Huishoudgoeroe.nl



De woonkamer schoonmaken

gezellige woonkamer

De woonkamer schoonmaken is een belangrijke klus. Want het is de plek in huis waar je je lekker thuis moet kunnen voelen. Met het gezin eet je gezellig samen aan tafel of er wordt met vrienden een gezelschapsspel gespeeld. Je zit op de bank tv te kijken of misschien speel je een spelletje op je telefoon.

Tijdens een verjaardag ben je gezellig met elkaar aan het kletsen onder het genot van een hapje en drankje. Of je ligt met de kinderen een boekje te lezen bij het knisperende vuurtje van de open haard. Kortom; eigenlijk gebeurt er heel veel in de woonkamer. Het is dé plek om gezellig samen te zijn.

Ook de woonkamer moet af en toe eventjes onder handen genomen worden. Even de frisse wind erdoor en dan duurt het niet lang voor de boel weer schoon is.

woonkamer schoonmaken linksboven

Ruim de kamer eerst op.

Voordat je de woonkamer kunt gaan schoonmaken is het handiger om de kamer eerst op te ruimen. Doe het speelgoed van de kinderen in mandjes in de kast, of zet groter speelgoed in de gang. Of in een andere ruimte waar je nu even niet gaat schoonmaken. Zoek al je tijdschriften en kranten uit en wat weg kan doe je bij het oud papier. Wat je wilt bewaren leg je op een stapel op tafel of ergens in de kast.

Zet lege bekers en borden in de vaatwasser. Hangen er jassen over een stoel? Hang ze aan de kapstok. Zwerven er ergens schoenen van de kinderen onder de tafel? Zet ze op de deurmat in de gang of in je schoenenkast. Eeh…beter nog: vraag je pubers of ze het zelf even opruimen.

Zo. Is alles opgeruimd en staat er niks meer in de woonkamer dat er niet thuishoort? Dan kun je gaan schoonmaken.

Je begint met stof afnemen.

Eigenlijk is stof afnemen een domme klus. Elke week weer ligt er stof in huis. Je kunt het nog zo goed schoonmaken maar volgende week ligt het er weer. De kleren die we dragen laten minuscule stofdeeltjes los en ook onze huidschilfers veroorzaken kleine stofdeeltjes. En omdat je nou eenmaal beweegt en leeft in huis valt er stof neer op alle oppervlakken in huis.

Dus gaan we stoffen. Je kunt het doen met bijvoorbeeld een doekje dat werkt als een stofmagneet. Die doekjes trekken het stof aan en houden het ook vast. Je verplaatst het stof dus niet maar je neemt het echt op. Zelf heb ik ze al jaren in huis en het werkt prima!

Ga dus met je stofmagneetdoekje over alle gladde oppervlakken zoals je vensterbanken, de tafels, je leren bank, je eetkamerstoelen (behalve als ze van stof zijn gemaakt), je tv en muziekinstallatie, je schilderijtjes, je kasten en ook over alle spulletjes die daarop staan. Af en toe als er veel stof op je doekje zit kun je hem even uitslaan buiten zodat hij daarna weer goed stof opneemt.

In principe kun je je hele huis met één of twee doekjes afnemen en daarna gooi je het doekje weg. Zeker als je het bijhoudt wordt het niet heel stoffig en kun je met één doekje alles doen.

vrouw met stofdoekje

Je kunt er ook voor kiezen om met een natte doek stof af te nemen. Neem een emmer warm water en een microvezeldoekje. Maak je doek nat en knijp hem heel goed uit. Neem nu alle oppervlakken af en je zal zien dat je steeds meer stof verzameld in je natte doek. Spoel je doekje regelmatig uit in je emmer water.

Tafels neem ik eigenlijk altijd met een natte doek af. Meestal met een sopje. Je poetst dan gelijk eventuele vlekken weg en kringen die op tafel achter zijn gebleven.

Kasten van hout die geen beschermlaag hebben kun je niet altijd met nat afnemen. Let daar goed op voordat je aan de gang gaat.

Vervolgens mag je stofzuigen.

Bijna iedereen heeft wel een stofzuiger in huis. Die dingen maken nog wel eens herrie maar we kunnen niet zonder. Eén van de beste uitvindingen van de vorige eeuw.

Als je gaat stofzuigen begin dan even met de meubels die van stof zijn gemaakt. Als je een stoffen bank hebt en eetkamerstoelen die van stof of suede gemaakt zijn, stofzuig die dan eerst even af. Er liggen nog wel eens restjes koek of broodkruimels op. Daarna mag je de hele vloer stofzuigen. Schuif als het kan je bijzettafeltjes en stoelen opzij en zuig ook daaronder.

Tenslotte mag je de vloer dweilen.

Heb je alleen vloerbedekking in je woonkamer? Dan mag je dit hoofdstuk overslaan.

Als het nodig is en je hebt er zin in dan mag je de vloer dweilen. Dat hoeft echt niet iedere week. Maar heb je huisdieren of kleine kinderen die over de vloer kruipen dan zou ik het wel goed bijhouden.

Neem een emmer water met een klein scheutje milde allesreiniger of groene zeep. Een half dopje ongeveer. Neem een dweil en doe die in je sopje. Wring of knijp je dweil goed uit voor je begint want de vloer moet niet te nat worden. Zet je stoelen opzij en dweil ook onder de tafel.

vrouw dweilt vloer

Laat de vloer goed drogen voor je de spullen terugzet. En loop niet over je vloer als het nat is. Voor je het weet lig je op je giechel en dat schiet niet op. Al is dat wel het ultieme bewijs dat je vloer goed schoongepoetst is.

Wat je ook kunt doen is met een vloerwisser je vloer schoonmaken. Dat maakt geen herrie en het werkt best snel. Er bestaan droge vloerdoekjes en ook vochtige doekjes. Daar kun je je vloer goed mee schoonmaken.

Groene zeep of milde allesreiniger kun je voor praktisch alle vloeren gebruiken als je gaat dweilen. Natuurlijk zijn er ook speciale schoonmaakmiddelen voor elke soort vloer. Die kun je zo af en toe eens gebruiken. Meestal zijn ze iets duurder in aanschaf maar ze werken wel goed. Wees voorzichtig met een vloer van onbehandeld hout. Vraag de leverancier van de vloer waarmee je het beste schoon kunt maken.

Wat mij betreft is je woonkamer nu weer om door een ringetje te halen. Als je de woonkamer ongeveer één keer per week kunt schoonmaken dan houdt je het goed bij.

Zin in de grote schoonmaak?

Als je er zin in hebt en tijd voor kunt maken mag je de kamer wat uitgebreider schoonmaken. Ruim dan eerst op, haal daarna alle spinnenwebben weg uit de hoekjes bij het plafond, zeem de ramen, was eventueel je gordijnen, neem de deuren af met een soppie, en ga daarna stoffen (zoveel mogelijk met een vochtige doek), en als laatste stofzuigen en dweilen. Ook zoveel mogelijk onder de bank en de kasten.

In de tijd van onze oma’s en opa’s deden ze één keer in het jaar de grote schoonmaak. En eigenlijk is dat helemaal zo gek nog niet. Alles is dan weer een keertje super schoon gepoetst. Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.