Huishoudgoeroe.nlHoe kun je theeaanslag verwijderen?

theeaanslag verwijderen header uitgelichte afbeelding

Net als miljoenen mede-Nederlanders houd ik van een lekker bakkie thee op zijn tijd. Als ik ’s morgens om tien uur mijn halve huishouden al op orde heb, vind ik dat ik een lekker bakkie thee verdiend heb. Twee bakkies eigenlijk want ik drink het echt heel graag.

Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik geen koffie lust, dus ik ben een grootverbruiker van de vele verschillende soorten thee die er te verkrijgen zijn.

Nu heb ik een goede vaatwasser, daar heb ik niks over te klagen. Maar toch is het zo dat er na verloop van tijd een bruinige waas van theeaanslag aan de binnenkant van mijn theeglazen komt te zitten. Zelfs als ze schoon uit de vaatwasser komen. En als je dat niet wegpoetst dan lijkt het wel of dat deze laag snel dikker en donkerder wordt.

Geen probleem op zich, want de thee smaakt nog steeds goed maar het ziet er niet smakelijk uit. Als we visite krijgen dan zoek ik voor hen altijd de schoonste theeglazen uit. Maar het is natuurlijk beter om de glazen op tijd schoon te poetsen. En eigenlijk is het een klusje van niks.

theeaanslag verwijderen linksboven

De theeaanslag verwijderen.

Theeaanslag ontstaat doordat de looistoffen (geen looizuur) die in thee zitten, zich vasthechten aan de binnenkant van je theeglas en je theepot. Dat kun je eigenlijk niet voorkomen.

Er zijn een paar verschillende manieren om de theeaanslag uit je theeglazen of je theepot te verwijderen. Kies zelf een manier die jij het makkelijkst vindt.

* Citroensap.

Doe in je theeglas het citroensap van een uitgeperste halve citroen. Vul hem tot de rand aan met kokend water. Meng het geheel en laat dit een nachtje inweken. Het zuur van de citroen gaat de kalk- en theeaanslag te lijf dus dat zijn twee vliegen in één klap.

De volgende ochtend kun je met een schuursponsje nog even door de binnenkant van je theeglas schuren om de laatste restjes theeaanslag los te schuren en te verwijderen. Was je theeglas af met de hand of in de vaatwasser en hij is weer klaar om te gebruiken.

Deze methode werkt ook heel goed bij je thermoskan of theepot. Mocht er namelijk een dun citroenlaagje achterblijven dan is het niet erg als je volgende kopje thee naar citroen smaakt. Citroen is een natuurlijk middel dus niet schadelijk als je het binnenkrijgt. Het is een ontzettend milieuvriendelijk middel!

Gebruik bij je theepot en thermoskan wel meer citroensap dan bij één glas. Neem in ieder geval het sap van een hele citroen, of misschien nog iets meer. Heb je een thermoskan waar je niet met je hand in kan om hem schoon te schuren, gebruik dan een speciale borstel hiervoor.

* Schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn werkt ook goed om de theeaanslag te verwijderen. Vul een kwart van je theeglas met schoonmaakazijn en vul de rest aan met kokend water. Laat het een nacht staan, schuur het de volgende morgen schoon en was je theeglas daarna wel heel goed af.

witte theepot

* Baking soda.

Schep een goeie eetlepel baking soda in je theeglas. Schenk daarna kokend water in je glas en vul hem helemaal tot aan de rand. Zet je glas of glazen voor de zekerheid in je gootsteen of in een afwasteiltje. Als je dan wat water knoeit dan wordt tenminste niet je hele aanrechtblad drijfnat.

Laat dit zo een nachtje weken. De aanslag kan zich aan de baking soda hechten. De volgende ochtend mag je de theeglazen even schoonschuren met een schuursponsje. Tenslotte mag je ze met de hand afwassen of een rondje mee laten draaien in de vaatwasser. Zo zijn ze weer schoon en klaar voor gebruik.

Met baking soda kun je nog veel meer schoonmaken. In het artikel: “Wat kun je met baking soda schoonmaken?” lees je meer tips.

* Vaatwastabletten.

In plaats van baking soda kun je ook een half vaatwastabletje gebruiken per theeglas. Voor de rest is de werking eigenlijk hetzelfde als dat hierboven beschreven is. Dus een nachtje weken met kokend water en een half vaatwastablet, schoonschuren en grondig afwassen. Dat is alles.

* Steradent bruistablet.

Een bruistablet om kunstgebitten mee schoon te maken werkt ook heel goed. Een steradent bruistablet krijgt tenslotte ook alle viezigheid, aanslag en bacteriën van kunstgebitten af. Dus vraag je opa of je een paar van zijn bruistabletten mag gebruiken om mee schoon te maken.

Doe het bruistablet in je theeglas en vul het met kokend water. Laat ook dit lekker een nachtje staan om schoon te weken. Even schoonschuren met een sponsje, afwassen en schoon is je kunstgebit…eh…theeglas.

* Schuurmiddel.

Neem wat schuurmiddel en doe dat op je natte schuursponsje. Boen daarmee stevig over de hele binnenkant van je theekopje. Spoel je kopje goed uit, laat hem een rondje meedraaien in de vaatwasser en hij glimt weer.

Doe dit liever niet bij het antieke servies van je grootmoeder want schuurmiddelen zijn daar te agressief voor.

glazen theepot

* Bleekmiddel.

Absoluut niet milieubewust maar wel effectief is het gebruik van bleekmiddel. Meng een theelepel bleekmiddel met warm water in je theeglas en schuur met een schuursponsje de hele binnenkant schoon. Spoel je theeglas naderhand heel goed om en was hem grondig af.

Zorg ervoor dat er geen restjes bleekmiddel achterblijven in je glas. Laat hem voor de zekerheid desnoods twee rondes meedraaien in de vaatwasser.

Wees voorzichtig met bleekmiddel want als je knoeit op je kleding dan krijg je witte vlekken die er nooit meer uit gaan. Trek voor de zekerheid handschoenen aan bij dit klusje om je handen te beschermen.

Kun je theeaanslag voorkomen?

Het antwoord op deze vraag is: eigenlijk niet. In thee zitten nu eenmaal looistoffen die de aanslag veroorzaken. Zwarte thee veroorzaakt de meeste theeaanslag, groene thee wat minder en witte thee is van zichzelf al niet bruinig dus geeft ook de minst zichtbare theeaanslag.

Blijf intussen wel lekker genieten van je kopje thee! Met een koekje of chocolaatje erbij natuurlijk! En als het betekent dat je een keer extra je theekopjes moet schoonboenen, dan is dat maar zo. Het kost niet veel tijd of kracht en het is tenslotte zo gefikst.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.