Huishoudgoeroe.nlHoe krijg je de witte was weer stralend wit?

Hoe krijg je de witte was weer stralend wit?

Witte was kan na verloop van tijd een beetje verkleuren. Het kan een grauwe waas krijgen waardoor het er niet meer stralend wit uitziet.

Ook kun je na het vele dragen van een shirt wat gelige plekken krijgen door je deodorant. Niet erg, maar wel storend want zo wil je niet rondlopen.

Maar niet getreurd, er is zeker wat aan te doen! Er zijn verschillende huismiddeltjes waar onze oma’s vroeger al mee aan de gang gingen om kleding weer op te frissen.

En natuurlijk zijn er wat meer moderne methodes om de gele vlekken en de grauwe waas van je witte kleding te laten verdwijnen.

Lees lekker verder en binnen no-time heb jij weer een stralend witte was!

Middelen om je wasgoed weer wit te krijgen.

Het onderstaande rijtje met middeltjes om je was weer witter en helder te krijgen begint met huismiddeltjes uit oma’s tijd. Die zijn meestal niet belastend voor het milieu. Verderop vind je de producten die wel heel effectief maar iets minder milieuvriendelijk zijn.

witte was linksboven

* Citroensap.

Zet een grote pan water op het vuur en breng die aan de kook. Zet daarna het gas uit. Voeg hier het sap van twee citroenen aan toe. Je kunt er ook voor kiezen om twee citroenen in dunne plakjes te snijden en die in de pan water te doen.

Heb je witte handdoeken of andere witte textiel die je normaal gesproken op 95 graden in de machine zou mogen wassen? Die mag je dan direct in de pan met kokend water en citroen doen. Kleding die je op 40 of 60 graden mag wassen mag je pas in de pan doen als het water voldoende is afgekoeld.

Laat je wasgoed twee uurtjes weken in de pan en haal ze er daarna uit. Wees voorzichtig met heet water. Knijp je wasgoed een beetje uit en stop het direct in je wasmachine. Was het daarna zoals je gewent bent.

Deze methode om je wasgoed witter en frisser te maken is handig als je niet zo veel tijd hebt. De volgende manieren kosten namelijk wat meer inweektijd.

* Azijn.

Leg je kledingstukken in een grote bak of emmer met 50% water en 50% natuurazijn. Laat het hierin een halve dag weken. Knijp het vervolgens uit en stop het in de wasmachine. En was het zoals je altijd al doet.

* Een combinatie van citroen en azijn.

Maak een mengsel van het sap van twee uitgeperste citroenen met net zoveel natuurazijn. Dit is nu een natuurlijke vlekverwijderaar voor de witte was. Dep dit mengsel op de vlekken in je kleding of tafelkleed en laat het een halve dag intrekken.

Daarna mag je wasgoed, zonder het uit te spoelen, zo in de wasmachine en je mag het wassen zoals je gewent bent.

* Wasmiddel.

Het klinkt misschien gek maar ook wel weer logisch: je grauwe wasgoed laten schoonweken in wasmiddel. Neem een grote emmer en doe daar heet water in met een kopje wasmiddel voor de witte was. Roer het goed door elkaar.

Stop je witte kledingstuk erin en zorg dat hij helemaal onder water zit. Zet er desnoods een goed dichtgedraaide fles wasmiddel of frisdrank bovenop, of iets anders dat zwaar is en niet afgeeft in het water. Dit mag je een nachtje laten inweken.

De volgende ochtend haal je je wasgoed uit de emmer, je knijpt het een beetje uit en je wast het het in de wasmachine zoals je altijd doet.

witte t-shirts

* Baking soda.

Neem een emmer heet water en voeg daar een kopje baking soda aan toe. Roer het even door en stop je witte textiel er in. Zorg dat het helemaal onder water staat en laat dit lekker een nachtje intrekken.

Na dat nachtje haal je je textiel uit de emmer, je knijpt het een beetje uit en kiept het in de wasmachine. Was het zoals je normaal ook doet.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je kledingstuk direct in de wasmachine te stoppen. Dan doe je er je wasmiddel bij én een kopje baking soda. En op die manier draai je dan een gewoon wasje. Je laat het dus niet inweken.

Persoonlijk vind ik dat het in laten weken van de baking soda beter werkt omdat de grauwigheid dan meer tijd krijgt om los te komen van het kledingstuk.

* Vaatwastablet.

Los een vaatwastablet op in een glas heet water. Kiep dit mengsel bovenop de witte was in de wasmachine en doe er wasmiddel bij zoals je gewent bent. Het mengsel van water en het vaatwastablet is dus een extra toevoeging om je witte wasgoed weer helder te krijgen.

Natuurlijk kun je het vaatwastablet ook zo in de wasmachine kiepen maar ik ben altijd bang dat het niet helemaal oplost. Daarom zou ik het eerst even oplossen in water.

* Aspirine.

Het komt wel eens voor dat je bloedvlekken of ander soort vlekken in je witte kledingstuk hebt. Deze kun je er goed uitweken met aspirines.

Neem een stuk of vijf aspirines; alleen de witte en nooit de gekleurde. Plet deze met de achterkant van een lepel. Doe ze in een emmer heet water zodat ze goed op kunnen lossen. Neem je witte kledingstuk en stop deze in de emmer.

Zorg dat het hele kledingstuk goed onder water staat en laat dit zo een nacht inweken. De volgende dag spoel je het kledingstuk even uit en daarna mag je het wassen in de wasmachine zoals je altijd doet.

* Ossengalzeep.

Neem een stuk ouderwets ossengalzeep en maak dat nat. Wrijf daarmee krachtig over de vlek die je hebt ontdekt in je witte wasgoed. Als het goed is blijft er een laagje ossengalzeep achter op de vlek. Laat dit een uurtje of twee intrekken. Daarna mag je het uitspoelen onder de kraan.

Of neem de wat modernere en vloeibare ossengalzeep, dep de vlek daarmee in en laat dit ook twee uurtjes intrekken.

Vervolgens deponeer je het kledingstuk in de wasmachine en was je het een rondje met de andere witte was mee.

wit overhemd

* HG witter dan wit.

Stop je vergrauwde of vergeelde wasgoed in de wasmachine en voeg daar zoals gewoonlijk je wasmiddel aan toe. Als extra waskrachtversterker doe je daar ook nog een dosis “HG witter dan wit” bij. Op de verpakking staat precies beschreven hoeveel je nodig hebt.

Was je wasgoed zoals je al jaren doet en je was komt weer stralend wit uit de wasmachine.

* Vanish oxi action.

Vanish oxi action kun je op drie manieren gebruiken.

*Als eerste kun je het inzetten als inweekmiddel. Neem een emmer heet water en voeg daar een flinke schep oxi aan toe. Roer het door en stop je grauw geworden witte kleding er in. Zorg dat het wasgoed helemaal onder water staat en laat het een nachtje inweken.

’s Morgens haal je je kleding uit de emmer, je knijpt het uit en stopt het in de wasmachine. Daarna kun je het gewoon wassen.

*Als tweede kun je het gebruiken als vlekverwijderaar: Maak in een schaaltje een dik papje van warm water met een schep oxi action. Smeer dit goedje lekker dik op de vlek die in je witte kleding zit. Laat deze mix een nacht lang inwerken.

Als de zon weer opkomt stop je het kledingstuk zonder het uit te spoelen in de wasmachine en je wast het zoals je altijd doet.

*Ten derde kun je de oxi action gebruiken als waskrachtversterker. Voeg een schep van dit middel toe aan iedere wasbeurt, tezamen met je gebruikelijke wasmiddel voor de witte was. Zo zorg je ervoor dat alle witte was iedere wasbeurt mooi wit uit de wasmachine komt.

* Bleekmiddel.

Neem een emmer of teiltje en doe daar heet water in. Voeg er een kopje bleekmiddel aan toe en roer het goed door met een oude lepel. Leg je grauw geworden witte kledingstuk of tafellaken in dit badje en zorg dat hij helemaal onder water zit.

Dit mag je een uurtje in laten werken. Wees heel voorzichtig met bleekmiddel want het kan op je gekleurde kleding die je op dat moment aanhebt, onherstelbare witte vlekken achterlaten. Draag ook handschoenen om je handen te beschermen.

Vervolgens mag je het kledingstuk heel goed uitspoelen onder de kraan. Kijk uit voor spetters. Daarna mag je het kledingstuk wassen in de wasmachine zoals je altijd doet. Stop er nu absoluut geen andere witte was bij!

Bleekmiddel kun je ook puur op een vlek doen als allerlaatste redmiddel voor je kledingstuk. Als alle andere middeltjes niet geholpen hebben. Wrijf het goed in, laat het een kwartier intrekken, spoel het uit en was het tenslotte zoals gewoonlijk in de wasmachine. Zonder andere kledingstukken erbij.

Bleekmiddel is agressief en niet fijn voor onze planeet dus wees zuinig in het gebruik.

was aan de waslijn

Nog een aantal tips voor de was:

  • Gebruik voor de witte was liever waspoeder dan vloeibaar wasmiddel. Aan waspoeder is al een minimale hoeveelheid bleekmiddel toegevoegd zodat je witte wasgoed nog stralender uit de wasmachine komt.
  • Was je witte wasgoed nooit met andere kleuren, ook niet met lichtgekleurde items. Wit is wit en wordt het beste schoon als het alleen met witte textiel samen gewassen wordt.
  • Voor je kwetsbare witte kledingstukken kun je een waszakje gebruiken. Ook zou je je kleding binnenstebuiten kunnen wassen om slijtage te voorkomen.
  • Was je witte wasgoed op de juiste temperatuur. Witte kleding mag je wassen op 30 of 40 graden. Sommige items mogen op 60 graden gewassen worden. Witte handdoeken, washandjes, beddengoed en tafellakens mogen meestal op 95 graden.
  • Check altijd het wasvoorschrift op het wasetiket dat op alle textiel zit. En houdt je daar ook aan om je kleding zo mooi mogelijk te houden. Voor meer informatie kun je het artikel lezen over de betekenis van de wassymbolen.
  • Droog je witte was na het wassen het liefst buiten in het zonnetje. De zon laat de was op een natuurlijke manier al een beetje bleken. Kijk maar naar gekleurd kinderspeelgoed dat een tijdje in het zonnetje heeft gelegen, dat wordt ook lichter. Daarnaast is het ook nog eens lekker fris als je was in de zon en in de wind droog wappert. Ook nog eens heel milieubewust! Haal de was wel van de lijn zodra het droog is.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.