Huishoudgoeroe.nlDe Samsung Amerikaanse koelkast en vriezer in één.

Samsung koelkast header uitgelichte afbeelding

Review van de Amerikaanse koelkast Samsung RS68A8831B1

Deze Samsung Amerikaanse koelkast is een koel/vries combinatie. Wij hebben hem twee jaar geleden gekocht. We hebben hem dus nog niet zo lang in huis maar naar mijn mening wel lang genoeg om er een review over te kunnen schrijven. De technische termen in deze review heb ik uiteraard uit de handleiding gehaald, maar het commentaar dat ik erbij geef is van mij persoonlijk. En ik geef je mijn eerlijke mening.

De buitenkant van de koel en vries combinatie.

De koelkast staat bij ons in de bijkeuken. Het is een vrijstaand model en je moet er rekening mee houden dat de deuren helemaal open moeten kunnen. Dus wil je hem aanschaffen, zorg er dan in eerste instantie voor dat je genoeg ruimte hebt. Als de deuren namelijk niet helemaal open kunnen dan kunnen de onderste laden maar een stukje open en kun je niet goed bij de producten die daarin zitten.

De Amerikaanse koelkast mag behalve in huis, ook in een schuur of garage staan als het daar maar niet kouder wordt dan 10 graden, en niet warmer wordt dan 43 graden Celcius.

Samsung Amerikaanse koelkast buitenkant

Het gehele apparaat is 178 centimeter hoog. Hij is 91 centimeter breed en 72 centimeter diep. Het gewicht van deze zware jongen is 128 kilo. Als je de deuren allebei helemaal open zet is hij 174 centimeter breed.

De behuizing, de body, van de koelkast is gemaakt van metaal met een coating. De deuren zijn van zilverkleurig roestvrijstaal en dit past heel goed bij elkaar. Je ziet eigenlijk geen vingerafdrukken op de deuren dus je loopt niet elke dag te poetsen. En daar houd ik van. De koelkast heeft een robuust en stoer uiterlijk.

De handgrepen van de beide deuren zijn geïntegreerd. Er steekt dus niks uit. Behalve het display van de dispensers. Dat steekt bijna twee centimeter naar voren maar dat kan ook niet anders.

Het elektriciteitssnoer is 180 centimeter lang.

Als je dit apparaat aanschaft zit er een water-aanvoerslang bij van 5 meter. Je moet de koelkast dus aansluiten op de waterleiding. En als die niet in de buurt zit heb je een probleempje. Er zit geen waterreservoir bij die je kunt vullen. Zelf vind ik het nogal een gedoe om steeds een waterreservoir bij te vullen. Dus dat hij aangesloten zit op de waterleiding vind ik echt een uitkomst. We hebben de aansluiting zelf gefikst dus jij kan dat ook.

Aan de muur van de bijkeuken, net naast de koelkast, hebben we het waterfilter gemonteerd. Zo kunnen we er goed bij als hij een keer vervangen moet worden. Het waterfilter zit tussen de waterleiding en de aansluiting met het apparaat zelf. Het waterfilter zorgt voor gezuiverd water en wordt uiteraard bij de koelkast geleverd.

Als deze koelkast geleverd wordt zit er ook een afstandhouder bij. Dat is een soort foam blokje. Die kun je zelf aan de achterkant tussen de koelkast en de muur plaatsen. Dit helpt bij de luchtventilatie.

Dit apparaat heeft stelpootjes waarmee je hem prima waterpas kunt zetten. Als je de pootjes helemaal indraait staat het apparaat op wieltjes waarmee je hem naar voren en achteren kunt rijden.

De prijs van deze Samsung koel/vries combinatie is €1.479,57 Dat is natuurlijk best veel geld maar ik vind hem elke cent waard.

Maar het draait allemaal om wat hij kan.

De netto inhoud van deze coole gast is 634 liter. Met 409 liter voor het koelgedeelte en 225 liter voor het vriezergedeelte. Het vriezerdeel zit links en het koele deel zit dan uiteraard rechts.

Deze Amerikaanse koelkast van het kwaliteitsmerk Samsung is zuinig in gebruik met zijn nieuwe E label. Naar schatting verbruikt hij maar ongeveer €60,- aan stroom per jaar. Hij is ook erg stil. Toen we hem nog maar net hadden vroeg ik me zelfs wel eens af of hij wel aanstond. Het maximale geluidsniveau is 37dB.

Er zit een dispenser aan de buitenkant van de linker deur, het vriezergedeelte. Die heeft drie mogelijkheden. Op de linker knop daarvan staat water. Daar kun je heerlijk koel en gezuiverd water tappen. Je hebt wel een breed glas nodig want de schenktuit zit ver naar voren. Of je moet je hand tussen het glas en de dispenserhendel aan de achterkant houden en dan zo de hendel indrukken. Anders loopt het water er voor langs. De middelste knop is voor ‘cubed ice’. Daar komen ijsblokjes uit als je op de dispenserhendel drukt. De meest rechtse knop is voor ‘crushed ice’ en die geeft dus kleinere brokjes ijs. Je kunt makkelijk water of ijs pakken met één hand.

koelkast dispenser

Het vrij grote gat waar het ijs uitkomt zit achter de schenktuit voor water. Dus als je ijsblokjes of stukjes ijs wilt dan moet je je glas tegen de bovenkant van de dispenser en tegen de achterkant (de dispenserhendel) houden. Anders landen de stukjes ijs op de grond. Je moet even uitvogelen hoe het werkt. En de eerste paar keer wordt het allemaal een beetje nattig maar als je doorhebt hoe het werkt is het een eitje.

Op de linker knop voor water zit ook het tekentje voor een slot: ‘lock 3 sec’ staat erop. Als je die knop 3 seconden ingedrukt houdt dan is het display op slot. Handig als je kleine kinderen hebt, ze kunnen dan niet gaan ‘spelen’ met de knopjes en dus krijg je ook geen natte bende in je keuken. Druk hem nog eens 3 seconden in en het slot wordt opgeheven. De ‘knoppen’ hoef je niet echt in te drukken. Het is meer een mini touchscreen.

De vriezer.

Als je de linker deur, de vriezer, opendoet zie je direct dat het hele deel goed verlicht is. Met ledlampjes uiteraard. Je ziet alles, zelfs als hij flink vol zit zoals bij ons. Onderin zitten twee grote laden en daarboven zitten vier glazen plankjes. Die laden en plankjes kun je er uit halen. En hij is ruim! Er kan heel veel in. Een nadeel is dat de meeste plankjes niet te verplaatsen zijn. Alleen het bovenste plankje kun je een paar centimeter hoger of lager zetten. De indeling is voor de rest vast en kan niet veranderen. Ja, je kunt er een plank uithalen maar dan heb je gelijk weer een onwijs groot vak. Dus dat is iets minder praktisch.

Een groot voordeel vind ik dat het vriesgedeelte ‘no-frost’ is. Je hoeft dus nooit meer je vriezer te ontdooien. Bij onze vorige vriezer moest dat wel en dat vind ik geen fijn klusje, op z’n zachtst gezegd.

In de binnendeur van de vriezer vindt je het ijsblokjesgedeelte. De ijsblokjesmaker en de bewaarbak daarvan. Zo heb je altijd best veel ijsklontjes op voorraad. Het maken van ijs gaat snel. De ijsblokjesmaker kun je eruit halen om meer opbergruimte te creëren.

koelkast ijsblokjes

Als er ijsblokjes gemaakt worden en ze zijn klaar dan worden ze door het apparaat eruit gekieperd in de bewaarbak. Dat maakt een rommelend geluid. De eerste keer dat ik dat hoorde dacht ik dat er iets mis was maar dat is dus niet zo. Het crushen van de ijsblokjes maakt ook wel geluid maar er staat nogal kracht op die crusher dus dat is normaal.

Onder het ijsblokjesgedeelte is een rek om bijvoorbeeld drie flessen rechtop naast elkaar te zetten en helemaal onderin is nog een ondiep rekje voor bijvoorbeeld koelelementen of ijsjes.

De koelkast.

Ook het koelgedeelte rechts is perfect verlicht (ook met ledlampen) als je de deur opendoet. En ook hier zijn onderin twee grote laden en die zijn super ruim. Daar kan ontzettend veel in. Er zijn vier glazen plankjes en ook hier is helaas alleen het bovenste plankje een paar centimeter verstelbaar. Maar de inhoud van de koelkast is gigantisch. Er wordt een wijnrekje bijgeleverd die je onder het bovenste plankje kan schuiven. Ook hier kunnen de laden en plankjes er uit.

In de binnendeur zit bovenin een vak voor bijvoorbeeld je eieren of kleine potjes. Daaronder zitten drie vakken waar je flessen of pakken in kunt zetten. Deze vakken zijn lekker diep. In het onderste ondiepere vak kun je kleine flesjes of drinkpakjes zetten.

Hoe werkt het bedieningspaneel?

Bovenaan in het koelgedeelte van deze Samsung Amerikaanse koelkast zit een display met verschillende functies. Als je het knopje ‘Freezer’ indrukt dan kun je de temperatuur van de vriezer instellen. Druk je hem drie seconden in dan gaat de ‘Power Freezer’ aan. Die zorgt er voor dat alle spullen in de vriezer heel snel worden bevroren. Let er wel op dat je deze functie na een paar uurtjes weer uitzet anders verbruikt de vriezer meer stroom.

Als je de ‘Fridge’ knop indrukt dan kun je uiteraard de temperatuur van de koelkast instellen. De knop ‘Power Cool’ geeft je koelgedeelte een flinke boost in één keer. Deze functie gaat na een paar uur vanzelf weer uit.

Rechts daarvan zit een knop ‘IceMaker’, om de ijsblokjesmaker aan en uit te zetten.

koelkast bedieningspaneel

Daarnaast zit een indicatielampje dat rood gaat branden als het tijd is om het waterfilter te vervangen. Is het filter vervangen dan kun je door deze knop drie seconden in te drukken de indicatie weer resetten. Een nieuw waterfilter kost ongeveer €30,-.

Helemaal rechts zit nog een indicatielampje voor het deuralarm, dat waarschuwt als de deur te lang open staat. Het geluid daarvan kun je gelukkig uitzetten. Deze knop is ook een ‘vakantieknop’. Als je hem drie seconden indrukt dan gaat het koelgedeelte van het apparaat uit. Dit is bijvoorbeeld handig als je lang op vakantie gaat en je wilt de koelkast (niet de vriezer) leeghalen en een tijdje uitzetten.

Nog even wat handigheidjes.

Deze Amerikaanse koelkast van Samsung heeft het ‘Twin Cooling Plus systeem’. En dat betekent dat er gekoeld wordt met twee gescheiden luchtstromen. Eén voor de vriezer en één voor de koelkast. Dat zorgt ervoor dat etenswaren in het koelgedeelte niet uitdrogen en je eten langer vers blijft. Eventuele visluchten of geurtjes van knoflook verspreiden zich dan ook niet door allebei de delen.

De garantie op dit apparaat is twee jaar.

Het openen en sluiten van de deuren gaat heel soepel en vrij geruisloos. Dat is dankzij de hevelgreep, die de deur van de koelkast afdrukt om het vacuüm op te heffen. De rubber randen van de deuren slijten hierdoor minder snel.

Het schijnt dat je de koel/vries combinatie op afstand kan bedienen met een ‘Smart Home Adapter’. Die zou apart te verkrijgen zijn. Maar daar kan ik je niks over vertellen want daarvoor hebben wij hem niet gekocht. En ik zie zelf niet zo goed in wat je aan een koelkast of vriezer op afstand zou moeten aanpassen. De meeste instellingen, zoals de temperaturen, zijn toch door jezelf al van te voren ingesteld.

De handleiding voor dit apparaat kun je downloaden. Het is in verschillende talen te lezen waaronder natuurlijk het Nederlands. Er staat duidelijk in beschreven hoe het apparaat geïnstalleerd moet worden, waar alle knoppen voor dienen, hoe alles werkt en hoe je eventuele problemen kunt oplossen.

Amerikaanse koelkast binnenkant

Eindconclusie:

Zou ik deze Samsung Amerikaanse koelkast aanbevelen aan anderen? Absoluut, zonder enige twijfel! Deze koel/vriescombinatie heeft zoveel mogelijkheden. Hij heeft alles wat wij zochten in een ruime koelkast/vriezer die op kwaliteit heel goed scoort! Die paar nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen.

Wil jij deze koel-vries combinatie ook in huis hebben? Bestel dan vandaag nog de Samsung RS68A8831B1 en je hebt hem al gauw in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.