Huishoudgoeroe.nlSlappe tulpen weer rechtop laten staan? Zó doe je dat!

slappe tulpen header uitgelichte afbeelding

Wie vind het nou niet leuk om een mooie bos tulpen cadeau te krijgen? En als je ze niet van iemand krijgt, dan koop je ze gewoon voor jezelf. Tulpen zijn er in heel veel verschillende kleuren en met een gezellige bos op tafel haal je meteen de lente in huis.

Je zet de vrolijke bos tulpen in een vaas en zo kun je er dagenlang van genieten. Alleen is het jammer dat tulpen na verloop van tijd steeds meer gaan hangen. Ze worden steeds slapper en op den duur zien ze er eigenlijk een beetje treurig uit.

En dat terwijl ze nog lang niet uitgebloeid zijn en de bloemkoppen er nog netjes en fris uitzien. Eigenlijk zouden ze nog dagenlang kunnen blijven staan maar omdat slappe tulpen er zo droevig uit zien gooi je ze toch maar eerder weg.

Dat is zonde, en vanaf nu is dit ook niet meer nodig. Want ik ga je een hele simpele truc vertellen die maar een paar centen kost en drie minuten van je tijd. Meer niet. Eigenlijk kost het je helemaal geen geld want die muntjes van vijf cent stop je gewoon weer in je portemonnee als de tulpen uiteindelijk in de vuilnisbak belanden.

slappe tulpen linksboven

Hoe houd je je tulpen lang mooi?

Het is heel eenvoudig. Als je tulpen krijgt, of koopt, dan snijd of knip je altijd een klein stukje van de onderkant van de steel af. Ze mogen gewoon recht afgesneden worden. Het uitgedroogde uiteinde van de steel is er dan afgeknipt en je tulpen kunnen zo goed water opnemen.

Haal de onderste bladeren van de tulp af, anders komen die onder water te staan.

Prik met een naald een gaatje (door en door) in de steel net onder de bloemkop. Dit voorkomt dat de tulp hard blijft groeien.

Zet de tulpen dan in een vaas maar neem wel een vaas die hoog genoeg en aan de bovenkant niet al te wijd is. De tulpen hebben daar wat meer steun aan. Dat voorkomt sowieso al dat ze snel gaan hangen. Doe er ongeveer twee centimeter koud water bij. Ze moeten in ieder geval met hun voetjes in het water staan.

Controleer een paar keer per week of ze genoeg te drinken hebben. Op deze manier blijven de tulpen wel een poosje mooi staan. Afhankelijk van hoe vers ze zijn natuurlijk, dat speelt ook altijd nog mee. Doe de vaas niet vol met water want daardoor verzwakt de steel van de tulp sneller.

Zet je tulpen nooit in de buurt van je fruitschaal, en nooit in de buurt van je verwarming of kachel. Direct zonlicht is ook af te raden.

En hoe krijg je slappe tulpen weer rechtop?

Als de tulpen gaan hangen na een paar dagen dan moet je het volgende doen: Haal de slappe tulpen uit de vaas en snijd nog een stukje van de onderkant van de steel af. Tulpen blijven namelijk in de hoogte doorgroeien en kunnen door hun lengte ook al gaan hangen. Ververs gelijk het water even.

Nu komt het; doe een muntje van vijf eurocent in de vaas. Een vijf-cent muntstuk is van koper en dat is wat je nodig hebt. Het muntje zinkt naar de bodem en blijft daar lekker liggen. Bij een grote bos tulpen kan het zijn dat je wat meer muntjes nodig hebt. Vervolgens zet je de tulpen weer terug in de vaas.

tulpen in vaas

Op de één of andere manier zorgt het koper er voor dat de stelen van de tulpen weer recht worden en dat de tulpen er weer fris en fruitig uitzien. Na ongeveer een uur zie je al resultaat. Bekijk ter plekke even of je misschien nog een extra muntje erbij moet doen in de vaas.

Nu ga ik geen uitgebreide scheikundige uitleg geven hoe dit nu precies werkt want eerlijk gezegd heb ik geen idee. Maar ik weet wel dát het werkt.

Zo, je tulpen staan er weer fris en fruitig bij. Ze kunnen weer een poosje mee. Nu je dit trucje weet kun je beter direct als je een bos tulpen krijgt één of twee koperen muntjes in de bloemenvaas doen. Dan gaan je bloemen ook niet slap hangen. Geniet van je mooie tulpen en laat de lente maar komen!

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

 • Laura

  Bedankt voor de tip en het trucje, ik ga het zeker proberen!!

 • Swaelens Patrick

  Hello, De truc om met een naald te prikken door de steel net onder de bloem ken ik al een tijdje, en ik mag erbij voegen dat het steeds echt werkt.
  Het koperen muntstukje wist ik ook maar nooit geprobeerd. Volgend jaar ga ik het ook toepassen.
  Vriendelijk bedankt en groetjes,
  Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.