Hoe kun je het beste je vloer dweilen?
Een hygiënisch schone vloer, wie wil dat nou niet? Het dweilen van de vloer is niet bepaald een hobby van de meeste mensen maar toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Het is prettiger leven in huis als je niet steeds met je blote voeten in de broodkruimels staat. En als je sokken niet elke dag pikzwart worden van de vuiligheid op de vloer.
Als je kleine kinderen hebt die over de grond kruipen of als je huisdieren hebt die veel haren loslaten, dan wil je toch met enige regelmaat de vloer schoonpoetsen. Sowieso is een schone vloer hygiënischer voor onszelf.
En het hoeft zeker niet zoveel tijd te kosten als je denkt. Als je de juiste spullen in huis hebt dan gaat het snel en wordt je vloer weer superschoon.
Ik zal je laten zien dat je de vloer op verschillende manieren kunt schoonmaken. Je kunt het zelfs doen zonder natte, vieze handen te krijgen.
Begin altijd met het opruimen van de kamer.
Je wilt een schoon huis. Maar om vlot schoon te kunnen maken kun je het beste beginnen met het opruimen van de ruimte die je schoon wilt maken. Als de spullen die je even niet gebruikt van de vloer af zijn dan werkt het een stuk sneller.
Dus zet die schoenen in de schoenenkast, ruim het speelgoed van de kinderen op en haal de vloer zoveel mogelijk leeg. Zet je kleine bijzettafeltje even op de bank, de planten die op de grond staan kun je even op het aanrecht of op tafel zetten, en die leuke accessoires die op de vloer staan zet je ook even op de tafel.
Even de stofzuiger er doorheen.
Voordat je gaat dweilen adviseer ik je om toch even de kamer te stofzuigen. Zo neem je het ergste stof alvast weg, net als de haren van mensen en huisdieren. Kruimeltjes van koek en brood kun je makkelijker opzuigen dan opdweilen.
Welk schoonmaakmiddel kun je gebruiken?
Een half dopje allesreiniger is prima om in je emmer water te doen als je de vloer schoon gaat maken. Twijfel je of dat wel goed is voor jouw vloer? Zachte zeep kan eigenlijk altijd wel. En natuurlijk zijn er verschillende producten op de markt voor allerlei soorten vloeren.
Er zijn schoonmaakmiddelen voor parket en houten vloeren, er is een middel voor laminaatvloeren, er zijn natuurlijk schoonmaakmiddelen voor vinyl en pvc-vloeren, je hebt reinigers voor tegelvloeren en plavuizen en ook schoonmaakmiddelen voor gietvloeren.
Het dweilen kan beginnen.
Voor de goedkoopste manier van dweilen heb je alleen een emmer met goed warm water, allesreiniger en een stevige doek om mee dweilen nodig. Je kunt zittend op je hurken of op je knieën de vloer goed schoonmaken op deze manier. Niks mis mee maar het is toch niet ideaal.
Je kunt ook dweilen met een dweil die bestaat uit een lange steel, en een kop die allemaal lange slierten heeft. Een prima dweil verder, maar omdat de kop vrij klein is kost het wat meer tijd om op deze manier een hele kamer te dweilen. En ik vind dat deze dweil niet helemaal goed de hoekjes in je kamer schoon maakt. Maar misschien ben ik wel te precies, dat kan natuurlijk ook.
Wat ik zelf altijd doe is dweilen met een soppie (een emmer met lekker warm water met daarin een half dopje allesreiniger) en een goede vloerwisser. Het liefst neem ik een brede vloerwisser want daarmee kun je behoorlijk brede stroken van je vloer dweilen. En dat scheelt tijd.
Het dweilt het makkelijkst als je een vloerwisser hebt die 360 graden draaibaar is. Je kunt hiermee vanuit ongeveer elke houding makkelijk onder je bank en kasten dweilen. En je komt heel soepel om alle tafelpoten heen.
Doordat de dweildoek strak om alle hoekjes van de vloerwisser zit kun je goed en krachtig alle hoeken van je kamer schoonpoetsen. Dan maak je dus echt de hele vloer goed schoon.
Natuurlijk moet je af en toe de doek van je vloerwisser afhalen om hem uit te spoelen. Je kunt je doek even een paar keer dompelen in je soppie en met de hand zo goed mogelijk uitwringen. Dan leg je de doek weer op de grond en schuif je gemakkelijk de vloerwisser er weer in. Daarna kun je weer verder met dweilen. Zo werk je de hele kamer door.
Zet je stoelen even opzij en dweil ook onder je tafel. Laat de vloer goed drogen voordat je de stoelen weer terugzet. Terwijl de vloer droogt kun je een ander stuk van de vloer aanpakken.
Zelf zet ik graag even een poosje een raam of deur open als ik ga dweilen. Dan droogt de vloer nog sneller.
Het kan zelfs nog makkelijker.
De bovenstaande manier van dweilen gaat behoorlijk vlot. Het enige nadeel is dat je natte handen krijgt en het uitwringen van de dweil kan belastend zijn voor je polsen. Ook kun je een beetje last van je rug krijgen. Maar daar is een oplossing voor.
Er bestaan speciale emmers die gemaakt zijn om je dweildoek uit te spoelen zonder natte handen te krijgen. Het uitwringsysteem van de emmer neemt het werk van je over dus krijg je ook geen last van je polsen.
Je kunt rechtop blijven staan en eenvoudig met je voet op de vloerwisser drukken waardoor één kant van de vloerdoek los komt van de wisser en één kant vast blijft zitten. Dan til je de steel een stukje op en dompel je de doek onder in je sopje in de emmer. Daarna drapeer je de doek in het achterste deel van de emmer. Je hebt nog steeds alleen de steel vast, niet de doek.
Vervolgens druk je met je voet op de hendel aan de voorkant van de emmer en zo wordt je dweildoek heel goed uitgewrongen. Til hem weer op, nog steeds met de steel, en leg hem op de vloer. Tenslotte klik je de vloerwisser weer in de doek en zo kun je weer verder dweilen.
Zoals het spreekwoord al zegt; een kind kan de was doen. Of de vloer dweilen, dat kan ook. Want zo simpel is het.
Er zijn verschillende vloerdoeken te verkrijgen zodat er altijd wel één bij zit die jij prettig vindt voor jouw vloer. Er zijn niet alleen doeken om je vloer mee te dweilen maar er bestaan ook doeken waarmee je je vloer droog kunt afnemen. Bijvoorbeeld als er wat kruimels op de vloer liggen en je hebt geen zin om de stofzuiger te pakken. Dan kun je even met de droge doek door je kamer heen gaan.
De vloer goed laten drogen.
Als je de vloer goed gedweild hebt en het is weer lekker schoon dan mag je alles goed laten drogen. Pas daarna zet je de stoelen, bijzettafeltjes en andere spulletjes weer op hun plek terug.
Sommige stoelen en tafeltjes hebben van die vilten dopjes onder hun pootjes. Die zijn om je vloer te beschermen. Als je nou die stoelen terugzet op een natte vloer dan worden die vilten dopjes nat en schuiven je stoelen niet goed meer. Ook krijg je strepen op de vloer waar de natte pootjes overheen schuiven. En dat wil je toch liever niet. Want alles was net zo lekker schoon. Dus heb even geduld en laat je vloer eerst goed opdrogen.
Wat je ook moet laten drogen is de vloerdoek waarmee je net gedweild hebt. Spoel hem na het dweilen eerst goed uit en hang hem daarna ergens op waar hij kan drogen. Gooi hem liever niet in de wasmand als hij nog nat is want dan gaat je wasgoed een beetje stinken.
De dweildoek mag je van mij op 60 graden wassen met een bontwasmiddel. Soms adviseert het wasetiket 40 graden maar ik zou het zelf toch lekker op 60 graden wassen om alle bacteriën te doden tijdens de wasbeurt.
Hoe vaak moet je eigenlijk dweilen?
Deze vraag kun je uiteindelijk het beste zelf beantwoorden. Want ieder huishouden is weer anders. Als richtlijn zou ik het volgende aanhouden; dweil de keukenvloer één keer per week, en de rest van je huis één keer in de maand.
Daar moet ik wel bij zeggen dat de vloer van de wc en badkamer iedere week gedweild worden als ik die ruimte zelf ook schoonmaak.
Heb je kleine kinderen die graag op de grond spelen dan zou ik vaker dweilen. Als je huisdieren hebt of misschien wel veel visite over de vloer krijgt is het misschien ook beter om een keer extra de dweil door je kamer te halen. Kijk gewoon even naar je eigen situatie.
En het is nou eenmaal zo dat de ene persoon liever niet zo vaak dweilt en de andere persoon wel. Het is jouw huis, het is jouw leven. Vul het in zoals jij het ’t fijnste vindt!