Huishoudgoeroe.nl



Hoe moet je hardnekkige roest verwijderen?

roest verwijderen header uitgelichte afbeelding

Het komt regelmatig voor dat je onverwachts ergens een roestvlek tegenkomt. Op je kleding, je fiets of bijvoorbeeld je terras. Maar hoe kun je nou het beste die roest verwijderen zonder je kleding, tapijt, vloer, terras, fiets of auto te beschadigen?

Het valt niet mee om roestige voorwerpen weer schoon en glimmend te krijgen. En voor die melkbus hiernaast komt de hulp begrijpelijkerwijs echt te laat. Die is al te ver heen en gaat er helaas niet meer bovenop komen.

Maar voor veel voorwerpen die nog niet tot in het diepst van hun ziel zijn aangetast door roest is er nog hoop. Als ze nog niet uit elkaar vallen dan. Met een grote dosis geduld, een flink portie boenwerk en een klein beetje geluk kun jij heel veel roestvlekken heel goed wegkrijgen. Lees maar eens verder.

Hoe ontstaat roest?

Laten we nu eens beginnen met uitleggen hoe roest kan ontstaan. Stel je hebt een voorwerp van ijzer of metaal. Als dit voorwerp wordt blootgesteld aan zuurstof en water dan wordt het metaal aangetast. Er ontstaat namelijk een chemische reactie en daardoor gaat het metaal oxideren. En zo ontstaat roest.

Omdat roest wat volume betreft groter is dan metaal of ijzer kan het verroeste voorwerp uit gaan zetten. Als je een verroeste spijker in een stenen muur hebt dan bestaat de kans dat de muur uiteen gedrukt wordt en kan gaan scheuren. Verroeste voorwerpen kunnen ook gaan afbladderen.

Dit is even in het kort in huisvrouwentaal uitgelegd. Lang genoeg voor dit artikel en lang genoeg om te beseffen dat je liever geen roest wilt, waar dan ook. Die roestige spijker in de muur zal je eruit moeten halen om verdere problemen te voorkomen. Hieronder krijg je nog een aantal tips hoe je roest van verschillende ondergronden kunt verwijderen.

roest verwijderen linksboven

De verschillende manieren om roest te verwijderen:

In deze lijst staan de middelen die het minst belastend zijn voor het milieu bovenaan. Naar onder toe worden ze steeds agressiever en meer belastend. Ik zou je wel willen aanraden om te beginnen met het middel dat het minst belastend is voor moedertje aarde. Dus één van de middelen die niet al te ver onderin de lijst staat. Lukt het niet om de roest weg te krijgen dan kun je altijd nog een iets agressiever middel proberen.

* Neem een staalborstel.

Heb je een roestvlek op een plek die met grof geweld behandeld mag worden? Schuur dan de vlek weg met een staalborstel. Daarna even het stof weg borstelen of afspoelen met water. En goed droogmaken natuurlijk.

* Gebruik cola.

De wat kleinere roestplekjes kunnen verwijderd worden door er cola overheen te laten lopen. Wrijf het er stevig in met een schone doek en herhaal dit een paar keer. Als alle roestvlekjes weg zijn mag je het even afspoelen met schoon water en goed droogmaken.

Of je legt kleine voorwerpen zoals sleutels of muntjes in een bakje met cola. Laat dit gerust een paar uur intrekken en spoel daarna je sleutel of je muntjes af onder de kraan. Even goed droogmaken naderhand.

* Toveren met een aardappel.

Hoe gek kun je doen? Let op: je neemt een flinke aardappel en snijd die een keer door. Neem je roestige voorwerp, bijvoorbeeld je sleutel, en steek die in zijn geheel in de aardappel. Laat dit een nachtje zo zitten.

Spoel het voorwerp vervolgens af onder de kraan en droog het af. De roest is verdwenen. Vanzelfsprekend kan dit alleen met kleine voorwerpen die in een aardappel passen en het werkt alleen als het kleine roestplekjes zijn.

* Neem citroensap en zout.

Pers een citroen uit en vang de sap op in een bakje. Vermeng dit met drie theelepels keukenzout. Smeer dit papje op de roestvlek en wrijf het er een beetje in. Laat het mengsel minstens een uur intrekken en spoel het daarna goed uit.

Let wel op als je dit goedje op kleding gaat toepassen. Want het zuur van de citroen zal textiel bleken, net als chloor. Dus gebruik dit alleen op wit textiel. Leg het textiel in de zon, zodat het verwijderen van roest nog beter gaat door de warmte.

Spoel je textiel goed uit. Was na de behandeling je kleding of textiel in de wasmachine zoals altijd. Tips nodig? Lees dan dit artikel over kleding wassen.

* Maak gebruik van witte azijn met zout.

Witte azijn is ook een zuurhoudend product. Vermeng een half kopje azijn met drie theelepels zout. Dit werkt net zoals bij de citroensap, zoals hierboven beschreven.

roestige fiets

* Zure melk of karnemelk.

Nog twee zure producten; zure melk en karnemelk. Zure melk krijg je door een bakje verse melk (dus niet de houdbare) een dag of 3 op een warme plek in huis te zetten. Duurt effe maar dan heb je wel een goede roestverwijderaar. Of je neemt karnemelk en dat smeer je op de roestvlek.

Wrijf de melk of karnemelk goed over de roest en laat dit een paar uur intrekken. Zo nodig een keer herhalen. Daarna mag je het voorwerp goed uitspoelen en schoonmaken met een soppie. Textiel mag gewassen worden in de wasmachine.

* Een combinatie van aluminiumfolie en water.

Scheur een stuk aluminiumfolie af en maak daar een luchtige prop van. Houdt dit even onder de kraan zodat het goed nat wordt. Schuur met deze prop over de roestplek. Herhaal dit een paar keer totdat de roest verdwenen is. Dit werkt vooral op roestig geworden voorwerpen van ijzer.

* Gebruik bakingsoda.

Maak een lekker papje van drie theelepels bakingsoda met een kopje water. Smeer dit mengsel op de roestvlek en laat het een uur of twee intrekken. Zorg er wel voor dat het papje dik genoeg is, zodat het goed op de vlek blijft zitten. Veeg het papje er naderhand weer af en maak het voorwerp schoon met een sopje. Textiel mag de wasmachine in.

* Neem ossengalzeep.

Maak je stuk ossengalzeep een beetje vochtig. Wrijf nu met het natte deel over de roestvlek in textiel of kleding. Duw de ossengalzeep goed in de vlek. Stop dan het textiel in de wasmachine en was het zoals je gewent bent maar zet de temperatuur niet warmer dan 40 graden.

* Maak gebruik van koperpoets.

Kleine, ondiepe roestvlekken kunnen weggepoetst worden met koperpoets. Doe een beetje koperpoets op een oude doek en wrijf daarmee over de roest. Doe dit alleen op harde oppervlakken die je naderhand goed schoon kunt maken met een sopje van water en zeep.

* Verwijder roest met WD40.

Een universeel smeermiddel als WD40 mag ook gebruikt worden om roest van harde oppervlakken te verwijderen. Gebruik dit middel niet op textiel want daar krijg je weer andere vlekken van. Doe een beetje op een oude doek en wrijf het goed in de roestvlek. Daarna moet je het smeermiddel wel goed afnemen met een sopje.

* Neem één van deze drie roestverwijderaars.

Er bestaan drie goede producten om roest mee te verwijderen:

*HG roestoplosser: Dit middel verwijdert roest van metalen voorwerpen. Je kunt kleinere roestige voorwerpen onderdompelen door ze met deze vloeistof in een bakje te doen. Laat de voorwerpen een paar uurtjes in de roestoplosser liggen. Haal je voorwerpen eruit en borstel ze schoon onder de stromende kraan.

Grotere voorwerpen kun je insmeren met deze vloeistof door gebruik te maken van een kwast. Hoe roestiger het item, hoe langer de roestoplosser in moet werken. Herhaal dit zo nodig een (paar) keer. Spoel het na met veel water.

*HG roestvlekken verwijderaar: Dit product is zuurvrij dus kan ook op gevoelige ondergronden gebruikt worden. Dus het is veilig op alle soorten hout, alle soorten natuursteen, keramische tegels, beton, metaal en dakpannen. En zelfs op je auto.

Spuit met de flacon de vloeistof op de roestvlek. Het zal paars verkleuren en het gaat stinken maar dat hoort. Laat het 15 minuten inwerken. Neem de paarse vloeistof direct op en herhaal het inspuiten totdat er geen paarse verkleuring meer te zien is. Spoel het voorwerp grondig af en borstel het schoon.

*HG vlekweg nr.7: Dit verwijdert roestvlekken van kleding, textiel, tegels, plavuizen, beton en niet-kalkhoudende natuursteen. Maak de roestvlek goed vochtig met deze vloeistof en laat het twee uurtjes intrekken. Daarna mag je het voorwerp met warm water grondig schoonborstelen. Indien nodig herhaal je de behandeling totdat alle roest verwijdert is. Test eerst de kleurechtheid van je ondergrond op een onopvallende plek.

roest op hout

* Maak gebruik van bleekmiddel.

Bleekmiddel, of chloor, is een vrij agressief middel. Je mag het puur gebruiken of verdunnen met water. Maar gebruik dit alleen op bijvoorbeeld keiharde steen buiten en niet op voorwerpen die aangetast kunnen worden door chloor. Boen de chloor met een borstel in de roestvlek en laat het een kwartiertje intrekken. Spoel het daarna goed af met schoon water.

Pas goed op voor je kleding als je met chloor aan de gang gaat. Het kan je kleding bleken en die plekken krijg je er nooit meer uit. Chloor kan giftige dampen geven dus doe dit klusje bij voorkeur lekker buiten. Trek handschoenen aan en adem de dampen niet in.

* Zandstralen.

Wij hebben een hele oude ploeg in onze voortuin staan. Dat apparaat is loodzwaar en niet te tillen. Hij is al erg lang in onze familie en daarom wilden we hem ook behouden. Alleen was hij heel roestig toen we hem kregen.

Om het roesten te stoppen en hem weer mooi te krijgen hebben we de ploeg laten zandstralen. Daar is hij verschrikkelijk goed van opgeknapt. Naderhand is hij ook nog geverfd in een oud-Hollands groene kleur. Hij is heel erg mooi geworden en op deze manier kan hij weer jaren mee.

Met zandstralen worden gritkorrels onder hoge druk op het voorwerp gespoten. De roestlaag laat hierdoor los. Het zandstralen is vrij rigoreus maar er kon in dit geval toch niet veel misgaan. De ploeg kon er alleen maar beter van worden.

Hoe kun je het beste roest verwijderen van de verschillende ondergronden?

Hieronder volgen de verschillende soorten voorwerpen en ondergronden en per item de beste manieren waarop je roest kunt verwijderen:

  • Roestvrij staal: karnemelk, koperpoets, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Glas: cola, citroensap en zout, witte azijn met zout, koperpoets, WD40, HG roestvlekken verwijderaar, bleekmiddel.
  • Gekleurde kleding/textiel: cola, zure melk, karnemelk, baking soda, ossengalzeep, HG vlekweg nr.7.
  • Witte kleding/textiel: citroensap met zout, witte azijn met zout, baking soda, ossengalzeep, HG vlekweg nr.7.
  • Buitenmuur: staalborstel, baking soda, HG roestvlekken verwijderaar, zandstralen.
  • IJzeren tuinmeubels: cola, citroensap met zout, witte azijn met zout, aluminiumfolie met water, WD40, HG roestoplosser, zandstralen.
  • IJzeren tuinhek: staalborstel, cola, aluminiumfolie met water, HG roestoplosser, zandstralen.
  • Straatstenen/stoepje voor je huis: staalborstel, citroensap met zout, baking soda, HG roestvlekken verwijderaar, bleekmiddel, zandstralen.
  • Gereedschap: staalborstel, aluminiumfolie met water, koperpoets, WD40, HG roestoplosser.
  • Bestek uit de vaatwasser met kleine roestplekjes: cola, citroensap met zout, baking soda, koperpoets, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Tuintegels: staalborstel, citroensap met zout, HG roestvlekken verwijderaar, bleekmiddel, zandstralen.
  • Muntjes: cola, aardappel, citroensap met zout, witte azijn met zout, koperpoets, HG roestoplosser.
  • Sleutels: cola, aardappel, citroensap met zout, witte azijn met zout, koperpoets, HG roestoplosser.
  • Autolak: cola, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Vloerbedekking/tapijt: baking soda, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Laminaat, houten vloer, PVC-vloer: cola, baking soda, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Vloertegels/plavuizen: cola, citroensap met zout, witte azijn met zout, baking soda, HG roestvlekken verwijderaar, bleekmiddel.
  • Aanrechtblad: cola, baking soda, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Natuursteen: cola, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Wastafel/ligbad: cola, zure melk, karnemelk, baking soda, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Houten voorwerpen: baking soda, HG roestvlekken verwijderaar.
  • Dakpannen: HG roestvlekken verwijderaar, zandstralen.
  • Roestvlekjes op je fiets: aluminiumfolie met water (niet op lak), HG roestoplosser.

Heb jij nog ergens roestvlekken op een voorwerp of ondergrond die hier niet tussenstaat? Laat het me weten, in een berichtje hieronder, dan kunnen we elkaar helpen en kan deze lijst zo compleet mogelijk worden!

Kun je voorkomen dat voorwerpen roestig worden?

  • Om te voorkomen dat het gereedschap in je gereedschapskist roestig wordt kun je een sok of stoffen zakje gevuld met droge rijst in de kist leggen.
  • De onderkant van ijzeren spuitbussen (zoals scheerschuim of haarlak) gaat nog wel eens roesten in de badkamer. Dat geeft roestvlekken op je wastafel. Om dit te voorkomen kun je de onderrand van die bussen insmeren met doorzichtige nagellak.
  • Houdt metaal en ijzer zoveel mogelijk droog. Ruim je gereedschap na gebruik op, laat tuinmeubelen en andere spullen waar ijzer in zit niet onnodig buiten staan of bedek het als het gaat regenen.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

  • Mevrouw van Meer

    Er zit roest in de oven waar wij komen te wonen. Hoe kunnen we dat het beste makkelijk en snel verwijderen ? Het is een combi oven.

  • Kitty Tanis

    Beste mevrouw van Meer,

    Eigenlijk komt het zelden voor dat er roest in de binnenkant van een oven zit. Die roest zou alleen ontstaan kunnen zijn door een eventuele beschadiging van de binnenwand van de oven. Ik zou u aanraden om daar even goed naar te kijken voordat u de oven in gebruik neemt.
    Om de roest te verwijderen zou ik het eerst proberen met een combinatie van aluminiumfolie en water. Als de roest niet helemaal weggaat zou ik het proberen met baking soda en in het uiterste geval met HG roestoplosser. Daarna goed schoonmaken met een soppie.
    Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.