Huishoudgoeroe.nl



Lijmresten verwijderen op een veilige manier.

lijmresten verwijderen header uitgelichte afbeelding

Het verwijderen van lijmresten kan nog wel eens een uitdagende bezigheid zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat er ergens restjes lijm zitten waar ze niet gewenst zijn. Bijvoorbeeld restjes lijm van pleisters, etiketten, stickers of plakband.

Dan hebben we ook nog verschillende soorten lijm waar we per ongeluk mee knoeien zoals lijmsoorten voor papier of hobbylijm. Een lijmpistool is weer net iets sterker. Dan is er nog houtlijm, behanglijm, montagekit, secondelijm en lijm om vloerbedekking mee vast te lijmen.

Er bestaan verschillende huismiddeltjes en meer agressieve middelen om lijmrestjes mee weg te krijgen. Lees hieronder welk middel jij het beste kunt gaan gebruiken.

Lijmresten verwijderen vóór het wassen.

Heb je lijmresten in je kleding of op je tafelkleed, zorg dan dat je ze behandelt vóórdat je ze in de wasmachine doet. In de wasmachine willen de restjes lijm nog wel eens vaster aan je kledingstuk gaan hechten. En dat is nou net niet de bedoeling. Pas als de lijm uit je kleding gehaald is mag je het in de wasmachine doen.

Hieronder volgen maar liefst 17 manieren waarop je lijmrestjes kunt verwijderen. Ik raad je aan om alles eerst goed door te lezen, zeker ook de veiligheidswaarschuwingen onderaan, voordat je aan de slag gaat.

lijmresten verwijderen linksboven

Balletjes rollen.

Als je lijmresten van lijm of plakband wilt weghalen, dan kun je om te beginnen proberen om balletjes van de lijm te rollen met je vinger. Dat lukt vaak al bij lijmsoorten die niet heel sterk zijn. Rol een balletje totdat je alle restjes bij elkaar hebt en gooi die dan weg.

Mesje of krabber.

Met de achterkant van een aardappelschilmesje kun je proberen om de hard geworden lijm te verwijderen. Krab voorzichtig de lijm eraf met de niet-scherpe kant van het mesje. Je kunt hiervoor ook een houten of kunststof spatel gebruiken of een ander soort krabber. Als het maar niet scherp is.

Bij oude kleding kun je de lijm ook met een scheermesje verwijderen. Maar omdat een scheermesje nogal scherp is bestaat de kans dat je de kleding beschadigd.

Op stevige, gladde, harde oppervlakken kun je met een glaskrabber de lijm verwijderen. Wees wel voorzichtig dat je geen krassen maakt. Op een trap of vloer waar de vloerbedekking vanaf gehaald is kun je met een steekmes of plamuurmes de meeste lijmresten weghalen. Zijn nog niet alle restjes weg? Pas dan één van de onderstaande tips toe.

Lijm met lijm verwijderen.

Fighting fire with fire. Deze uitdrukking heb je vast wel eens gehoord. Hetzelfde geld voor lijm; we gaan lijm met lijm bestrijden. Neem een stuk schilderstape of plakband van ongeveer 20 centimeter. Wikkel dat om de bovenste helft van je wijsvinger en middelvinger zodat deze twee samengebonden worden. Doe dat met de plakkant aan de buitenkant.

Vervolgens druk je met die tape om je vingers op de lijmresten die je wilt verwijderen. Als het meezit dan blijven de restjes lijm aan de plakkant van de tape om je vingers plakken. Druk een aantal keer op de lijmresten totdat alles weg is. Neem als het nodig is een keer nieuw tape om je vingers en herhaal dit ritueel.

Een alternatief is om met een kledingroller langzaam en voorzichtig over de lijmrestjes te rollen. Een kledingroller is tenslotte ook bekleed met een dun laagje lijm. Dit lukt uiteraard alleen als de te verwijderen lijm niet al te sterk is.

De föhn.

Sommige lijmsoorten laten los als je ze verwarmt. Dat kun je doen door het item op een verwarming te leggen en daarna de lijm los te peuteren. Of probeer de lijm voorzichtig los te maken door middel van een föhn. Begin op de minst warme stand en voer het langzaam op.

föhn

Strijken.

In opvolging van de vorige tip kan strijken ook nog wel eens werken. Leg een vel keukenpapier op de lijmresten. Verwarm je strijkbout (begin niet al te heet) en strijk daarmee over je keukenpapier. De lijm wordt warm, laat los en trekt in je keukenpapiertje. Herhaal dit desnoods een paar keer met een schoon keukenpapiertje.

Water en zeep.

Vaak zijn mildere lijmsoorten makkelijk te verwijderen als je het desbetreffende item even in water laat weken. Als je een etiket van een fles of pot af wilt weken dan kun je de fles even in het (warme) water leggen. Na een half uurtje laat het etiket vanzelf los.

De eventuele laatste lijmresten kun je weghalen door met een schuursponsje met daarop een beetje afwasmiddel nog even over de lijm te poetsen.

Ook geknoeide behanglijm kan makkelijk verwijderd worden met water en zeep. Neem daarvoor een schone doek of spons zodat je behang niet vies wordt. Maak je behang naderhand even droog met een droge en schone doek.

Talkpoeder.

Lijmrestjes kun je inwrijven met een beetje talkpoeder. Daarmee ‘schuur’ je zogezegd de lijmresten los van hun oppervlak. Als je een prijssticker op bijvoorbeeld een boek verwijderd blijft er wel eens een dunne en lichte lijmlaag achter. Deze is vaak al makkelijk te verwijderen met talkpoeder.

Citrus.

Een schoonmaakmiddel met citrus werkt ook om lijmrestjes weg te poetsen. Vocht uit de schil van een sinaasappel of gewoon citroensap werkt ook. Het zuur in deze producten laten namelijk de lijm oplossen. Sprenkel het op de lijm en laat het even intrekken. Daarna kun je het wegvegen.

Het is wel aan te raden om deze manier even te testen op een onopvallende plek. Want zuren kunnen bepaalde materialen beschadigen. Doe dit klusje niet op bijvoorbeeld je natuurstenen aanrechtblad. Die vindt dat niet fijn.

citrus vruchten

Cola.

Ik heb eens ergens gelezen dat lijmresten van bijvoorbeeld weggehaalde vloerbedekking goed weg te halen zijn met (het duurdere merk) cola. Dat heb ik nog nooit geprobeerd want zo vaak komt het niet voor dat ik vloerbedekking vervang. Maar het zou zomaar kunnen werken bij bepaalde soorten lijm.

Azijn.

Doe wat onverdunde witte azijn of schoonmaakazijn op de lijmresten en laat dit even intrekken. Met een doek kun je vervolgens de lijmresten wegvegen.

Koper- of zilverpoets.

Een trucje uit grootmoeders tijd: lijmrestjes wegpoetsen met een beetje koperpoets of zilverpoets. Smeer een beetje op de lijmrestjes en laat het even intrekken. Vervolgens maak je het met een doek weer schoon. Soms moet je even boenen. Gebruik dit niet op kleding of andere stoffen. Daar maak je dan weer andere vlekken mee. Ben je nog verder van huis…

Alcohol.

Met een beetje alcohol kun je lijmresten goed verwijderen. Misschien heb je wel een flesje ontsmettingsalcohol in je medicijnkastje staan. Met een scheutje wodka of andere doorzichtige alcoholische drank (waar geen suiker inzit) kun je het ook voor elkaar krijgen. Zorg dat je niet dronken wordt anders komt er van het schoonmaakklusje niks meer terecht!

Olie.

Soms werkt het als je met een schone doek met daarop wat natuurlijk olie zoals babyolie, zonnebloemolie of olijfolie over de lijmresten wrijft. Door de olie kan de lijm makkelijk loslaten. In pindakaas zit ook olie, dat is ook de moeite waard om te proberen.

Zijn de lijmresten weg? Maak dan het oppervlak goed schoon met sop of was je kleding in de wasmachine.

Olie kun je beter niet gebruiken op metaal en onbehandeld hout. Dat kan namelijk onuitwisbare sporen achter laten. Op onbehandeld hout kun je beter minerale oliën gebruiken.

olijfolie

Smeermiddel.

Een universeel smeermiddel kan ook helpen om lijmresten weg te krijgen. Spuit wat smeermiddel op de lijm, laat het even intrekken en wrijf de lijm los met een oude doek of keukenpapiertje. Onder smeermiddelen vallen onder andere kruipolie, olie voor fietskettingen en lampolie.

Terpentine, wasbenzine, thinner.

Deze middelen zijn wat agressiever dus kun je die beter niet gebruiken op kwetsbare oppervlakken zoals bijvoorbeeld lak. Of op geverfde oppervlakken, want als je niet voorzichtig bent haal je niet alleen de lijmresten weg maar ook de verf die eronder zit.

Als je één van deze middelen gebruikt doe dat dan met keukenpapier of een oude doek die je alleen hiervoor gebruikt. Het stinkt namelijk nogal.

Aceton.

Aceton kan gebruikt worden om de meeste soorten lijm, zelfs secondelijm, mee te verwijderen. Het is vrij agressief maar werkt wel goed. Aceton zit onder andere in nagellakremover. Smeer wat van dit goedje op je lijm en laat het even intrekken. Met een spatel of een oud bankpasje kun je vervolgens de lijmresten van je ondergrond afwippen.

Stickerverwijderaar.

En dan is er altijd nog de stickerverwijderaar waarmee je restjes lijm kunt verwijderen. Het werkt snel en goed en staat bij mij in het keukenkastje. Dit spul stinkt behoorlijk dus doe dit het liefst in de buitenlucht.

lijmresten verwijderen beschermingsmiddelen

Tenslotte nog dit:

  • Werk je met bijtende stoffen, (nummer 16, 17 en 18 in de inhoudsopgave) bescherm dan je handen met handschoenen. Bescherm je mond en neus met een mondkapje en bescherm je ogen met een goede dichte bril. Sommige middelen zijn heel vluchtig en kunnen irritatie aan je ogen, luchtwegen, neus en keel veroorzaken.
  • Sommige vluchtige middelen kunnen er voor zorgen dat je door het inademen ervan bewusteloos raakt. Werk daarom het liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte als je met deze middelen aan de gang gaat.
  • Zorg dat er geen open vuur in de buurt is omdat vluchtige en bijtende middelen licht ontvlambaar zijn. Is er vuur in de buurt? Oké, je spullen worden dan wel “brandschoon”, maar of je er dan iets mee opgeschoten bent?..
  • Lees altijd goed het etiket van de producten waarmee je werkt. Sommige producten kunnen giftig of kankerverwekkend zijn.
  • Vluchtige en agressieve middelen kun je het beste gebruiken met een oude doek die je na gebruik weg kunt gooien. Die wil je echt niet in je wasmachine hebben.
  • In plaats van met een oude doek kun je lijmrestjes ook verwijderen met behulp van een oude tandenborstel. En vanzelfsprekend ga je die daarna niet meer gebruiken om je tanden weer mee te poetsen of je kunstgebit mee schoon te schrobben…
  • Gebruik middelen als koper- en zilverpoets en smeermiddel niet op kleding en andere stoffen. Deze goedjes veroorzaken namelijk weer vlekken. Gebruik deze middelen alleen op harde oppervlakken. Trek hierbij handschoenen aan.
  • Na het verwijderen van lijmresten moet je altijd direct de ondergrond nog even goed schoonmaken. Zorg dat er geen vieze vlekken achterblijven van het ‘schoonmaakmiddel’ waarmee je de lijm hebt weggehaald. Heb je lijmresten van kleding weggehaald? Was dan je kledingstuk in de wasmachine, zonder ander wasgoed erbij. Wil je weten hoe? Lees het in het artikel over kleding wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.