Huishoudgoeroe.nlDe vieze kraag van je overhemd schoonmaken.

vieze kraag overhemd header uitgelichte afbeelding

Je komt thuis na een dag hard werken op kantoor. Je schopt je schoenen uit en trekt makkelijke kleren aan. Op het moment dat je je kleren van die kantoordag in de was wilt gooien kom je erachter dat je overhemd of nette blouse eigenlijk een beetje een vieze kraag heeft.

Bij een gekleurd overhemd valt dat misschien niet zo op maar bij een wit of licht gekleurd overhemd zie je toch een grauw laagje zitten aan de binnenkant van je kraag. En dat ziet er niet zo appetijtelijk uit.

Het is wel logisch dat die plek het meest vies wordt want de kraag van je overhemd zit de hele dag tegen de huid van je nek aan. Zeker als je ook nog eens een stropdas mag dragen van de baas.

Dus die kraag gaan we eens even aanpakken en schoonmaken. Na de volgende behandeling en wasbeurt is hij weer lekker schoon en fris.

vieze kraag overhemd linksboven

Waardoor krijg je een vieze kraag?

Het buitenste laagje van je huid is een heel klein beetje vettig. En dat is goed want dat voorkomt dat je huid uitdroogt. Maar dat vettige laagje veroorzaakt ook die grauwe kleur aan de binnenkant van de kraag van je overhemd.

Soms transpireer je een beetje, en transpiratievocht hecht zich het best aan kleding die tegen je huid aan zit. Je kraag dus. En bij de dames kan het zijn dat je wat poederrestjes van je make-up aan de binnenkant van de kraag van je blouse krijgt.

Allemaal geen probleem, als je die viezigheid maar niet blijft zien. Als je je kleding wast in de wasmachine dan zal je zien dat die vlekken of die grauwe sluier in je kraag er niet altijd goed uit gaan. Die hebben even een extra voorbehandeling nodig.

Hoe krijg je je kraag weer schoon?

Er zijn drie manieren om de vieze kraag van je overhemd of blouse weer goed schoon te krijgen. En ze zijn heel simpel.

*Maak gebruik van extra wasmiddel.

Als kledingstukken wat viezer zijn dan gemiddeld dan kun je proberen om met extra vloeibaar wasmiddel de vlekken weg te halen. Dat gaat als volgt: Je legt je overhemd op het aanrecht, of werkblad boven je wasmachine, met de vieze binnenkant naar boven. Zo kun je de kraag goed behandelen.

Heb je een wit overhemd, dan neem je vloeibaar wasmiddel voor de witte was. Je laat een beetje pure wasmiddel op de kraag lopen en dat smeer je goed uit. Je hoeft niet zoveel te gebruiken dat het naast je kledingstuk druipt maar wel genoeg om de hele kraag goed en dik genoeg in te kunnen smeren.

Heb je een gekleurd overhemd dan doe je dit met vloeibaar wasmiddel voor de gekleurde was en is je overhemd zwart of heel donker gekleurd, dan neem je uiteraard vloeibaar wasmiddel voor de zwarte was.

Laat dit wasmiddel lekker een poosje intrekken, een uurtje of twee ongeveer. Vervolgens was je het kledingstuk in de wasmachine zoals je gewent bent. Het mag natuurlijk gewoon met andere kledingstukken van dezelfde kleur mee gewassen worden.

Als de was klaar is haal je je overhemd eruit en als het goed is zijn de vieze vlekken uit de kraag verdwenen. Dit schoonmaken met extra wasmiddel werkt alleen als de vlekken er nog niet zo lang inzitten of als het maar kleine oppervlakkige vlekjes zijn.

overhemden en blouses

*Neem een vlekoplosser.

Zijn de vlekken in je kraag al iets ouder of groter dan zou je met een vlekoplosser kunnen proberen de kraag schoon te maken. Leg je overhemd met de binnenkant naar boven en spray de vlekoplosser op je kraag. Leg desnoods even een handdoek onder je kraag zodat je niet op je aanrecht knoeit.

Spray de hele kraag in en zorg dat alle vlekjes goed bedekt zijn. De vlekoplosser hoeft er niet af te druipen maar de kraag moet wel goed nat zijn om zichtbaar effect te hebben. Laat dit schoonmaakmiddel een uurtje of twee intrekken.

Na die twee uur mag je het kledingstuk wassen in de wasmachine. Er mogen andere kledingstukken bij. Was het wasgoed zoals je altijd doet en met het juiste wasmiddel. Als de wasbeurt voorbij is dan is je kraag weer mooi schoon. Zo niet dan is er nog één manier om hem schoon te maken:

*Smeer afwasmiddel op je kraag.

Ik hoor je denken: Huh, afwasmiddel? Ja, we gaan afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddelen zoals dreft ontvetten heel goed en zijn daardoor prima voor de dagelijkse afwas. Maar die ontvettende werking gaan we vandaag ook inzetten voor de vettige kraag van je overhemd. Klinkt logisch, toch?!

Je legt je overhemd weer op het aanrecht met de vieze kraag naar boven. Dan neem je je flesje dreft, en dan bij voorkeur degene waar citroen in zit. Citroen ontvet namelijk heel goed en dat kun je bij dit klusje goed gebruiken.

Smeer de hele kraag in met dreft. In ieder geval de smoezelige plekken en een beetje er omheen. Je overhemd hoeft er niet in te zwemmen maar de vieze plekken moeten volledig bedekt zijn met een goede laag afwasmiddel. Laat dit twee uurtjes liggen zodat het afwasmiddel goed in de vlekken kan trekken.

dreft afwas

Vervolgens was je het overhemd in de wasmachine op een programma dat je altijd gebruikt. Gebruik de normale hoeveelheid wasmiddel maar houd er wel rekening mee dat de dreft ook lekker zal gaan schuimen tijdens het wasprogramma. Je mag ander wasgoed van dezelfde kleur mee wassen als je wilt.

Je zal zien dat na het wassen de vlekken uit je kraag verdwenen zijn. Zelfs de vlekken die er al wat langer in zaten. Dankzij de ontvettende werking van het afwasmiddel.

Waskrachtversterker.

Als extra toevoeging kun je naast je gewone wasmiddel nog een waskrachtversterker aan je was toevoegen. Dan heb je nog een extra middel om te zorgen voor een schone was. Dit middel is voor de witte en de gekleurde was.

Kun je een vieze kraag voorkomen?

Je kunt eigenlijk niet voorkomen dat de kraag van je overhemd of blouse een beetje smoezelig wordt. De kraag zit tegen je huid aan, dat kan niet anders. En een mens heeft nou eenmaal een heel dun vettig laagje op de huid, dat kan ook niet anders.

Mensen transpireren door de dag heen enigszins, daar kun je ook al niks aan veranderen. Dus we zullen het er mee moeten doen. Maar dat is geen probleem, je weet nu hoe je je kraag weer kraakhelder krijgt. Zo blijf je er toch netjes uitzien. Succes!

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.