Huishoudgoeroe.nl



Kalkaanslag verwijderen.

kalkaanslag verwijderen header uitgelichte afbeelding

Eigenlijk heeft iedereen wel eens last van kalkaanslag in de badkamer, de keuken of de wc, en het is belangrijk om dat op tijd te verwijderen. Want als je het te lang laat zitten wordt het steeds moeilijker om weg te krijgen.

Er bestaan huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om kalk mee weg te boenen. Die werken vaak prima als de kalkaanslag nog niet zo lang bestaat.

Voor de hardnekkige kalkaanslag die moeilijk weg te poetsen is zijn er middelen te verkrijgen die wat agressiever zijn maar die wel verschrikkelijk goed de kalkaanslag weg krijgen.

Hoe ontstaat kalk nou eigenlijk?

Even in het kort: Er zit altijd kalk in het leidingwater in Nederland. Of je nu in een gebied woont waar zich hard water bevindt of je woont in een gebied waar zacht grondwater is, er zit altijd iets van kalk in het water.

Als je gaat douchen, als je je handen wast onder de kraan, als je theewater gaat koken in de waterkoker, als je een emmer warm water pakt om te gaan schoonmaken; het maakt niet uit waar je water voor neemt of gebruikt. De kalk in het leidingwater komt overal in huis terecht.

De tegeltjes in de douche, de glazen douchewand, de kranen in huis; ze bevatten allemaal kleine restjes van de kalk. Als het water opgedroogd is dan zie je de witte aanslag die kalkrestjes bevat. Want kalk hecht zich aan alle oppervlakken vast. Je voelt de kalk ook omdat het een ruw laagje achterlaat.

kalkaanslag verwijderen linksboven

De beste schoonmaakmiddelen om kalkaanslag te verwijderen.

Nu zijn er een aantal schoonmaakmiddelen op de markt waarmee je heel goed kalk kunt verwijderen. Ik zal hieronder uitleggen hoe je ze kunt gebruiken. We beginnen met de middeltjes die minder agressief zijn en die kun je gebruiken bij milde kalkaanslag. Voor de hardnekkige kalk kun je de middeltjes onderin het rijtje gebruiken. Deze middelen zijn helaas wel iets slechter voor het milieu.

* Wasverzachter.

Wasverzachter gebruik je normaal gesproken in het laatste spoelwater tijdens het wassen van je wasgoed in de wasmachine. Je wasgoed wordt er zachter van en dat komt omdat de wasverzachter er voor zorgt dat kalkdeeltjes uit het water zich niet aan je wasgoed kunnen hechten.

En datzelfde doet wasverzachter dus ook als je het gebruikt om oppervlakken te ontkalken. Dit werkt alleen als er maar een heel klein beetje kalk op je kraan, je aanrechtblad, je tegeltjes of je douchewand zit.

Neem een zacht, schoon en vochtig microvezeldoekje en doe daar een beetje wasverzachter op. Wrijf daarmee stevig over het oppervlak waar kalk op zit. Bij minder kwetsbare oppervlakken zoals de vloer- of wandtegels of de glazen douchewand, kun je dit beter met een schuursponsje doen. Daarmee schuur je de kalk er al een beetje af.

Maak dan in een emmer een sopje van warm water met een dopje allesreiniger. Met een schoon schoonmaakdoekje en dit sopje neem je vervolgens het ontkalkte oppervlak af zodat het weer lekker helemaal schoon is.

* Cola.

Het klinkt misschien een beetje vies of raar maar cola ontkalkt ook. Tenminste, als je het duurdere merk coca-cola gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld je restje cola gebruiken om onder de rand in de wc-pot te spuiten en dit zo een nachtje te laten staan. Spoel het de volgende dag door en weg is je kalk.

Maar ook hier geldt weer dat het alleen werkt bij milde kalkaanslag.

* Citroensap.

Citroensap ontkalkt ook goed, maar alleen als de kalk niet al te hardnekkig is. Gebruik het sap van twee citroenen en een halve liter water om je waterkoker te ontkalken. Citroensap uit een flesje mag natuurlijk ook.

Kook het mengsel van water en citroensap in je waterkoker en laat het daarna afkoelen. Giet hem vervolgens leeg in je gootsteen. Twee keer goed naspoelen door schoon water te koken, af te laten koelen en weg te gieten en je waterkoker is weer vrij van kalk.

Je kunt ook twee of drie citroenen uitpersen en het sap vervolgens bij een liter warm water in een emmertje doen. Met dit mengsel kun je de kalkaanslag van je kranen, je wasbak, gootsteen, douchekop of andere voorwerpen verwijderen.

kalk op kraan

Doe dit met een schoonmaakdoekje of voorzichtig met een schuursponsje. Daarna maak je het nog even schoon met en sopje van warm water met een dopje allesreiniger en het is weer gefikst.

Citroen bevat zuren dus natuursteen mag je nooit met dit mengsel schoonmaken. Lees hier meer informatie over in het blog dat gaat over natuursteen schoonmaken.

* Een steradent-bruistablet.

Nu je dit leest zie je waarschijnlijk het kunstgebit van je opa of oma voor je. Het kunstgebit van opa dat in doorzichtig glas zit. En in dat glas zit ook een tablet steradent dat de boel schoon bruist. Steradent verwijdert namelijk etensresten, bacteriën en ook kalkaanslag.

Steradent wordt altijd gebruikt in combinatie met water. Als het tablet in aanraking komt met water dan lost het op en gaat het bruisen. Het is een krachtig schoonmaakmiddel voor kunstgebitten maar ook andere attributen worden schoon met een steradent tablet.

Steradent is verkrijgbaar in een gewoon bruistablet, een extra krachtig bruistablet en in poedervorm. Je kunt met steradent bijvoorbeeld heel goed de kalkaanslag in je waterkoker verwijderen. Het is niet agressief. Maar let op: er zit wel een bleekmiddeltje in.

Vul je waterkoker tot de helft met water en doe er een tablet of een zakje poeder van steradent bij. Zet de waterkoker aan en laat hem na het koken even afkoelen. Gooi het gekookte water met de steradent-restjes weg en spoel je waterkoker na.

Doe dan nog twee keer schoon water in je waterkoker, kook het en laat het afkoelen. Hiermee verwijder je alle restjes van het bruismiddel. Gooi ook dit water weg en je waterkoker is weer ontkalkt.

Een koffiezetapparaat kun je ook goed ontkalken met steradent. Maar lees even goed het onderhoudsboekje van je koffiezetapparaat. Want bij sommige koffiemachines mag je alleen maar één bepaald soort ontkalker gebruiken. Let daar goed op!

Doe een tabletje of een zakje poeder van steradent in het waterreservoir van je koffiezetapparaat en zet hem aan. Als hij klaar is gooi je dat water uiteraard weg. Spoel je koffiezetapparaat drie keer goed door met schoon water voordat je hem weer in gebruik neemt.

Je kunt een steradent tablet in de pot van je wc gooien. Dit gaat heerlijk bruisen en de vieze kalkrand net boven het wateroppervlak zal hierdoor verdwijnen. Laat het een nachtje staan en de volgende ochtend spoel je de wc door. Eventueel borstel je de laatste restjes weg met de wc-borstel.

* Een vaatwasblokje.

Een blokje vaatwaspoeder dat je normaal gesproken in de vaatwasser doet om je serviesgoed en bestek schoon te maken en te ontkalken, kun je ook gebruiken om andere items te ontkalken. Het werkt eigenlijk een beetje op dezelfde manier als een steradent-bruistablet.

Je kunt er heel goed je waterkoker, koffiezetapparaat en je wc-pot mee schoonmaken. Gebruik voor je waterkoker en koffiezetapparaat niet meer dan een half vaatwasblokje, dat is meer dan genoeg. Ga hetzelfde te werk zoals omschreven staat bij een steradent bruistablet.

* Natuurazijn.

Natuurazijn, ook wel witte azijn genoemd, is niet agressief dus niet schadelijk voor het milieu. Je gebruikt het tenslotte ook om je eten mee te bereiden. Je kunt een scheutje natuurazijn (in plaats van allesreiniger) in een emmer goed warm water doen om je badkamer, toilet of keuken schoon te maken en gelijk te ontkalken.

kalkaanslag wegpoetsen

Doe dit het liefst met een microvezeldoekje. Minder kwetsbare oppervlakken zoals je wand- en vloertegels of je glazen douchewand en je kranen kun je met een schuursponsje van kalk ontdoen. De wat minder hardnekkige kalkvlekken zullen hiermee verdwijnen.

Daarna neem je alles nog even af met een sopje en het is weer schoon.

* Schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn werkt eigenlijk hetzelfde als natuurazijn alleen is het wat slechter voor moeder aarde en het ruikt behoorlijk sterk. Het is iets krachtiger dan natuurazijn. Om te ontkalken werkt het prima maar zet wel even een raam open als je hiermee aan de gang gaat.

* Bleekmiddel.

Bleekmiddel werkt prima als ontkalker voor bijvoorbeeld je toiletpot. Als je bleekmiddel in de pot spuit, doe dat dan ook goed onder de rand. Daar kan de kalk zich ophopen omdat je er met de wc-borstel niet zo goed bij komt.

Laat het bleekmiddel tien minuten of een kwartiertje intrekken. Intussen kun je bijvoorbeeld de rest van het toilet of de badkamer schoonmaken. Borstel de pot daarna goed schoon en spoel hem door.

Bleekmiddel bleekt alles (wie had dat gedacht!) dus ook je kleding. Wees voorzichtig met dit spul. Trek handschoenen aan als je dat prettig vindt.

* Antikal.

Zelf gebruik ik voor de meest eigenwijze en hardnekkige kalkaanslag het liefst antikal. Het is vrij agressief en niet zo fijn voor het milieu. Maar als het echt niet anders kan gebruik ik dit middel. Je hebt er echt heel weinig van nodig dus dat scheelt dan weer iets.

Spuit een heel klein beetje antikal op een vochtig schuursponsje. Wrijf daarmee stevig over het oppervlak waar veel kalk op zit. Je kunt het gebruiken op vloer- en wandtegels, glazen wanden, kranen, douchekoppen, wasbakken, het bad, de gootsteen en de meeste aanrechtbladen.

Het is een middel dat je puur gebruikt om hardnekkige kalkaanslag te verwijderen. Gebruik het niet als vervanger van allesreiniger.

Als je de kalk met antikal weg wilt boenen laat het dan desnoods na het inboenen met een schuursponsje, even een paar minuutjes intrekken. Maak een soppie van lekker warm water met een dopje allesreiniger en neem dan je schoongeboende voorwerpen nog even hiermee af.

Is de kalk niet helemaal verdwenen, herhaal je schoonmaakritueel dan nog een keertje tot alles weer mooi glimt.

glimmende badkamerkraan

* HG kalkweg schuimspray.

Dit schoonmaakmiddel tegen kalk van HG kun je hetzelfde gebruiken als antikal. Het is op dezelfde manier toe te passen. Alleen is dit middel een schuimspray, dat is het verschil. Het is ook vrij agressief maar daarom ook effectief tegen hardnekkige kalkaanslag. Dus gebruik het met mate.

* HG natuursteen cement en kalksluier verwijderaar.

Speciaal voor natuursteen is er deze kalkverwijderaar van HG. Het is een zuurvrij product dus prima te gebruiken op (kalkhoudend) natuursteen. Je kunt het gebruiken voor je natuursteen aanrechtblad, wastafel en vloer- en wandtegels.

Als je een emmer vult met vijf liter water mag je daar een halve liter van dit schoonmaakmiddel bij doen. Maak voordat je dit sopje gebruikt het natuurstenen oppervlak eerst vochtig met alleen water.

Vervolgens maak je de vloer of het aanrecht schoon met dit sopje om de kalksluier te verwijderen. Daarna mag je alles goed schoonschrobben met een luiwagen (grove borstel met een lange steel) of borstel. Laat het vijf minuten intrekken en borstel daarna nog een keer het hele oppervlak.

Tenslotte maak je met een emmer schoon water het hele oppervlak nog een keertje schoon. De kalk zou nu helemaal verdwenen moeten zijn.

Kalkaanslag voorkomen.

Er zijn een paar manieren om kalkaanslag te voorkomen. Als je deze toepast scheelt je dat weer wat boenwerk.

  • Laat natte druppels op je aanrechtblad niet liggen maar maak het droog met je vaatdoek of een handdoek. Zo kunnen er geen kalkvlekken ontstaan.
  • Als je klaar bent met douchen kun je de muren en glazen wanden droogtrekken met een trekkertje. Ook de vloer kun je zoveel mogelijk droogmaken met een vloertrekker.
  • Je kranen kun je na gebruik afdrogen met een handdoek. Zo kan de kalk zich er niet aan vasthechten en blijven ze mooi glimmen.
  • De douchewanden zou je kunnen insmeren met autowax en die dan vervolgens uitwrijven. Autowax zorgt bij auto’s dat de regendruppels zich niet aan je auto hechten maar dat ze eraf rollen. Dat gebeurt dus ook als je de douchewanden insmeert met autowax.
  • Voor gladde (en schone) wanden en oppervlakken is een speciale nanocoating beschikbaar. Die kun je op je douchewanden en tegels aanbrengen. Het werkt ongeveer hetzelfde als autowax alleen blijft deze laag zeer lang zitten. Het is erg effectief. Het werkt zelfs enkele jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.