Huishoudgoeroe.nlDe oven schoonmaken.

oven schoonmaken header uitgelichte afbeelding

Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen. De oven schoonmaken vind ik nou niet bepaald het allerleukste klusje in huis. Verre van dat.

Zeker als je een paar keukenprinsen en -prinsessen in huis hebt die na het gebruiken van de oven, het apparaat simpelweg dicht doen. En dan gaan ze er van uit dat de oven de volgende keer dat ze hem gebruiken gewoon weer blinkend schoon is.

Niet dus! Dat klusje laten ze dan aan mij over. Dan heb ik ook nog wat te doen. Fijn en meelevend dat ze ook aan mij denken…

Maar gelukkig weet ik wat schoonmaaktrucjes om die oven binnen no-time weer schoon en blinkend te hebben. Lees maar mee.

Een vieze oven.

Hoe komt het toch dat de oven altijd weer net even wat viezer wordt dan je van te voren bedacht had? Als je een lekkere ovenschotel maakt dan doe je de ovenschaal vast niet helemaal tot de rand vol. Zo wel, dan kun je er van uit gaan dat hij toch overstroomt als je hem aan het opwarmen bent.

Want door de warmte zet de saus in de schaal toch een beetje uit. En zo stroomt het over je ovenschaal heen en wordt je oven vies. Het saus of het vocht van je ovenschotel kan door de hitte lekker gaan bubbelen en spetteren en ook dat zorgt voor een vieze oven.

Maar niet getreurd. Jij krijgt van mij wat handige schoonmaaktrucjes.

oven schoonmaken linksboven

Het schoonmaken van je oven.

Bij het schoonmaken van je oven kun je gebruik maken van schoonmaakdoekjes of verschillende schuursponsjes. Die laatsten zijn soms nodig om viezigheid goed weg te krijgen.

Neem een schuursponsje, staalwolzeepsponsje of staalwolschrobber en maak deze een beetje nat. Boen daarmee de hele binnenkant van de oven schoon. Je zal flink druk uit moeten oefenen op sommige hardnekkige vlekken.

Realiseer je wel dat je met al deze sponsjes kleine krasjes kunt maken op de binnenwanden. Zelf zit ik daar niet zo mee, je ziet ze nauwelijks. En ik vind een schone oven belangrijker dan een gladde, glanzende ovenwand. Jij moet voor jezelf even beslissen of je het die krasjes waard vindt.

Na het schoonmaken van je oven spreekt het voor zich dat je hem nog even open laat staan om goed te drogen.

Hieronder staan een aantal manieren om je oven schoon te maken. Te beginnen met de milieuvriendelijke tips en de wat grovere middelen staan onderaan.

* Natte kranten.

Heb je vooral wat kleine vetvlekjes en een beetje viezigheid op de bodem van je oven? Doe dan het volgende: Neem een stapeltje oude kranten en maak die goed nat. Leg dan een paar laagjes natte kranten over de hele bodem van je oven. Doe de oven dicht en laat dit zo een nachtje liggen.

De volgende dag haal je de kranten weg. Je zult zien dat de vettigheid en viezigheid nu makkelijker loslaat omdat het vocht uit de kranten de hele nacht heeft kunnen intrekken in de vlekken. Haal indien nodig een schuursponsje met wat afwasmiddel over de bodem.

Tenslotte maak je met een doek en een soppie de bodem weer schoon, en klaar is Kees.

* Azijn.

Maak een mengsel van 50% water en 50% natuurazijn. Doop een sponsje of schoonmaakdoekje in dat mengsel en sop daarmee je oven schoon. Dit zal alleen effect hebben bij een licht vervuilde oven. Daarna neem je alles nog even af met een sopje om de azijngeur te verdrijven.

* Citroenschijfjes of citroensap.

Verwarm de oven voor op 150 of 200 graden. Snijd intussen een citroen in plakjes. Neem een ovenschaal en doe daar een heel klein laagje water in. Dan leg je de citroenplakjes in dat water en zo zet je de ovenschaal in de oven. Je kunt er ook voor kiezen om de sap van een citroen in het schaaltje te sprenkelen. Laat dit een half uur staan.

Door een combinatie van de citroen en de restwarmte van de oven worden de vetvlekken zacht en laten zich makkelijker weghalen. Dus na een half uur haal je het schaaltje uit de oven en boen je alle viezigheid weg met een schuurponsje. Neem alles nog even af met een sopje en het is weer gepiept.

koekjes in de oven

* Groene zeep.

Neem een nat schuursponsje en doe daar wat groene zeep op. Boen daarmee over de viezigheid in de oven. Bij niet al te agressieve vlekken krijg je alles wel weg. Zwabber daarna nog even een schone, natte doek door de oven en laat het goed drogen.

* Baking soda.

Maak een papje van twee kopjes water en twee flinke eetlepels baking soda. Roer het goed door elkaar. Neem een schuursponsje, de groene kant om te schuren of de gele kant om alleen schoon te maken, en doop die in je papje. Maak daarmee de vlekken in je oven schoon. Af en toe moet je je sponsje opnieuw in het papje dopen.

Als alles schoon is dan neem je met een natte, schone doek alle baking soda weg en poets je de oven even na.

* Afwasmiddel.

Neem een goed afwasmiddel en doe dat zonder te verdunnen op je natte schuurspons of op een nat doekje. Boen daarmee over de vieze vlekken in de oven. Spoel af en toe je doekje uit.

Als alle viezigheid weg is gepoetst haal je met een schone, natte doek alle sop weer weg.

* HG ovenreiniger.

Last but not least hebben we een hele goeie ovenreiniger van HG. Dat werkt uitstekend als reinigingsmiddel voor aangebrande en ingebrande vlekken. Je spuit het schuim uit deze flacon direct op alle vieze plekken in de oven. Eigenlijk bedek ik de hele binnenkant van de oven onder een laagje schuim.

Laat dit rustig een half uur intrekken. Je ziet het schuim langzaamaan bruin worden, wat betekent dat het vet op gaat lossen.

Maar ook dit middel is geen wondermiddel. Het is niet zo dat de vuiligheid nu gewoon opgeveegd kan worden. Aangebrand vet en vuiligheid moet echt even aangepakt worden. Dus na het inwerken van de ovenreiniger moet je nog even boenen. Ik raad je aan om handschoentjes aan te trekken.

Neem één van de eerder genoemde schuursponsjes, de gewone of de staalsponsjes, en boen daarmee flink over de hele binnenkant van de oven. Ga daarmee door tot alle vlekken weg zijn. Na dit klusje heb je geen krachttraining voor je armen meer nodig, geloof mij!

Als je alles gehad hebt maak je een soppie van warm water met een afwasmiddel of allesreiniger. Nu neem je alle schuim weg en sop je de oven nog even na. En als het goed is dan is je oven echt weer schoon. Dit middel gebruik ik zelf en het werkt heel erg goed.

Ik weet dat dit middel niet zo milieuvriendelijk is. Het is het meest agressieve goedje om je oven mee schoon te poetsen. Maar heel soms kun je niet anders dan een sterk middel inzetten om alles goed schoon te krijgen. Als je de sterk vervuilde oven effectief wilt schoonmaken dan is dit de manier.

schone oven

Hoe voorkom je dat de oven vies wordt?

  • Kom je er na het bereiden van het eten in de oven achter dat er wat kruimels van brood of vlekjes van overstroomde ovenschotels zijn achtergebleven in de oven? Haal die dan meteen weg. Poets het zo nodig schoon. Dit voorkomt dat ze in kunnen branden de volgende keer dat je de oven gebruikt. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
  • Wil je een ovenschaal op een rooster zetten en op die manier opwarmen? Zorg er dan voor dat je op de bodem van de oven een stuk aluminiumfolie of bakpapier legt. Of leg de folie of het bakpapier op je bakplaat en schuif die onder je te bereiden gerecht. Alle druipende kaas, sausjes of andere spetters die vrijkomen vallen op het aluminiumfolie of bakpapier. Die gooi je naderhand weg en je oven blijft schoon.
  • Als je een pizza wilt bakken op het rooster kun je eerst bakpapier op het rooster leggen. De kaassaus en andere ingrediënten die van de pizza afdruipen worden zo opgevangen door het bakpapier.
  • Leg het eten in een ovenschaal in plaats van los op het ovenrooster. Ovenschalen kun je makkelijker schoonmaken en kunnen ook in de vaatwasser.

Het ovenrooster en de bakplaat.

  • Het rooster van de oven zou je een nachtje in een bak met water kunnen leggen om al het vuil los te weken. De volgende morgen haal je met een schuursponsje en een beetje afwasmiddel de viezigheid zo weg. In plaats van water kun je ook ammoniak gebruiken. Dat weekt het vuil nog beter los. Omdat ammoniak nogal sterk ruikt zou ik de bak een nachtje buiten zetten zodat je binnen geen last van de geur hebt.
  • Het ovenrooster mag meestal in de vaatwasser. Gewoon bovenop de andere spulletjes, het water gaat er makkelijk tussendoor. In de vaatwasser gaan de restjes viezigheid wel weg.
  • Het rooster en de bakplaat van de oven mag je schoonmaken met dezelfde schoonmaakmiddelen als die je voor de oven kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.