Huishoudgoeroe.nlDe was drogen.

was drogen header uitgelichte afbeelding

De was. Die eeuwige, dagelijks terugkerende, groeiende berg met was. In de wasmand die nooit, maar dan ook echt nooit leeg is. En al die was wegwassen is één ding, maar dat schone wasgoed moeten we ook nog eens zien te drogen.

Er zijn veel verschillende manieren om de was weer droog te krijgen. De ene manier is simpel, de andere manier is weer heel milieubewust. De ene manier kost veel tijd en weer een andere manier is binnen een mum van tijd gefikst.

Hoe dan ook; in dit artikel zal ik je een aantal verschillende manieren vertellen waarop je de was weer droog kunt krijgen. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen favoriete manier om de was te drogen.

* Extra centrifugeren.

Als je wasmachine klaar is met zijn programma dan zou je de was een keertje extra kunnen centrifugeren op een hoog toerental. Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken.

Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.

was drogen linksboven

* De was uitschudden voordat je het gaat drogen.

Wasgoed komt meestal behoorlijk verkreukeld uit de wasmachine. Soms zitten kledingstukken helemaal in elkaar gedraaid. Of je beddengoed zit allemaal in één dekbedovertrek. Hoe dat steeds weer kan weet ik niet, maar het gebeurt.

Je kunt je wasgoed dan in de droger kieperen of ophangen maar de kans is groot dat het niet goed droogt. Wat je beter even eerst kunt doen is je wasgoed uitslaan zodat je alvast wat kreukels eruit schud. Het zit dan ook niet meer zo verdraaid in elkaar.

Heb je al je lakens in een dekbedovertrek zitten dan moet je die er uiteraard uithalen voordat je het fatsoenlijk kunt laten drogen. Doe je dat niet en kiep je alles zo in de droger, dan blijft de helft van je beddengoed behoorlijk vochtig.

* Kleding ophangen aan kledinghangers.

Op het moment dat je kleding zoals shirtjes en overhemden gewassen hebt, wil je het liefst een manier vinden waarop ze zo vlug mogelijk droog worden. Ik zou je aanraden om die kledingstukken op te hangen aan je kledinghangers en ze zo te laten drogen.

Je kunt ze zowel binnen als buiten op die manier laten drogen. Hang je de hangertjes buiten aan de waslijn, veranker de haakjes van de hanger dan even met een extra wasknijper zodat ze niet van de lijn afwaaien door de wind.

Nog een groot voordeel als je kleding aan een kledinghanger ophangt is dat ze opdrogen in de vorm zoals ze gedragen worden. En met een beetje mazzel drogen ze zó netjes op dat je ze ook niet meer hoeft te strijken. Een win-win situatie dus!

* Wasgoed ophangen aan de waslijn of een droogrek.

Iedereen heeft wel iets van een droogrekje in huis of in de garage, een paar waslijnen op zolder, waslijnen in de tuin of op het balkon of een droogmolen. Je hebt vast ergens een favoriet plekje om je was te drogen.

En of je de was nou buiten hangt of ergens in huis omdat het buiten slecht weer is, dat mag je lekker zelf weten. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van je woonsituatie en of je nu wel of niet een tuin hebt.

droogmolen

Maar het is in ieder geval wel makkelijk dat je ergens een plekje creëert waar je de was kan ophangen. Er zijn altijd kledingstukken die absoluut niet in de droger mogen dus die moet je sowieso ergens ophangen.

Een wasrekje, of eigenlijk heet het een droogrekje, kun je overal neerzetten waar je wilt. Je vindt vast wel ergens een geschikt plekje. Staat hij buiten en het gaat plotseling regenen dan kun je een droogrekje gemakkelijk naar binnen verhuizen of onder een afdakje zetten.

Tegenwoordig bestaan er ook elektrische droogrekjes. Als je je natte wasgoed daaraan ophangt dan zijn je natte spullen sneller droog en kunnen ze eerder de kast in. Ze zijn wat prijziger maar wel heel handig.

Waslijnen hangen meestal op één en dezelfde plek en die zijn prima om je was aan op te hangen. Een droogmolen heeft weer lekker veel drooglijntjes op een klein oppervlak en die berg je ’s avonds weer op in de schuur. Opgeruimd staat netjes.

* Zorg voor tussenruimte.

Hoe je je wasgoed ook ophangt om te laten drogen, het is belangrijk om voldoende tussenruimte tussen de kledingstukken, handdoeken of dekbedovertrekken te houden. Ze hebben tenslotte lucht nodig om te drogen. Als ze dicht tegen elkaar aan hangen duurt het veel langer voordat alles droog is.

Als je wasgoed al tegen elkaar aan plakt als je het net opgehangen hebt, duurt het nog langer voor het de kans krijgt om te drogen.

* Binnen of buiten drogen?

Het is bijna altijd beter om je wasgoed buiten te laten drogen. Dat gaat sneller omdat het in de wind vlugger droog wappert. Hangt je wasgoed in het zonnetje dan is het nog sneller droog.

Maar we wonen nu eenmaal in ons kikkerlandje en het regent hier regelmatig. Dus buiten drogen is niet altijd een optie. Hang je je was binnen om te drogen, kijk dan even of je een deur of raam open kunt zetten om de vochtige lucht af te voeren.

Het is beter voor onze gezondheid en dat van onze kinderen als de lucht in huis niet al te vochtig is. Vocht in huis kan schimmel veroorzaken en dat is pas echt slecht voor mens en dier. Dus ventileer je huis zo goed mogelijk, vooral als je de natte was binnen hangt.

Een andere optie is om een luchtontvochtiger in de ruimte te zetten waar je je was droogt. De vochtige lucht wordt dan door dat apparaat opgenomen, verzameld, en eens in de paar dagen mag je het reservoir legen. Zo blijf de lucht in de kamer toch droger en dus gezonder.

* De droger.

Natuurlijk kun je wasgoed prima drogen in de droger. Persoonlijk zou ik kleding eigenlijk niet in de droger stoppen omdat het heel erg gaat kreukelen dus moet je het ook weer strijken, en het slijt veel sneller. Maar dat mag ieder natuurlijk voor zich weten.

Beddengoed, handdoeken, washandjes, sokken, ondergoed, theedoeken en vaatdoekjes kunnen prima in de droger. Op deze manier drogen is gewoon lekker snel en alles wordt ook lekker zacht in de droger.

handdoek uit droger

Als je drogerballen toevoegt aan het droogprogramma dan wordt je wasgoed luchtiger gedroogd. Die ballen zorgen er namelijk voor dat er meer lucht tussen je wasgoed komt tijdens het droogproces. Hoe minder je wasgoed aan elkaar ‘kleeft’, hoe sneller het droogt.

Een tip die ik jullie ook nog even mee wil geven: als je een droge handdoek bij de natte was in de droger stopt dan is het droogproces korter. Dat bespaart tijd en geld.

* Wasgoed op de verwarming.

Mijn schoonmoeder droogde de was, zoals washandjes en handdoeken, regelmatig op de verwarming. In de winter staat de verwarming toch aan dus kun je er net zo goed wat wasgoed op drogen. Op deze manier drogen gaat ook best vlot.

Je kunt natuurlijk ook je droogrekje waar je was aan ophangt een poosje voor de verwarming zetten. Dat scheelt wel in de droogtijd. Ook in dit geval is het raadzaam om de kamer te ventileren.

* Droog föhnen.

Is er een kledingstuk dat je snel weer aan moet maar kan het niet in de droger? Dan kun je altijd proberen om het kledingstuk te drogen met de föhn. Zet de föhn niet meteen op de heetste stand en houdt hem op een veilige afstand van je kledingstuk.

* Wikkel je kledingstuk in een handdoek.

Heb je een kledingstuk zoals een wollen trui dan is dat niet zo makkelijk om te drogen. Wat je kunt doen is de trui op een grote handdoek leggen en er ook een handdoek bovenop leggen. Het vocht trekt dan voor een deel in de handdoeken en daardoor droogt de trui sneller.

Leg dit ‘pakketje’ het liefst horizontaal op een droogrek zodat de lucht er aan de bovenkant en onderkant langs kan om de trui te drogen. De handdoeken kun je naderhand even aan de lijn hangen om te drogen of in de droger stoppen.

Er zijn speciale rekjes te verkrijgen die je bovenop je bad kunt zetten of leggen. Zo kun je de was, zoals je wollen trui, drogen zonder dat hij ergens in de weg ligt. Als de trui eventueel nog na drupt omdat je hem nauwelijks mag centrifugeren dan is dit rekje boven het bad ideaal.

Vele manieren om je was te drogen.

Zo zie je maar weer, er zijn tal van mogelijkheden om je wasgoed te laten drogen. Met een gezin heb je aardig wat was in je wasmand zitten en draait de wasmachine bijna dagelijks. Dus kies welke manier van drogen het beste bij jou en je woonsituatie past. Dan komt het vast helemaal goed.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.