Huishoudgoeroe.nl



Meubelafdrukken uit je vloerbedekking verwijderen.

meubelafdruk vloerbedekking header uitgelichte afbeelding

Meubelafdrukken uit je vloerbedekking verwijderen lijkt misschien onmogelijk maar dat is het zeker niet. Als je een tafel, stoel of kast een andere plek in de kamer geeft, dan kunnen de pootafdrukken van die meubels diepe afdrukken in je tapijt of vloerbedekking achterlaten. Het zijn tenslotte best zware meubels die vaak langere tijd op één en dezelfde plek staan.

Bij laagpolige vloerbedekking kan de afdruk nog meevallen. Maar als je hoogpolige vloerbedekking hebt dan lijkt het een onmogelijke missie om de afdrukken te verwijderen.

Geen nood, niets is onmogelijk. Je hebt voor deze missie alleen wel wat tijd en een beetje geduld nodig maar het gaat je zeker lukken!

Op welke manier kun je meubelafdrukken uit je vloerbedekking verwijderen?

Er zijn een aantal manieren om meubelafdrukken te laten verdwijnen. Houd er wel rekening mee dat het nog wel uitmaakt of je hoogpolige of laagpolige vloerbedekking hebt liggen. Om de meubelafdrukken uit hoogpolige vloerbedekking te halen moet je iets meer moeite doen.

De volgende manieren om meubelafdrukken uit je vloerbedekking te verwijderen zijn geschikt voor de meeste vloerbedekkingen, tapijten en vloerkleden. Controleer wel voor de zekerheid het etiket van je tapijt en probeer het bij twijfel eerst even uit op een onopvallende plek.

Bescherm indien mogelijk de ondervloer.

meubelafdrukken vloerbedekking linksboven

*Afdrukken verwijderen met ijsblokjes.

Maak in je vriezer een voorraadje ijsblokjes. Als je een paar grote meubelafdrukken wilt laten verdwijnen dan mag je dus een aardig voorraadje ijsblokjes maken. Voor kleine afdrukken heb je er maar een paar nodig.

Als de ingedeukte plek in een vloerkleed zit en je hebt bijvoorbeeld een houten vloer, leg dan een ruim stuk plastic op je vloer met daar overheen een schone handdoek. Dan leg je je vloerkleed erop. Zo voorkom je dat de ondervloer beschadigd door de nattigheid.

Zit de ingedeukte plek in je vloerbedekking dan haal je die niet eventjes los. Meestal zit er ook een ondertapijt onder je vloerbedekking dus dan zorgt die er wel voor dat je ondervloer niet of nauwelijks nat wordt van de ijsblokjes.

Leg nu de ijsblokjes op de plek van je vloerbedekking of vloerkleed die ingedeukt is. Leg de blokjes niet helemaal tegen elkaar aan, maar laat er twee millimeter tussen zitten. Zorg ervoor dat de hele plek bedekt is en dat de ijsblokjes goed verdeeld zijn.

Laat dit nu lekker een uurtje of 10 zo liggen. De ijsblokjes zullen langzaam gaan smelten en het vocht trekt in de vezels van de ingedeukte plekjes van je vloerbedekking. Op die manier zuigen de vezels zich langzaam vol en kunnen ze hun oorspronkelijke vorm weer gaan aannemen.

Na de inwerktijd mag je de nat geworden plek droogdeppen met een schone handdoek. Neem het liefst een kleur handdoek die lijkt op de kleur van je vloerbedekking. Dit om te voorkomen dat je gekleurde vlekken in je vloerbedekking krijgt. Daarna laat je het goed drogen.

Als de plekken goed droog geworden zijn dan mag je met een muntje, theelepeltje of borsteltje de draadjes van je vloerbedekking nog even goed loskrabben. Met de stofzuiger kun je nog even alle laatste draadjes rechtop zuigen en als het goed is zijn de ingedeukte plekken verdwenen.

Tenslotte haal je bij het vloerkleed nog even het plastic en de handdoek er onderuit.

*Afdrukken verwijderen met een natte doek.

Deze manier van werken lijkt veel op de manier van de ijsblokjes. Je mag er dus voor zorgen dat je dezelfde voorzorgsmaatregelen treft als hierboven bij de ijsblokjes beschreven staat.

Neem daarna een theedoek of handdoek (die ongeveer dezelfde kleur heeft als je vloerbedekking). Maak die doek nat onder de kraan en wring hem een beetje uit. Zorg er voor dat hij nog wel goed nat is maar niet druipt.

Leg de vochtige doek nu een paar keer dubbelgevouwen op de meubelafdruk. Druk hem een beetje in de afdruk zodat de nattigheid goed bij de vezels van de vloerbedekking kan komen. Gebruik voor elke afdruk een aparte doek.

tafelpootafdruk met natte doek

Zo laat je dit een uurtje of 10 liggen. Het vocht kan zo goed in de platte vezels trekken. Ja, je hebt een beetje geduld nodig. Maar als je dit bijvoorbeeld ’s avonds doet voordat je naar bed gaat dan kun je ’s morgens al resultaat zien.

Na die inwerktijd haal je de doeken weg en laat je de vloerbedekking drogen. Vervolgens krabbel je met een muntje of lepeltje de vezels los. Met de stofzuiger zuig je alle draadjes omhoog en je vloerbedekking is weer mooi egaal.

*Afdrukken verwijderen met stoom.

De meubelafdrukken zijn ook te verwijderen met behulp van stoom. Vooral voor vloerkleden en vloerbedekking van natuurlijke producten zoals wol en katoen is dit uitermate geschikt. Stoom kun je op een drietal manieren toepassen:

De afdruk verwijderen met een stoomstrijkijzer.

Neem je stoomstrijkijzer en vul die maximaal met water. Zet hem op de warmste stand en wacht even tot hij goed op temperatuur is. Dan houd je je strijkijzer een centimeter of 6 boven de meubelafdruk van je vloerbedekking.

Let goed op: Zorg dat je strijkijzer de vloerbedekking nooit raakt! Doe je dat wel dan smelten de vezels weg en heb je voorgoed een prachtige afdruk van je strijkijzer in je vloerbedekking staan. Dus wees voorzichtig!

Als je kleding strijkt dan kun je door op de knop van stomen te drukken een flinke stoot stoom persen op je kleding. Nu doe je bijna hetzelfde maar dan 6 centimeter boven je vloer. Geef een aantal stoomwolkjes totdat de vloerbedekking goed warm en vochtig is.

De vezels zuigen zich nu vol met het warme vocht. Na een paar keer stomen kun je de vezels van de vloerbedekking een beetje losmaken met een theelepeltje. Vervolgens kun je nog een paar keer stomen zodat het vocht overal goed tussenkomt.

Dep daarna de vloerbedekking zo droog mogelijk met een schone doek waarvan de kleur zoveel mogelijk lijkt op de kleur van de vloerbedekking. Dan mag je nog een keer de vezels losmaken met je vingers, een theelepeltje of een borsteltje.

Als de vloer helemaal droog is kun je met de stofzuiger de laatste draadjes en vezels omhoog zuigen.

De afdruk verwijderen met een föhn.

Vul een plantenspuit en bevochtig daarmee de afdruk in de vloerbedekking. Maak dan de vezels los met een theelepeltje. Spray nog een paar keer de plek nat totdat alle vezels volgezogen zijn met vocht.

Neem dan een föhn en zet hem op de heetste stand. Verwarm met de föhn de vochtige plek totdat het warm geworden is. Vervolgens krabbel je nogmaals met een theelepeltje of borstel de vezels los.

Daarna neem je een schone handdoek en dep je de vloerbedekking zoveel mogelijk droog. Als de vloer helemaal opgedroogd is mag je nog een keer de vezels los borstelen of krabben met een lepeltje. Met de stofzuiger zuig je tenslotte de laatste draadjes omhoog.

vloerbedekking stofzuigen

De afdruk verwijderen met een natte doek en een strijkbout.

Deze manier is heel geschikt voor afdrukken die zeer hardnekkig zijn.

Neem een theedoek die ongeveer dezelfde kleur is als je vloerbedekking. Maak hem goed nat onder de kraan en wring hem uit. Vouw hem twee of drie keer dubbel en leg hem op de meubelafdruk.

Neem een strijkbout en zet die op de middelste stand. Wacht totdat hij opgewarmd is. Strijk daarmee over de theedoek maar oefen niet te veel druk uit op de vloerbedekking. Doe dit ongeveer een minuutje.

Controleer tussendoor een keer of de vloerbedekking niet te heet wordt. Als het goed gaat en de vloerbedekking is nog goed aan te raken met de handen, dan mag je het nog een minuut doen. Wordt het te heet dan wacht je heel even.

Na de twee minuten haal je de strijkijzer weg en laat je de theedoek liggen. Laat hem daar gerust een nachtje liggen totdat hij opgedroogd is. Dan haal je hem weg en krabbel je met een theelepeltje de vezels van de vloerbedekking lichtjes los.

Vervolgens laat je de vloerbedekking goed drogen. Daarna kun je nogmaals de vezels loskrabben met een lepeltje of een borsteltje. En tenslotte zuig je met een stofzuiger de laatste draadjes omhoog.

Kun je meubelafdrukken voorkomen?

*-Je kunt afdrukken nooit 100% voorkomen. Wat je wel kunt doen is elke twee maanden je meubels een paar centimeter verplaatsen. Maar dat is in het geval van grote meubelstukken uiteraard niet altijd mogelijk.

*-Als je ondertapijt laat plaatsen onder je vloerbedekking dan kan dat ook nog wel eens helpen. De druk van de meubelpootjes wordt op die manier meer verdeeld. En daardoor zijn de meubelafdrukken minder diep en minder hardnekkig.

*-Er is een product op de markt dat ’tapijtbeschermer’ heet. Dat is een kunststof plaatje met pinnetjes eronder dat je onder meubelpootjes plakt. De pinnetjes zijn dun en die staan op je vloerbedekking. En deze pinnetjes laten nauwelijks afdrukken achter op je vloerbedekking.

Je ziet het: het is vrij eenvoudig om meubelafdrukken uit je vloerbedekking te verwijderen. Met een beetje geduld en een paar eenvoudige middelen krijgt iedereen dit voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.