Huishoudgoeroe.nlDe vaatwasmachine reinigen

De vaatwasmachine reinigen

Het reinigen van je vaatwasmachine is een belangrijk schoonmaakklusje. Want alle glazen waar je uit drinkt en alle borden waar je van eet worden schoon gewassen in je vaatwasser. Dan is het wel zo fijn als je vaatwasser zelf ook lekker schoon is.

Er blijven wel eens etensresten achter na een wasbeurtje en ook zeeprestjes en kalk hopen zich op in de leidingen en filters. Daardoor kan de vaatwasser na verloop van tijd minder fris gaan ruiken. Dan wordt het hoog tijd om hem een schoonmaakbeurtje te geven.

Het is goed om de vaatwasser één keer in de maand even onder handen te nemen. Zo blijft je machine schoon en fris en vanzelfsprekend je vaat ook. Op deze manier gaat je vaatwasmachine veel langer mee.

Hoe maak je het filter schoon?

Het filter van de vaatwasser vangt alle etensresten op. Zo komt er geen vuiligheid in de pomp van de vaatwasser terecht. Als dat wel zou gebeuren dan zou je een pomp hebben die niet goed functioneert. Met als gevolg een minder schone vaat en reparaties aan je machine.

Allereerst zorg je er voor dat je machine helemaal leeg is. Er mag geen vaat meer in staan. Vervolgens haal je de onderste korf uit je vaatwasser zodat je ruimte hebt om te kunnen werken. Dan draai je het filter los dat op de bodem van de machine zit. Op het filter staan pijltjes die aangeven in welke richting je hem los kan draaien. Het filter bestaat uit twee of drie delen. Als hij los geklikt is kun je hem eruit halen en daarna kun je ook de filterplaat eruit halen.

Deze onderdelen mag je nu schoonmaken met een sopje van warm water en afwasmiddel of allesreiniger. Doe dit met een oude afwasborstel of schuursponsje. Spoel alles goed af.

Het filterhuis, waar het filter in zat, kan ook vies zijn. Deze kun je het beste eerst even leegmaken. Maar pas op; er kunnen stukjes glas in liggen of andere voorwerpen, dus wees voorzichtig. Gebruik desnoods handschoenen. Maak het filterhuis even schoon met een doekje.

Plaats als alles schoon is eerst de filterplaat weer terug. Let er op dat hij goed op zijn plek ligt. Daarna schroef je het filter weer vast op zijn plek, en nu in tegengestelde richting. De filterplaat ligt nu ook weer vast.

Dan het reservoir van het onthardingszout.

Naast het filter zit nog een draaiknop op de bodemplaat. Dit is het reservoir van het onthardingszout. Dit zout moet met enige regelmaat bijgevuld worden. Als je mazzel hebt dan geeft je vaatwasser zelf aan wanneer dit weer nodig is. Er zit vaak een indicatielampje op de deur die gaat branden als het reservoir bijna leeg is.

Kalk en magnesium kunnen ervoor zorgen dat er een wittige waas op je servies komt te zitten. Bij glazen is dit goed te zien. Vaatwaszout, of onthardingszout, voorkomt deze aanslag. Want het kalk hecht zich dan aan het zout in plaats van aan je servies. Het zorgt er dus voor dat je glazen blinkend en schitterend uit de vaatwasmachine komen.

man vult vaatwasser

Draai de dop van dit reservoir los en borstel hem in een sopje schoon. Haal ook een schoonmaakdoekje over de rand van het reservoir. Vul het zout aan maar doe dat het liefst met een soort trechter die je bij je vaatwasser gekregen hebt. Daarmee voorkom je dat er zout geknoeid wordt. Draai de dop daarna weer goed vast.

Belangrijk: de rubberen randen schoonmaken.

Aan de voorkant van je vaatwasser zitten rondom rubberen randen. Gelukkig maar want als ze er niet zouden zijn stroomt het water zo je vaatwasser uit. Die rubberen randen aan de zijkant en de bovenkant mag je even goed schoonmaken met een lekker ruikend sopje waar je een schoonmaakdoekje door hebt gehaald. Goed in de kiertjes en achter de randjes schoonmaken.

Dan zijn we nu aanbeland bij het meest vieze klusje van de hele vaatwasser: de rubberen rand aan de onderkant. Als je een knijper op je neus hebt gezet kun je beginnen! Neem een paar stukken keukenpapier en maak daar een prop van. Of neem een heel oud doekje. Doop hem even in je sopje en maak dan eerst de bovenkant van de rand schoon en vervolgens de onderkant. Als je dit niet zo vaak doet dan schrik je van de viezigheid die je daar onder vandaan haalt.

Neem een nieuw stuk keukenpapier en doe dit nog een keertje. Maak daarna de rand goed droog. Zo, het ergste is achter de rug. Zorg dat de rubberen randjes weer goed op hun plek zitten, even controleren dus.

De deur en de binnenkant van de vaatwasser.

Haal nog even een doekje door de binnenwanden van je vaatwasser. Al zullen deze nauwelijks vies zijn, als je toch met de grote schoonmaakbeurt bezig bent kun je beter alles even doen.

De deur, of klep, mag je ook even een sopje geven. Vooral de buitenranden kunnen nog wel eens vies worden. Als je een koffiekopje omkeert om in het bovenste wasrek te zetten en er zat nog wat koffie in… Behalve dat je sokken bruin zijn geworden zit er ook koffie op de buitenranden van je vaatwasser. Even boenen en het is weer spik en span.

Bijna klaar met het reinigen van je vaatwasmachine.

Je vaatwasser is nu bijna helemaal klaar. Nu mag je nog even een vaatwasmachine reiniger in het bestekmandje van je vaatwasser zetten. Die zijn overal te koop. Ik zelf gebruik altijd een reiniger met citroengeur omdat de machine na afloop dan zo lekker fris ruikt. Lees even goed op de verpakking hoe je de vaatwasmachine reiniger moet gebruiken.

Meestal is het een kwestie van het lipje eraf halen. Er zit dan nog een gelei-achtige substantie voor de opening die tijdens het wasprogramma oplost. Het schoonmaakmiddel wordt dan op het juiste moment in de vaatwasser losgelaten, namelijk tijdens het hoofdprogramma.

Draai vervolgens een intensief en zo heet mogelijk programma. Des te beter wordt het apparaat weer schoon en fris. De leidingen worden op deze manier goed doorgespoeld. Gooi na afloop de plastic verpakking weg en je machine is weer tiptop in orde!

In plaats van een kant en klare vaatwasreiniger kun je er ook voor kiezen om een kopje schoonmaakazijn op de bodem te kiepen en eventueel twee kwartjes citroen in je bestekbakje te leggen.twee citroenen

Maak je vaatwasmachine in ieder geval nooit schoon met soda! Dat tast het aluminium aan en is bijtend voor plastic en rubber. Sommige mensen adviseren soda als schoonmaakmiddel maar ik raad het af.

Persoonlijk wil ik je adviseren om dit hele schoonmaakrondje één keer in de maand te doen. Tenminste, als je de vaatwasmachine elke dag gebruikt.

Het ontkalken van de sproeiarmen.

Als je nou merkt dat de vaat niet meer zo goed schoon wordt en je hebt de hele machine schoon gemaakt, dan kan het ook zijn dat de sproeiarmen een beetje verkalkt zijn. Maar dat is vrij makkelijk op te lossen. Kijk even in het boekje van je vaatwasser. Daarin staat precies hoe je de sproeiarmen los kunt halen. Vaak is het niet moeilijk en kun je ze gewoon losklikken en eruit halen.

Prik de gaatjes eerst even door met een satéprikker. Leg ze een paar uur in een bak water waar je een halve fles schoonmaakazijn aan toegevoegd hebt. Zo kunnen ze ontkalken. Spoel ze goed na en klik ze weer in de machine.

Nog een paar tips :

  • Spoel je serviesgoed zoveel mogelijk af voordat je het in de vaatwasser zet. Of neem het af met een keukenpapiertje. Dat voorkomt etensresten in het filter.
  • Draai bij voorkeur je machine alleen als hij vol zit. Halve machientjes kosten meer energie en meer eurootjes.
  • Vul je vaatwasser op de goede manier; zorg dat de sproeiarmen vrij kunnen draaien.
  • Is je vaat heel vies? En heb je niet zo veel tijd? Draai dan eerst even een voorspoelprogramma en daarna het intensieve programma.
  • Je kunt natuurlijk vaatwasblokjes gebruiken. Ik raad aan om die toch even uit het plastic te halen, ook al zijn ze oplosbaar. Bij de wat kortere wasprogramma’s kan het zijn dat de verpakking niet goed oplost en daardoor kun je verstoppingen krijgen.
  • Zelf gebruik ik vaatwaspoeder. Dat kan ik beter doseren. Bij een minder vies vaatwasje doe ik dan maar een beetje poeder.
  • Doe nooit afwasmiddel in je vaatwasser! Dat gaat namelijk schuimen als een gek en het sop komt aan alle kanten je vaatwasser uit.
  • Gebruik altijd glansspoelmiddel. Zeker voor je glazen is dit onmisbaar.
  • In plaats van glansspoelmiddel kun je ook witte azijn nemen. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect en ontkalkt tegelijkertijd je vaatwasser.
  • Als je vaatwasser klaar is met zijn programma, laat de machine dan (na het leegruimen) een uurtje op een kiertje open staan. Zo kan hij lekker even opdrogen.

 

schone vaat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.