Huishoudgoeroe.nlDe wc ontstoppen.

wc ontstoppen header uitgelichte afbeelding

Waarschijnlijk hebben we het allemaal wel eens meegemaakt; het moment dat de wc-pot verstopt zit. Heb je net doorgetrokken, maar in plaats van dat de hele boel wegspoelt vult de wc-pot zich met water en komt het wc-papier weer bovendrijven. Dat was nou net niet de bedoeling. Dus steek de handen uit de mouwen en trek handschoenen aan want we gaan de wc ontstoppen.

Sommige mensen gebruiken meer wc-papier dan gemiddeld, vooral als ze voor een grote boodschap naar de wc gaan. En al die opgehoopte proppen papier kunnen er voor zorgen dat er een file ontstaat in de bochtige afvoer van de wc.

Over die grote boodschap gesproken; dat kan ook de boosdoener zijn van een verstopte toiletpot. Sommige “bruine racewagens” zijn zo kolossaal en compact dat ze de bocht niet kunnen nemen en dus heel eigenwijs de rest van het doorgaande verkeer blokkeren.

Hoe kun je de wc ontstoppen?

Om er nou voor te zorgen dat het verkeer weer goed doorstroomt kun je één van de volgende tien trucjes uitproberen. We beginnen met de simpelste, goedkoopste en makkelijkste. Maar hoe moeilijker en hardnekkiger de verstopping is, des te rigoureuzer de maatregelen zijn die je moet nemen.

wc ontstoppen linksboven

*Verwijder de viezigheid.

Als het water in de wc-pot niet zo goed wegloopt maar het zakt wel langzaam dan kun je even wachten totdat het zover mogelijk weggelopen is. De viezigheid, wc-papier, eventuele verbandmiddelen die er per ongeluk in terecht zijn gekomen, of uitwerpselen (jak!) die liggen nu op een hoop onderin de pot.

Als er ‘lieslaarzen’ zouden bestaan voor je armen dan zou je die nu aan kunnen trekken, tot aan je oksel en schouder. Om te voorkomen dat je nat en vies wordt. Maar goed, die bestaan niet. Dus stroop je mouwen heel ver op en trek zo lang mogelijke handschoenen aan. En zet een knijper op je neus.

Zet ook even een afvalzakje of emmer klaar. Haal nu de meeste viezigheid uit de wc-pot en gooi dat in het afvalzakje. Trek de wc een paar keer door maar wacht tussendoor wel tot het water genoeg is weggezakt. Anders krijg je misschien wel een overstroming en dan ben je verder van huis.

Met een beetje mazzel heb je op deze manier de meeste verstopping-veroorzakende items verwijderd en loopt de wc weer lekker door. Maak je huishoudhandschoenen nog even goed schoon of gooi je wegwerphandschoenen weg.

*De wc-ontstopper.

De wc-ontstopper, ook wel gootsteen-ontstopper of plopper genoemd, kan jou helpen bij een verstopte toiletpot. Alleen is het zo dat de wc’s van tegenwoordig niet altijd geschikt zijn om ze te ontstoppen met een wc-ontstopper.

Het gat van de afvoer waar het water en het wc-papier doorheen spoelen kan zodanig van vorm zijn dat de ontstopper er niet goed overheen past. Hij kan dan geen vacuüm creëren om zijn werk te doen. Maar het is altijd de moeite waard om het te proberen. Trek het liefst wel even handschoenen aan.

Zet de ontstopper in de wc-pot op het gat van de afvoer en druk hem naar beneden. Zo ontstaat er een vacuüm. Trek vervolgens de ontstopper krachtig omhoog maar pas op dat je hem niet helemaal uit de pot trekt en een waterballet veroorzaakt.

Op deze manier trek je de verstopping los en kan het water hopelijk weer wegspoelen. Herhaal dit proces totdat de verstopping helemaal opgelost en weggespoeld is. Maak de ontstopper nog even schoon voordat je hem opbergt.

*Gebruik de wc-borstel.

Dit is toch een handig trucje; makkelijker en simpeler kan het niet! Iedereen heeft denk ik wel een wc-borstel in huis. Zo niet, dan ben ik heel benieuwd hoe je de wc-pot schoon borstelt. Maar goed. Je trekt natuurlijk handschoenen aan en je neemt de wc-borstel in de hand.

Als het goed is staat er veel water in de wc-pot. Daarom is het fijn dat de wc-borstel zo’n lang handvat heeft want dan blijven je handen waarschijnlijk wel droog. Wacht even tot het water een beetje gezakt is. Gebeurt dat niet dan gaan we toch gewoon aan de slag.

Je stopt de wc-borstel in het gat waar al het water en wc-papier doorheen gaat. Nu ‘pomp’ je een aantal keer vrij krachtig de borstel in het gat, alsof je hem er doorheen wilt duwen. Haal de borstel steeds een klein stukje terug, hoogstens 15 centimeter. Haal hem niet uit het water want dan ga je spetteren.

Doe dit een keer of 10 of 15 snel achter elkaar en wacht daarna even. Door de kracht van het ‘pompen’ duw je de verstopping weg en probeer je de wc te ontstoppen. Kijk even of het water weg wil lopen. Zo niet dan herhaal je dit nog een keer. Net zo vaak totdat het water weg gaat zakken.

dame met wc-borstel

Het klinkt misschien een beetje maf om te doen, maar zelf heb ik verschillende keren op deze manier een verstopping opgelost. Heel simpel en zo gepiept.

Ben je klaar met dit trucje dan zitten er waarschijnlijk wel wat restjes wc-papier aan je borstel geplakt. Trek de wc dan nog een paar keer door en spoel je wc-borstel zo goed mogelijk af in het water dat nu door je wc stroomt. Tik hem naderhand zo droog mogelijk tegen de zijkant van de pot en hij is weer schoon.

*Neem een wc-borstel en een plastic zak.

Er bestaat ook nog een alternatief op dit bovenstaande trucje. Je neemt de wc-borstel in de hand en je doet er een plastic zakje omheen ter grote van een pedaalemmerzakje. Het open gedeelte van dit zakje prop je samen en houd je goed vast met één hand, ter hoogte van het handvat van de wc-borstel.

Je hebt nu dus het handvat van de borstel met daar omheen het plastic zakje vast. Haal de meeste lucht uit het zakje. Dan voer je dezelfde ‘pompbeweging’ uit zoals hierboven beschreven staat. Het verschil is nu alleen dat je het zakje dat om de kop van de borstel zit, gebruikt om een vacuüm te creëren.

Door het krachtig duwen in de wc-pot duw je de verstopping weg en creëer je door middel van het zakje een zuigbeweging. Hierdoor duw en trek je dus aan de verstopping waardoor er beweging in komt. Zo los je hopelijk het probleem op.

Herhaal dit ook een paar keer. Het kan zijn dat je zakje scheurt door de enigszins scherpe haren van de wc-borstel. Doe er dan een nieuw zakje omheen en probeer het nog een keer. Zorg er wel voor dat er geen plastic door de wc spoelt anders wordt de verstopping alleen maar groter.

*De ontstoppingsveer.

De ontstoppingsveer is een lange en soepele metalen veer met aan het ene uiteinde een handvat en aan het andere uiteinde een soort dikkere veer die in de taaie verstopping gedraaid kan worden.

Je stopt de veer in de wc-pot en met draaiende bewegingen draai je voorzichtig de veer verder de wc-afvoer in. Je gaat door tot je de verstopping voelt. Dan draai je nog wat meer maar je zal nu extra kracht moeten zetten.

Met het uiteinde van de ontstoppingsveer draai je zogezegd de verstopping stuk en los. Door de veer nu draaiend terug te trekken komt de verstopping ook los. Trek even een keer door om te kijken of de wc goed doorspoelt. Is dit niet het geval dan herhaal je dit ritueel nog een keertje.

Spoelt de wc inmiddels goed door dan kun je de ontstoppingsveer voorzichtig terugdraaien en uit de wc halen. Spoel hem goed schoon onder de kraan of onder de douche want hij zal niet zo fris ruiken na gebruik. Spoel de wc nog een paar keer door en het ontstoppen van de wc is weer gelukt.

*Baking soda en azijn.

Om de wc te ontstoppen kun je wat ouderwetse huismiddeltjes gebruiken zoals baking soda en azijn. Natuurazijn of schoonmaakazijn. Leeg een pakje baking soda in de wc-pot en giet er daarna een liter azijn overheen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het lekker gaat borrelen en bruisen.

Roer indien nodig het mengsel goed door. Zet even een raampje open voor de minder prettige dampen die vrijkomen bij het gebruik van deze middelen. En doe voor de zekerheid handschoenen aan.

azijn en soda

Laat dit gerust een kwartier intrekken. Als het even meezit dan borrelt de verstopping los. Na een kwartier kiep je heet (geen kokend) water in de wc-pot over het mengsel heen. Laat dit een paar uur intrekken. Met een beetje mazzel lost de verstopping hierdoor op. Trek even door en het is hopelijk weer gelukt.

*Giet wat bleekmiddel in de wc.

Is de verstopping hardnekkig, dan ontkom je er niet aan om wat chemische middeltjes te gebruiken. Je kunt er voor kiezen om een halve fles glorix in de wc-pot te gieten. Laat dit lekker een paar uur staan om het bleekmiddel zijn werk te laten doen.

Bleekmiddel is vrij agressief en het lost kalk, viezigheid en vettigheid op. Het is zelfs zo dat het kleine remsporen in de wc-pot oplost zonder dat je hoeft te boenen met de wc-borstel. Dus de glorix kan ook in de verstopping zijn werking doen. Hopelijk helpt dit om de wc te ontstoppen.

*Gebruik een chemisch oplosmiddel.

Als je alle bovenstaande middeltjes hebt geprobeerd maar de verstopping is nog niet opgelost, dan kun je een chemisch middeltje gebruiken. Alleen zijn die chemische producten niet zo best voor de natuur dus bewaar die bij voorkeur als uiterste redmiddel.

Er bestaan oplosmiddelen in korrelvorm en je hebt vloeibare wc-ontstoppers. De korrelvorm kan nog wel eens je leidingen aantasten en als de korrels niet goed oplossen verergeren ze de verstopping. Dus persoonlijk zou ik die niet gebruiken.

Maar de vloeibare wc-ontstopper durf ik zeker wel aan te raden. Die heb ik zelf ook al eens gebruikt. Je giet de benodigde hoeveelheid (zie de beschrijving op de verpakking) vloeibare ontstopper in de wc-pot en laat het een paar minuten inwerken. Dit middel is veilig voor alle soorten leidingen.

Vervolgens trek je de wc door en de verstopping zou verdwenen moeten zijn. Spoel de boel nog even een paar keer goed door en je wc is weer klaar voor gebruik.

*Bel de ontstoppingsservice.

Heb je alle mogelijke middeltjes al toegepast maar is je wc nog steeds verstopt? Dan is er nog maar één oplossing: De ontstoppingsservice bellen. Op internet vind je vast een ontstoppingsservice die bij jou in de buurt zit. Die mensen krijgen het zeker wel voor elkaar om jouw verstopping te verhelpen!

Kun je verstoppingen voorkomen?

Tot op zekere hoogte kun je een verstopping in je wc wel voorkomen:

*Gooi geen etensresten weg in de wc. Sommige mensen spoelen hun restjes soep of laatste restjes eten door de wc. Ze denken dat het geen kwaad kan omdat het gene dat je uitpoept ook makkelijk weggespoeld wordt door het riool. Maar etensresten zijn anders van samenstelling, kunnen zich ophopen en een verstopping veroorzaken. Gooi je restjes eten liever in de daarvoor bestemde afvalcontainer. De wc is tenslotte geen afvalbak.

*Heb je last van harde ontlasting en heb je daardoor vaak verstoppingen in je wc? Misschien is het een idee om de oorzaak dan aan te pakken. Er zijn verschillende middelen op de markt die je ontlasting kan verzachten. Meer informatie hierover vind je op internet en bij je huisarts.

*Gebruik geen overdadige hoeveelheden wc-papier. Als wc-papier zich in grote hoeveelheden ophoopt heb je sneller kans op een verstopping in je wc. Als je echt veel wc-papier nodig hebt, spoel dan de wc tussendoor alvast een keertje door. Dan verspreid het papier zich een beetje.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

  • Maria ten Hoeve

    Mijn riool was ook verstopt vorige week en heb het riool laten ontstoppen. De volgende keer zal ik deze trucjes proberen om te kijken of ik het zelf op kan lossen. De truc met het plastic zakje ken ik nog niet, maar klinkt als een makkelijke oplossing.

  • Kitty Tanis

    Het trucje met de wc-borstel en het plastic zakje lukt bij mij prima. Het is altijd de moeite van het proberen waard. En het scheelt weer aardig wat geld!

  • Emma

    Bedankt voor de tips voor het ontstoppen van de wc. In ons oude huis gebeurt het helaas af en toe, dat het toilet verstopt is. De ontstoppingsveer is een goede tip, dat zullen we de volgende keer proberen. Mocht dat niet lukken, dan halen we er professionals bij die de leidingen helemaal na kunnen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.