Huishoudgoeroe.nlKoper poetsen

Koper poetsen

Voorwerpen van koper staan heel gezellig in huis. Na verloop van tijd kan het alleen wel een beetje dof en donker worden. Of het kan zelfs een beetje groenig uitslaan. Maar het is vrij eenvoudig om jouw koper weer mooi op te poetsen zodat het weer prachtig gaat glimmen.

Vroeger hadden mensen veel vaker koperen spulletjes in huis. Tegenwoordig zie je het niet zo heel vaak meer. Maar toch hebben nog heel veel mensen mooie voorwerpen van koper in huis, al dan niet geërfd van hun ouders of grootouders.

Wist je trouwens dat het vrijheidsbeeld in New York volledig uit koperen platen bestaat die op een geraamte zijn bevestigd? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat alle euromunten, van de centen tot en met de €2,- munten, allemaal gedeeltelijk uit koper bestaan?

Veel muziekinstrumenten zijn ook gemaakt van koper. En sommige ouderwetse deurknoppen, brievenbussen, deurbeslag en deurbellen zijn ook van koper gemaakt. Dus al met al hebben we meer voorwerpen van koper om ons heen dan we eigenlijk beseffen.

koper poetsen linksboven

Waardoor verkleurd koper?

Koper is een zacht en buigzaam materiaal. Het heeft een groot geleidingsvermogen en daarom wordt het veel in de industrie gebruikt. Het zit verwerkt in bovenleidingen van spoorwegen, hoogspanningskabels en waterleidingen. Maar ook in tv’s, computers, smartphones en e-readers.

Het is een duurzaam materiaal en heeft ook een luxe uitstraling. Daarom worden er vaak decoratieve voorwerpen van gemaakt. En over die koperproducten gaan we het hier hebben want dat zijn de voorwerpen die we in huis hebben staan.

Koper heeft een roodachtige of gelige kleur. En zolang het glanst is het prachtig om te zien. Maar in zuurstof zitten altijd vochtdeeltjes en die deeltjes zorgen er voor dat er aanslag ontstaat op koper. De buitenkant kan dof worden en zelfs groenig uitslaan. Het koper oxideert zogezegd.

Als je daar niks aan doet dan kan koper op den duur helemaal donker of zwartig of groenachtig worden. Dat misstaat natuurlijk niet dus als je dat mooi vindt dan kun je dat zeker zo laten. Het vrijheidsbeeld is tenslotte ook helemaal groenig geworden en er is niemand die hem even gaat oppoetsen!

Maar houd jij meer van mooi en blinkend koper dan volgen hier een paar tips voor het schoonmaken en oppoetsen van je mooie koperen spulletjes.

*Koperglansdoek.

Koper poetsen met een koperglansdoek is heel eenvoudig. Het glansdoekje koop je in de winkel en het zit standaard in een plastic zakje. Je haalt het uit het zakje en je begint gelijk met het poetsen van je koperen voorwerpen. Met het doekje wrijf je stevig over het koperoppervlak en dat is alles eigenlijk.

Je zult zien dat je de aanslag van het koper er vrij makkelijk afwrijft, het gaat snel glimmen. En je doekje zal al snel een beetje viezig worden van de aanslag die op het koper zat. Meer hoef je eigenlijk niet te doen. Gewoon poetsen tot het glanst en glinstert en dan weer van je glimmende koper genieten.

De koperglansdoek is vooral geschikt om vlakke voorwerpen mee op te poetsen. Voorwerpen die veel kleine hoekjes en geultjes hebben zijn niet erg makkelijk schoon te maken met een glansdoek.

In het doekje zit iets van koperpoets verwerkt waardoor je op een eenvoudige manier het koper schoonboent. Het doekje kun je naderhand gewoon weer opbergen in het plastic zakje. Je kunt hem vele keren opnieuw gebruiken.

*Water en azijn.

Meng 50% warm water met 50% keukenazijn in een teiltje of emmer. Leg daarin je koperen spulletjes zodat ze helemaal onder water liggen. En laat het een half uurtje inweken. Vervolgens neem je een oude, zachte doek en boen je in dat teiltje je koperen spulletjes schoon.

Dit kost wel iets meer spierkracht maar als je geduld hebt dan gaat je koper er toch weer van glimmen. Als je klaar bent met poetsen dan mag je alle schoongeboende spulletjes goed afspoelen onder de warme kraan om alle restjes azijn weg te spoelen.

Droog alle voorwerpen heel goed af met een schone doek. Zitten er veel kleine gaatjes en kiertjes in je koperen voorwerpen, laat die dan een poosje goed drogen op een droge doek.

koperen pannen

*Azijn met zout.

Je kunt een schoonmaakdoekje nemen en die maak je vochtig met keukenazijn. Vervolgens doop je die vochtige doek in een schaaltje met gewoon keukenzout of grof zeezout. Als het goed is dan blijft er zout aan je doek kleven. Met dit mengsel ga je vervolgens je koper poetsen.

Als al het koper schoon is dan mag je het goed afspoelen onder de warme kraan. En daarna maak je alles weer goed droog.

Bij deze methode moet ik je wel even waarschuwen. Zoutkorrels zijn grof en als je koper op deze manier schoonmaakt dan ben je dus eigenlijk het koper lichtjes aan het opschuren. Wees je daarvan bewust. Het koper kan hierdoor sneller vervagen of slijten.

*Citroensap.

Vul een schaaltje met warm water en knijp daarin drie citroenen uit. Je mag natuurlijk ook pure citroensap uit een flesje nemen. Meng het goed door elkaar. Leg je koperen spulletjes een kwartiertje in die schaal en boen ze daarna nog even extra schoon met een schoonmaakdoekje.

Het zuur van de citroen zorgt ervoor dat de viezigheid van het koper loslaat en dat je koper weer mooi gaat blinken. Spoel je spulletjes als je klaar bent nog even goed af onder de kraan. Maak het goed droog en het klusje is weer geklaard.

*Ketchup.

Ketchup gebruiken om iets schoon te maken? Hmmmm…. Dat is nou niet echt heel voor de hand liggend, maar het werkt wel. Tot op zekere hoogte dan. Je kunt er niet je witte t-shirt mee schoonkrijgen maar wel je koperen voorwerpen.

Neem een oude doek en doe daar wat ketchup up… eh… op. Ga daarmee je koper oppoetsen. Neem regelmatig een nieuw kloddertje ketchup en boen zo alles lekker vies. Kijk wel uit voor je kleren als je hiermee aan de slag gaat.

Was na het boenen al je spulletjes met warm water en een drupje afwasmiddel schoon en spoel het daarna af onder de kraan zodat je geen soprestjes meer hebt. Droog al je koper goed af en je kunt er weer even tegen.

Deze manier van koper poetsen heb ik uiteraard ook zelf getest. Er gaat inderdaad een dun en viezig laagje van je koperen spulletjes af en je ziet het lichtjes opknappen. Maar het is niet de meest effectieve manier van koper schoonmaken.

muntjes van koper

*Witte tandpasta.

Onze grootouders poetsten vroeger hun koper op met witte tandpasta. Natuurlijk was tandpasta toen nog niet zo chemisch als tegenwoordig dus dat kon geen kwaad. Wil je dit nu ook doen met witte tandpasta, neem dan alleen natuurlijke tandpasta waar geen chemische middelen aan zijn toegevoegd.

Doe een beetje tandpasta op een doek en wrijf daarmee over je koper. Laat het een kwartiertje intrekken en was al je spulletjes daarna af in een teiltje water met daarin een druppie afwasmiddel.

Vervolgens spoel je alles af onder de warme kraan en maak je het goed droog.

*Cola.

Een hele andere manier om koper schoon te krijgen is met cola. Neem wel een kwalitatief goed merk want dat werkt echt het beste. Leg je (vooral kleinere) koperen spulletjes in een diep bord. Giet daar wat cola bij totdat al je spulletjes helemaal ondergedompeld zijn.

Laat dit een nachtje inwerken en haal daarna je koperen spulletjes weer uit het bord. Spoel je voorwerpen grondig af onder de kraan en wrijf ze goed op met een droge en schone doek. Zorg dat alles goed droog is gemaakt, ook de kleinste kiertjes. Ik verzeker je dat je duidelijk verschil gaat zien.

*Antikal.

Neem een schoonmaakdoekje en maak die vochtig met warm water. Doe daar een klein beetje antikal op en wrijf daarmee je koper schoon. Als je klaar bent, spoel dan je koper gelijk heel goed af onder de warme kraan. Alles goed droogmaken en het is weer klaar.

Nu is antikal een iets agressiever middel want je weet waarschijnlijk wel dat antikal kalk kan oplossen. Dus wees spaarzaam met de hoeveelheid die je gebruikt op je koper. Laat het ook niet inwerken maar spoel het naderhand vlug af.

*Koperpoets.

Koperpoets is een heel oud middeltje om je koper weer mooi mee te laten glimmen. Zelfs de verpakking laat je nog denken dat je in het jaar 1960 leeft. Het is dan ook een beproefd middel dat al jarenlang zijn dienst heeft bewezen.

Neem een oude doek en doe daar een beetje koperpoets op. En ga dan lekker boenen over je koperen spulletjes. Als poetsend zie je dat de aanslag vrij makkelijk loslaat van het koper. Je doek wordt heel vies en zwart van de koperaanslag maar dat is ook de bedoeling.

Ook je koper zelf lijkt een beetje een zwartig, doorzichtig laagje te krijgen maar dat hoort tijdens het poetsen. Laat dit laagje dat op je koper zit even opdrogen. Neem dan een andere oude doek en wrijf daarmee de opgedroogde laag koperpoets van je koperen voorwerpen af.

Je zult zien dat het nu erg mooi gaat glimmen. Meer hoef je eigenlijk niet te doen.

Ik raad je wel met klem aan om bij dit klusje van die wegwerphandschoentjes aan te trekken. Want anders gaat die koperpoets in alle poriën en huidplooitjes van je handen zitten en het duurt een paar dagen voordat je handen weer helemaal schoon zijn…

oude koperen pan

*HG koperglans shampoo.

Dit glansmiddel voor koper is heel makkelijk in gebruik. Doe een klein scheutje koperglans shampoo op een vochtige spons en wrijf daarmee stevig over je koperen voorwerp. Heb je elk hoekje en gaatje gehad dan mag je het voorwerp afspoelen onder de koude kraan.

Daarna mag je met een droge doek je koper goed droog maken. Tenslotte mag je het oppervlak nog even na wrijven met een schone, zachte en niet-pluizende doek. Zet daarna je zonnebril op want het koper glanst je tegemoet.

De koperglans shampoo is samengesteld op basis van natuurlijke grondstoffen en het is geurloos. Dus ook moedertje natuur is blij met dit product.

*Polijstmachine.

Een polijstmachine is ook nog een optie om je koper weer mooi mee te laten glanzen. Alleen is zo’n machientje niet geschikt voor kleine, tere voorwerpen. Koper polijsten met deze machine is vooral geschikt voor de grotere voorwerpen zoals plantenpotten, pannen en schalen.

Met een polijstmachine kom je lastig in kleine hoekjes dus daar kun je het niet voor gebruiken. Maar het scheelt je veel tijd als je grote voorwerpen van koper met een machine kunt poetsen.

Er zijn verschillende polijstmachines op de markt. Kies er één die niet al te robuust is en verzeker je ervan dat hij geschikt is voor het polijsten van kwetsbare oppervlakken. Dan kun je er jarenlang heel veel plezier van hebben.

Een polijstmachine kun je natuurlijk ook gebruiken in combinatie met een poetsmiddel zoals de koperpoets of koperglans shampoo.

Succes met poetsen en maak er wat moois van!

Ben je ook benieuwd hoe je gouden en zilveren voorwerpen weer mooi blinkend krijgt? Lees dan eens het artikel over goud schoonmaken of het artikel over zilver schoonmaken.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.