Huishoudgoeroe.nlMet Sorbo microvezeldoekjes je huis schoonmaken.

microvezeldoekjes header uitgelichte afbeelding

Review van Sorbo microvezeldoekjes

Als je je huis gaat schoonmaken dan heb je doekjes nodig. Of je nu stof af gaat nemen of het sanitair een poetsbeurt geeft, dat gaat niet zonder doekjes. Voor deze review heb ik de Sorbo microvezeldoekjes even helemaal onder de loep genomen voor jou. Onder aan deze pagina staan de voordelen en natuurlijk ook de nadelen van de doekjes. Daar kun je ook direct naar toe voor een korte samenvatting.

Waar worden microvezeldoekjes van gemaakt?

De doekjes, die ook wel wonderdoekjes worden genoemd, zijn gemaakt van polyester en nylon. Polyester houdt goed water vast en nylon houdt goed vetten vast.

De vezeldoekjes zijn schoonmaakdoekjes van goede kwaliteit. Ze bestaan uit honderden kleine weerhaakjes. Daardoor voelt het doekje vrij dik aan. Die vele weerhaakjes zorgen er voor dat het schoonmaakoppervlak groter is dus het absorptievermogen is ook beter. Gewone schoonmaakdoekjes zijn wat dunner en platter dus nemen ze niet zo veel vocht en vuil op.

Het is waar dat de doekjes wat duurder zijn in aanschaf. Er zijn zeker goedkopere schoonmaakdoekjes op de markt. Maar ze zijn dikker dan normaal waardoor ze langer meegaan. Dus al met al ben je niet duurder uit. En in principe heb je geen schoonmaakmiddel nodig, dat spaart ook weer geld uit.

Hoe gebruik je de doekjes?

De microvezeldoekjes zijn heel goed te gebruiken voor allerlei klusjes in het huishouden. Je kunt ze zowel droog als nat gebruiken. Ze zijn makkelijk in gebruik en maken sneller, beter en hygiënisch schoon.

Droge doekjes gebruiken.

Met een droog microvezeldoekje kun je prima stof afnemen. De stofdeeltjes blijven goed ‘vasthaken’ aan het oppervlak van het doekje. Bij droog gebruik ontstaat volgens de kenners statische elektriciteit. Daardoor worden stofdeeltjes en vuiligheid als een magneet aangetrokken. Het wordt vastgehouden tussen de weerhaakjes oftewel de vezels.

Het beeldscherm van je tv mag je afnemen met een droog microvezeldoekje. Neem wel een schone doek voor dit soort klusjes. Zorg dat er geen vuiligheid aan je doekje zit want dat kan weer krassen veroorzaken op je scherm.

Ook je computer en laptop kun je heel goed afnemen met dit wonderdoekje. Doordat het stof aantrekt haal je ook stofdeeltjes tussen de toetsen van je toetsenbord vandaan.

laptop schoon

Er wordt voor sommige schoonmaakklusjes wel aangeraden om meerdere doekjes te gebruiken. Als je bijvoorbeeld de kamer gaat stoffen kun je een doekje nemen, deze twee keer dubbelvouwen en dan stof afnemen. Vouw het doekje steeds om als er stof inzit. Dan gebruik je telkens weer een schoon oppervlak. Is je doekje vies, dan neem je de volgende. Het vuil wordt goed vastgehouden door de doek en je krijgt ze het beste schoon door ze te wassen. Het uitslaan van je doekje zoals je dat met een stofdoek doet heeft niet zoveel zin.

Je kunt de doekjes heel goed gebruiken om vocht mee op te nemen. Heb je een glas water laten omvallen dan kun je met één of twee doekjes de tafel weer droog maken. Door de dikkere vezels neemt de doek veel vocht op.

Natte doekjes gebruiken.

Natuurlijk kun je de Sorbo microvezeldoekjes ook gebruiken voor je ‘natte klusjes’. Denk daarbij aan het nat afnemen van je tafel, het aanrecht, het schoonmaken van je badkamer en wc, je ramen zemen en nog veel meer van dat soort klussen.

Je hebt in principe geen schoonmaakmiddel nodig als je met de doekjes werkt. Vuil wordt opgenomen en vastgehouden tussen de vezels. Hier wordt moedertje natuur wel blij van.

Je mag natuurlijk wel een schoonmaakmiddel gebruiken. Behalve dat het lekker ruikt vind ik persoonlijk dat het veel hygiënischer is om je keuken of badkamer met een lekker soppie schoon te poetsen. En aangezien je kalkresten niet weg krijgt met alleen water mag je ook best een antikalkmiddel gebruiken samen met dit doekje.

Ik heb wel eens gehoord dat je een keuken met hoogglans deurtjes niet mag schoonmaken met een microvezeldoekje. Maar ik denk dat het wel kan. Als je een schone doek neemt voordat je aan de deurtjes gaat beginnen dan is er volgens mij niks aan de hand. Gebruik geen doekje waarmee je al iets anders hebt schoongemaakt. Omdat het doekje goed vuil vasthoudt kun je juist krassen maken doordat je het vuile doekje over de hoogglans oppervlakken schuurt. Probeer het voor de zekerheid eerst uit op een onopvallende plek.

Wat ik vaak hoor is dat je een sprayflacon gevuld met water en een scheutje schoonmaakmiddel kunt gebruiken voor de snelle schoonmaakklus tussendoor. Zet je flacon hiervoor op de nevelstand. Je sprayt een beetje op je aanrecht of bijvoorbeeld de oven, je neemt een schone microvezeldoek en je neemt je aanrecht of oven af. Zo gedaan.

oven schoon met microvezeldoekje

Of je sprayt een beetje mix van water met schoonmaakmiddel op je doek en je neemt je wastafel af. Je vouwt je doekje om, je sprayt weer wat op je doekje en je neemt de wc bril af. Klus geklaard, doekje in de was.

Vergeleken met andere schoonmaakdoeken laat een microvezeldoek veel kleinere druppeltjes achter die sneller verdampen. Hierdoor laten ze geen strepen of vlekken achter en hoef je dus ook niet na te drogen. Dat scheelt tijd. En daar word ik dan weer blij van.

Het wassen van de doekjes.

De microvezeldoekjes mogen uiteraard in de wasmachine gewassen worden op 60 graden. Het zou zelfs op 95 graden mogen maar dat is volgens mij niet echt nodig. Bacteriën worden bij 60 graden al gedood. Nieuwe doekjes moet je sowieso eerst even wassen voor gebruik. Ze geven de eerste keer wel flink af dus houd daar rekening mee.

In principe mag je de doeken mee wassen met de bonte was. Ze mogen dus gewassen worden met je sokken of ander wasgoed. Het beste kun je ze wassen zonder wasverzachter. Want wasverzachter tast de vezels aan en zorgt er voor dat de doeken niet zo goed meer vocht absorberen.

Droog je doekjes het liefst aan de waslijn, of aan het wasrek. Ze zouden mogelijk hun werking kunnen verliezen als je ze in de droger doet.

De doekjes hebben verschillende kleuren. Daardoor is het makkelijk om bijvoorbeeld elke kleur voor een bepaalde klus te houden. Gebruik bijvoorbeeld de blauwe doekjes voor de badkamer, de rode voor de wc, de gele voor de keuken; zoiets zou je kunnen doen. Maar dit is niet noodzakelijk. Als je ze gewoon wast dan zijn ze echt wel weer schoon en kun je ze overal voor gebruiken.

Mijn persoonlijke mening.

Nou, daar gaat hij dan. De kritische personen onder jullie zullen misschien hun wenkbrauwen ophalen, maar dat weerhoud mij er niet van om mijn eerlijke mening met jullie te delen.

Ik gebruik al microvezeldoekjes zo lang ik me kan herinneren. In ons keukenkastje ligt een behoorlijke stapel. Allemaal verschillende, vrolijke kleuren. Wij gebruiken ze hier in huis als vaatdoek en als schoonmaakdoekje voor alles. Maar dan ook echt alles! Het hele huis wordt er mee gepoetst, elke ruimte en alle hoekjes en gaatjes.

We gebruiken ze zelfs voor het soppen van onze auto en de scooter van mijn dochter. Daar worden wel de iets oudere doekjes voor gebruikt. En díe doekjes gebruiken we dan ook alleen nog maar voor de auto en scooter. Als ik ze niet meer schoon krijg in de was dan worden ze afgeschreven…

auto schoon

De doekjes gebruik ik niet droog maar alleen voor de klusjes waarbij ik een sopje kan maken. En ik gebruik altijd een schoonmaakmiddel omdat ik dat schoner, frisser en hygiënischer vind. Het ruikt lekker schoon en fris als je een scheutje allesreiniger in je emmertje water doet.

De doekjes liggen lekker in de hand omdat ze wat dikker zijn dan katoenen doekjes. En ze voelen zacht aan, dat vind ik prettig.

Ik werk in de thuiszorg en als ik naar een nieuwe cliënt ga dan neem ik een pakje nieuwe Sorbo microvezeldoekjes voor ze mee. Als cadeautje. Eigenlijk is dat puur eigenbelang want ik vind het zo lekker werken met die doekjes. En dat zeg ik er dan ook eerlijk bij. 

Tijd voor de opgetrokken wenkbrauwen: ik was de doekjes altijd met de bonte was mee op 60 graden. En daarna doe ik ze ook nog eens in de droger omdat dat nou eenmaal makkelijker is. En of het de werking nou verminderd of niet, ik blijf dit zo doen en ik blijf de doekjes nog steeds geweldig vinden om mee te werken. Want dat gaat nooit veranderen. Punt.

Eindconclusie:

Persoonlijk heb ik als vaatdoek en als schoonmaakdoeken alleen maar microvezeldoekjes in huis. Ze maken echt goed schoon, liggen lekker in de hand, gaan lang mee en zijn goed schoon te krijgen in de was. Ze worden wel eens wonderdoekjes genoemd. Ik zou ze iedereen willen aanraden. Ik neem nooit meer andere schoonmaakdoekjes!

Heb je interesse in deze schoonmaakdoekjes? Bestel dan vandaag nog je eigen microvezeldoekjes!

  • Dimmen Tanis

    Leuke site. Veel zorg aan besteed.

  • Kitty Tanis

    Bedankt vriend!

  • Petra Bracke

    Super site, erg leuk geschreven. Goede tips en ideeën 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.