van de stof kan raken. Dit pakketje leg je op deze manier een uurtje of twaalf in de vriezer zodat de kaarsvet goed hard kan worden.

Als je het uit de vriezer haalt moet je meteen de kaarsvet eraf breken of brokkelen. Omdat het goed hard is zal dit vrij makkelijk gaan.

Gebruik een strijkbout.

Ik heb je verteld dat ik kaarsvet op de bankleuning had laten druppelen. Kwestie van niet goed opletten, kan de beste overkomen. ;) Onze bank is gemaakt van zachte ribbelstof. Zit heerlijk, voelt warm, maar is niet handig als er kaarsvet op komt.

Nu had ik van mijn moeder heel lang geleden al geleerd hoe je dat het beste weg kan halen. Zij deed dat vroeger al met een strijkbout dus ik heb dat ook zo gedaan.

Je neemt een paar velletjes keukenpapier en legt die op elkaar, op de kaarsvetvlek. Neem je strijkbout en zet die niet op de heetste stand maar halverwege op de stand voor wol.

Je moet niet te heet beginnen want je weet nog niet hoeveel hitte de stof van je bank kan hebben. En het laatste wat je wilt is brandvlekken in je bank want dat zijn vlekken die je echt nooit meer weg krijgt! Behalve met een schaar…

Strijk nu met ronddraaiende bewegingen over het keukenpapier. De strijkbout wordt warm, het keukenpapier wordt warm en de kaarsvet wordt warm en gaat dus smelten. Het gesmolten kaarsvet trekt in je keukenpapiertje. Als er nog niet zo veel gebeurt mag je langzaamaan de strijkbout wat warmer zetten.

Verplaats je papiertjes een paar keer zodat het gesmolten kaarsvet in een nieuw stukje papier kan trekken. Zo nodig neem je een stapeltje nieuwe keukenpapiertjes. Ga net zolang door totdat alle kaarsvet weg is. Ik garandeer je: het werkt! Mijn bank werd weer helemaal schoon.

Ook je vloerkleed of vloerbedekking kun je op deze manier kaarsvet-vrij maken. Of elk ander zacht voorwerp waar kaarsvet op gekomen is. Heb je een tafelkleed of kledingstuk waarvan je de kaarsvet op deze manier wilt verwijderen, doe dan hetzelfde ritueel maar dan op een strijkplank.

strijken

Het zou kunnen dat je een klein vetvlekje op je bank of kleding overhoud na deze behandeling. Was het voorwerp dan in de wasmachine of boen het even na met een soppie van warm water met wat dreft afwasmiddel. Dat ontvet heel goed.

Kaarsvet smelten met een föhn.

Kaarsvet smelt door warmte, dat heb je hierboven al gelezen. Een föhn geeft ook veel warmte af dus die kun je ook heel goed inzetten voor deze klus. Leg het voorwerp waar kaarsvet op zit op je tafel of op het aanrecht. In ieder geval op iets wat een beetje warmte kan verdragen.

Zet de föhn niet meteen op de heetste stand maar bouw het op. Richt de warmte op de vlek en probeer het kaarsvet zo te smelten. Tussendoor zet je de föhn even uit en dep je met keukenpapier of een schone maar oude doek de kaarsvet op. Blijf dit herhalen totdat alle kaarsvet weg is.

Ook hier kun je een vetvlekje overhouden maar dat hoeft niet altijd. Was je voorwerp dan nog even in de wasmachine of neem het af met een soppie.

Smelt kaarsvet in de oven.

Stel, je hebt waxinelichtjeshouders van bijvoorbeeld glas en er zit kaarsvet in. Dat wil je er helemaal uitkrijgen. Je wist al dat warmte kaarsvet smelt en de oven kan ook lekker heet worden.

Als je bijvoorbeeld waxinelichtjeshouders hebt waar je de kaarsvetrestjes uit wilt halen dan kun je de grootste stukken eruit krabben en de rest er uit smelten met behulp van de oven. Zorg wel dat je zeker weet dat het voorwerp tegen hitte kan en in de oven mag.

Je gaat als volgt te werk: Neem een paar velletjes keukenpapier en leg die op elkaar in de oven. Vervolgens neem je je waxinelichtjeshouders en die zet je op z’n kop op het keukenpapier. Dan zet je de oven aan op 75 graden.

Na ongeveer 20 minuten zou de kaarsvet gesmolten moeten zijn en in de doekjes getrokken zijn. Je waxinelichtjeshouders zijn weer schoon. Om ze even na te spoelen zouden ze een rondje mee kunnen draaien in de vaatwasmachine.

kaarsvet verwijderen waxinelichtjes

Kaarsvet verwijderen met kokend water.

Restjes kaarsvet mogen niet in de afvoer van je gootsteen terecht komen. Want als het hard is blijft het steken ergens in je afvoer en binnen de kortste keren heb je een verstopping. Dus wil je wat laatste restjes of druppeltjes kaarsvet wegsmelten met kokend water? Dat is prima te doen.

Neem een stukje papier van je keukenrol. Vouw hem twee keer op zodat je een vierkant krijgt en leg hem in het putje van je gootsteen. Maak hem een beetje nat zodat hij goed in alle kleine kiertjes gaat zitten. Op deze manier kan er straks geen kaarsvet door het putje ontsnappen.

Neem nu het voorwerp waar je de kaarsvet vanaf wilt smelten en laat er voorzichtig heet of zelfs kokend water op of in stromen. Doe voor de veiligheid huishoudhandschoenen aan en houd het voorwerp vast met een keukentang. Zo komt er geen kokend water op je handen.

Het water kan op deze manier goed weglopen door het afvoerputje en de gesmolten kaarsvet vang je op met het keukenpapiertje. Als je klaar bent laat je even koud water uit de kraan stromen. De gootsteen koelt af, de restjes kaarsvet gaan stollen en zo kun je het doekje weer uit het afvoerputje nemen en weggooien.

Wil je een grotere hoeveelheid kaarsvet smelten dan zal je tussendoor wel een keer je keukenpapiertje moeten vervangen. En wees voorzichtig met het kokende water.

Wasbenzine of terpentine.

Wat laatste restjes kaarsvet zou je ook weg kunnen halen met wasbenzine of terpentine. Gebruik daarvoor het liefst een schone, oude doek die je na de klus weg kunt gooien. Want het ruikt niet zo lekker, vind ik zelf.

Doe een beetje wasbenzine of terpentine op je doek en wrijf daarmee over het kaarsvet. Je zal zien dat het langzaam op gaat lossen. De restjes kaarsvet trekken in je doek. Neem af en toe een schoon stukje van je doek en herhaal de stappen totdat al het kaarsvet verdwenen is.

Het beste kun je dit even buiten doen of in een goed geventileerde ruimte. Want deze middeltjes zijn vluchtig en brandbaar. En ze kunnen irritatie veroorzaken aan je huid, ogen en luchtwegen. Het kan ook geen kwaad om wegwerphandschoenen aan te trekken.

Kaarsvet verwijderaar.

Er is een speciaal middel op de markt waarmee je kaarsvet van textiel kunt verwijderen. HG vlekweg heet het. Je kunt er zelfs ook teer en hars mee wegkrijgen. Test wel, voordat je met dit middel aan de slag gaat, de kleurechtheid van het textiel waar de kaarsvet in zit.

De bedoeling is dat je eerst zoveel mogelijk kaarsvet met de hand of een lepel weghaalt. Vervolgens doe je wat van de kaarsvet verwijderaar in een schaaltje. Dan leg je je kledingstuk of tafelkleed met de kaarsvetvlek in het schaaltje zodat de vloeistof in de vlek kan trekken. Laat dit een kwartiertje intrekken.

Daarna wrijf je stof op stof om de kaarsvetvlek weg te poetsen. Is de vlek nog niet helemaal weg, herhaal dan de voorgaande stappen. Laat de vloeistof desnoods iets langer inwerken in de vlek.

Na afloop moet je het textiel wel even in de wasmachine wassen. Daarna is het weer schoon en fris.

kandelaar

Breng het naar de stomerij.

Heb je een hele lastige vlek door kaarsvet? Of weet je niet zeker of je zomaar de stof mag behandelen? Breng dan voor de zekerheid het voorwerp naar de stomerij. Zij zijn gespecialiseerd in alle stoffen en vlekken. Ze zullen je zeker goed kunnen adviseren, of de klus voor je opknappen.

Kaarsvetrestjes voorkomen.

Tot slot wil ik nog even een tip met jullie delen. Als je nou wilt voorkomen dat je steeds weer kaarsvet uit waxinelichtjeshouders of van kandelaars moet verwijderen dan kun je het volgende doen. Voordat je een kaars of waxinelichtje plaatst smeer je de ondergrond in met een dun laagje vaseline. Dat voorkomt dat de kaarsvet zich vasthecht. Mocht er weer wat kaarsvet op druipen dan is het heel makkelijk weg te halen.

Heb je een wat grotere kaarsenhouder dan kun je een klein laagje zand op de bodem leggen. Ook dan is het niet erg als daar kaarsvet op druipt want je haalt het zo weer weg.

Of je doet een stukje aluminiumfolie in je houdertje of op je kandelaar onder je kaars. Daar kun je als je wilt een opvangkuipje van maken. Zo vang je de kaarsvet op en voorkom je dat de kaarsvet vast gaat zitten aan je kandelaar of houdertje. Ik denk dat ik dit trucje toe ga passen op de kandelaar die boven mijn bank staat…

Geniet van de gezelligheid, geniet van je kaarsjes!

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.