Huishoudgoeroe.nlHoe kun je je schoenen wassen?

schoenen wassen header uitgelichte afbeelding

Sneakers, gympen en sportschoenen zijn heerlijke vrijetijdsschoenen om te dragen. Maar ze worden ook wel eens vies. Omdat het nou eenmaal netter staat als onze schoenen er schoon uitzien, moeten we ze toch wel eens een keertje wassen.

Maar welke schoenen mag je nou wel en welke mag je niet in de wasmachine wassen? Hoe warm mag je ze wassen, en op welk toerental moet je ze centrifugeren?

Mogen sneakers en sportschoenen in de droger of kun je ze beter aan de lucht laten drogen? Leer hier de handigste schoonmaakmethodes voor jouw sneakers en gympies.

Welke schoenen mag je in de wasmachine wassen?

Gymschoenen, sneakers en sportschoenen die van textiel zijn gemaakt kun je ongestraft wassen in de wasmachine. Alle andere soorten schoenen en alle andere soorten materialen mogen niet in de wasmachine gewassen worden.

Dus ook al heb je schoenen die van textiel (of stof) zijn gemaakt maar er zit ook iets van kunststof, leer, suéde of iets dergelijks in, dan kun je ze beter niet in de wasmachine stoppen. Die materialen kunnen niet tegen water en als ze nat worden dan worden ze lelijk. En dat zou zonde zijn.

schoenen wassen linksboven

Het schoonmaken van je schoenen.

Als je gympies erg vies zijn geworden is het handig als je ze eerst even voor behandelt voordat je ze in de wasmachine doet. Borstel eerst met een droge borstel zoveel mogelijk zand, aarde en viezigheid van je schoenen af. Maak ook de zool van je schoenen goed schoon op deze manier.

Neem daarna een grote emmer met warm water of zet een laag water in je gootsteen. Doe een dopje allesreiniger of een beetje afwasmiddel in het water en roer het even door elkaar.

Haal de veters uit je schoenen en leg ze even apart. Je veters was je natuurlijk gewoon mee met je sneakers zodra ze in de wasmachine gaan. (Als je het makkelijker vindt mag je de veters er natuurlijk ook gewoon in laten zitten.)

Zet je sneakers nu één voor één in je soppie. Neem een zachte borstel of een tandenborstel en boen daarmee zoveel mogelijk viezigheid van je schoenen af. Het water zal best vuil worden dus als het nodig is maak je tussendoor voor je andere sneaker een schoon soppie.

Heb je witte sneakers die heel vuil geworden zijn? Dan mag je ze eventueel schoon borstelen met chloor. Chloor is een bleekmiddel dat je schoenen weer wit kan maken. Trek wel handschoenen aan als je met chloor werkt. En knoei niet op je kleren want die vlekken krijg je er nooit meer uit.

Gebruik alleen chloor als je hele schoenen wit zijn. Dus de stof en de stiksels moeten wit zijn en niet nog een andere kleur. Want chloor bleekt alles, ook de eventuele gekleurde stiksels en andere kleuren stof van je sneakers.

Als je het meeste vuil van je schoenen verwijdert hebt dan kun je ze in de wasmachine stoppen. Net als bij kleding maken we een onderscheid in witte was, gekleurde was en donkere was. Dus ook gymschoenen moet je sorteren op kleur voordat je ze gaat wassen.

schoenen in wasmachine

* Witte sneakers.

Witte sneakers kun je in de wasmachine wassen op 30 of 40 graden. Doe het liever niet heter want daar kan het textiel niet tegen. Kies een programma voor de katoen was of synthetische was. Die wasprogramma’s duren vrij lang maar des te schoner worden je sneakers.

Ik heb zelf wel eens witte gympies op 60 graden gewassen, maar dat was niet zo slim. Het textiel ging een beetje krimpen op 60 graden maar de schoenzool niet. En wat krijg je dan? Krappe en kromme schoenen waarvan de zool half rond loopt. Die schoenen waren dus meteen afgeschreven…

Gebruik gewoon wasmiddel die je voor de normale witte was ook gebruikt. En pas de hoeveelheid wasmiddel aan aan de hoeveelheid schoenen die je gaat wassen. Je mag natuurlijk ook wasverzachter gebruiken.

Centrifugeren mag op het hoogste toerental. Dan zijn je schoenen naderhand ook sneller droog.

Stop je gympies niet in de droger. Liefst nooit. De hete lucht van de droger kan ervoor zorgen dat de lijmlaag die tussen de schoenzool en het textiel zit loslaat. Omdat het textiel door de warmte toch wat krimpt en de lijm zacht wordt door de hitte.

En ja, ook dat heb ik zelf al een keer aan den lijve ondervonden. Zelfs de schoenmaker kreeg die losse randen van de zool niet meer vastgelijmd, dus ook die schoenen kon ik weggooien. Van je fouten leer je het meest, zeggen ze. Nou, ik heb al zoveel geleerd de laatste tijd!

Zet je sneakers het liefst buiten in het zonnetje om te drogen. Of in de buurt van een verwarming. Je kunt ze ook gewoon op de deurmat of in de gang neerzetten om te drogen maar dan moet je meer geduld hebben. Het kan dan wel twee dagen duren voor ze droog zijn.

* Gekleurde sneakers.

Het wassen van gekleurde schoenen gaat eigenlijk bijna hetzelfde als bij de witte sneakers.

Gekleurde sneakers kun je wassen op 30 of 40 graden. Kies ook hier voor een katoen was of synthetische was. Gebruik wasmiddel voor de gekleurde was en als je het prettig vindt gebruik je wat wasverzachter. Centrifugeren mag op het hoogste toerental.

Zet je gekleurde sneakers het liefst buiten om te drogen maar zet ze liever niet in de volle zon. Zonlicht kan er voor zorgen dat de kleuren van je sneakers verbleken. En dat zou zonde zijn. Bij slecht weer mag je ze ook gewoon binnen drogen natuurlijk.

* Donkere en zwarte sneakers.

Ook donkere en zwarte sneakers mag je op 30 of 40 graden wassen. Op een programma voor katoen was of synthetische was. Gebruik speciaal wasmiddel voor de zwarte was en als je wilt kun je wasverzachter gebruiken. Centrifugeren mag op de hoogste stand.

Je donkere en zwarte sneakers mag je ook weer buiten drogen maar absoluut niet in de zon. Vooral donkere kleuren verbleken snel in het zonlicht. Als het regent zet je je sneakers gewoon binnen in de buurt van de verwarming of in de gang om te drogen.

schoenen aan waslijn

Algemene wasregels voor schoenen.

  • Om je sneakers extra te beschermen in de wasmachine, kun je ze per paar in een waszakje of een kussensloop stoppen. Kies wel een kussensloop van ongeveer dezelfde kleur als je schoenen. Knoop of rits de kussensloop goed dicht of maak hem dicht met goede kwaliteit veiligheidsspelden. Waszakjes hebben een rits die je dus makkelijk dicht kunt doen.
  • Wil je extra waskrachtversterker toevoegen aan de was? Doe dan een schepje oxi action bij je schoenen in de wasmachine. De actieve zuurstofbubbeltjes zorgen ervoor dat je schoenen nog net even iets beter schoon worden.
  • Stop tegelijkertijd met je sneakers een paar handdoeken in de wasmachine. (Van dezelfde kleur als je schoenen uiteraard.) Zo voorkom je dat je schoenen heel erg gaan bonken in de machine tijdens het wasproces.

Je sneakers zijn weer schoon.

Zo, je mooie sneakers glimmen je weer tegemoet. Ze zijn mooi schoon geworden dus je kunt ze weer een tijdje dragen. Probeer je sneakers niet al te vaak te wassen in de wasmachine, alleen als het echt nodig is. Want ze kunnen er natuurlijk wel enigszins van slijten.

Een goed schoonmaakbeurtje met een soppie in de gootsteen is vaak ook al voldoende. Je borstelt ze schoon, aan de binnenkant en de hele buitenkant. Je spoelt ze heel goed uit, laat ze goed uitdruppelen en je zet ze, of hangt ze, een poosje te drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.