Huishoudgoeroe.nlEen kapotte lamp vervangen.

kapotte lamp vervangen header uitgelichte afbeelding

Stel je voor: Je doet het licht aan om een boek te gaan lezen maar na wat geknetter en geflits wordt het weer donker in de kamer. Blijkbaar is je lampje aan zijn einde gekomen. Dan wordt het dus tijd om de kapotte lamp te gaan vervangen.

Nu is een lampje vervangen geen hogere wiskunde, dus iedereen krijgt dat eigenlijk wel voor elkaar. Zelfs als het lampenbolletje gebroken is lukt het jou om hem te vervangen. Als je de volgende stappen volgt dan is het binnen no-time gepiept.

kapotte gloeilamp

Hoe ga je te werk?

*1-Het eerste dat je moet doen is de stroom uitschakelen. Dus: stond de lamp aan dan klik je de schakelaar van de lamp uit zodat je zeker weet dat er geen stroom meer op staat. Je kunt ook de stekker uit het stopcontact halen, dan weet je helemaal zeker dat de stroom eraf is.

Meestal gebeurt er niks ernstigs als je de stroom niet uitschakelt maar je kunt maar beter voorkomen dat je een schok krijgt.

*2-Als de lamp een poosje gebrand heeft en net stuk is gegaan is hij waarschijnlijk nog warm. Laat hem dus eerst even afkoelen.

*3-Zorg voor een stevige en stabiele ondergrond. Als je een lamp aan het plafond moet vervangen, ga dan niet op een wankele bureaustoel staan maar zorg dat je op een stabiele ladder of op een stevige tafel kunt gaan staan.

*4-Nu is het vrij eenvoudig om een gloeilampje of spaarlamp te vervangen. Je draait het oude bolletje uit de fitting en je draait het nieuwe bolletje er weer in. Alleen een nieuw lampje met de zelfde maat fitting zal passen. Dus let daarop als je een nieuw lampje gaat kopen.

Probeer zoveel mogelijk spaarlampen of ledlampen te gebruiken. Die zijn iets duurder in aanschaf maar ze gaan veel langer mee. Dus in verhouding zijn ze eigenlijk veel goedkoper. En het is ook nog eens beter voor het milieu.

*5-Als je nieuwe spaarlamp er in zit schakel je de stroom weer in en/of doe je de stekker van je lamp weer in het stopcontact. Jij hebt weer volop licht!

*6-Lever je kapotte lampjes in bij de gemeentewerf of stop ze in de speciaal daarvoor bestemde bakken bij jou in de supermarkt of bouwmarkt. Zo worden ze netjes verwerkt en komen ze niet bij het huisvuil terecht.

Wat doe je als het lampje gebroken is?

Als je spaarlamp om één of andere reden stuk is gegaan omdat er bijvoorbeeld iets tegenaan gevallen is, dan wordt het even iets lastiger om het bolletje te vervangen. Maar er is een oplossing:

kapotte spaarlamp

Is je lampje afgebroken, zoals op bovenstaande afbeelding, ga hem dan niet met je blote handen uit de fitting draaien. Je zou jezelf flink kunnen snijden aan de scherpe randjes van het glas.

Je zou handschoenen aan kunnen doen maar ook die bieden geen garantie dat je je niet zult snijden. Hele dikke handschoenen zorgen er weer voor dat je het lampje bijna niet vast kunt pakken. Maar er is een betere manier om het lampje uit de fitting te draaien.

Neem een flinke aardappel en snijd die in de breedte door. Pak één halve aardappel stevig vast bij de schil en manoeuvreer dan de gesneden kant van de aardappel over het kapotte glas van je gloeilamp. Duw het glas zover mogelijk in de aardappel. Doe wel voorzichtig voor je handen.

Het kapotte glas zit op deze manier aardig vast in de aardappel. Draai nu met behulp van de aardappel het gloeilampje (het glas en de fitting) voorzichtig en behoedzaam uit de lamp. Dankzij de aardappel bezeer je jezelf niet en heb je geen last van de stukjes glas.

kapotte lamp in aardappel

Als het lampje helemaal uit de fitting gedraaid is dan kun je het kapotte lampje het beste maar gewoon in de aardappel laten zitten. Neem vervolgens een oude krant en pak het kapotte lampje samen met de aardappel goed in in de krant.

Dit geheel mag je zo bij het restafval weggooien. Op deze manier kan niemand zich meer bezeren aan het lampje. Ook kan de vuilniszak niet gaan scheuren als je de zak uit de vuilnisbak haalt om hem weg te gaan gooien.

Zo, een kind kan de was doen, en jij kan een kapotte lamp vervangen. Zo simpel kan het zijn!

Ideeën zijn van harte welkom!

Heb jij nou ook nog een paar slimme tips en trucjes om klusjes in huis te klaren? Deel ze gerust met mij. Alle ideeën zijn van harte welkom! Hoe gek ze ook mogen lijken. Stuur me een berichtje via het contactformulier onder aan dit artikel en ik beloof dat ik alle bruikbare tips op deze website zal behandelen! Hoe completer en nuttiger deze website wordt, hoe meer profijt we er van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.