Huishoudgoeroe.nlHoe kun je kauwgom verwijderen?

kauwgom verwijderen header uitgelichte afbeelding

Kauwgom verwijderen lijkt een lastig klusje, dat geef ik toe. Maar eigenlijk valt dat best mee.

De meeste mensen zijn op straat wel eens in de kauwgom getrapt. Of hebben kauwgom aan hun kleding gekregen doordat het onder een tafel geplakt zat. Misschien heeft je kleine dreumes per ongeluk zijn uitgekauwde kauwgom op de achterbank van je auto laten vallen.

Kauwgom is een vies, plakkerig goedje dat je zonder schoonmaakspullen of hulpmiddelen niet verwijderd krijgt. Als je het met de hand probeert te verwijderen dan trek je allemaal draden kauwgom los maar je kunt onmogelijk alle kauwgom verwijderen. Er zullen altijd restjes achter blijven.

In dit artikel geef ik je 10 manieren om kauwgom weg te halen uit je kleding en schoenen, uit je haren, van je vloerbedekking of tapijt, van je harde vloer, van je autobekleding, van je bankstel en onder tafels en stoelen vandaan.

Reageer snel.

Als je erachter komt dat er ergens kauwgom in of aan zit dan moet je snel reageren. Hoe langer kauwgom de kans krijgt om in je kleding of vloerbedekking te trekken, hoe moeilijker het is om het er weer uit te krijgen. Zeker als kauwgom in je haar zit moet je vlug reageren om te voorkomen dat het zich verder door je haar verspreid.

Hier volgen 10 manieren om kauwgom weg te halen. We beginnen met de meest milieuvriendelijke manier en eindigen met de agressievere middeltjes. Je zou het eerst kunnen proberen op de minst agressieve manier en als dat niet lukt kun je altijd later nog wat agressievere methodes uit de hoge hoed toveren. Aan jou de keus welke je wilt en kunt gebruiken.

1 – Stop het in de vriezer.

Als het gene waar kauwgom in zit niet al te groot is dan kun je het voorwerp in de vriezer leggen. Bijvoorbeeld bij kleding of schoenen gaat dat gemakkelijk. Leg het zo neer dat de kauwgom bovenop ligt en niks anders kan raken. Voor de hygiëne kun je de kleding of de schoen in een plastic zak stoppen voor je het in de vriezer legt.

Na een uurtje of twaalf is de kauwgom koud en goed hard geworden. Haal het dan uit de vriezer en krab de kauwgom eruit met je nagel, een kunststof spatel of de achterkant van een mesje. Dit gaat vrij makkelijk want harde kauwgom laat zich makkelijk breken. Schoenzolen mag je met bijvoorbeeld de punt van een mesje schoonschrapen, die kunnen er wel tegen.

2 – Gebruik ijsblokjes.

Zit de kauwgom op je bank, vloerbedekking of je autobekleding dan kun je deze onmogelijk in de vriezer stoppen. Wat je wel kunt doen is een handjevol ijsblokjes in een stevig plastic zakje doen en deze een tijdje op de kauwgom leggen. De kauwgom wordt dan ook koud en hard. Vervolgens kun je de kauwgom er weer afkrabben met je nagel, een spatel of de achterkant van een mesje.

ijsblokjes

3 – Neem een spuitbus kauwgomverwijderaar.

De kauwgomverwijderaar is een spuitbus met een vloeibaar product dat je op de kauwgom spuit. In principe heeft dit hetzelfde effect als de vriezer of de ijsblokjes. Alleen werkt het veel sneller. De kauwgom bevriest, wordt koud en hard en kan weer los geschraapt worden.

Denk goed na waarop je dit spul gaat gebruiken. Op kwetsbare oppervlakken en kleding moet je heel voorzichtig zijn. Probeer anders eerst op een onopvallende plek wat dit spul met de ondergrond doet.

4 – Water, sop en een plamuurmes.

Je kunt een soppie maken van goed warm water met afwasmiddel of allesreiniger. Dit kun je gebruiken om kauwgom van bijvoorbeeld de onderkant van stoelen of tafels af te halen. Wrijf de kauwgom in met je soppie zodat het iets zachter wordt en schraap met een plamuurmes de kauwgom eraf. Omdat je aan de onderkant van die meubels bezig bent is het niet zo erg als je kleine krasjes maakt. Die zie je toch niet zitten.

5 – Maak wat opgewarmde azijn.

Neem een kopje witte azijn of schoonmaakazijn en zet dit in de magnetron. Warm het op zodat het goed heet is. Neem dan een schoonmaakdoek en dep die in de azijn, maar kijk uit voor je handen. (Trek eventueel huishoudhandschoenen aan.) Wrijf hiermee over de kauwgom en het plakkerige spul zal langzaam loslaten. Je zal dit een paar keer moeten herhalen totdat je kauwgom er helemaal van af komt.

6 – De kauwgom insmeren met olie.

Van olie is bekent dat het materialen losweekt. Dat werkt dus ook bij kauwgom. Smeer de kauwgomplek ruim in met babyolie, olijfolie of boter. In pindakaas zit ook olie dus dat kun je ook gebruiken.

Heb je kauwgom in je haar gekregen dan werkt olie heel goed. Wrijf of masseer de plek goed in en laat de olie tien minuten intrekken. Daarna kun je de kauwgom er uit wrijven. Is de kauwgom nog niet helemaal uit je haar? Herhaal de behandeling dan tot het helemaal weg is. Dat scheelt je weer een ritje naar de kapper. Als je klaar bent mag je wel je haar even goed wassen.

Gebruik je de olie op kleding, zorg dan dat je het kledingstuk naderhand goed wast in de wasmachine. In het artikel over kleding wassen lees je hoe. Gebruik pindakaas liever niet op kwetsbare kleding want pindakaas kan weer andere vlekken geven.

kauwgom verwijderen olijfolie

7 – Gebruik een universeel smeermiddel.

Een smeermiddel bevat ook olie. Dat is dus ook geschikt om kauwgom te verwijderen. Pas wel op dat je dit niet op kwetsbare ondergronden gebruikt en liever niet op kleding of andere stoffen toepast om te voorkomen dat je smeerolievlekken krijgt.

8 – Neem aceton.

Aceton is een oplosmiddel dat in bijvoorbeeld nagellakremover zit. Doe een beetje van dit spul op een doek en wrijf daarmee over de kauwgom. Langzaamaan zal het op gaan lossen. Neem af en toe een beetje nieuwe aceton en wrijf weer over de kauwgom tot het helemaal weg is. De kauwgom zal in je doek gaan zitten dus neem een oude lap die je na gebruik weg kunt gooien.

9 – Wasbenzine, terpentine en thinner.

Deze drie middelen zijn wat agressiever maar werken prima om kauwgom weg te halen. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn want bijvoorbeeld kwetsbare kleding en oppervlakken kun je beter eerst op een andere manier van kauwgom proberen te ontdoen.

Als je met wasbenzine, terpentine of thinner aan de gang gaat gebruik dan een oude doek die je na gebruik weg mag gooien. Deze middeltjes stinken nogal en die lappen die je gebruikt hebt wil je liever niet in de wasmachine wassen.

Doe wat van één van deze middelen op je doek en wrijf daarmee over de kauwgom. Als het goed is dan laat de kauwgom langzaam los en lost het langzaam op. Neem ook goed de randjes mee om echt alle kauwgom weg te halen.

Werk in een goed geventileerde ruimte of doe het buiten. Deze drie middelen zijn zeer brandbaar en kunnen irritaties veroorzaken aan je handen, je ogen, neus en keel. Bescherm jezelf dus goed als je hiermee aan de gang gaat.

Als de kauwgom verwijderd is van je kleding bijvoorbeeld, spoel dan de schoongemaakte kleding goed af onder de kraan. Was dan je kledingstuk in de wasmachine zoals je gewent bent. Dan raak je die vieze geur ook weer kwijt.

Kun je het voorwerp niet wassen? Laat het dan een tijdje buiten luchten zodat de vluchtige dampen weg kunnen.

Gebruik je deze middeltjes op bijvoorbeeld je vloerkleed of bank, zet dan tijdens de behandeling een deur of raam open om de dampen kwijt te raken. Maak het naderhand heel goed schoon met water en zeep.

10 – Gebruik stickeroplosser.

Stickeroplosser heeft bijna dezelfde werking als wasbenzine, terpentine of thinner. Het lost de kauwgom langzaam op. Pas dus dezelfde behandelingen toe als hierboven beschreven.

kauwgom onder schoen

Handige hulpmiddelen.

Je kunt voor het verwijderen van kauwgom het beste een oude doek gebruiken. Een oud t-shirt of versleten theedoek of zoiets. Want kauwgom is verschrikkelijk plakkerig en gaat helemaal in je doek zitten. Die doek zou ik niet in mijn wasmachine willen. En omdat sommige oplosmiddelen ontzettend stinken gooi ik de doeken waarmee ik werk liever weg naderhand.

In plaats van een doek kun je een oude afwasborstel of bijvoorbeeld nagelborsteltje gebruiken. Die zijn vrij hard en kunnen de kauwgom goed wegborstelen. Gebruik geen borstel op zeer kwetsbare stoffen.

Een tandenborstel is ook handig om te gebruiken. Als je hiermee rondjes borstelt over de laatste restjes kauwgom dan gaat de kauwgom in de borstel zitten en komt het van je kleding, bank of ander voorwerp af. Ik raad je uiteraard wel aan om dan niet meer je tanden te gaan poetsen met deze tandenborstel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.