Huishoudgoeroe.nlRoestvrij staal simpel, snel en streeploos schoonmaken.

afzuigkap header uitgelichte afbeelding

Het schoonmaken van voorwerpen van roestvrij staal in de keuken wordt nog altijd als een ingewikkeld klusje gezien. RVS is ontzettend mooi en heeft een stoere uitstraling. En ook wel een soort uitstraling van luxe, vind ik. Roestvrij staal is robuust, sterk en natuurlijk duurzaam.

Roestvrij staal heeft een speciaal beschermlaagje waardoor het niet snel beschadigt en dus ook lang mee gaat. Maar het is daardoor wel wat gevoeliger voor vlekken.

Op RVS zie je gauw vingerafdrukken en vlekjes zitten. En dat geeft niks want dat kan niet anders. Maar het schoonmaken van roestvrij staal is nog niet altijd even gemakkelijk. Dat dacht je.

Want als je dit artikel gelezen hebt dan denk je er heel anders over. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om RVS streeploos schoon te maken, je moet alleen even een simpel trucje weten. En die ga ik je nu vertellen. Groot voordeel: het is bijna gratis en je hebt het al in huis…

roestvrij staal schoonmaken linksboven

Vettige vingerafdrukken en vetspetters.

De huid van de mens scheidt vettigheid af. Heel minimaal, maar toch. Dat is om te voorkomen dat je huid uitdroogt. Met je vingertoppen raak je ongeveer alles aan wat je vastpakt dus vaak zie je vingerafdrukken als eerst op handgrepen. En als je een deur dichtduwt zie je handafdrukken.

Roestvrij staal heeft een mooie uitstraling. Maar het heeft ongeveer als enige nadeel dat je die vettige afdrukken altijd een beetje blijft zien. Kijk maar eens op je koelkast die van RVS gemaakt is. Als je de koelkastdeur altijd op dezelfde manier open en dicht doet, dan zie je op bepaalde plekken hand- of vingerafdrukken ontstaan. Misschien niet gelijk de eerste keer, maar na verloop van tijd ontstaan er van die smoezelige plekjes.

En op je afzuigkap, als die van roestvrij staal gemaakt is, zie je na verloop van tijd vingerafdrukken bij de aan- en uitknopjes zitten. En je krijgt onvermijdelijk vetspetters. De ovendeur of je koffiemachine, de kraan of je gootsteen, die kunnen ook zo’n plek hebben die je het vaakst aanraakt.

Wellicht heb je een broodrooster of waterkoker van RVS. Misschien heb je wel een RVS gasstel of een RVS spatwand achter je kookstel zitten. Reken maar dat je daar de vetspettertjes na het koken wel op ziet zitten. Maar niet getreurd, het is zo weer schoon. Dat beloof ik!

Hoe maak je roestvrij staal het makkelijkst schoon?

In eerste instantie kun je roestvrijstalen koelkastdeuren, ovendeuren, afzuigkappen en alle andere items gewoon schoonmaken met een sopje. Zoals je de rest van de keuken ook schoonmaakt. Neem lekker warm water in een emmer en doe daar wat milde allesreiniger bij. Gebruik geen agressief reinigingsmiddel want dan kan je het RVS aantasten. Doe ongeveer een half dopje in je water, dat is meer dan genoeg.

Of in plaats van allesreiniger kun je afwasmiddel gebruiken. Neem er dan één die goed ontvet. Doe een klein scheutje afwasmiddel in je emmer water. Net zoveel als dat je voor een afwasje zou gebruiken.

Neem dan het liefst een microvezeldoek om mee schoon te maken want die zijn lekker zacht. En je kunt er goed mee schoonpoetsen. Op deze manier maak je al je roestvrij stalen items schoon. Soms moet je op die vette vingerafdrukken even extra boenen. En waarschijnlijk krijg je ze ook niet helemaal weg. Maar dat is niet erg. Ga niet schuren met een schuursponsje want dan zou je het RVS kunnen beschadigen.

roestvrij staal gasstel

Kies je ‘schoonmaakmiddel’.

Nu komt het grote geheim, als je dit trucje nog niet kende tenminste. Neem een stukje keukenpapier of een oude maar schone doek die je na dit schoonmaak klusje weg kunt gooien. Natuurlijk kun je ook een gewoon schoonmaakdoekje of microvezeldoekje gebruiken. Maar omdat je doek best vies wordt kies ik zelf voor de makkelijkste weg en wil ik mijn doek na het schoonmaken liever weggooien. Gemak dient de mens.

Je kunt vervolgens kiezen welk ‘schoonmaakmiddel’ je gaat gebruiken om de vette vingerafdrukken of vetspetters te verwijderen. Je kunt olijfolie gebruiken, zonnebloemolie, slaolie; alles is goed, als het maar iets van olie uit de keuken is.

Je kunt zelfs babyolie gebruiken. En je hoeft geen duur merk te kiezen want de goedkoopste soort is goed genoeg. En eigenlijk heb je één van deze middeltjes altijd wel in huis.

Hoe ga je nu schoonmaken?

RVS heeft eigenlijk altijd wel een duidelijke vleug. Daarmee bedoel ik dat je duidelijk de strepen op het roestvrij staal horizontaal of verticaal ziet lopen. Als je nu een beetje olie (welke dan ook) op je doekje doet dan ga je de vettige afdrukken op je koelkastdeur of afzuigkap daarmee insmeren. Of beter gezegd afnemen. Zie de olie nu gewoon even als schoonmaakmiddel.

Neem je doek met olie en wrijf over het roestvrij staal met de vleug mee, dus met de strepen mee. Gebruik zo weinig mogelijk olie. Je kunt beter een keer extra wat olie op je doek doen en daarmee dan weer een nieuw stukje van je koelkastdeur schoonmaken. Wees dus heel zuinig met je olie. Niet vanwege de kosten maar omdat je niet wilt dat het (weer) een vettige bende wordt.

Ik weet dat het heel tegenstrijdig lijkt om met vet, de olie dus, vette vingerafdrukken of vetspetters schoon te maken. En vraag me niet waarom maar het werkt nou eenmaal fantastisch. Probeer het maar eens op deze manier. Je zult zien dat de vingerafdrukken en vetspettertjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Gooi als je klaar bent je keukenpapiertje of oude doek in de vuilnisbak. Zoals ik al zei wordt je doek best vies en dan is weggooien het makkelijkst.

roestvrij staal koffiemachine

Nog even napoetsen.

Als je alle vieze vlekken hebt weggepoetst kun je twee dingen doen:

Ten eerste kun je met een droge zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoekje, de olie zoveel mogelijk van je schoongemaakte item af poetsen. Eigenlijk smeer je het dan voor je gevoel een beetje uit. Maar toch voel je daarna geen vettigheid van de olie meer op het schoongemaakte plekje.

Ten tweede kun je met een sopje nog even een keer over de plek gaan die je met olie hebt afgenomen. Zorg dat je doek in de sop gaat en daarna zo goed mogelijk uitgeknepen wordt. Op deze manier haal je de laatste olierestjes weg. Deze manier vind ik zelf het prettigst. Voor mijn gevoel blijft er dan echt geen vettig laagje meer achter.

Als je toch aan het schoonmaken bent, neem dan gelijk alle items van RVS in je keuken even onder handen. Dan kun je met één oude doek alles afnemen en daarna gooi je hem weg. En het kost niet veel moeite en het vergt weinig kracht om het schoon te poetsen. Je zult zien dat alles streeploos schoon wordt. Snel en simpel.

RVS reinigingsspray.

Uiteraard bestaat er ook een kant-en-klaar reinigingsmiddel om je roestvrij staal weer mooi op te poetsen. En dat werkt heel eenvoudig en snel. Het is natuurlijk wel iets duurder dan de hierboven beschreven schoonmaakmiddelen maar je betaald dan ook voor het gemak.

Je sprayt een beetje van dit schoonmaakmiddel op een zachte doek. En daarmee boen je dan het roestvrij stalen oppervlak helemaal schoon. Je zal regelmatig een beetje van het product op je doek moeten sprayen, maar wees er zuinig mee om vlekken te voorkomen.

Het grote voordeel van dit product is dat je je RVS in één behandeling reinigt en beschermt!

Weer een klusje geklaard vandaag. Weer een voldaan gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.