Huishoudgoeroe.nlKleding wassen

kleding wassen header uitgelichte afbeelding

Kleding wassen. Twee woordjes, maar er is ongelofelijk veel over te schrijven. Want wassen is een huishoudelijke klus die bijna dagelijks terugkomt. Zeker als je een gezinnetje hebt dan blijft die stapel was maar groeien. De wasmand is eigenlijk nooit leeg.

Gelukkig hoeven we niet meer zoals vroeger onze was schoon te schrobben op een wasbordje. We hoeven geen keteltjes water meer te koken voor de witte was en we hoeven onze schone, natte was ook niet meer met de hand uit te wringen.

Lang leve de wasmachines en de drogers! Dit zijn twee apparaten waar ik absoluut niet zonder kan. Ik ben blij dat deze apparaten het meeste werk voor ons doen. Maar dat neemt niet weg dat je nog wel een aantal dingen moet weten voordat je met de was aan de slag kunt.

Vandaag krijg je antwoord op de 12 meest gestelde vragen over het wassen van je kleding:

kleding wassen

Waarom moet ik mijn kleding controleren voor het wassen?

Het is verstandig om alle broekzakken en borstzakken van overhemden vóór het wassen even te controleren. Want als er muntjes of andere voorwerpen (sleutels, paperclips) in de zakken blijven zitten dan komen die tijdens het wassen tussen het wasgoed terecht. Daardoor kunnen er tijdens het wasprogramma kledingstukken beschadigd raken. Kleine voorwerpen kunnen ook nog eens je wasmachine beschadigen en dat kan weer onnodige en dure reparaties tot gevolg hebben.

Papieren zakdoekjes wil je ook echt niet mee wassen met je kleding. Als dat wel per ongeluk gebeurt en je haalt de was uit de wasmachine dan lijkt het wel of het gesneeuwd heeft op je kleding. Je krijgt die papieren pluisjes er ook niet makkelijk vanaf. Meestal betekent het dat je opnieuw mag wassen. Dus altijd eerst even alles checken!

Het is ook handig om bij kwetsbare blouses of vesten de rits of knoopjes dicht te maken en het kledingstuk binnenstebuiten te keren. De was wordt in de wastrommel constant heen en weer gedraaid en geslingerd. En door deze kledingstukken met de mooie kant naar binnen te wassen voorkom je dat ze snel slijten.

Hoe sorteer je de was op kleur?

Het spreekt eigenlijk voor zich dat witte kleding bij elkaar mag. Hele donkere kleding kan ook prima tezamen gewassen worden. Gekleurde kleding die wat lichter van kleur is mag ook bij elkaar in de machine. Gooi alsjeblieft geen rood shirtje bij de witte kleding, tenzij je je witte kleren graag roze wilt maken. Zelf heb ik een aparte wasmand voor de witte was en een andere voor gekleurde was. Zo kun je de was op voorhand al globaal op kleur sorteren.

wasmand

Heb ik een waszakje nodig?

Als je zeer kwetsbare kleding hebt zoals blouses van zijde dan kun je deze in een waszakje wassen. Die beschermen de stof nog eens extra. Het is verstandig om die gevoelige kleding zoveel mogelijk bij elkaar te wassen zonder andere kleding erbij. Bij voorkeur op een programma voor de wolwas, handwas of een kreukherstellend programmaatje.

Hoe vaak moet ik mijn kleren wassen?

Hoe vaak je kleding moet wassen is van een aantal dingen afhankelijk. Als je aardig transpireert dan is het handig om elke dag schone kleding aan te trekken. Als je als kleuterjuf de hele dag knuffels krijgt van die lieve hummeltjes met restjes klei en verf aan hun handjes, dan is iedere dag iets schoons aantrekken ook geen gek idee.

Je moet zelf even inschatten of je je kleding nog een dagje aankan. Zitten er geen vlekken op? Ruiken je kleren nog fris? Dan kun je het best nog een keertje dragen. Laat je kleding na een dagje dragen even een poosje luchten, eventueel bij een open raam. Dan is je kleding de dag erna weer frisser. Ruikt het enigszins muffig of twijfel je? Gooi het dan lekker in de was. Je wilt tenslotte niet dat mensen met een grote boog om je heen lopen.

Hoeveel wasgoed mag er in de wasmachine?

Voor ons milieu is ’t het beste als we voornamelijk volle wastrommels draaien. Halve wasjes kosten meer energie en vanzelfsprekend ook meer geld. Dus spaar je was zoveel mogelijk op. Het is natuurlijk niet altijd te voorkomen dat je kleinere wasjes moet draaien. Soms heb je een aantal kwetsbare kledingstukken die toch een keertje gewassen moeten worden. En als je ze te lang in de wasmand laat liggen gaan ze muf ruiken.

De wasmachine zit vol als je nog je vuist bovenop je was kunt zetten zonder de was te pletten. Meer moet je er echt niet in willen proppen. Op die manier kan je was nog lekker rondgeschut worden tijdens het wassen. Zo wordt je wasgoed het beste schoon.

Welk wasmiddel kan ik het beste gebruiken?

Persoonlijk gebruik ik altijd vloeibare wasmiddelen. Waspoeder heb ik vroeger ook wel gebruikt maar heel soms was het poeder niet goed opgelost in de was en had ik nog restjes poeder op mijn kleding toen ik de was uit de wasmachine haalde. Met vloeibare wasmiddelen gebeurt dat niet. Waspods heb ik wel eens gebruikt maar die kun je beter niet gebruiken bij een kreukherstellende of korte was. Dan lossen ze niet altijd even goed op in het water.

Voor de witte was is er genoeg te kiezen aan wasmiddelen. De hele donkere was doe ik altijd met een wasmiddel speciaal voor de zwarte was. Black of dark staat er dan meestal op. En voor de overige was gebruik ik wasmiddel voor de gekleurde was.

Eerlijk gezegd draai ik in de supermarkt wel eens een dop van een wasmiddel open. Ik wil namelijk wel dat mijn was lekker ruikt en zo kan ik voor dat ik iets koop even keuren. Misschien niet zo netjes om dit te doen, maar mijn neus wil ook wat!

Welk wasprogramma moet ik kiezen?

wasmachine

Uiteraard kun je het beste even op de wasetiketten kijken die in je kleding genaaid zit. Daar vind je de wasvoorschriften voor je kleren. Kies een wasprogramma voor katoen of synthetische was. Deze duurt ongeveer 2 of 2,5 uur. Is je machine niet vol? Dan kun je ook voor een verkorte versie van dat programma kiezen. Meestal heb je wel een knop voor “eco” of “kort”. Als je die ook selecteert dan duurt de was cyclus minder lang.

Kwetsbare kleding kun je het beste wassen met een kreukherstellend programma of wolwas. Sommige wasmachines hebben een handwas programma, die kun je ook kiezen.

Vaak zit er ook een speciaal jeans programma op je wasmachine. Dan kun je alle spijkerbroeken bij elkaar wassen. Doe je machine dan niet te vol, spijkerstof is vrij zwaar als het nat wordt. Daar kan je machine meer moeite mee hebben.

Op welke temperatuur mag je de verschillende stoffen wassen?

Eigenlijk was je gekleurde kleding nooit heter dan 40 graden. Doe je dat wel dan kunnen de kleuren in elkaar overlopen of sneller vervagen. Dat zou zonde zijn. Kwetsbare kleding kun je op 30 graden wassen. Sommige wasetiketten geven zelfs aan dat je de kledingstukken met de hand moet wassen. Doe dit dan in handwarm water. Dit soort wasjes durf ik zelf ook wel op het handwasprogramma te wassen. Veel makkelijker en tijdbesparend! Witte kleding zou ik ook op 40 graden wassen. Als het etiket aangeeft dat het op 60 graden kan dan mag je dat natuurlijk doen.

Wil je weten wat de verschillende symbolen betekenen die in het wasetiket van je kleding staan? Kijk dan even in het artikel over wassymbolen.

Wat is het beste toerental om te centrifugeren?

Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. Vind je dat nog te nat en ga je toch strijken dan mag je ook voor een hoger toerental kiezen. Wollen truien mag je meestal maar op 600 toeren centrifugeren. Alle andere kleding mag op 1200 toeren gecentrifugeerd worden. Meer mag natuurlijk ook maar dan kan het wat kreukeliger uit je machine komen.

Moet ik wasverzachter of azijn gebruiken?

Het is altijd je eigen keus of je wasverzachter gaat gebruiken. Het hoeft niet per se maar als je je was nog een beetje extra wilt laten opfrissen dan kun je een klein scheutje (een half dopje ongeveer) wasverzachter in het daarvoor bestemde bakje in de wasmachine doen. Dit wordt dan met het laatste spoelwater door je kleren gespoeld. Niet te veel erin doen want dan krijg je een laagje om je kleding waardoor je kledingstuk minder goed vocht opneemt.

Sommige mensen vervangen wasverzachter voor witte azijn. Dat werkt net zo goed, ruikt ook fris en is minder belastend voor het milieu. Het voordeel hiervan is dat het bijna niks kost en je ontkalkt tegelijkertijd je machine. Een win-win situatie dus.

Hoe kan ik de was het beste laten drogen?

Zelf doe ik kleding eigenlijk nooit in de droger. Ik hang de kleding op aan het droogrek. Het liefst buiten en als dat niet kan, binnen. Kledingstukken slijten sneller in de droger en het komt er gekreukeld uit. En aangezien strijken niet mijn hobby is hang ik kleren het liefst op.

Pyjama’s, joggingbroeken en sportbroeken van badstof zouden wel in de droger kunnen. Andere kleren kunnen dat ook natuurlijk (check ook hier weer het waslabel!) maar dat doe ik alleen in ernstige noodgevallen. Als een puber bijvoorbeeld vanavond écht die ene broek aan moet!

kleding ophangen

Moet ik nieuwe kleding eerst wassen?

Als wij een nieuw kledingstuk kopen krijgt hij thuis altijd eerst een sopbeurtje in de wasmachine. Er zitten chemische stoffen in en die wil ik er het liefst uitgewassen hebben voor ik de kleren ga dragen. Nieuwe kleren hebben vaak een vreemd, muf geurtje en dat ruik je. Dus ik adviseer je om nieuwe kleding eerst even te wassen.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.