Huishoudgoeroe.nl



Sneeuw ruimen.

sneeuw ruimen header uitgelichte afbeelding

Het is eindelijk weer eens zover; we hebben sneeuw in Nederland! En dus mogen we gaan sneeuw ruimen. Vergeleken met wintersportgebieden is dit niet heel veel sneeuw maar voor ons kikkerlandje is het toch aardig wat.

Ochtendkranten worden niet bezorgd, vuilcontainers worden niet geleegd, mensen komen te laat op hun werk door gladde en besneeuwde wegen en ga zo maar door. Half Nederland ligt op zijn gat door de sneeuw. Soms letterlijk!

Behalve dat sneeuw soms lastig is, moeten we er vooral van genieten zolang als het er ligt. Want zeg nou zelf, je kunt prachtige plaatjes schieten in de winter! Je kunt heerlijke wandelingen maken, er op uit met de kinderen op de slee, sneeuwballen gevechten houden en genieten van het geweldige uitzicht.

Heb je een tuinpad of straatje waar sneeuw op ligt en wil je hem sneeuwvrij maken? Lees dan verder. Binnen no-time is jouw stoepje weer schoon.

sneeuw ruimen linksboven

Wanneer moet je de sneeuw wegvegen?

Sneeuw ruimen is eigenlijk alleen nuttig als je het direct doet nadat het gesneeuwd heeft. Want dan kun je alle sneeuw wegvegen. Ook het onderste laagje en dat is belangrijk.

Als je te lang wacht en de sneeuw te lang laat liggen dan kan het onderste laagje sneeuw vastvriezen aan de ondergrond. En als je daarna de sneeuw weg wilt vegen dan blijft er dus een spekglad laagje ijs op je straatje liggen. Dat is nog gevaarlijker dan de sneeuw zelf.

En als je dat niet goed kan zien, bijvoorbeeld omdat het donker wordt, dan ligt het gevaar op de loer. Als je op het ijslaagje stapt en je glijdt uit, dan heb je de poppen aan het dansen.

Laat de sneeuw liggen.

Als het al wat langer geleden is dat het heeft gesneeuwd en er ligt een aardige laag wit poeder op je tuinpad, dan kun je het beter laten liggen. In principe is sneeuw niet heel glad, al moet je wel goed uit blijven kijken waar en hoe je loopt natuurlijk.

Ook als de bovenste laag van de sneeuw wat harder wordt, dan is het nog niet echt te glad om op te lopen. Je kunt beter op de krakende sneeuw lopen dan op het ijslaagje dat zicht onder de sneeuw heeft gevormd.

Sneeuw wegscheppen of wegvegen?

Als je sneeuw wilt gaan ruimen moet je even goed kijken hoe dik het pak sneeuw is dat op je stoepje ligt. Is het een vrij dikke laag van een centimeter of vijf, of meer, dan kun je het beste met een sneeuwschep de dikste laag sneeuw opscheppen en ergens neergooien waar je er geen last van hebt.

Het laatste laagje sneeuw dat je niet op kunt scheppen kun je nu makkelijk wegvegen met een stevige bezem. Maak je stoepje goed schoon, dus niet alleen maar het middenstuk waar je loopt. Want als het gaat dooien dan smelt de sneeuw die er nog ligt en die vormt dan een laagje water op je stoepje.

zonsopkomst in sneeuw

Mocht het dan even later weer gaan vriezen dan heb je een mini-ijsbaan van je stoepje gemaakt. En met een beetje pech val je alsnog op je giechel als je weer naar buiten wilt gaan.

Als je een tuinpad hebt die je schoon wilt vegen, veeg dan de sneeuw zoveel mogelijk van het hele pad af. Je kunt de sneeuw prima tussen de plantjes of in het gras vegen. Gaat het weer dooien dan smelt de sneeuw en het water zakt weg in de aarde.

Zout strooien.

Als alle sneeuw op je tuinpad weggeveegd is dan zou je wat strooizout over de tegels kunnen strooien. Vaak is bij de gemeentewerf gratis zout beschikbaar. Neem gerust even contact op met de gemeente waarin je woont. Je kunt meestal op bepaalde vaste momenten een emmertje zout gaan ophalen.

Zout zorgt ervoor dat nieuwe sneeuw die gaat vallen niet meer vastvriest aan je tuinpad. Dus het voorkomt dat je uit gaat glijden. Toch zal je regelmatig zout moeten strooien om dat effect te houden.

Wees wel zuinig met strooizout. Het zout is namelijk schadelijk voor de natuur, het is slecht als huisdieren het binnen zouden krijgen als ze in de tuin lopen en het is slecht voor je auto. Je velgen en banden kunnen niet zo goed tegen het zout en voor de lak is het helemaal funest.

Geniet!

Het is vrij zeldzaam dat we sneeuw in Nederland hebben. Vroeger toen ik jong was viel er veel meer sneeuw dan nu. Ook stonden we 40 jaar geleden vaker op de schaats dan tegenwoordig. Door de klimaatveranderingen zullen we steeds minder sneeuw en ijs krijgen.

Dus zolang er sneeuw ligt moeten we er van genieten! Ga lekker samen een stukje wandelen of trek er op uit met de kinderen op de slee. Zelfs in deze coronatijd met de lockdown houdt niemand je tegen om een heerlijke tocht door de sneeuw te maken.

wit huisje

Je kunt overal heen waar je maar naartoe wilt. En als het ergens te druk wordt met mensen en met kinderen die in de sneeuw spelen, dan loop je een blokje om.

Schiet mooie foto’s van de natuur, van de sneeuwpop die je gemaakt hebt, van opa die een sneeuwbal in zijn kraag heeft gekregen, van mama die (met drie kinderen op de slee achter zich aan) peentjes loopt te zweten, en van het besneeuwde bankje in de tuin.

Maak foto’s en maak filmpjes. Je zult er later gegarandeerd met veel plezier naar terugkijken. En als het echt nodig is ga je sneeuw ruimen en veeg je je stoepje en die van je oude buurvrouw schoon. Maar ga vooral genieten van de sneeuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.