Huishoudgoeroe.nlDe wc schoonmaken

gekleurde wc-rollen

Het schoonmaken van de wc zal waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid zijn. Maar omdat we er allemaal iedere dag onze plasjes en grotere behoeften doen, is het wel belangrijk om het schoon en fris te houden. Er wandelen anders een flink aantal bacteriën door dit kleinste kamertje van je huis. En daar zit je niet op te wachten.

Maar wat is nou eigenlijk de juiste manier om een wc schoon te poetsen? Welke volgorde kun je het beste aanhouden? En welk schoonmaakmiddel gebruik je? Volg deze volgende tien stappen en dan is het zo gefikst.

Wat heb je nodig voor je aan de slag gaat?

Even een kleine voorbereiding.

Neem een ruime emmer en vul die voor ongeveer de helft met lekker warm water. Het hoeft niet gloeiend heet te zijn, kijk uit voor je handen. Doe er een scheutje allesreiniger in. Ongeveer een half dopje is genoeg.

Trek van die charmante, dikke, gele huishoudhandschoenen aan, ze staan je vast geweldig! Vind je dat niks dan zijn er altijd nog de wegwerphandschoentjes. Die zijn dunner dus voel je goed wat je aan het doen bent. En na gebruik gooi je ze gewoon weg.

Het is belangrijk dat je de wc in de juiste volgorde gaat schoonmaken. Je wilt tenslotte dat alle oppervlakken hygiënisch schoon worden. Begin met het schoonmaken van de voorwerpen die het minst vuil worden en eindig met het meest vervuilde item.

De juiste werkvolgorde.

Stap 1:

Doe de wc-bril omhoog en spuit bleekmiddel in de wc-pot. Let er op dat je goed en krachtig onder de rand spuit. Je ziet het niet maar juist daar hoopt het vuil zich lekker op. In plaats van bleekmiddel mag je ook een andere wc-verfrisser gebruiken als het maar goed ontkalkt en niet te dun is. Anders kan het niet goed intrekken.

Let er wel op dat er geen bleekmiddel op je kleding komt want dat krijg je er nooit meer uit.

Stap 2:

Stop een schoonmaakdoekje, het liefst een microvezeldoekje, in je sopje en knijp hem goed uit. Maak eerst je spiegel schoon en maak hem weer droog met een droge doek. Neem daarna je eventuele schilderijtjes af die je aan de muur hebt hangen. Deze voorwerpen worden nauwelijks vies omdat je ze in principe niet hoeft aan te raken als je naar de wc gaat. Spoel na deze en iedere volgende stap je doekje even uit in je sopje.

Stap 3:

Neem vervolgens de deurklinken af, de binnen- en buitenkant en het slot. Dan het lichtknopje, je luchtverfrisser (als je die daar hebt staan) en eventueel als er dames in huis wonen, je doosje met damesverband en dergelijke.

Heb je een raam in deze ruimte dan mag je het raamkozijn ook even afnemen. Vervolgens mag je de wc-rol er even afhalen en de wc-rolhouder afsoppen.

Stap 4:

Je voorraadje wc-rollen bewaar je ongetwijfeld op een standaard of in een klein kastje. Die mag je ook afnemen. Vul de wc rollen gelijk even bij. En waarschijnlijk heb je een klein pedaalemmertje naast de wc staan. Sop die ook even af en vervang het afvalzakje dat in het pedaalemmertje zit.

Stap 5:

Spuit een beetje antikalk op de kraan en het wasbakje. Als er erg veel kalk op zit schuur dan met een schuursponsje de kalk eraf. Poets dan het kraantje en de wasbak na met je uitgespoelde doekje. Ook het zeeppompje.

wasbak

Stap 6:

Neem daarna met je doekje alle tegeltjes af. Als mannen staand plassen dan wil er nog wel eens een spettertje verdwalen en niet in de wc-pot terechtkomen. Doe ook gelijk de drukknoppen waarmee je de wc doortrekt.

Stap 7:

Borstel vervolgens de wc-pot goed schoon. Pas weer goed op dat je niet spettert want dan komt er bleekmiddel op je kleren. Probeer zo goed mogelijk onder de rand te komen. Borstel stevig in de wc-pot om alle viezigheid daar weg te krijgen. Spoel daarna de wc door en spoel tegelijkertijd je wc-borstel af zodat je hem weer schoon krijgt. Sla je borstel een beetje droog tegen de zijkant van de wc-pot en zet je borstel weer in de houder.

Stap 8:

Gebruik eventueel een schoon doekje en dompel hem in je sop. Je mag nu de wc schoonmaken. Doe eerst de de deksel bovenop en aan de onderkant, dan de wc-bril aan twee kanten en vervolgens de hele pot zelf aan de buitenkant. Goed op de rand poetsen want dat is vaak het meest vieze onderdeel. Zo, het ergste is nu gelukkig achter de rug.

Stap 9:

Haal nu alle spulletjes die op de vloer staan uit de ruimte en zet ze even op de gang. Boen met een nieuw doekje, goed uitgewrongen, de vloer lekker schoon. Laat alles even drogen en zet dan de spulletjes weer terug waar ze horen.

Stap 10:

Het schoonmaken van de wc is klaar, hij glimt weer als een zonnetje. Hang tenslotte nog even een schoon handdoekje op bij het wasbakje. Spoel je schoonmaakdoekjes uit en hang ze even te drogen voor je ze in de wasmand gooit. Spoel je schuursponsje uit en die kun je vast nog wel een keertje gebruiken voor een ander schoonmaakklusje. Gooi je soppie door de gootsteen weg.

Oma’s tip: Sommige mensen vinden het niet fris als dit water door de gootsteen gaat. Kiep dan je sopje door de wc weg. Wel voorzichtig anders kun je de wc nog een keertje poetsen…

Droog je emmer af en ruim hem weer op. Spoel je prachtige, modieuze gele huishoudhandschoenen even af en hang ze op om te drogen. Als je wegwerphandschoentjes aan had mag je ze weggooien bij het restafval.

De klus zit er weer op. In tien stappen is je wc weer hygiënisch schoon en fris. Als je dit elke week herhaalt dan houd je je wc prima op orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.