Schimmel verwijderen in je badkamer.
Als je schimmel hebt in je badkamer wil je dat zo snel mogelijk verwijderen. Want het is niet zo fris als je het laat zitten. En het is ook zeker niet goed voor je gezondheid.
Schimmel ontstaat sneller in vochtige ruimtes dus dan kun je er wel van uit gaan dat het in de badkamer ook regelmatig voorkomt. Vooral de ruimte waar je doucht en de rand om het bad zijn gevoelig voor schimmel. Net als de rand om je wastafel en bij de kranen.
Eigenlijk alle plekjes waar wat water kan blijven staan zijn goede broedplekken voor schimmels. In dit artikel lees je hoe je schimmel in je badkamer kan verwijderen en natuurlijk ook hoe je het kan voorkomen.
Hoe ontstaat schimmel?
Tegenwoordig worden huizen steeds beter geïsoleerd. En dat is gunstig want zo houden we in de zomer de warmte zoveel mogelijk buiten en in de winter houden we de kou buiten de deur. Zo blijft het leefklimaat in huis gezond en zo comfortabel mogelijk.
Wat daardoor wel belangrijker is geworden is ventileren. Want wij mensen scheiden warmte uit door transpireren en door uitademen en dat is vocht die in huis blijft hangen. En als je niet ventileert dan gaat het vocht zich hechten aan allerlei oppervlakken en daardoor kan schimmel ontstaan.
Zeker als je dagelijks lekker warm gaat douchen of je neemt af en toe een bad, dan komt er nog veel meer vocht vrij. En als je er niet voor zorgt dat dat vocht weg kan dan blijft het allemaal hangen in de ruimte waarin je leeft.
Schimmels houden van de combinatie van vocht en warmte en daar kunnen ze prima op groeien. En dat is nou net wat we niet willen. Je herkent schimmel aan die vieze zwarte plekken en soms is schimmel roze-achtig van kleur.
Ze kunnen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken of verergeren. Als je bijvoorbeeld last van astma of bronchitis hebt dan kunnen je klachten verergeren door schimmels.
Maar ook als je geen last van je longen hebt kun je door schimmels bijvoorbeeld wel hoofdpijnklachten krijgen. Of misselijkheidsklachten, vermoeidheid, huidklachten en allergieën. Reden genoeg om die schimmels eens hard aan te pakken.
Schoonmaaktrucjes om schimmel te verwijderen.
Er zijn een aantal schoonmaakmiddelen waarmee je doeltreffend schimmel weg krijgt:
*Azijn.
Het is mogelijk om schimmel te verwijderen met witte azijn, ook wel natuurazijn genoemd. Maar alleen als het niet al te grote vlekken zijn want azijn is daar niet sterk genoeg voor.
Breng de azijn puur aan op de schimmelplekken. Dat kun je doen met een spons, een schuursponsje of je kunt de azijn in een spuitflacon doen en dan op de vieze plekjes spuiten. Laat de azijn altijd even een uur intrekken.
Borstel vervolgens met een oude afwasborstel de voegen tussen je tegeltjes schoon en de plekjes rond de kraan. Kitranden kun je beter voorzichtig met een zachte borstel of een schuursponsje schoon boenen.
Spoel, als alle schimmel verdwenen is, de azijn en de viezigheid weg met de douche. Of in ieder geval met ruim water.
Maak daarna een soppie van warm water met een doppie allesreiniger. Met een microvezeldoekje en je soppie kun je nu alles nog even afnemen, schoonmaken en grotendeels drogen.
*Bleekmiddel.
Maak in een emmer een sopje van 5 liter goed warm water met een kopje bleekmiddel. Pluk uit je bak met schoonmaakspulletjes een oude afwasborstel en een schuursponsje.
Doop je afwasborstel in je soppie en ga daarmee over de vieze schimmelplekjes. Op de voegen die tussen de wand- of vloertegels zitten en de plekken rond de kraan mag je best wat harder boenen. Dat kan geen kwaad. Doop je borstel steeds opnieuw in het chloorwater en boen tot alle plekjes weg zijn.
De kitranden kun je beter schoonpoetsen met een schuursponsje of een iets zachtere borstel. Want de kit wil je in geen geval beschadigen. Maak de vieze plekjes goed nat en boen tot je geen schimmel meer ziet.
Kun je de hardnekkige schimmelplekken niet in één keer wegkrijgen, laat het chloormengsel dan een poosje intrekken. Na een uurtje ga je nog een keer alles borstelen met het chloorsopje en zo krijg je de schimmel wel weg.
Trek wel oude kleren aan want als je knoeit met chloor en het komt op je kleding dan krijg je vlekken die er nooit meer uit gaan. Ik raad je ook aan om huishoudhandschoenen of van die wegwerphandschoenen aan te trekken. Zo blijven je handen beschermd. En zet alsjeblieft een raam wijd open zodat de chloordampen weg kunnen.
Als alle vlekken weggepoetst zijn kun je het beste het chloorwater met alle viezigheid wegspoelen met de handdouche. Zo blijven er bijna geen chloorrestjes meer achter.
Maak vervolgens een nieuw sopje van warm water met een dopje allesreiniger er in. Gebruik nu het liefst een microvezeldoekje. Maak daarmee de douche, het bad of de wastafel met alles er omheen weer schoon en droog. In het artikel over de badkamer schoonmaken lees je nog meer schoonmaaktips.
*HG schimmelreiniger.
Dit schoonmaakmiddel, HG schimmelreiniger, is van deze drie methodes het meest agressief maar tegelijkertijd ook het meest effectief om schimmel te verwijderen. Het werkt heel goed. Door de sprayflacon hoef je het middel niet met je handen aan te raken.
Spuit de schuimspray op alle schimmelplekken. Doordat het middel in schuimvorm op de vlekken gespoten wordt blijft het beter zitten en kan het goed inwerken. Laat het middel ruim een half uur intrekken voor de beste werking. Het schuim hecht zich goed vast aan de schimmelplekken.
Zet een raam wagenwijd open want dit schoonmaakmiddel bevat chloor. De dampen moeten goed wegkunnen anders krijg je last van je longen. Kijk ook weer uit voor je kleding want als je dit middel op je kleren krijgt dan bleekt het je kleding voor altijd.
Zet desnoods een gezichtsmasker op en doe handschoenen aan. Daarmee bescherm je jezelf.
In principe kun je na de inwerktijd het schuim met de viezigheid makkelijk wegspoelen met de handdouche. Voor de zekerheid borstel ik altijd nog wel even licht over de schimmelplekken voordat ik de boel afspoel. Dan weet ik zeker dat ik alle schimmel verwijder.
Tenslotte maak je een nieuw sopje van warm water met een dopje allesreiniger en daarmee maak je alles goed schoon en zo droog mogelijk.
Kun je voorkomen dat schimmel ontstaat?
Ja, natuurlijk kun je dat voorkomen! Het is heel makkelijk te regelen maar je moet er wel even wat moeite voor doen:
Doe een raam open.
Ten eerste kun je er voor zorgen dat je goed ventileert in de badkamer. Als je onder de douche gaat of je neemt een lekker warm bad dan zou je een raam op een kiertje open kunnen zetten. En als je klaar bent kun je dat raam het beste gewoon nog even een poosje open laten staan om te luchten. Hoe langer hoe beter.
Thuis hebben we een Velux dakraam in het schuine dak van de badkamer. En eerlijk gezegd staat hij altijd open, op een kiertje. Je kunt hem vergrendelen zodat hij niet verder open kan waaien. Alleen als het hard vriest buiten dan doen we hem dicht, maar anders eigenlijk nooit.
Zet de badkamerventilator aan.
Je zou ook een badkamerventilator kunnen installeren. Die zuigt de vochtige lucht uit de badkamer en voert die af naar buiten. Als je de ventilator aanzet als je gaat douchen of badderen en je zet de timer op een half uur, dan zuigt hij ook nog vocht af als je klaar bent in de badkamer.
Ga je voor een volautomatische ventilator dan hoef je bijna niks meer zelf te doen. Deze heeft een timer en een vochtsensor.
Een combinatie van een raam op een kier en een badkamerventilator aanzetten is natuurlijk helemaal een goede keus.
Maak alles droog.
Het kost wat meer moeite maar je zou ervoor kunnen kiezen om de wanden en de vloer van je doucheruimte even droog te trekken met een trekkertje na het douchen. Als je droog bent kun je met je handdoek ook even de kraan droogmaken en de hoekjes en kitrandjes langs de vloer af kunnen nemen.
Gegarandeerd dat je dan nooit meer schimmel hebt in de badkamer want er kan nergens water blijven staan. Maar ik moet toegeven dat ik dat laatste ook lang niet altijd doe. Daar ben ik dan weer net iets te lui voor.
Na het badderen kun je je bad en de randen langs de muur droogmaken met je handdoek nadat je afgedroogd bent. Of je reserveert een wat oudere handdoek speciaal voor dit klusje. Het kost even wat moeite maar dan houd je de boel wel lekker schoon.
Zet de verwarming aan.
Tenslotte raad ik je aan om de verwarming in de badkamer altijd een stukje open te laten staan. Behalve als het hoog zomer is natuurlijk. De warmte van de verwarming zorgt ervoor dat het vocht in de badkamer niet of nauwelijks kan gaan condenseren. Dus krijgt schimmel veel minder kans.
Bijkomend voordeel als de verwarming aanstaat: de handdoeken en washandjes die op de verwarming hangen zijn veel sneller droog.
In de keuken en op het toilet komt het ook wel eens voor dat er schimmel ontstaat. Die schimmel kun je uiteraard op dezelfde manier weghalen als dat hierboven beschreven staat. Het geldt voor de badkamer maar ook voor alle andere (vochtige) ruimtes in huis. Succes met schoonmaken!