Huishoudgoeroe.nl



De vuilnisbak schoonmaken.

vuilniszak verwisselen header uitgelichte afbeelding

Je vuilnisbak schoonmaken. Het is niet het meest favoriete klusje in huis maar als je het bijhoudt dan heb je er zeker profijt van. Niet in de laatste plaats om vieze geurtjes en ongedierte buiten de deur te houden.

Hoe voorkom je nare geurtjes in je vuilnisbak en wat is de makkelijkste manier om hem schoon te maken? Op deze uiterst belangrijke vragen krijg jij vandaag een antwoord.

Heb jij ook wel eens dat je vuilniszak zo vol zit dat hij vacuüm zuigt als je de zak uit de bak wilt halen? Ik heb een handig trucje voor je om dat probleem op te lossen! Lees maar gauw verder.

Hoe vaak moet je de vuilniszak verwisselen?

Uiteraard verwissel je je vuilniszak als hij tot aan zijn nokkie vol zit met afval. Als er echt niets meer in gepropt kan worden is het tijd om de zak naar de ondergrondse container te brengen of om hem in je grijze kliko te deponeren.

Natuurlijk mag je je vuilniszak ook eerder wegbrengen. Als er bijvoorbeeld iets in zit dat verschrikkelijk stinkt. Als je iets weg wilt gooien en je doet de klep van de vuilnisbak open, dan komt de speciale geur van gevulde luiers, restjes ui, of bedorven etensrestjes je tegemoet.

Op zo’n moment weet je niet hoe snel je een nieuwe zak in je vuilnisbak moet doen. Milieutechnisch is het uiteraard beter als je geen halfvolle zakjes wegbrengt maar aroma-technisch is het soms zeker gewenst.

Veel mensen brengen dagelijks hun vuilniszakje weg aan het eind van de dag. Het ruimt lekker op en je begint de volgende dag met een schone vuilnisbak. Vieze geurtjes en ongedierte krijgen op deze manier geen kans om rond te hangen in je vuilnisbak.

Zeker in de zomer als het warm is dan kan je vuilnisbak sneller gaan ruiken. Etensresten bederven dan eerder. En in de zomermaanden heb je ook meer kans dat mieren op zoek gaan naar etensresten in en rond je vuilnisbak. Op zulke dagen is het slim om op tijd je vuilniszak te verwisselen.

vuilnisbak schoonmaken linksboven

De vuilniszak zit vacuüm vastgezogen. Wat nu?

Zelf heb ik wel eens het probleem dat mijn vuilniszak helemaal vastgezogen zit in de vuilnisbak. Ik prop hem meestal lekker vol. Maar dat heeft dus als gevolg dat ik de zak er niet zo makkelijk uitkrijg als ik hem wil verwisselen.

Ik klem dan met mijn voeten de onderkant van de vuilnisbak stevig vast. En met twee handen trek ik dan voorzichtig de vuilniszak eruit. Het probleem is eigenlijk dat de zak zo vol zit dat er geen lucht tussen de zak en de bak kan komen waardoor ik hem er lastig uit krijg.

Nu had ik laatst een tip van iemand gekregen. En die tip was wel zo simpel dat ik me eerlijk gezegd een beetje schaamde dat ik er zelf nog niet op gekomen was. Maar goed, het zij zo.

De tip luidde als volgt: boor aan de achterkant van de vuilnisbak, dus uit het zicht, een paar kleine gaatjes. Boor ongeveer drie of vier gaatjes naast elkaar op een rijtje. Doe dat ongeveer vijf centimeter boven de bodem van de vuilnisbak.

Mocht er ooit onverwachts iets vochtigs uit je vuilniszak lekken dan komt niet al die viezigheid direct op je keukenvloer terecht. Het blijft dan onderin je vuilnisbak liggen en die kun je vrij makkelijk schoonmaken. Daar komen we zo op terug.

Die luchtgaatjes zorgen er voor dat er bijna geen vacuüm meer ontstaat tussen je vuilniszak en je vuilnisbak. Als je de zak omhoogtrekt dan kan er op deze manier voldoende lucht in de bak komen. En zo krijg je de vuilniszak er veel makkelijker uit. Simpel as that!

vuilniszak verwisselen

Hoe voorkom je nare geurtjes in de vuilnisbak?

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens last van dit probleem: nare geurtjes die uit de vuilnisbak komen. Daar is iets aan te doen.

Als de vuilnisbak erg vol gepropt wordt dan kan het gebeuren dat er wat viezigheid aan de binnenkant van het deksel blijft plakken. Als je dat niet door hebt en het niet op tijd schoonpoetst dan kan dat na verloop van tijd gaan schimmelen en rotten en voor nare geurtjes zorgen.

Om dat te voorkomen is het misschien toch beter om de vuilniszak iets eerder te verwisselen. Voordat alle afvalrestjes de kans krijgen om tegen het deksel aan te komen in ieder geval.

Wat ik ook nog wel eens doe om de vuilnisbak fris te houden is even een paar spraytjes luchtverfrisser of deodorant aan de binnenkant van de bak sprayen voordat de nieuwe vuilniszak er in gaat. Dat scheelt aanzienlijk in de aroma die je tegemoet komt.

Een andere tip is om een geurbuiltje onderin de vuilnisbak te leggen en daarna de nieuwe zak erin te doen. Er zijn ook speciale geurzakjes voor de stofzuiger verkrijgbaar. Die werken ook goed als anti-stank-middel in een vuilnisbak. En ze gaan aardig wat weken mee.

De vuilnisbak schoonmaken.

Het schoonmaken van de vuilnisbak is niet moeilijk, het is alleen een klusje dat iets minder fris is. Stroop je mouwen op, doe als je dat fijn vindt van die wegwerphandschoentjes aan en ga aan de slag.

Maak in een emmer een soppie van lekker warm water en een scheutje allesreiniger. Neem een schone maar wel oude doek die je na dit klusje weg mag gooien want het doekje wordt niet per sé schoner en frisser van dit klusje.

Begin met het schoonmaken van het minst vieze onderdeel van de vuilnisbak. Dat is meestal de buitenkant. Gebruik indien nodig een schuursponsje om aangekoekt vuil te verwijderen. Maar doe dat alleen als het sponsje geen krassen achterlaat.

Als je sommige vlekken niet weg krijgt, maak ze dan even goed nat en laat het water en sop een poosje intrekken. De viezigheid wordt daardoor week en zacht. Zijn de vlekken erg hardnekkig, maak ze dan een paar keer goed nat. Na een paar minuutjes kun je ze makkelijker wegpoetsen.

Vervolgens maak je de binnenkant van de vuilnisbak goed schoon. Hier mag je wel schuren met een schuursponsje als dat nodig is want niemand ziet ooit de binnenkant van jouw vuilnisbak.

Besteed extra aandacht aan de bodem omdat er soms wel eens vocht en viezigheid uit de zak kan lekken.

Je kunt, als je wilt, alles nog even nadrogen met een droge doek. Zo voorkom je dat je strepen krijgt na het poetsen. Maar dat is afhankelijk van het materiaal van je vuilnisbak. Is je vuilnisbak van RVS gemaakt? Lees dan even het artikel over roestvrij staal schoonmaken.

Gooi tenslotte je emmer leeg, gooi je doekjes en je handschoentjes weg en het is weer gefikst.

afval scheiden

Ga voor gescheiden afval.

Probeer je afval zoveel mogelijk te scheiden. Als je je etensresten dagelijks in de GFT-bak gooit in plaats van bij het gewone huisvuil dan scheelt dat behoorlijk. Je hebt dan veel minder snel nare geurtjes in je vuilnisbak. En er wordt veel minder gauw ongedierte aangetrokken.

Glas mag in de glasbak, papier hoort in de papierbak, blikjes en plastic in de PMD-kliko. Op die manier komt echt alleen het overige afval in de vuilnisbak in de keuken terecht. Hoe minder groot de afvalberg is, hoe beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.