Huishoudgoeroe.nl



Je strijkijzer ontkalken.

strijkijzer ontkalken header uitgelichte afbeelding

Strijken is een klusje dat we regelmatig doen om er voor te zorgen dat we met nette, kreukloze kleding voor de dag kunnen komen. We houden er tenslotte van om er verzorgt uit te zien. Na verloop van tijd kan er echter kalk ontstaan in het waterreservoir van je strijkbout. Hij werkt dan niet meer optimaal. Dus wordt het tijd om je strijkijzer te ontkalken.

Je merkt dat je strijkbout ontkalkt moet worden als je kleine stukjes witte kalk op je kleding gaat zien tijdens het strijken. Ook kan er bruinig water uit je strijkijzer komen.

Gelukkig kun je die kalkstukjes gewoon van je kleding af schudden dus ze laten geen vlekken achter. Maar het bruine water kan wel vlekken geven op je kleding.

Om er voor te zorgen dat je strijkijzer goed onderhouden wordt en de sproeifunctie en de stoomfunctie het goed blijven doen, gaan we even aan de slag.

De waterhardheid in jouw woonplaats.

Ieder gebied in Nederland heeft zijn eigen waterhardheid. Hoe hard het water in jouw regio is, kun je achterhalen door op de site van Waterhardheid.nl te kijken en je postcode in te vullen. Vervolgens klik je op “controleer” en dan krijg je te zien hoe hard het water bij jou in de buurt is.

Hoe harder het water is, hoe meer kalk er in zit. Als je in een gebied woont met erg hard water, dan moet je er rekening mee houden dat je je strijkijzer vaker zal moeten ontkalken. Je zal bij al je huishoudelijke klussen meer moeten ontkalken omdat kalk zich nou eenmaal overal aan vast hecht.

strijkijzer ontkalken linksboven

Hoe ontstaat kalk in mijn strijkbout?

Er bestaan tientallen verschillende soorten strijkijzers. En elk strijkijzer heeft weer een bepaald soort water nodig. Je gebruikt water om te kunnen sproeien om je kleding iets vochtig te maken (om lelijke vouwen uit je kleding te strijken), en om de stoomfunctie te gebruiken. In de gebruiksaanwijzing die bij het strijkijzer zit kun je terugvinden welk water je moet gebruiken voor jouw specifieke apparaat.

In sommige gevallen kun je gewoon kraanwater gebruiken. Soms moet het water uit de kraan eerst gekookt en afgekoeld worden voor je het mag gebruiken. En een enkele keer mag je alleen gedestilleerd water in je strijkijzer doen. Dat is water waar totaal geen kalk meer in zit.

Gebruik je gedestilleerd water voor je strijkijzer, dan zal je heel weinig tot geen kalkaanslag krijgen. Gedestilleerd water kun je kopen in flessen en het is duurder dan gewoon water. Dus dat is een afweging die je voor jezelf moet maken.

Bij gebruik van gewoon kraanwater komt er meer kalk in het waterreservoir en in de gaatjes van je strijkzool waar de stoom uit komt. Om te beginnen raad ik je dus ook aan om na het strijken het reservoir gelijk leeg te kiepen in de gootsteen. Zo kun je enigszins voorkomen dat er veel kalk kan achterblijven.

Door kalkaanslag worden de stoomgaatjes van jouw strijkijzer deels geblokkeerd. Daardoor kan roest ontstaan en dat heeft als gevolg dat er bruin water uit je strijkijzer kan komen. Dat geeft vlekken op je kleding die er niet makkelijk uit gaan.

Hoe kun je je strijkijzer ontkalken?

Als je gewoon kraanwater voor je strijkijzer gebruikt, kun je eigenlijk haast niet voorkomen dat er kalkrestjes ontstaan. En die gaan we dus even aanpakken.

*Natuurazijn of schoonmaakazijn.

Doe een flinke scheut azijn in het waterreservoir van je strijkbout. Maakt niet uit welke azijn, want natuurazijn en schoonmaakazijn kun je allebei gebruiken voor het ontkalken. Doe daarna een ongeveer even grote hoeveelheid water erbij. Zorg dat het reservoir bijna vol zit.

strijkijzer met schoonmaakazijn

Zet je strijkijzer op de heetste stand. Als hij op temperatuur is dan houd je hem horizontaal boven een handdoek; zet hem er niet op! Druk nu een paar keer rustig op de stoomknop. Er zal hete stoom uit de onderkant komen dus wees voorzichtig. Het mengsel om te ontkalken zit nu ook in de stoomgaatjes.

Druk daarna nog even een paar keer op de knop voor de sproeifunctie om die leidinkjes ook te ontkalken.

Haal nu de stekker uit het stopcontact en zet de strijkbout op zijn achterkant veilig weg. Hij koelt nu af. Laat het mengsel twee uurtjes inwerken. Na die twee uur kiep je het water uit de strijkbout.

Doe vervolgens schoon kraanwater in het reservoir en zet de strijkbout weer aan op de heetste stand. Als hij heet is dan houd je hem weer horizontaal boven een handdoek. Druk weer een paar keer op de stoomknop en je zal zien dat er aardig wat witte kalkrestjes uit de stoomgaatjes komen.

Blijf dit herhalen totdat er geen witte kalk meer uit de gaatjes komt. Daarna haal je de stekker eruit, je kiept het waterreservoir leeg en je zet je strijkijzer op zijn achterkant veilig weg. Zo kan hij afkoelen. De handdoek met kalkrestjes kun je boven de prullenbak leegschudden.

*Citroensap.

Het bovenstaande ritueel kun je stap voor stap herhalen. Alleen gebruik je in dit geval geen azijn maar citroensap. Je kunt natuurlijk een paar citroenen uitpersen en dat sap gebruiken. Maar je mag ook citroensap uit een flesje gebruiken. Ga hetzelfde te werk als bij het gebruik van azijn.

Het antikalkstaafje.

Veel stoomstrijkijzers hebben een antikalkstaafje. Die zit vaak onder het klepje van het waterreservoir of daar ergens in de buurt. Het antikalkstaafje trekt de kalk uit het water aan. Dat hecht zich dan aan het staafje en voorkomt dat de strijkbout kalk gaat vasthouden.

Dit bewuste staafje moet je zo nu en dan uit het strijkijzer halen en een poosje in een kopje met pure azijn of citroensap zetten om hem te ontkalken. Als hij na een paar uur weer schoon is, kun je hem weer terugplaatsen in je strijkbout. In het onderhoudsboekje van je strijkbout staat hoe vaak je dit moet doen.

Een speciaal reinigingsprogramma.

Veel stoomstrijkijzers of stoomgeneratoren hebben een speciaal reinigingsprogramma. Daar heb je dus niet veel werk aan. Je stopt de stekker in het stopcontact, selecteert het bewuste programma en het apparaat doet de rest.

Lees goed in het onderhoudsboekje hoe je te werkt moet gaan. Er zijn te veel verschillende programma’s om ze hier allemaal te beschrijven. Maar in het boekje van jouw apparaat staat het proces uitvoerig beschreven. Volg die stappen en het is zo gepiept.

stoomgenerator ontkalken

De antikalk cartridge.

In sommige stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zit een antikalk cartridge. Die zorgt voor de ontkalking van het water. Die cartridges kun je zelf verwijderen en vervangen. Hoe vaak je dit moet doen en op welke manier, dat staat in het onderhoudsboekje van jouw strijkijzer. Cartridges zijn wel vrij prijzig.

Een kalkverzamelaar.

Bepaalde strijkijzers of stoomgeneratoren hebben een bakje waar de kalk in wordt opgevangen. Dit bakje kun je loshalen, legen en omspoelen onder de kraan. In je onderhoudsboekje lees je hoe en hoe vaak je dit het beste kunt doen. Dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoe vaak je strijkt.

De buitenkant van je strijkijzer schoonmaken.

Nu je de binnenkant van je strijkijzer hebt kunnen ontkalken is het tijd voor de buitenkant.

*De witte kalkrestjes verwijderen.

Als je last hebt van kalkrestjes aan de buitenkant van de stoomgaatjes dan kan je die vrij makkelijk schoonmaken.

Neem een schaaltje met natuurazijn of schoonmaakazijn en een nagelborsteltje of oude afwasborstel. Doop je borstel in de azijn en maak met ronddraaiende bewegingen de stoomgaatjes van de strijkzool schoon. De haartjes van de borstel komen een klein stukje in de gaatjes dus dat moet zo lukken.

Als de buitenkant goed nattig is van de azijn dan kun je het even in laten trekken. Je kunt er ook voor kiezen om een schone vaatdoek in azijn te drenken, die neer te leggen in bijvoorbeeld een grote, platte schaal en je strijkbout, met de strijkzool naar onder, daarop te zetten. Laat dit twee uur inwerken.

Na die twee uur, of als de gaatjes al makkelijker schoon te maken waren, kun je de zool afnemen. Gebruik een uitgeknepen doek die je in een soppie van water met allesreiniger hebt gedoopt. Neem ook nog even het handvat en de rest van de buitenkant van je strijkbout af. Dan is hij weer helemaal schoon.

*Het schoonmaken van de bruine vlekken.

De bruine vlekken die op je strijkzool zijn ontstaan kun je schoonmaken met azijn en een schuursponsje. Doop je schuurspons in azijn en schuur met de groene, grove kant de bruine aanslag van je strijkzool af. Je moet even boenen, het zal niet heel makkelijk gaan. Maar het lukt wel.

Zijn de bruine vlekken echt te hardnekkig, dan kun je met een schuurspons met daarop een beetje roestoplosser de vlekken verwijderen. Smeer de vlekken in met de roestoplosser, laat het even een half uur intrekken en schuur ze weg met je schuursponsje.

Zorg er wel voor dat er geen roestoplosser ín de gaatjes van je strijkzool kan komen!

Neem daarna alles nog even af met een schone doek en een soppie van water met allesreiniger, en je strijkijzer is weer superschoon. Hij werkt weer op en top en is klaar voor het volgende gebruik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.