Hoe verwijder je witte aanslag van glazen?
Iedereen die een vaatwasmachine in huis heeft kent waarschijnlijk het probleem: witte aanslag op je mooie glazen. Je glazen komen net uit de vaatwasser dus eigenlijk zouden ze blinkend schoon moeten zijn. Maar helaas is dat niet altijd het geval.
Die witte waas die na verloop van tijd op je glazen verschijnt kan ontstaan zijn door twee verschillende oorzaken.
Ten eerste kan het kalkaanslag zijn. Kalkaanslag is maar een tijdelijk probleem want het is goed weg te poetsen. Daar zijn een aantal maniertjes voor die je zelf heel makkelijk kunt toepassen.
Ten tweede kan de witte waas een gevolg zijn van glascorrosie. En dat is wel een probleempje want glascorrosie is blijvend en krijg je helaas nooit meer van je glazen afgepoetst. De enige oplossing is om nieuwe glazen te kopen.
Maar er zijn een aantal trucjes waarmee je de witte aanslag kunt voorkomen of enigszins vertragen. En die lees je natuurlijk hier!
Kalkaanslag van je glazen verwijderen.
Kalkaanslag is vervelend maar heel goed weg te krijgen met een aantal schoonmaakmiddeltjes.
* Citroensap.
Citroensap bevat zuren en zuren werken prima tegen kalkaanslag. Pers drie citroenen uit en meng dit met twee liter water in een emmertje of teiltje. Leg daarin de glazen waar kalkaanslag op zit. Als je geduld hebt kun je dit een nachtje laten staan om het zuur zijn werk te laten doen.
Heb je geen geduld dan kun je met een schuursponsje aan de gang gaan. Doop hem in je water-citroen-mengsel en schuur stevig over de klakvlekken. Je zult zien dat ze langzaamaan verdwijnen. Citroensap werkt het beste als de kalkaanslag nog niet zo hardnekkig is.
Als de kalk weg is mag je je glazen nog even goed afspoelen en afdrogen.
Stop kristallen glazen nooit in je vaatwasser. Ze zijn duur en kwetsbaar en als er kalk op komt moet je gaan boenen. En dat boenen veroorzaakt krassen en strepen op je kristal. Was ze liever met de hand af want zo blijven ze veel langer mooi.
* Azijn.
Natuurazijn of schoonmaakazijn werken allebei hetzelfde als het neerkomt op het ontkalken van glazen. Het zuur in de producten heeft dezelfde werking als bij citroensap. Kiep een fles azijn leeg in een teiltje en doe er een liter water bij.
Leg je glazen met kalkaanslag in het teiltje en laat het gerust een nachtje liggen. Wil je de klus liever snel geklaard hebben dan kun je met een schuursponsje het azijn over de kalkvlekken poetsen.
Na het boenen mag je de glazen goed afwassen en weer afdrogen. Azijn werkt alleen goed als er nog niet zoveel kalk op je glazen zit. Of als het er nog niet zo lang op zit.
* Steradent bruistablet.
Dit is een middeltje voor (luie) mensen zoals ik. Zet al je glazen waar kalkaanslag op zit in de vaatwasser. Stop vervolgens twee of drie steradent bruistabletten in het bakje van het bestek. Maar doe dit keer geen vaatwasblokje in de vaatwasser.
Draai nu een vaatwasprogramma speciaal voor glazen. Vaak is zo’n programma minder lang en minder heet. Het is tenslotte ook niet nodig om een superlang programma in te stellen en hitte is echt niet nodig om je glazen schoon te krijgen.
Bruistabletten ontkalken het kunstgebit van je oma heel goed en het zorgt ook dat alle aanslag en bacteriën van een kunstgebit afbruisen. Dus die werking kun je ook heel goed inzetten bij glazen waar kalk op zit.
Als het programma afgelopen is kun je het beste de glazen direct uit de vaatwasser halen, ze desnoods even nadrogen en in de kast zetten. Zo krijgt de achtergebleven stoom in de vaatwasser niet de kans om nieuwe kalkvlekken op je glazen te maken.
* Antikal.
Spuit een beetje antikal op de kalkvlekken van je glazen. Boen met een schuursponsje stevig over de vlekken en je zult zien dat ze vrij makkelijk verdwijnen. Dit middel werkt prima en zelfs de meest hardnekkige kalkvlekken krijg je hiermee wel weg.
Spoel als je klaar bent de antikal eraf onder de kraan. Was je glazen nog even heel goed af met de hand of in de vaatwasser voor je ze weer gaat gebruiken.
* Bleekmiddel.
Bleekmiddel is een prima middel om de wc-pot te ontkalken dus het moet ook goed zijn om de witte aanslag van kalk van je glazen af te krijgen. Kijk wel goed uit voor je kleren als je bleekmiddel gebruikt want als je spetters op je kleding krijgt dan krijg je die er nooit meer uit.
Bleekmiddel is agressief dus je kunt het beste handschoenen aantrekken om je handen te beschermen.
Boen met een schuursponsje en een klein beetje bleek de kalk van je glazen af. Als ze kalkvrij zijn moet je ze grondig afspoelen. Was daarna de glazen nog eens heel goed af met afwasmiddel. Of beter nog; laat ze een rondje meedraaien in de vaatwasser, dan gaat alle bleekmiddel er goed af.
* HG kalkweg schuimspray.
Dit middel, HG kalkweg, heeft niet veel moeite met de meest hardnekkige kalkvlekken. Het is ook nog eens makkelijk in gebruik. Spray de schuim op de plekken waar kalk zit en laat het even inwerken. Schuur met een schuursponsje over de kalkplekken en je ziet ze verdwijnen.
Spoel de glazen na onder de kraan en was ze heel goed af, met de hand of in de vaatwasmachine. Ze blinken je tegemoet en zijn klaar om weer te gebruiken.
Kalkaanslag voorkomen.
Het is erg fijn dat kalk met bepaalde middeltjes weg te poetsen is. Maar eigenlijk is het nog beter én goedkoper als je kunt voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat. Dan hoeft er ook niks gepoetst of geboend te worden. Dat is nog veel fijner!
Je kunt er zeker zelf wat aan doen om kalk en dus die witte aanslag op je glazen te voorkomen.
* Onthardingszout: Ten eerste moet je goed het indicatielampje van het onthardingszout op je vaatwasmachine in de gaten houden. Die geeft aan wanneer je het zout moet bijvullen. Want of je het nou leuk vindt of niet; er zit altijd wat kalk in het leidingwater in Nederland.
Je kunt op de site van Waterhardheid.nl snel en makkelijk ontdekken hoe de hardheid van het water bij jou in de regio is. En als je dat weet dan kun je er rekening mee houden dat je regelmatig het zoutreservoir van je vaatwasmachine moet bijvullen.
Het onthardingszout haalt de kalk voor het grootste deel uit het water waardoor de glazen en al je servies zo glimmend mogelijk uit de vaatwasser komen. Dus zorg dat er altijd genoeg zout in het daarvoor bestemde reservoir zit.
Tenzij je natuurlijk de vaatwastabletten gebruikt waar het onthardingszout al in zit. Dan heb je bij elke wasbeurt al voldoende zout om de kalk uit het water te filteren.
*Glansspoelmiddel: Ten tweede is het belangrijk dat je glansspoelmiddel reservoir regelmatig bijgevuld wordt. Die mag eigenlijk nooit leeg zijn. Tenzij je natuurlijk weer de bewuste drie-in-één vaatwastabletten gebruikt waar de glansspoel al in verwerkt zit.
Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat de waterdruppeltjes kleiner worden en makkelijker van je glazen af rollen. Zo krijgen de druppeltjes niet de kans om op je glazen en andere servies te blijven plakken waar ze kalkdruppeltjes kunnen achterlaten.
Als je de hardheid van het leidingwater weet dan kun je de toevoeging van de hoeveelheid glansspoelmiddel in je vaatwasser op de juiste manier instellen. Meer hierover lees je in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasmachine.
*Lage temperatuur: Ten derde kun je glazen best op een lagere temperatuur wassen dan je vieze pannen, borden en bestek. Dus als je veel glazen hebt dan kun je die bij elkaar op een apart glas-programma laten draaien.
Ik hoor je al denken: dat gaat niet echt lukken. En dat ben ik eigenlijk wel met je eens. Want door de dag heen heb je vieze borden, bestek, pannen, theekopjes, koffiemokken en sapglazen. En al die vieze spullen zet je het liefst meteen in de vaatwasser zodat het aanrecht netjes en opgeruimd blijft.
En als je alles bij elkaar in de vaatwasser zet heb je hem vol aan het einde van de dag. Een volle machine laten draaien is beter voor het milieu. Als je vuile glazen apart moet verzamelen heb je twee keer een halve machine en er staat altijd vuile vaat in het zicht op het aanrecht. Dat wil je niet, toch?
Maar mocht je thuis een feestje vieren en veel glazen moeten afwassen, dan kun je er aan denken om in je vaatwasser een rondje met alleen maar glazen te draaien. Omdat je dan toch al mega veel afwas hebt en er die bewuste dag dus altijd wel wat op het aanrecht staat.
Glascorrosie.
Als je op alle mogelijke manieren hebt geprobeerd om de witte aanslag van je glazen af te poetsen en er is niets dat lukt, dan heb ik geen goed nieuws voor je. Hoogstwaarschijnlijk is de witte waas dan geen kalkaanslag maar is het glascorrosie.
Glascorrosie herken je aan witte aanslag die je met geen mogelijkheid weg kan poetsen. Of in plaats van een witte waas, uit corrosie zich ook wel eens als gekleurde, parelmoer-achtige vlekken, vegen of strepen.
De glascorrosie ontstaat vaak langzaamaan op glazen die al een paar jaar mee gaan en al vaak de vaatwasmachine van de binnenkant gezien hebben. Ook als je glazen van minder goede kwaliteit zijn heb je eerder kans op glascorrosie dan bij kwalitatief goede glazen.
En waar te hard water, dus water met veel kalk, kalkaanslag op glazen veroorzaakt, kan te zacht water eerder glascorrosie veroorzaken. Dus is het goed om de waterhardheid in jouw buurt te weten en de instellingen van je vaatwasser daarop aan te passen.
Helaas is er niks te doen aan glascorrosie want het is een blijvende beschadiging. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel. Het grote voordeel is dat je weer gezellig een keertje kunt gaan winkelen om mooie, nieuwe, glimmende en glanzende glazen te gaan kopen. En daar proosten we op!
Glascorrosie voorkomen.
Glascorrosie is maar op één manier definitief te voorkomen maar daarvoor moet je je handen uit de mouwen steken: je glazen met de hand afwassen. Als je helemaal geen corrosie wilt is dat echt de enige remedie. En dat geldt voor alle soorten drinkglazen, je theeglazen en bloemenvazen die van glas gemaakt zijn.
Hoogstwaarschijnlijk wil je toch je glazen blijven afwassen in de vaatwasser. En daar geef ik je groot gelijk in. Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen om glascorrosie zo lang mogelijk uit te stellen, maar daarmee kun je het niet helemaal voorkomen.
- Maak je vaatwasmachine regelmatig schoon. Draai één keer per maand een schoonmaakrondje met behulp van een vaatwasmachinereiniger. En sop je vaatwasser dan even helemaal schoon om alle vuiligheid en etensresten weg te halen. Lees meer hierover in het artikel over de vaatwasmachine reinigen.
- Was (als het kan) je glazen in de vaatwasser op een apart programma voor glazen. Of in ieder geval op een korter programma en minder heet, want dat is weer beter voor je glaswerk.
- Gebruik het liefst grof onthardingszout voor je vaatwasser. Dit werkt beter dan fijne zoutkorrels omdat grove korrels het kalk beter uit het water halen. Dus dat voorkomt kalkvlekken en vertraagt het proces van glascorrosie.
- Ruim de vaatwasmachine zo gauw mogelijk leeg als het wasprogramma klaar is. De warme stoom die vrijgekomen is bij de droogcyclus van de vaat krijgt dan geen kans meer om zich vast te hechten op je glazen en andere vaat. Want als je vochtdruppeltjes op je servies krijgt dan kunnen er ook kalkrestjes achterblijven en wordt het corrosieproces versneld.
Zo zie je maar weer, als de witte aanslag op je glazen van kalkaanslag afkomstig is dan is het probleem goed te verhelpen. Maar krijg je de witte waas niet weg dan is het corrosie en dan is er maar één oplossing: shoppen!
Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!