Huishoudgoeroe.nl



Hoe onderhoud ik mijn waterdichte jas?

regen header uitgelichte afbeelding

In ons wisselvallige Hollandse klimaat is het best belangrijk om een goede waterdichte jas te hebben. Zeker met de herfst en de winter in het vooruitzicht. We willen tenslotte niet steeds nat worden als de sluizen daarboven een keer goed opengezet worden.

Door regen, vuiligheid en modderspetters wordt je jas vies en dus moet hij regelmatig gewassen worden. Want als je dat niet doet dan verliest je jas sneller zijn waterdichte en ademende werking. Als je de volgende stappen volgt dan kun je je jas goed schoon houden. En als het nodig is kun je hem weer waterdicht of waterafstotend maken.

Waterafstotend of waterdicht?

Er bestaan waterafstotende jassen en jassen die waterdicht zijn. Let bij het kopen van een jas dus goed op de omschrijving die er bij staat. Want er is wel degelijk verschil tussen die twee termen. Ik leg hier even kort het verschil uit.

Een waterafstotende jas kan lichte en milde regenbuien goed aan. De jas zal niet doorlekken. De mate van waterdichtheid wordt aangegeven in waterkolommen. Een waterafstotende jas heeft een waterkolom van 0mm tot 1.000mm. Een waterafstotende jas ventileert beter dan een waterdichte jas.

Een waterdichte jas kan langdurige, hevige regenbuien heel goed aan en zal jou goed droog houden. Een jas is echt waterdicht als de waterkolom 1.000mm of meer aangeeft. Er zijn waterdichte jassen die een waterkolom van 28.000mm hebben. Die hebben dus een hele grote mate van waterdichtheid. Waterdichte jassen hebben meestal dicht getapete naden die geen water doorlaten. De ritsen zijn waterdicht of geseald of er zit een extra flapje over de ritsen heen. Als een jas waterdicht wordt genoemd dat mag je er van uitgaan dat deze dus ook echt waterdicht is. Een waterdichte jas is uitgerust met een waterdichte coating. Die zorgt er voor dat water er niet in kan maar dat damp er wel uit kan. Dus je transpiratievocht wordt wel afgevoerd.

waterdichte jas linksboven

Hoe was je een waterdichte jas?

Het wassen van een waterdichte of waterafstotende jas, een regenjas en je skibroek en ski-jas, gaat net even op een andere manier dan je gewone was. In dit artikel spreken we voor het gemak over een jas maar daar vallen alle bovengenoemde kledingstukken onder.

Maak je wasmachine schoon.

Om te beginnen moet je er voor zorgen dat er geen zeepresten meer in je wasmachine zitten. Dus je kunt het beste het zeepbakje van de wasmachine even goed schoonmaken. Ook de wastrommel moet zeepvrij zijn.

Je kleding voorbereiden.

Maak de zakken van je jas leeg. Doe alle ritsen en klittenbandsluitingen dicht, en doe alle knopen dicht. De koortjes die je kunt aansnoeren mag je losser maken zodat er geen materiaal opeen gepropt zit. Dan mag je je jas binnenstebuiten keren.

Het wassen van de jas.

Check het waslabel of wasetiket dat in je jas zit. Staat er op dat je hem niet in de wasmachine mag wassen? Doe dit dan ook niet. In dat geval mag je de jas met de hand wassen. Omdat ik nogal van het gemak ben zorg ik er altijd voor dat de kledingstukken die ik koop altijd in de wasmachine gewassen kunnen worden. In de winkel bekijk ik het wasetiket altijd voor ik iets ga kopen.

Doe je jas (als het mag) in de wasmachine. Er mogen maximaal drie kledingstukken bij elkaar gewassen worden.

Als je jas met de hand gewassen mag worden gebruik dan een grote emmer voor één kledingstuk. Maak een mengsel van water met de benodigde hoeveelheid speciale wasmiddel. Stop je jas erin en zorg dat hij goed onder water staat. Laat dit een uur intrekken en spoel het daarna goed uit.

jas in wasmachine

Gebruik geen gewoon wasmiddel, want dat kan de coating van de jas aantasten. Dan is de jas niet meer waterdicht. Neem zeker geen wasmiddelen die bleekmiddel, conditioners, of vlekkenverwijderaars bevatten. Gebruik ook geen wasverzachter want dat kan er voor zorgen dat de ventilatiegaatjes van de jas verstopt raken.

Gebruik alleen een wasmiddel dat speciaal is gemaakt voor waterdichte kleding. (Deze kleding wordt ook wel technische kleding genoemd.) Zoals Grangers performance wash of Nikwax tech wash. Die zijn een stukje duurder dan gewone wasmiddel maar veel beter voor de waterdichte kleding.

Er is een speciaal wasmiddel voor wollen jassen en natuurlijk is er een wasmiddel voor donzen jassen. Wol en dons zijn net even wat kwetsbaarder waardoor ze beter behandeld kunnen worden met een speciaal wasmiddel.

Lees op de verpakking van je wasmiddel hoeveel je nodig hebt per kledingstuk. Doe dit bij voorkeur in een wasbolletje bovenop je was.

Draai een wasprogramma voor synthetische stoffen of een fijnwasprogramma op 30 of 40 graden. Houd het toerental voor het centrifugeren op niet meer dan 400 of 600 toeren.

Droog je jas aan de waslijn.

Als de jas gewassen is, haal hem dan gelijk uit de wasmachine. Hang hem te drogen (nog steeds binnenstebuiten) aan een kledinghanger of gewoon aan de waslijn. Het liefst buiten maar anders binnen op een goed geventileerde plek. Hang de jas nooit over een verwarming heen! Na een uurtje of twee mag je de jas weer gewoon draaien zodat de andere kant goed kan drogen. Dan hangt de jas dus niet meer binnenstebuiten.

Als het wasetiket van je jas het toestaat dan mag de jas nog even 15 minuten in de droger op een programma voor synthetische stoffen. Maar dit hoeft natuurlijk niet.

Strijk je jas nooit! Want dan kan het zijn dat de jas gaat smelten en dan weet ik zeker dat hij niet meer waterdicht is!

Voilá! Je jas is nu weer schoon en klaar voor de volgende regendans.

Wanneer moet je je jas impregneren?

Na een tijdje kan het zijn dat de regendruppeltjes niet meer zo goed van je jas af rollen. Ze blijven niet meer als pareltjes op je jas liggen. De druppeltjes kunnen inmiddels in de jas trekken en dan is hij dus niet meer goed waterdicht. Dit komt door gebruik en slijtage, maar het duurt echt een paar jaar voor het zover is.

Op zo’n moment is het tijd om de jas weer opnieuw waterdicht te maken. Dit kan met speciale spray of wasmiddel om kleding te impregneren. Gebruik dit nadat je de jas gewassen hebt. Het is dus een extra behandeling voor je jas.

Je kunt impregneermiddel gebruiken zoals Nikwax TX. direct wash-in. Dit impregneermiddel kun je gebruiken in de wasmachine, net zoals bij een gewone was zoals hierboven beschreven. Het zorgt ervoor dat het impregneer product met het water in de wasmachine gelijkmatig verdeeld wordt over het kledingstuk, alleen zal de beschermlaag iets dunner zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om de jas te impregneren met speciale spray, zoals Grangers waterafstotende spray of bijvoorbeeld Nikwax TX.direct spray on. Een jas waterdicht maken met spray kost wat meer tijd en moeite maar het voordeel is weer dat de impregneerlaag wat dikker zal zijn.

Je kunt voor het gemak een twee-in-één product nemen om je jas te wassen en tegelijkertijd weer waterdicht te maken. Zoals de Grangers wash + repel clothing 2 in 1.

In principe zijn alle soorten jassen weer waterdicht te maken met bovenstaande producten, zoals jassen van gore-tex, motorjassen, soft shell jassen, regenjassen, polyesterjassen, katoenen jassen en natuurlijk je ski kleding.

Let er op dat je ze eerst goed wast met het speciale wasmiddel en ze daarna impregneert. En volg de instructies op het wasetiket van je kleding.

paraplu en natte schoenen

Overige toepassingen.

Een aantal andere items die ook gewassen en waterdicht gemaakt kunnen worden zijn: dierendekens en -mantels, leren schoenen, wandelschoenen, (buiten-)sportkleding, slaapzakken en tenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.