Snijplank schoonmaken
In bijna ieder huishouden is eigenlijk wel een snijplank te vinden. Vaak heb je er meer dan één, en aantal grote en wat kleinere. Ze zijn eigenlijk niet meer uit een keuken weg te denken. Het zou me niks verbazen als je er dagelijks mee werkt. Als je een snijplank gebruikt hebt dan moet je hem toch ook weer even schoonmaken.
Er zijn snijplanken van glas, van kunststof en van hout. En alle drie de soorten snijplanken kun je voor verschillende soorten voedsel gebruiken en op verschillende manieren weer schoon krijgen.
We gaan eerst eens kijken waarvoor de verschillende soorten snijplanken geschikt zijn om te gebruiken en daarna hoe je ze het makkelijkst schoon kunt maken. Het is niet moeilijk maar je moet het net even weten.
Houten snijplanken.
Een snijplank van hout kun je voor allerlei etenswaren gebruiken. Alleen moet je hier wel extra oppassen want hout is poreus. Als je bijvoorbeeld rauwe kip op een houten snijplank gaat snijden dan komen de sappen daarvan niet alleen op, maar ook in de snijplank terecht.
En natuurlijk kun je wel een houten plank gebruiken. Maar ook al maak je de snijplank naderhand goed schoon, er kunnen toch nog restjes van de rauwe kip in de houtnerven van de plank achterblijven. En dus ook ziekteverwekkers zoals de salmonellabacterie.
Dus is het aan te raden om geen andere etenswaren op diezelfde plank te gaan snijden. Houd die ene plank dan alleen voor de kip en snijdt je andere etenswaren op een andere snijplank.
Kunststof snijplanken.
Kunststof snijplanken zijn heel handig. Je hebt ze in grote en kleine formaten, in hard kunststof en in buigbaar materiaal. Ook hier kun je de meest uiteenlopende etenswaren op snijden. Deze planken kun je tussendoor even schoonpoetsen en meteen weer gebruiken.
Glazen snijplanken.
Een snijplank van glas is erg praktisch. Je kunt er alle soorten etenswaren op snijden. Tussendoor kun je hem even schoonmaken en gelijk weer gebruiken om er iets anders op te snijden.
Een nadeel van een glazen snijplank is dat je scherpe messen er behoorlijk snel bot op worden. Dit komt doordat glas heel hard is en als je iets snijdt dan kom je met je scherpe mes steeds weer op het glas. Niet heel bevorderlijk voor je messen helaas.
Hoe kun je je snijplank schoonmaken?
*Houten snijplanken.
Een houten snijplank is wat kwetsbaarder. Dat komt omdat hout een levend materiaal is geweest. Sappen en etensresten kunnen in het hout trekken. Als je bijvoorbeeld ui op een houten snijplank snijdt dan gaat de geur van ui er maar moeilijk uit.
Een houten plank kun je het beste met de hand afwassen. Je kunt hem flink schoonboenen met een afwasborstel of een schuursponsje. Een staalwolsponsje zou ik niet aanraden, die is vrij grof.
Gebruik als schoonmaakmiddel een afwasmiddel dat goed ontvet maar ga verder geen agressieve middelen gebruiken. Je kunt natuurlijk niet het risico lopen dat je schoonmaakmiddel in de plank trekt en dat je de volgende keer weer je eten daarop gaat snijden.
Wat je wel kan doen bij een houten snijplank is hem even vochtig maken en grof zeezout erop strooien. Dan met een afwasborstel goed er overheen borstelen. Je wrijft dan eigenlijk het zout een beetje in de houtnerven en dat zout neemt weer vocht en etensrestjes op die in de plank getrokken zijn.
Wat je ook kan doen is grof zeezout op je vochtige plank strooien. Vervolgens snijd je een citroen door midden en met een halve citroen wrijf je het zeezout over je hele plank. Daar gaat hij nog lekker van ruiken ook.
Als je de snijplank daarna onder de hete kraan afspoelt dan spoel je het zout en de etensrestjes eraf. Laat een houten plank goed drogen voordat je hem weer opbergt. Doe je dat niet en zet je het hout weg terwijl het nog vochtig is, dan kun je schimmel op je snijplank krijgen.
Vanzelfsprekend mag je een houten snijplank nooit in de vaatwasser doen. Dat heb ik wel een keer per ongeluk gedaan maar de plank kwam er in drie delen uit. Helaas pindakaas, lesje geleerd!
*Kunststof snijplanken.
Een snijplank van kunststof kan heel veel hebben. Dit soort snijplanken mag je schoonboenen met een afwasborstel bij de handafwas. Schuursponsjes en staalwolsponsjes mag je ook gebruiken. Al zal je met een staalwolsponsje wel hele lichte beschadigingen kunnen krijgen.
Kunststof snijplanken mogen uiteraard in de vaatwasser. Ook maakt het niet uit welk schoonmaakmiddel of afwasmiddel je gebruikt. Als je rode kool hebt gesneden en je krijgt de paarse vlekken er moeilijk uit dan kun je zelfs chloor gebruiken om hem schoon te maken. Wel heel goed afwassen naderhand!
*Glazen snijplanken.
Glas kan nou echt overal tegen. Je kunt een glazen snijplank met de hand afwassen in een teiltje met een afwasborstel, je kunt een schuursponsje gebruiken en je kunt een staalwolsponsje gebruiken om hem heel goed schoon te schuren.
Je krijgt misschien minuscuul kleine krasjes van een schuurspons of staalwolsponsje. Maar die krasjes kun je ook krijgen als je etenswaren snijdt. Dus dat maakt eigenlijk geen verschil. Natuurlijk mag de glazen snijplank ook in de vaatwasser.
Het maakt niet uit welk afwasmiddel je gebruikt, alles is mogelijk bij een snijplank van glas. Heel agressief hoeft het niet te zijn want glas wordt erg makkelijk schoon.