De waterkoker ontkalken.
In dit artikel gaan we het hebben over het ontkalken van de waterkoker. Veel mensen hebben een waterkoker in hun keuken staan. Het is dan ook een heel handig en snel apparaat dat er voor zorgt dat we binnen een paar minuutjes een lekker bakkie thee kunnen zetten.
Maar ook bij het koken is het een heel handig hulpmiddel. Als je water kookt in de waterkoker en dat dan vervolgens in je pannetje met aardappelen of groente giet, dan kun je de bereidingstijd van je avondeten aanzienlijk verkorten.
Ook als je snel een sausje op tafel wilt zetten is de waterkoker een uitkomst. Even water koken, kiep het in een schaaltje, poedertje erbij, even roeren en klaar is je saus.
Om de waterkoker optimaal te laten werken heeft ook dit apparaat een klein beetje onderhoud nodig. Maar wees niet bang, het is binnen no-time gefikst!
Waarom moeten we ontkalken?
Omdat er in het leidingwater in Nederland aardig wat kalk zit, zet dit zich af op het verwarmingselement en de binnenwand van je waterkoker. Dit moet je wel tijdig aanpakken want kalk is er de oorzaak van dat je waterkoker minder goed kan gaan werken.
De kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat het water minder snel verwarmd wordt. En kalk kan ook de oorzaak zijn waardoor je waterkoker sneller kapot gaat. Dus als je eens in de paar weken de waterkoker even ontkalkt dan kun je er weer volop zorgeloos gebruik van maken.
Nu is kalk gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid. Maar als de kalk zich ophoopt aan de binnenkant van je waterkoker, dan kan het zijn dat je na verloop van tijd kleine brokjes of stukjes kalk in je kopje thee terugvindt. En dat is toch niet zo smakelijk.
Hoe kun je je waterkoker makkelijk ontkalken?
Er zijn een aantal manieren om de kalk snel en makkelijk uit je waterkoker te krijgen. En het mooie is: je hoeft niet eens te boenen! Je laat gewoon de schoonmaakmiddelen het werk doen.
*Ontkalken met water met azijn.
Om te beginnen mag je het zeefje dat aan de binnenkant van de schenktuit zit even loshalen en op de bodem van de waterkoker leggen. Dit zeefje vangt de kalkrestjes op uit het water als je je kopje thee inschenkt. Hij zit dus vol met piepkleine kalkrestjes.
En omdat we graag willen dat dit zeefje ook goed schoon wordt, mag hij lekker mee ontkalkt worden tijdens het schoonmaakproces.
Vul de waterkoker voor driekwart met 30% azijn en 70% water. Het maakt niet uit of je schoonmaakazijn gebruikt of natuurazijn. Als je de azijn er het eerst indoet, dan zie je dat het al gaat bruisen zodra het in contact komt met de kalkrestjes. Het werkt dus al meteen.
Zet vervolgens de waterkoker aan en laat hem koken. De meeste waterkokers slaan vanzelf af als het water eventjes gekookt heeft. Laat dit mengsel even intrekken en afkoelen. Dit hoeft echt maar een paar minuutjes. En als je geen geduld hebt mag je het afkoelproces ook overslaan.
Doe de klep van de waterkoker open. Wees voorzichtig want het is uiteraard heel heet! Je ziet nu dat er losse deeltjes kalk op de bodem liggen. En als je de waterkoker regelmatig ontkalkt dan is nu alle kalk al losgeweekt. Dit mengsel mag je nu wegspoelen door je gootsteen.
Het naspoelen.
Spoel de waterkoker even goed na zodat alle losse kalkrestjes eruit zijn. Zie je alsnog wat kalk op de bodem of aan de binnenwand vastzitten dan mag je nogmaals een nieuwe hoeveelheid azijn met water koken, af laten koelen en wegkiepen.
Als je zeefje er tijdens het leegkiepen uitvalt dan mag je hem weer terugdoen in de waterkoker. Leg hem weer op de bodem, want ook het zeefje mag het hele schoonmaakproces doorlopen. Pas wel op want hij is heet!
Vul vervolgens je waterkoker met koud water en zet hem weer aan. Nadat hij gekookt heeft spoel je ook dit water weer weg. Doe dit twee keer om de restjes azijn goed uit te spoelen. Anders gaat je kopje thee wel heel zuur smaken.
Tenslotte mag je, als alles voldoende afgekoeld is, het schone zeefje weer op zijn plek doen. Klik hem goed vast zodat hij weer kan voorkomen dat er kalkrestjes in je kopje thee komen.
Nu is je waterkoker weer klaar voor gebruik. Er is één nadeel bij het ontkalken met azijn. Het kan tijdens het schoonmaakproces namelijk behoorlijk zurig gaan ruiken in je keuken. Nu duurt het gelukkig maar eventjes en het is zo weer weggetrokken, dus het is geen ramp.
*De waterkoker ontkalken met citroensap.
Deze manier van ontkalken lijkt heel erg op de manier van ontkalken met water en azijn. De werkwijze is ongeveer het zelfde. Haal het zeefje dat in je waterkoker zit los en leg deze op de bodem van je waterkoker zodat hij ook ontkalkt wordt.
Pers twee of drie citroenen uit en verwijder de pitjes. Doe het citroensap in je waterkoker. Als je geen citroenen in huis hebt kun je uiteraard ook pure sap uit een flesje gebruiken. Vul je waterkoker daarna met water totdat hij ongeveer voor driekwart vol is.
Zet vervolgens de waterkoker aan totdat hij vanzelf afslaat. Laat het mengsel dan even intrekken en afkoelen (als je tenminste het geduld ervoor op kunt brengen) en giet dan het mengsel weg in je gootsteen.
Het naspoelen.
Spoel dan met schoon water de ergste kalkrestjes weg. Bij veel kalkaanslag zou je de stappen hiervoor nog een keer kunnen herhalen. Is je waterkoker goed schoon geworden? Dan mag je hem weer vullen met schoon water, laat het water koken en spoel dit water weer weg. Doe dat twee keer.
Tenslotte mag je, als alles goed afgekoeld is, het zeefje weer op zijn plaats klikken. Je waterkoker is weer ontkalkt.
Het voordeel van citroensap is dat het heerlijk fris ruikt. Het is ook geen ramp als er wat restjes citroensap achterblijven want het is een natuurlijk product en een extra citroensmaakje bij je (citroen-)thee is eigenlijk best lekker.
*Ontkalken met water en HG waterkoker ontkalker.
Als je kalk uit je waterkoker wilt verwijderen met behulp van een reinigingsmiddel dat speciaal voor dit doel geproduceerd is, heeft dat voordelen en nadelen.
Een nadeel is dat het wat duurder is dan de middeltjes die hiervoor besproken zijn. En het is geen natuurlijk product, dus moedertje natuur is hier iets minder blij mee.
Het voordeel van deze ontkalker is dat het reukloos is en geen smaakje achterlaat in de waterkoker. En het werkt wel goed want het is speciaal ontwikkeld om waterkokers kalkvrij te krijgen.
Het ontkalken van je waterkoker op deze manier werkt ook net even anders. Want je hoeft het mengsel van water en HG waterkokerontkalker niet te koken. Je doet 125ml van dit product in de waterkoker en je giet daar een halve liter water bij. Dit laat je 45 minuten intrekken en dan kiep je het mengsel weg in de gootsteen.
Het naspoelen.
Vervolgens spoel je de waterkoker drie keer goed om met warm water. En dat is eigenlijk alles. Naderhand zou al je kalk verdwenen moeten zijn.
Kun je kalkaanslag in de waterkoker voorkomen?
Ja, dat kan. Maar… tot op zekere hoogte.
Als er stilstaand water in de waterkoker blijft staan dan kunnen kalkdeeltjes zich gaan hechten aan het verwarmingselement en de binnenwand van de waterkoker. Dus het spreekt voor zich dat dat niet gebeurt als je de waterkoker leeg kiept na ieder gebruik.
Dus eigenlijk zet je hem dan leeg weg totdat je weer gekookt water nodig hebt. Let er in dat geval wel op dat je de waterkoker niet per ongeluk aanzet als hij leeg is. Dat heb ik namelijk wel eens gedaan en toen was het einde verhaal voor de waterkoker omdat hij droog stond te koken…
Het is een feit dat je nou eenmaal vaak water in de waterkoker hebt zitten en je kunt nooit helemaal voorkomen dat er kalk ontstaat. Maar de bovenstaande tip kan wel helpen met het verlengen van de tijd tussen twee ontkalkbeurten in. En je waterkoker gaat langer mee!